Last news in Fakti

11 Септември, 2020 04:22 4 000 22

11 септември 2001 г. - Атентатът, който промени света (СНИМКИ)

  • ал кайда-
  • сащ-
  • атентат

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят

11 септември 2001 г. - Атентатът, който промени света (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

Атентатът от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона промени света.

На 11 септември 2001 г. пътнически самолети, превзети от членове на Ал Кайда, се врязаха в Кулите - близнаци в Ню Йорк, а трети самолет се блъсна в Пентагона.

Организираните от Ал Кайда нападения станаха повратна точка във вътрешна и външна политика на САЩ.

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда – Осама бин Ладен. Предлагат 25 милиона долара, после 50 милиона като награда за всяка информация, която би довела до залавянето му.

Всичко започва сутринта, когато 19 терористи от Ал Кайда отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те Кули - близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

11 септември 2001 г. - Атентатът, който промени света (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Междувременно е свален Саддам Хюсеин в Ирак. Западът смъква от власт Муамар Кадафи в Либия и Хосни Мубарак в Египет. Сирия е разкъсвана от гражданска война.

Вълненията в Близкия изток и Северна Африка станаха причина Европа да е залята от бежанска вълна. Старият континент преживя и поредица от терористични атаки, които разтърсиха ключови градове като Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел и други.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живко

    48 0 Отговор
    Или как държавата с най- много и модерни изтребители, остави 4!!!!!! пътнически самолета да летят 42 минути на където си искат... Сграда номер 7 дори няма нужда от коментар...

    Коментиран от #3

  • 2 az #Победа75

    37 1 Отговор
    Това беше гигантската провокация, която трябваше да послужи като спусък за триумфа на Pax Americana! Вместо това обаче, маркира началото на края на американското световно господство... Каква ирония, а? :)))
  • 3 един от стадото

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Живко":

    и друго. Беше преди обед, спомням си нашата телевизия се включи в световните новини, които предаваха на живо. И камерите даваха от различен ъгъл с нагласен фокус и сметнат ракурс и обектив. Като предварително сложени и настроени като чели..
  • 4 no name no face no number

    32 1 Отговор
    Всичко си беше пунта мара
  • 5 Анонимен

    7 43 Отговор
    Така, така! От рано, рано конспираторите пак сте на линия! Браво! Всъщност от от това нещастно събитие почнаха тези ваши простотии. Сега чакаме сутрешната сводка за ковид и вие да се развихрите...

    Коментиран от #6, #7, #20

  • 6 Дълбоко Виждащ

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Не са извадили от смъртните-Възкръсналия вчера младеж от Стара загора...И цялата бг статистика ви е пунта-мара!Умният човек е силно недоверчив и бързо разкрива лъжата,смехурко
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рап

    9 30 Отговор
    Както винаги българинът разбира от всичко! Това е една трагедия,която трябва да ни обедини,а не да търсим под вола теле! Минаха 19 години Щатите се съвзеха и пак са водещи в света,което бърка в здравето на много завистници! Каквото и да се говори Америка е велика страна със закони и който не ги спазва няма място там!

    Коментиран от #13, #17, #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ОСАММА БИЛ ГЛАДЕН

    6 0 Отговор
    Кой сегааа е номер еднооо
  • 11 Маца

    23 1 Отговор
    Кой създаде алкаида? Руснаците - грешен отговор! При неумело дресиране на зло куче то започва да хапе и господаря си!
    С две думи - Холивуд на голям екран.
  • 12 Сащ са терористи

    26 0 Отговор
    Наистина промени света..всички разбраха какви изроди са сащ.
  • 13 Дълбоко Виждащ

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Рап":

    Щатите са водещи в света по Корона и спин в момента!А след около 30г ще станат водещи по подводни градове,защото океана почва да ги залива!

    Коментиран от #21

  • 14 Анти конти

    26 3 Отговор
    Сградите бяха проектирани да издържат на удар от самолет. В интернет е пълно с кадри, на които се виждат допълнителни взривове точно по носещата конструкция. На цената на 2 блока американците оправдаха настъплението си в територии пълни с "терористи", а под тях случайно има и нефт. С подправени и доказано неверни доказателства нападнаха Ирак. После и други страни и реализираха сценария, с който свалят неудобни режими. Последва арабската пролет и вълната бежанци към Европа. След Ирак ООН е напълно излишна организация. Да, светът се промени, но не заради оня брадат козел с калашника, а поради ненормалната алчност на американските корпорации и излъчените от тях политици - семейство Буш, Клинтън, Обама, Тръмп. На фона на всичко Крим, който с референдум реши къде да иде, по силата на Резолюцията на ООН за правото на самоопределение, пробутона от американците за Косово е детска игра. Целта там също е ясна - огромната черноморска база. Без Крим някой да говори вече за Украйна в НАТО? На фона на тези факти да плюеш по Русия, че била сила на злото могат само особи като Иво Инджев и други измекяри като него - първи комсомолци, а сега първи американофили, като платноходки, според вятъра. Къде беше Инджев с разбиранията си преди 1989г? Като куче, което лае от страх, но тропнеш ли с крак подвива опашка.

    Коментиран от #19

  • 15 Гост

    13 2 Отговор
    Най голямата измама на краварите . Те самите си го направиха.
  • 16 Радомир

    11 0 Отговор
    От 19 участника, 14бяха саудитски граждани,а нападнаха Афганистан и Ирак...
    Под ,,срутените ,,кулите нищо не намериха,освен чисто нов паспорт на египтянин...типично по хамерикански
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Браво

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анти конти":

    най-точния анализ на ситуациите по света. Много точно казано!
  • 20 Бачо Киро

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Ама естествено, че са конспирации... Двете сгради паднаха по учебник, сграда номер 7 да не говорим... Сигурно и признанието на Колин Пауъл за епруветката е конспирация, както и думите му "нямаше значение какво ще кажа, президентът (Буш) беше готов така или иначе и очакваше да даде заповед за инвазията"... Ей такива овце като теб са мнозинството, дето си мислят, че светът се върти на случаен принцип и милиардерите са милиардери понеже са късметлии...
  • 21 Рап

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дълбоко Виждащ":

    Е това повод за радост ли е! Много простаци има по тази българска земя,няма да успеем в нищо от собствената си ненавис!
  • 22 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    2 000 ЕВРЕИ НЕ ОТИДОХА НА РАБОТА ---НЯМА ЗАГИНАЛИ ЕВРЕИ ... КОЙ Е ОРГАНИЗАТОРА НА АТАКИТЕ / ЗАСЛУЖЕНИ / !?!?!?!?!? И СЛЕДВА ВОЙНА В АВГАНИСТАН -С ПОМОЩТА НА ГЕНЕРАЛ ДОСТУМ-ПО СУША ,А ПЕМТИГОНА- СЪС САМОЛЕТКИ И РАКЕТКИ !!!!!!!!!