Last news in Fakti

7 Септември, 2020 15:17 3 122 23

Тайван, САЩ, Япония и ЕС търсят варианти за ограничаване на Китай от веригите за доставки

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • ес-
  • вериги за доставки-
  • тоталитарност-
  • авторитаризъм-
  • индустрии-
  • полупроводници-
  • съмишленици

Страните искат да избегнат комунистически Пекин да застраши индустриите им

Тайван, САЩ, Япония и ЕС търсят демократични „съмишленици“, които да изместят веригите за доставки от Китай.

Министерство на външните работи на Република Китай, Министерство на икономиката, Американският институт в Тайван, Европейският икономически и търговски офис, Японско-тайванската борсова асоциация и Тайванският съвет за развитие на външната търговия (TAITRA) съвместно организираха форум за преструктуриране на веригите за доставка.

Директорът на Американския институт Брент Кристенсен заяви, че всички присъстващи са свързани от изповядването на общи ценности, сред които свободата на печата и религията, като подчерта, че изграждането на сигурни вериги за доставка изисква много координирани усилия и взаимопомощ.

Тайванските компании, изградили глобална производствена база за технологичен хардуер в Китай през последните 30 години, „все повече си дават сметка за опасността да обвържат бъдещето си с КНР (Китайска народна република)“, каза още Брент.

Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву на свой ред подчерта, че правителството води преговори с енергийната, медицинската и полупроводниковата индустрия за диверсифициране на веригата за доставки. Той добави, че пандемията е накарала страните да се запитат какво би се случило, ако техните ключови индустрии бъдат контролирани от „друга държава, която не почита ценности като върховенството на закона, свободата, демокрацията и прозрачността“.

„Занапред ще работим със съмишленици, за да установим взаимни индустриални връзки, които да доведат до съвместен просперитет, вместо до принуда, експлоатация и експанзионизъм. Виждам огромен потенциал за по-тясно сътрудничество между Тайван и съмишленици от Европа, Азия и Северна Америка“, каза още Ву.

TAITRA също работи с Япония в подкрепа на компании от двете страни за преместване на партньорства от Китай в Югоизточна Азия.

По-рано миналата седмица министрите на търговията от Индия, Япония и Австралия заявиха, че има спешна нужда от регионално сътрудничество за устойчивост на веригата за доставки и обмислят тази година да стартират съвместна инициатива, която ще бъде отворена и за други страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    42 10 Отговор
    Що така? Нещо за свободния пазар, за невидимата ръка на пазара и т.н. не са ли чували? Или когато каквото им е угодно.?
  • 2 Цървули

    14 29 Отговор
    Китай много лесно може да бъде подрязан,стига да има желание от другите,та толкоз с “империята” им!

    Коментиран от #7, #9, #10, #15

  • 3 k1 profesional

    22 12 Отговор
    Къде са тръгнали срещу хилядолетна империя с натрупани познания и опит, с манталитет за знания и взаимопомощ, с изградено уважение към държава и хора, с народ изградил вътрешният си мир.

    Коментиран от #22

  • 4 да де

    37 4 Отговор
    Хе-хе западняците от алчност сами вкара дракона в кошарата. Изнесоха си производството там, а с това и технологиите и сега реват късно е либе за китка Китай се събуди и върви напред.
  • 5 Онзи

    19 6 Отговор
    Ако жълтите решат задружно да се изпикат в океана цял свят ще го закъса,да не говорим друго да направят.

    Коментиран от #23

  • 6 Наблюдател

    15 2 Отговор
    Пак откриха "топлата вода"! Само колко време им трябваше, десетилетия!!!
  • 7 ха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Цървули":

    Ама и си вярваш в това;)))))
  • 8 Кире

    11 2 Отговор
    Абе искат да са посредници на произведените стоки. Нещо, като електроразпределителните дружества. От цялата работа ще скочи цената за крайния потребител.
  • 9 гост

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Цървули":

    Всъщност ти си един беден нищо не-произвеждащ консуматор, и от теб нищо не зависи. Та, познай кой е цървула в случая?

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Грух

    10 5 Отговор
    Няма по мизерен, опасен, лъжлив и лицемерен свят от западния.
  • 12 Империалист

    8 15 Отговор
    Стига плюхте срещу американската империя стига с тия бели китайци скоро ще се задавите от тях ако станат наистина сила Запада е мощ икономика демокрация а Изтока това са още по голямо смешване на расите беднотия минус нови технологии. Ако се върнем назад за достиженията на бялата цивилизация и ако бяха китайците на тяхно място със сигурност нямаше да има хилядолетия нови открития освен да преоткрият тоалетната хартия която за 5 хиляди години плюс още нещо друго нищо не са открили

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грух

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Империалист":

    Ти па ше кажеш кое кво е ! Я не ми обяснявай !
  • 15 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Цървули":

    Всъщност краварите трябва да бъдат порязани. И да, много лесно може да стане. Голямо шоу ще бъде. Много са прости тия кравари ве братчед. Сбирщина на 300 ли колко са там години...и си издумкаха всички ресурси реднеците....че и климата промениха !!!

    Коментиран от #18

  • 16 еми

    10 4 Отговор
    На тези престъпници да сега Русия беше виновна за всичко сега към списъка добавиха и Китай наричайки я " Комунистически Китай" тези свине до преди 2-3 години въобще не обвинявах Китай и сега изведнъж ! - Да тези убийци повече от 75 години проливаха и убиха милиони невинни хора сега обвиняват ,че Китай е заплаха за "Сводния,демократичния,миролюбивия Запад" какъв цинизъм и простащина от 250 години като държава тези убийци само 27 години не са воювали. Станаха неуправлявами и непредсказуеми преди " лаеха" сега започнаха да "вият " като бесни псета имам чувството , че ще се опитат да "хапят " човечеството е пред огромна заплаха ( последните дн изпратих повече от 30 военни кораби в Черно море и постоянно застрашават имитирайки масирано бомбандировки с ядрени боеголовки около въздушното пространство на Русия) от нова световна война и по всяка вероятност щ е последната.
  • 17 Госあ

    7 1 Отговор
    Не мога да разбера как стара Европа и Япония им играят по свирката на тия селяндури. Това е позор.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Фащ

    3 0 Отговор
    Са провокатори впиват се в системата на всяка държава и я използва в тяхна полза чрез изнудване о шпионаж. Ти да видиш демократична прозрачна държава всучко е засекретено това ли е прозрачното хахаха а китай е народна република това значи че народа има глас. Демократите този който е на власт той има думата Фашисти
  • 20 Реалист

    3 0 Отговор
    Сетиха се ,че е комунистически когато започна да ги бие в собствената им игра.Ха някой се изрепчи ,че предприятия могат да бъдат само губещи когато ги управлява държавата.Икономиката се съсипва от говеда дечица и близки на тези които са на власт.У нас те съсипаха държавата и се държат с всички средства и докато не ги изчистим и пратим да блъскат в кариерите нямаме бъдеще .Западът е също болен от тази зараза и това особено си личи по тъпоумната му и деградирала управленска каста.
  • 21 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    мръсници!!!!!Впрочем от НАШ опит знаем...къде бяхме къде сме СЕГА!!!!!!ТАКА и нас ни ,,ограничихте,,...ДАЖЕ И САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!!
  • 22 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "k1 profesional":

    А освен това и СЪДБАТА ИМ ПОМАГА/според ТЕХНИТЕ ,пък и моите знания за КАРМАТА///.
  • 23 Шмекер

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Онзи":

    А къде мислиш се изхвърлят фекалните води на милярд и половина китайци от години???