Last news in Fakti

8 Септември, 2020 18:00 10 739 55

Чужди издания: Българите са гневни, че ЕС крепи една "мафиотска държава"

  • герб-
  • протест-
  • бойко борисов

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ е част от семейството на ЕНП, поради което има мощни поддръжници не само в Брюксел, но и в Берлин

Чужди издания: Българите са гневни, че ЕС крепи една "мафиотска държава" - 1
Снимка: БГНЕС

И ЕС е част от проблема в България. Хората там са гневни, че ЕС крепи една "мафиотска държава", пише "Нойе Цюрхер Цайтунг". А пред "Шпигел" Лозан Панов сравнява България с човек, болен от рак, който е лекуван грешно.

Българите, които протестират срещу правителство, са гневни, че ЕС крепи една "мафиотска държава", отбелязва днес авторитетният швейцарски ежедневник "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Две негови публикации анализират проблемите на страната, управлението на Бойко Борисов и упорития отказ на ЕС да вземе по-категорично становище относно корупцията във властта.

"ЕС има корумпиращо влияние над нашата страна"

В заглавието на едната от тях е изведен следният цитат: "ЕС има корумпиращо влияние над нашата страна". Авторът Фолкер Пабст, който е бил в София, разказва за масовите протести, както и за обвиненията срещу правителството на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Той цитира и председателя на "Да България" Христо Иванов, който изтъква, че Брюксел и Берлин все още оказват политическа поддръжка на българското правителство, въпреки многобройните случаи на корупция и въпреки критиките на Венецианската комисия за недостатъчен контрол над действията на главния прокурор.

"Българите са сред най-положително настроените към ЕС", казва Иванов пред автора на статията, но подчертава, че липсващата категорична подкрепа от Брюксел ги кара да гледат все по-скептично на Общността. "В крайна сметка си мисля, че не сме достатъчно важни за ЕС", казва Христо Иванов и добавя: "В ЕС не искат ново проблемно дете и затова предпочитат да не виждат какво се случва при нас". Авторът на НЦЦ добавя към това и собствения си коментар: "Мнозина българи обаче не желаят повече да си затварят очите".

Лозан Панов: България е като човек, болен от рак

"Европа, не си затваряй очите и не мълчи", извежда в заглавие германското списание "Шпигел", цитирайки председателя на ВКС Лозан Панов. Изданието помества интервю с него. Пред журналиста Кено Ферзек Панов казва: "В една нормална страна съдия като мен би трябвало да стои встрани от политиката. Но в нашия случай съм принуден да кажа: Да, България е "пленена държава". Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. За Унгария и Полша в Европа се говори много, но за България, за съжаление - не."

Лозан Панов пояснява в интервюто, че съдебната система в България има структурен проблем, част от който е ВСС - поради това, че е подвластен на политическо влияние и следователно е податлив на корупция. По отношение на исканията за оставка на Иван Гешев, Лозан Панов посочва, че България все още има стар, съветски модел на прокуратура и главният прокурор на практика не подлежи на контрол.

Панов оприличава ситуацията в България със състоянието на тежко болен човек: "Можем да го сравним с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати от болестта. Но всеки път, когато отиде на лекар, му казват, че бил здрав и му дават по някое бонбонче. В ЕС тези бонбончета са многото милиарди евро. Те допринасят за все по-голямото разрастване на рака, обхванал България. Затова хората сега излизат по улиците. Те искат да надвият рака", казва Панов.

"ЕС също е част от проблема"

В коментар на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" под заглавие "ЕС също е част от проблема", се отбеляза, че Европейският механизъм за сътрудничество и контрол, който е трябвало да стимулира върховенството на закона и борбата срещу корупцията се е оказал без особена полза. Изданието обаче изрично подчертава, че причината за това не е от институционен, а от политически характер:

"Партията на Бойко Борисов ГЕРБ е част от семейството на ЕНП, поради което има мощни поддръжници не само в Брюксел, но и в Берлин. За германската канцлерка Меркел е много по-лесно да проявява снизходителност към Борисов, който не се опитва да играе с идеологически козове като унгарския президент Орбан. Вместо това Борисов чаровно замазва своите хитрувания с редовни прояви на лоялност", четем в коментара.

Швейцарското издание смята, че ЕС лесно би могъл да намери средство срещу нарушенията на правовите принципи - и то такова, което да не подлежи на политизиране. Берлинският мозъчен тръст ESI например предлага отпускането на европейските пари да се обвърже с решенията на Съда на европейските общности. Ако дадена европейска държава не прилага на практика решенията на съда, автоматично да се съкращават и отпусканите пари. Но биха ли одобрили държавните и правителствени ръководители от ЕС подобен отказ от правомощия и прехвърлянето им към съда? Заключението на НЦЦ гласи: "В наши дни подобно нещо е немислимо".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нали

    54 2 Отговор
    Бесни сме да... какво ще направите?
    Ами аз ще ви кажа – НИЩО!
    ХА ХА
  • 2 Заглавието е факт

    67 7 Отговор
    Ама не умаловажавайте, демократичното “влияние” на ФАЩ!
  • 3 🥺🥺🥺

    74 6 Отговор
    По добре и от там да излезем ,ако ще е така !!!
  • 4 Жоро

    19 64 Отговор
    Кой от българите иска тримата хубавци да го представляват на протеста?

    Коментиран от #38

  • 5 оооо

    74 4 Отговор
    ЕС си създаде и финансира "правилния" дупедав.ц.
  • 6 БГ на 3 океана

    58 5 Отговор
    Баце - кукловодът на цяла Европа. Взел им е страхът, не смеят гъг да кажат, само внасят у шкафа.
  • 7 Да ама не

    17 62 Отговор
    Единият сайт, препечатва от другият и след това пак! Колко оригинално! Обаче, всички мислят хората за слепи! Тоя протест един площад не може да напълни, обаче говорел бил от името на народа!

    Коментиран от #23

  • 8 Госあ

    43 7 Отговор
    Мисля че е просто шанс. Отново. Слабите разчитат на шанса. За всеки е ясно, че в ЕС след брекзит има френска и немска сфера на влияние. Румъния е под попечителството на Франция, а ние сме с нашите любими германци. Отново. И това е резултата - б.б. и герб.

    Коментиран от #51

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Щерев

    17 14 Отговор
    Сайта е част от сдружението пурата десапростакеса позитано
  • 12 Жоро

    14 56 Отговор
    Аз съм доволен от Бойко и пак ще гласувам за него.

    Коментиран от #20, #26

  • 13 Еблю

    45 12 Отговор
    Време е да изгорим знамето на ЕС та да ни обърнат внимание от там

    Коментиран от #15

  • 14 Ю Кортес

    13 40 Отговор
    Няма как Европа да подкрепи фашистки преврат.

    Коментиран от #21

  • 15 Е да де

    3 14 Отговор

    До коментар #13 от "Еблю":

    Нали протестър вече се и...... на българското, колко му е !
  • 16 Добър ден

    46 9 Отговор
    Това не е създадения през осемдесетте години съюз на равноправни членове! В момента той е доминиран от една Германия, която разруши цяла Европа при последната война. В момента това е начин за влияние и налагане чрез сила волята на големитв над малките държави. Нито има равнопоставеност, нито демокрация. Това е съюз на фалша ! Никой не е питал народа иска ли да е там! Но затова пък некои "хора" понапълниха шкафчета и гардероби.

    Коментиран от #18

  • 17 Хаххахаххах

    10 36 Отговор
    100 наркомана гневни,че им дават слаб матрял
  • 18 Това е

    3 19 Отговор

    До коментар #16 от "Добър ден":

    А питаха го! И народа празнуваше! И пак се радва всеки път, когато се приближава все повече до ЕС!
  • 19 Последна новина

    4 34 Отговор
    Деси Радева се е прекръстила на Джеси Радева
  • 20 Гъдю

    51 8 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    Аз не съм доволен от ГЕРБ и няма да гласувам за тях!
  • 21 Вервай си

    21 6 Отговор

    До коментар #14 от "Ю Кортес":

    Ако Германия бе победила, щеше да разбереш що е фашизъм и сега Европа щеше да говори нанемски! Преди да даваш такива определения помисли, ако имаш възможност.

    Коментиран от #47

  • 22 Аз не съм доволен от герб

    12 39 Отговор
    Но ще гласувам за герб,защото ненавиждам доносниците от бсп

    Коментиран от #24

  • 23 Де Факто

    45 8 Отговор

    До коментар #7 от "Да ама не":

    ДРУГАРЮ ГЕРБав ТУЛУП, на 02.09.20г. КУКИТЕ БЯХА ОТЦЕПИЛИ ЦЕНТЪРА на София, И НЕ ДОПУСКАХА ХОРАТА да ПРОТЕСТИРАТ, ДРУГАРЮ ГЕРБав ТУЛУП.Това се нарича демокрация по ГЕРБавски.

    Коментиран от #25, #48

  • 24 🐷 Боко ТИКВАТА

    32 5 Отговор

    До коментар #22 от "Аз не съм доволен от герб":

    Доносници сме ние от ХУНТАТА.Помниш ли ни? Буда, Иван, Николай, Рудолф, Алберти още много знайни и незнайни ГЕРБави ТУЛУПИ-слуги- ДОНОСНИЦИ на ДС.
  • 25 Де Юре

    5 22 Отговор

    До коментар #23 от "Де Факто":

    Имахте ли законно разрешение?

    Коментиран от #30

  • 26 руснак

    37 3 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    В Coфия ca приcтигнaли прeдcтaвитeли нa Книгaтa нa Гинec, кoитo cлeдят oтблизo cлучвaщoтo ce в Бългaрия и чaкaт c нeтърпeниe ocтaвкaтa нa Бoриcoв, зa дa зaпишaт пoрeдния и eдинcтвeн cвeтoвeн рeкoрд: Миниcтър-прeдceдaтeл, три пъти пeчeлил и избрaн нa "чecтни" избoри (кaктo caмия тoй ce хвaли) и три пъти cвaлян oт влacт c прoтecти нa избирaтeлитe прeди изтичaнe нa мaндaтa му.

    Коментиран от #29, #31

  • 27 висок

    12 39 Отговор
    Лъжете! 0,035% от българите протестират!!!! Това не са всички българи! Остават 99,965%!!!!
  • 28 Хехе

    6 27 Отговор
    Дойче Веле, Шпигел и... Лозан Панов?!
    Това да не е втора смяна на Отровното Трио?
  • 29 Смях

    8 23 Отговор

    До коментар #26 от "руснак":

    Ми не - чакат за рекорд по продължителност на протест, ама триото и там се провалят! Най много да поставят рекорд за най-малоброен протест!
  • 30 Де Факто

    26 4 Отговор

    До коментар #25 от "Де Юре":

    Разбира се, че имаше законно разрешение.Ако нямаше, куките нямаше да пуснат никой, но те пуснаха няколко хиляди, и затвориха центъра, КОЕТО Е АБСОЛЮТНО БЕЗЗАКОНИЕ и ТЕРОР.Между другото в центъра куките бяха в пъти повече от допуснатите на протеста.ШУБЕТО е ГОЛЯМ СТРАХ.
  • 31 Бай Ганьо

    28 2 Отговор

    До коментар #26 от "руснак":

    Прeдcтaвитeлите нa Книгaтa нa Гинec също така са отбелязали, че прокуратурата ни е №1, защото в света няма толкова дейна прокуратура, като българската.Само за ДВА ДНИ успяха да възбудят на Божков 18 обвинения.СВЕТОВЕН РЕКОРД.

    Коментиран от #36

  • 32 Майна

    24 3 Отговор
    ЕВРОПА СЕ КОМПРОМЕТИРА В ОЧИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.....ПОЗОР ЗА НЕПОЗИЦИЯТА И!
  • 33 k1 profesional

    24 4 Отговор
    Как няма да крепят правителството , нали и те участват във взятките.
  • 34 ВЪН ОТ ЕВРОПА

    24 3 Отговор
    ВЪН ОТ ЕВРОПА АНГИЙСКИТА ПАСМИНА НЕ СЛУЧЙНО ИЗЛЕЗЕ!
  • 35 мафия

    31 3 Отговор
    За 10 години, над 50 милиарда евро от ЕС потънаха в "правилните джобове".
  • 36 Да помним

    18 1 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Ганьо":

    Делата ги изфабрикуваха след дъжд - качулка - пратиха му ги за спомен по факса.
  • 37 Деси

    18 2 Отговор
    Вън от Европа!!!
  • 38 Същия

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Ами ти тогава си извратеняк , щом си доволен, че те представлява един гнусен свинеподобен главатар Капо ди тути капи и неговите подобия-отврат!!!

    Коментиран от #42

  • 39 Фен

    6 19 Отговор
    Работническо дело пак бълва пропаганда! Елате в София! Градинките са пълни със семейства с деца, кръчмите също! Единствените пусти места са там, където се събират "протестиращите". Явно софиянци ги е гнус от тях...
  • 40 Същия

    21 1 Отговор
    Каква полза имам аз и безброй обикновени българи от това , че Бългaрия e 13 г. в EC - вижте последиците: Ниe cмe нa пocлeднo мяcтo пo вcичкo cвързaнo c прoдължитeлнocт и кaчecтвo нa живoтa нa хoрaтa, зaплaти, пeнcии, coциaлнитe eлeмeнти; Нa първo мяcтo пo кoрупция, бeднocт, зaбoлявaния, cмъртнocт, нeгрaмoтнocт, eмигрaция и пр. Зa тeзи 13г. ГЕРБ бяхa нa влacт 11 г. И нaкрaя пocлeдни cмe и пo плaтeжнocпocoбнocт и чужди инвиcтиции... КОМЕНТИРАЙТЕ!!!

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Жоро

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "Същия":

    Досега нито един разхождащ се по паветата не е казал че някой от тримата да го води.Освен теб тиквеник
  • 43 Същия

    18 1 Отговор
    До 42 Жоро ами ти си голям нещастник, щом не си разбрал, че там сме не заради трима иликолкото са или които и да са , те са без значение-ние сме против поддържания от теб гнусен главатар,дуче, фюрер, бос, шеф или Капо ди тути капи-не знам как го наричаш- хакиарав акана!-на цигански-разбра ли сега!!
  • 44 Мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Същия":

    Без коментар.
  • 45 Коко

    16 1 Отговор
    Значителна част от европейскийте институции са същите неадекватни и продажни като толуповите
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Туранага Сан

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Вервай си":

    И щяхме да работим, от сутрин до здрач!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ребека моор

    3 8 Отговор
    Аве оставете Бойко да ни управлява той има достатъчно опит от колкото други некакърни
  • 50 любопитен

    3 0 Отговор
    Има нещо ГНИЛО . След като ЕС и Меркел поддържат БМБ , значи част от „ бонбончетата “ се връщат в нечии частни сметки на личности с голямо влияние и власт . Тези личности , заделят за черни дни бели пари , но за сметка на България . Схемата се изяснява , но не е нова . Стара схема с нови и нови участници , алчни и ненаситни .
  • 51 даскала

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Изложеното от теб е истина . Но , все пак Швабите са по-силни и затова Българските управници се закачат за тях . Още от времето на Мавъра - О"Ванчо сме прикрепени към Фрицовете а и до 09.09.44г.Лошото е , че Швабите ВИНАГИ губят .
  • 52 боко в панделата

    1 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Аве оставете Бойко да ни управлява той има достатъчно опит от колкото други некадърни крадци и мутри кат него !
  • 53 ЧИБА НА ЕС

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ЕВРОПА СЕ КОМПРОМЕТИРА В ОЧИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.....ПОЗОР ЗА мутрите на европа - МЕРКЕЛ МАКАРОН И ТН .......................
  • 54 Иванов

    2 0 Отговор
    Протестиращите предлагат да заменим кръга на Доган-Пеевски и Борисов с друг кръг от мафията на Божков-Прокопиев и Цветан Василев! Не, благодарим!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.