6 Септември, 2020 09:22 14 115 24

Тръмп изгони британския посланик

  • ким дарък-
  • доналд тръмп-
  • критики-
  • посланик-
  • великобритания

Ким Дарък критикувал президента на САЩ

Тръмп изгони британския посланик - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил отстраняването на британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, след като изтекли поверителни дипломатически документи показаха, че дипломатът е направил пренебрежителни коментари за него, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Смята се, че след публикуването на документите през юли 2019 г. президентът е казал на своя съветник по националната сигурност Джон Болтън да "го махне оттук", нарушавайки грубо дипломатическите норми.

Болтън съобщи пред британското издание, че, след като получил инструкцията, се е обадил на тогавашния секретар на британското правителство сър Марк Седуил и заявил, че "нещата ще се влошат, освен ако можете да измислите как да го изведете".

Доколкото е известно, сър Седуил се противопоставил категорично.

Бивш служител на Белия дом, помогнал за справяне с последствията, го определя като "бесен" и "нажежен до бяло", съобщава в. "Дейли телеграф".

Въпреки това няколко дни по-късно Дарък напусна поста.

Искането на оставката на действащ посланик на Великобритания от страна на американски президент е безпрецедентно.

Историк, някога заемал водещата позиция по история на САЩ в Кеймбриджския университет, е заявил пред вестника, че не може да се сети за аналогичен пример от съвременната история.

В публикувано днес интервю за сп. "Таймс" Дарък заявява, че отчасти обвинява за случилото се британския премиер Борис Джонсън, отбелязва ТАСС.

В момента, когато скандалът се разгаряше, той още не беше министър-председател, но вече се смяташе за безспорен фаворит в надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия.

По време на дебатите със своя основен опонент Джереми Хънт Джонсън два пъти избегна въпроса - ако стане премиер, дали ще позволи на Дарък да запази поста си.

Дори колеги от Консервативната партия впоследствие го критикуваха, че е решил да пожертва посланика "в името на личните си интереси".

Според Дарък Тръмп смята Джонсън за "сродна душа", а британският премиер се възхищава от "простотата на лозунгите, пренебрежението към политическата коректност и понякога провокационните изрази" на американския президент, както и от умението му да играе "с фактите и истината".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    29 70 Отговор
    Тръмп не е много умен САЩЕЦ.

    Коментиран от #8, #19

  • 2 Василев

    139 25 Отговор
    Тръмп не ми е любим политик но с действията си към СЗО а и сега доказва че е политик с гръбнак а не мижитурка, като предшественика си.

    Коментиран от #3

  • 3 русенец

    45 82 Отговор

    До коментар #2 от "Василев":

    Да, Тръмп определено има гръбнак на добитък, който са пуснали в стъкларски магазин. То и интелектът му е на говедо.

    Коментиран от #6

  • 4 един от стадото

    76 17 Отговор
    браво Тръмп, гешенк на никой. Нека лаят кучетата
  • 5 Сандо

    19 56 Отговор
    Това е дело на руските служби и лично на Путин!Те искат да пробият вечната и нерушима дружба между двата англосаксонски народа.Но ние демократите не спим и ще вземем мерки.Санкции до дупка!

    Коментиран от #15, #24

  • 6 Йо Несбьо

    26 20 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Прав си напълно! То хората с интелект на говедо са все от милиардер нагоре!
  • 7 gesha

    56 15 Отговор
    Тръмп е номер 1!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 опорна точка

    21 32 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    И той като наш боку селският пъдар.
  • 9 карамфила

    12 12 Отговор

    До коментар #7 от "gesha":

    Пусни водата след номер 1.
  • 10 Бесен Язовец

    19 2 Отговор
    През това ми е ако иска да го линчува публично! Сега ингилизи на тръгване ще има на летището фафафафа- 18+
  • 11 Перо

    41 6 Отговор
    Тръм с нищо не е нарушил Дипломатическия протокол и Виенската конвенция за дипломатическите отношения,поради това,че британския Посланик не е изгонен,а отзован от свойте власти,след прекратяване срока на мандата. Няма никакъв дипломатически скандал.
  • 12 Перо

    43 3 Отговор
    Дипломатически скандал е случая в София,където неграмотни мутренски сатрапи пребиха човек от ЮНЕСКО с дипломатически имунитет,въпреки че той се е легитимирал надлежно.И това няма да остане безнаказано за мутрата!
  • 13 Дългият

    18 16 Отговор
    Тихо...внимавайте какво пишете защото като чета тук е пълно с поклонници на недодяланият Тръмп,радват му се все едно че всяка седмица им пълни хладилниците...Ей...много криви хора има...

    Коментиран от #18

  • 14 макдоналдс тръмп

    3 5 Отговор
    ТОЗИ Е ПЛИСНАЛ ЛИГЕНЯ,ХАХО ПЕРУШАНОВ ,МОЖЕ И ДА ДАВА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Смартфиета

    21 4 Отговор
    Тръмп има правото да го обяви, т.е. да обяви всеки за персона нон грата. Като не е проявил овъжение към президента, това е единствената възможна стъпка. Освен това Тръмп поне е умен, а демократите бесуват с пяна на уста. От BLM само на предна линия са черни, зад тях останалото са бели младежи – това е младежката организация на демократите сугубо. Изберат ли Байдън ше ни се стъжни, Тръмп като цяло максимално изтегля войските си и американците значително по-малко се месят във вътрешните работи на суверенни страни – заради политиката на регресивно данъчно облагане и борсови балони когато всичко се срина не им остава друго, освен да печатат долъри и да режат от военните разходи.
  • 17 Николай Георгиев

    20 1 Отговор
    Тук ние сме цъфнали и вързали ,а вие ревете за британския посланик.
  • 18 goni

    4 9 Отговор

    До коментар #13 от "Дългият":

    На мен лично, хладилника ми го пълни Сандърс!:) Много го обичам, защото продуктите са качествени и в изобилие! Обещал ми е като стане президент да ми подари още по-голям хладилник и редовно да го пълни на макс.!:)
  • 19 Въйй

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ако не е умен, нямаше да е толкова богат. А ти умен ли си?

    Коментиран от #23

  • 20 123+

    10 2 Отговор
    Със сигурност е умен Тръмп! Има концепция и я отстоява. Не е задължително да е удобен на всички. Затова лаещите са много!
  • 21 ПРАВИЛНО АЗ СЪМ СЪЩИЯ

    2 1 Отговор
    ДА СИ ДЪЛЖИШ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ. ...ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ. ..
  • 22 Започвам да харесвам Тръмп,

    12 1 Отговор
    защото не е подлога като тиквата и обкръжението му.
  • 23 Петър

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Въйй":

    Ами в България за последните 30г. се оказа че богатите хора не са учили за да са умни,нито са работили много за да станат богати.
  • 24 Магелан

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    А бе пич .Какви англосаксонци са краварите ,слет като държавата им е създадена изкуствено всякакви престъпни елементи който са искали да забогатеят по бързия и 5989престъпен начин!Избили са местното индиянско население и са докарали роби от Африка.