9 Септември, 2020 21:30 1 995 14

Управляващите в Нова Зеландия обещаха вдигане на данъците на богатите

  • джасинда ардърн-
  • нова зеландия-
  • данъци

Правителството обяви план на стойност 62 милиарда новозеландски долара за справяне с кризата с Covid-19 и похарчи милиарди за субсидиране на заплати и други мерки за опазване на работните места

Управляващите в Нова Зеландия обещаха вдигане на данъците на богатите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващата Лейбъристка партия на Нова Зеландия обяви, че ще вдигне данъците на хората с най-високи доходи, ако спечели парламентарните избори идния месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Партията на министър-председателката Джасинда Ардърн, която води в социологическите проучвания, каза, че планира нова по-висока данъчна ставка от 39 процента за хората, които печелят над 180 000 новозеландски долара (118 908 щатски долара).

Тя ще засегне само 2 процента от новозеландците.

В момента най-високата ставка е 33 процента за доходи над 70 000 новозеландски долара.

Увеличаването на данъците ще донесе годишни приходи в хазната на стойност 550 милиона новозеландски долара, каза финансовият министър Грант Робъртсън. По думите му тези средства ще бъдат необходими за възстановяването от кризата с Covid-19.

Мярката бе разкритикувана от опозицията. „Никоя страна в света никога не е излизала от рецесия с данъци, но на лейбъристите първият инстинкт е да ви вдигнат данъците“, каза говорителят на Националната партия на Нова Зеландия Пол Голдсмит.

Правителството обяви план на стойност 62 милиарда новозеландски долара за справяне с кризата с Covid-19 и похарчи милиарди за субсидиране на заплати и други мерки за опазване на работните места.

Ардърн защити плановете за новия данък и каза, че той е необходим, за да може правителството да продължи да финансира проекти в сферата на здравеопазването и образованието.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    2 0 Отговор
    Тарант беше прав.
  • 2 В България 15% са седесари

    8 2 Отговор
    И България е така самоче богатите стават все по богати а обикновеният българин става све по беден и нещастен
  • 3 Johansson

    3 1 Отговор
    Тая става са някой неща. На 40 е изглежда добре.
  • 4 Бау

    3 1 Отговор
    А някой да ми покаже кога вдигането на данъците е повишило доходите на хората и е намалило безработицата. Ако го намерите това ще е за Нобелова награда.

    Коментиран от #11

  • 5 Пламен

    6 3 Отговор
    А у нас кога ? При нас за всички 10% . За доход от 10 хиляди, като удържиш 10% ти остават 9 хиляди а при 1 милион остават 900 хиляди , е къде е логиката и тия с 9 хиляди и тия с 900 хиляди да плащат еднакъв процент

    Коментиран от #6

  • 6 Бау

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пламен":

    Вика му се равенство, приятелю. И двамата плащат по 10% от дохода си. А и богатият винаги може да си вземе парцалите и да си тръгне, и тогава и данък няма да има и работа няма да има.

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Госあ

    6 1 Отговор
    Браво. И най накрая една нормално изглеждаща и симпатична жена в политиката. Разбира се от лейбъристите. Впрочем, Н.Зеландия се справиха отлично. Както всички социални държави с достъпно и добро здравеопазване и дисциплина. Вижте сащ,англия и бразилия. При капитализма се мре, ама яко !
  • 8 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бау":

    Ами да си ги вземе и да си тръгне. Къде? Да не го изнасят в кутия от виолончело от цивилизацията после ? Те специалистите се изнесоха, тоя плаши че мошениците щели да се изнесат 😂
  • 9 Манги

    5 1 Отговор
    Ма то там кви богати бе?
    Аз мислех, че всички там са богати.
    А имало и богати, значи по-богати от богатите.
    Ей туй капитализма секи път ме обнадиждява0е един ден в мойта родина България всички ще са богати. Ма то пък в капитализама имало и бедни и богати. Е значи ще има главно бедни
  • 10 Горд Българин

    1 5 Отговор
    Тази е комунистка. Такиеа данъци просто не се плащат. Ставката е неприемлива. Тука си ги плащаме, защото 10% е нормално, отделно е и ддс, осигуровки, здравно, дпф и др. подобни тежести. Ако вдигнат повече, минаваме на сиво и данъци нула!
  • 11 Повишават по

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бау":

    косвен начин, драги. Тия пари ще ги вложат в инфраструктура, в болници, в детски градини.
    Прогресивното данъчно облагане го има във всички нормални държави.

    Коментиран от #12

  • 12 Aбсолют

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Повишават по":

    Плюс за коментарът
  • 13 Минчо

    4 0 Отговор
    А в БЪЛГАРИЯ БОГАТИТЕ НЕ ПЛАЩАТ НИКАКВА ДАНЪЦИ
  • 14 Пламен

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бау":

    9 хил.не са равни на 900 хил. приятел