Last news in Fakti

17 Септември, 2020 04:09 4 934 63

17 септември 1939 г. Червената армия нахлува в Полша

  • полша-
  • сталин-
  • хитлер

Хитлер и Сталин преследват обща цел: да задушат за дълго време напред стремежа на поляците за свобода, да тероризират и поробят полския народ

17 септември 1939 г. Червената армия нахлува в Полша - 1
Снимка: Архив

На 17 септември 1939 Червената армия нахлува в Полша. Това е денят, в който страната губи своята изстрадана независимост. Травмата от това събитие е жива и до днес, твърди Бартош Дудек за „Дойче веле”.

Още вечерта на 17 септември 1939 година полският президент Игнаци Мошчицки и цялото правителство на страната преминават в Румъния, където са интернирани. Така Полша, чието единство е възстановено едва през 1918 след 123 години разделение, на този ден престава да съществува като независима държава. С това се връща една стара полска травма. Германия и Русия си поделят съседна Полша - за пореден път, а мечтата на цели поколения поляци, които от 1795 г. се борят за свободата си в безброй въстания и битки, включително под чужди знамена, отново е разбита.

Днес приемаме, че нахлуването в Полша и нейната подялба е предизвестена от Версайската система на мирни договори, сключени след края на Втората световна война. Победена и с огромни репарации и болезнени териториални загуби Германия се стреми към реванш. Издигането на болшевиките в Русия и създаването на СССР показват, че Кремъл не се отказал към експанзия на запад.

С подялбата на Полша Хитлер и Сталин преследват обща цел: да задушат за дълго време напред стремежа на поляците за свобода, да тероризират и поробят полския народ. За да постигнат тази цел е било необходимо да елиминират елита на страната и да установят в нея режим на терор. Така и става: през 1940 г. Третият райх създава концентрационния лагер Освиенцим, който първоначално е служел като лагер за унищожаване на полския елит и на съветски военнопленници, а по-късно е преустроен в лагер за избиването на евреите от цяла Европа.

На това място са избити хиляди представители на полската интелигенция, духовенство и аристокрация. Но и не само там - паралелно с това палачите на Сталин разстрелват в Катинската гора, край Харков и село Медное общо 22 хиляди взети в плен полски офицери, които по професия са били юристи и учители, научни работници и предприемачи, държавни чиновници.

Подобна е и съдбата на стотици хиляди поляци от източната и от западната част на разделената държава - те са избивани, отвличани или прокуждани - едни в Третия райх, други в Сибир и Казахстан. Това е катастрофа, невиждана преди това в историята на страната, а загубите са такива, че оставят следи десетилетия след края на войната.

Поляците обаче показват силата на своя дух. Той оцелява както по време на Втората световна война, така и при терора на СССР.

Избирането на Карол Войтила за папа Йоан-Павел II слага началото на промени в света и за връщането на църквата в живота на милиони.

Създаването на синдиката Солидарност в Полша разруши основите на комунистическия режим в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    33 63 Отговор
    Не, това не може да е вярно. Такива неща не сме учили по истария. Руснаците са добрите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Снайперист

    16 31 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не си прав

    77 19 Отговор

    До коментар #2 от "Стрелата":

    САЩ и съюзниците им , избиват хора и унищожават държави , но го правят с мирни цели , в името на демокрацията !

    Коментиран от #11

  • 7 Шалом

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "Стрелата":

    Фактите от миналия век са още по актуални и сега. Просто трябва да се помисли за това: КОЙ УПРАВЛЯВА СВЕТА В ДНЕШНИ ДНИ ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 среднощен

    32 12 Отговор
    Полша е "неудобната тема" не само за Русия и за Германия, но и за претенциите на съвременна Европа и налаганата със сила и агресия "либерална демокрация" в нея..? Полша е "мръсната тайна" на "блудството" между СССР и Райха...? Тя е "изобличителната дамга" на съвременните политически идеологии в Европа, прикриващи хищническите прояви на великоимперските интереси, бошуващи през 20-ти век на Стария континент..? Европа няма "път напред" ако не признае "греховете" сторени от нея през изминалия век и ако не реабилитира "съвременните мъченици", които днес са членове на ЕС - но членове на "втора скорост"...? Лицемерието продължава...? ФАКТ!
  • 10 Реално

    46 22 Отговор
    Поляците се правят на големи герои , но всъщност са страхливи и продажни , завземането на техни територии , обикновено трае до 1-2 седмици и продължава докато някой не ги освободи !

    Коментиран от #29, #46

  • 11 Стрелата

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Не си прав":

    Голяма демокрация да наложиш своето щтот си силен да убива и рушиш кажи си го направо Закона на джунглата и пазарчето. РОБИИИ.
  • 12 Помнящ

    51 16 Отговор
    Абе DW , от 1 Септември до 17 , Германската армия колко навътре в Полша е била вече ? А и Словения е била агресор срещу горките поляци . И в крайна сметка Съветската армия освободи Полша от швабите .

    Коментиран от #18

  • 13 az #Победа75

    60 18 Отговор
    Поляците пак опитват да пренаписват историята! Полша не е жертва, а активен съучастник на Хитлер в разпалването на ВСВ с подялбата на Чехословакия! През 1939г. СССР не взема полски територии, а си връща западна Беларус и западна Украйна, които Поляците заграбват през 1922г. Отделно това се случва едва след като Полша престава да съществува като държава през 1939г. Факт!
  • 14 журналайки

    49 8 Отговор
    Според преписвачите на статии от Дойче Зеле, на 17 септември 1939 г. омразнат им червена армия нахлула в Полша. Тц-тц-тц. Интересно какво ли е направила нацистката армия още на 1 септември 1939??? Или дойче-зелето това са го спестили в статията си от 2014 г. и затова го няма преписано тука.
  • 15 Монгола

    42 10 Отговор
    Преди това обаче шляхтите се възползваха и взеха земя от Чехословакия. Полската,, съпротива " не е взривила нито един метър релсов път водещ до концентрационните лагери на нейна територия или транзит на немците!!!

    Коментиран от #31, #33

  • 16 Активист на БКП

    17 15 Отговор
    По-добре да те ,,пороби,, Германия и СССР,отколкото свиреп турчин! Ама БорисоФФ се прегръща и целува с турчина Ердоган!!!
  • 17 Въпрос на време е

    6 15 Отговор
    кога ще нахлуят в България.
  • 18 Да кажем

    4 32 Отговор

    До коментар #12 от "Помнящ":

    Ами клечи пред Варшава и не може да направи нищо!Няма гориво, няма достатъчно боеприпаси! А полската армия се приготвя да ги изчисти от там!
    Затова и Сталин напада! За да помогне на Хитлер! Иначе ВСВ е можело да свърши още тогава!

    Коментиран от #26

  • 19 Рошко

    18 6 Отговор
    То ако не са били руснаците са щели да бъдат краварите, ама те пък сега взеха да се настаняват
  • 20 Маттер

    9 0 Отговор
    Не ми позволява системата да харесам мнения. Защо?

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Монгола

    33 6 Отговор
    ,, Червената армия" осуети 1939 полските имперски желания за възраждане на Полско - Литовското кралство или познато като Жечпосполита включващо територии от Беларус, Киевска рус, Чехословакия, Русия . Да не се правят на жертви поляците, а ми да си признаят за тайните спогодби с нацистите още преди 1939г!

    Коментиран от #32

  • 22 Историк

    14 4 Отговор
    След този ден,Светът става малко по-добър.
    Много ционисти загубват имот и живот.Други панически бягат и се на.рат от страх.
  • 23 Монгола

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Маттер":

    И на мен не на всички коментари позволява!
  • 24 На мен пък

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Маттер":

    ми съобщава, че вече съм "гласувал", което не е вярно.

    Коментиран от #30

  • 25 Сибирь

    30 5 Отговор
    СТИГА ЛЪЖИ !!! На 17.09 СССР навлиза в окупираните от поляците територии на западна украйна и Белорус!!! Авторъхт да проучи кой е Керзън и неговите ултиматоми. И стига сте ги представяли пшеките като жертви. Първото което правят е да униюожат православните църкви и често заедно със свещенниците и учителите! Кои теретории сая били полски Полтава,Киев ,Львов - как стават полски? Кои са Минин,Пожарски,Сусанин авторът знае ли?! КаКВО СА ПРАВИЛИ ПОЛЯЦИТЕ В РУСИЯ Е ОПШИСАНО ПРЕКРАСНО В ТАРАС БУЛБА! Ама кой да чете !
  • 26 Сибирь

    23 5 Отговор

    До коментар #18 от "Да кажем":

    Каква полска армия те гони ! Правителството е избягало,армията е разбита варшава е превзета отдавна!

    Коментиран от #34

  • 27 дас идиотен

    12 1 Отговор
    Aaa,,това новата "история".Браво!!
  • 28 пфуе

    21 5 Отговор
    Затова че Европа предава Полща на германците,Русия им е виновна!Срамота!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 М@нгала

    5 14 Отговор

    До коментар #15 от "Монгола":

    А преди това Чехия ги напада в гръб и завзема тази територия по време на войната между Полша и Русия,когато руснаците ядат бой от Варшава до Москва.
  • 32 М@нгала

    8 11 Отговор

    До коментар #21 от "Монгола":

    Ще си признаят,когато руснаците си признаят за любовта им с нацистите,и че нацизма и комунизма са едно и също зло.
  • 33 М@нгала Кой кого и чий го дири там?

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Монгола":

    След разпадането на Австро-Унгария, на 5 ноември 1918 г. полското правителство на Тешинското херцогство – Националния съвет на Тешинското херцогство (Rada Narodowa Księstwa Cieszyńskiego), подписва договор с местното чешко правителство – Националният комитет за Силезия (Národní výbor pro Slezsko), за разделянето на Тешинска Силезия.[3]На 23 януари 1919 г. Чехословакия обаче въвежда войски в Тешинска област и я заема изцяло. На 28 юли 1920 г., по време на настъплението на Червената армия в Съветско-полската война, международен арбитражен комитет приема решение за присъединяването на по-голямата част от областта – Заолже – към Чехословакия, в това число и някои участъци, в които поляците са преобладаващото мнозинство.

    През октомври 1938 г. Полша, съвместно с нацистка Германия, въвежда войски и окупира чехословашката част на Тешинска област, присъединявайки я като Западносилезки окръг (Powiat cieszyński zachodni) Автономно Силезко войводство. След окупацията на Полша от Германия през 1939 г.

    Коментиран от #35

  • 34 Да кажем

    5 11 Отговор

    До коментар #26 от "Сибирь":

    Ох на татко русофилчето. И къде го прочете това нещо?офиси тута по мерси землени низъм или по комунистическа пропаганда. Тя и катинската гора не е съществувала нали? Колкото и да се опитвате да пренаписвате историята, има прекалено много доказателства. От момента в който Хитлер идва на власт, с помощта на Сталин, Полша е против него. А това че полската армия не е унищожена, има прекалено много свидетелства. По това време типично по германски немската армия просто е минала през линиите, и е стигнала до Варшава. Където закъсва. Това е и причината Сталин да удари поляците в гръб. За разстрелите убийствата и престъпленията на руснаците също е пълно със свидетелства. Не само в Полша а навсякъде където е минала червената армия.

    Коментиран от #37, #49, #54, #63

  • 35 Баш бащицата

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "М@нгала Кой кого и чий го дири там?":

    Ама, чакай, бе ..... Международен арбитражен комитет!!!! То, ако все си прави каквото си иска.... И за по-сигурно си взели после цялата Тешинска област след сделка с Хитлер, но след година дошъл и техния ред.

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 РЕАЛИСТ

    15 5 Отговор

    До коментар #34 от "Да кажем":

    Абе ти за руското ресто чувал ли си? След революцията използвайки ситуацията Полша си създава гнусната държава. Пленени са 120 хиляди руснака, които са избити и умряло от глад в лагерите. Това е причината в Катин да заровят после 30хиляди полски офицери, болшинството , отговорни за руските военнопленници.

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Историк

    8 6 Отговор
    Този факт 50 г. се премълчаваше. СССР постъпва по същия начин по който е постъпила фашистка Германия
    Фашизмът= съветският комунизъм
  • 39 М@нгала

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Баш бащицата":

    Абе човек,ти четеш ли или на автопилот сам се оборваш.Международен арбитражен комитет предава Тешунска област на чехите по време на войната между Полша и ссср.Преди това НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА ТЕШИНСКОТО ХЕРЦОГСТВО ПОДПИСВА ДОГОВОР С ЧЕШКОТО ПРАВИТЕЛСТВО,който договор чехите нарушават нападайки в гръб поляците и въвеждайки армия в Тешинска област въпреки договора.Па четете бе ма'а му стара,не като папагали да повтаряте,каквото бкп ви е индоктринирала.
  • 40 М@нгала

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "РЕАЛИСТ":

    Е твоята държава ,не гнусната",още не е създадена,а си на стендбай от около 800г.

    Коментиран от #42

  • 41 М@нгала споко бе комунЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "РЕАЛИСТ":

    Основаването на полската държава се свързва с налагането на християнството през 966 г. от княз Мешко I на територия, приблизително сходна с тази на съвременна Полша.
  • 42 РЕАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "М@нгала":

    Абе чудил съм се, що не съм срещнал умен поляк, па то каква била работата. Немците им изтрепали елита и останали само прости хора
    .

    Коментиран от #43, #44

  • 43 М@нгала

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "РЕАЛИСТ":

    Аз се чудя ти от позицията на изчезващия народ ли говориш?Имаше един ,казваше се Збигниев Бжежински,не го ли знаеш?

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "М@нгала":

    О, как го помня аз това влечуго. Това , че държавата ни е на изчезване и Източна Европа сме роби, го дължим в голяма степен на него. Америка е инициатор за създаване на полска държава , за да е буфер между Русия и Германия и за поляците САЩ са най големия приятел. Димитри Иванов е бил при Бжежински и като минал зад бюрото му видял че няма библиотека, а е тапет, та да прилича на начетен човек.

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Факт

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Реално":

    Ами когато България се присъединява към тристранния пакт под угрозата в противен случай да нахлуе 5 00 хилядна немска армия, съпротивата на българската армия едва ли щеше да е повече от два дни
  • 47 М@нгала

    2 6 Отговор

    До коментар #45 от "РЕАЛИСТ":

    Ама това за Димитри Иванов ти видя ли го?Виновен за изчезването на българския народ е олигархичния руски модел и мафията създадена по руски образец,в Полша такива явления няма.Колкото до Бжежински,разбирам че го мразиш,доста е помогнал за разпада на любимия ти ссср.
  • 48 М@нгала

    0 5 Отговор

    До коментар #45 от "РЕАЛИСТ":

    Няма нужда да прилича Бжежински на начетен човек.Биографията му говори достатъчно,има и орден Стара Планина дори,съветник на американски президенти и т.н.,ти си по-начетен със сигурност.

    Коментиран от #51

  • 49 Историкът

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Да кажем":

    Първо- в договора рибентроп-молотов, тежеста
    за разгрома на полската армия се поема от вермахта. Нито е предвидено някакво взаимодействие с червената армия нито пък са договаряни някакви съвместни стратегии. Червената армия поема задължението да окупира определени територии, когато е разгромена полската войска. Колкото до удара в гръб, това го прави вермахта, който нахлува първо от запад и след, което следва основния удар в гръб ,от изток, от източна Прусия.
  • 50 Наполеон

    3 1 Отговор
    при нападении на Русия създава полските легиони,-който бяха по жестоки от французите!
    Това е втори опит на "мъченическа"Полша за анексиране.
    Да не споменавам за похода й на Москва с "Лъжливдимитър"!
  • 51 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "М@нгала":

    Димитри Иванов го пише и той не се казва Бойко Борисов, за да говори измислици. Я виж, кой му е дал Стара Планина на този полски еднокнижник. Изучавал съм му навремето глупостите, които писа за нас. За простите западняци хващаха дикиш.
  • 52 Рико

    3 0 Отговор
    Два въпроса свързани с датите на които вече 81 години се мълчи. Германия нахлува на 1 септември, съюзникът СССР какво чакаше до 17 септември? Зловещият въпрос е вторият : Германия нахлува на 1/9 и съюзниците обявяват война на 3/9; на 17/9 СССР нахлува -в същата война,при същата операция, срещу същата страна - съюзниците НЕ обявяват война на СССР. А по-късно и нещо повече,много повече!
  • 53 хахахаха

    7 1 Отговор
    Ти луд ли си ве...На 1 септември германците нахлуват след провокация в Полша,а на 14 септември Полша КАПИТУЛИРА и е ИЗЦЯЛО под НЕМСКА власт.И ако рашите са влезли,те вече не могат да воюват с несъществуваща държава и армия.СТИГА с демагогията.

    Коментиран от #55, #58

  • 54 Рико

    3 6 Отговор

    До коментар #34 от "Да кажем":

    В красната армия през ВСВ от редника до генералисимуса всички са военопрестъпници.
  • 55 2926

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "хахахаха":

    Ало големия историк.Каква работа имат руснаците в чуждата държава и къде тука е демагогията.
  • 56 Хаха

    2 3 Отговор
    Та ти си чел единствено учебника по марксизъм-сталинизъм-путинизъм. Как да прочетеш истината.
  • 57 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    местната путинова група сега ще почне да обижда поляците,подобно на обидите срещу украинци,грузинци и т.н. дръзнали да се противопоставят на путин.ще се отрича катинското клане и ще се измислят причини за нападението над полша ,които нямат нищо общо с истинските.едва ли някого би учудило всичко това.на другарите обаче ще кажа да знаят че полша бе наи-сериозния пирон в ковчега на хитлер и сталин.именно полша разказа играта на нацистите и в последствие на комунистите.германия загуби едни от наи-хубавите си територии и забрави за милитаризма ,а ссср загуби 50% от населението си и около 30 % от територията си при разпада си предизвикан от полската съпротива .та тва са фактите!
  • 58 Рико

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "хахахаха":

    Окончателно Полша капитулира на 6 октомври, Варшава (по спомен, не съм проверявал сега) пада на 26 септември. НЯМА воювала страна през ВСВ паднала за само две седмици. За по няколко седмици са почти всички,но чак за две ... ! Голяма работа сте вие комунистите - календара пренаписвате, историята измисляте ... реките наобратно протичате. Това 14 е много удобно,нали е преди 17. Пак доколкото си спомням,Щеменко (пряк участник) пише че са срещали спорадична съпротива ,но от войска редовна,значи са воювали.

    Коментиран от #59

  • 59 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Рико":

    не само са воювали ,но са дали и значителни жертви.имат и няколко съвместни операции с немците .описано е с наи-малки подробности в руското вики.загиналите червеноармеици са до 1500 човека,ранените поне двоино .тва е безвъзратна загуба на поне полк,а общи на половин дивизия.

    Коментиран от #60

  • 60 Рико

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "стоян георгиев":

    Руснаците с тяхното самохвалство доведено до грандоманщина и самозаблуди сами си причиняват историческите катастрофи. Хитлер взема окончателното решение за война на Изток след Финландската война,там се вижда колко красната армия за нищо не става. Импулсът на Рейгън да изостри натиска срещу Москва идва след Афганистан, там се вижда колко съветската армия за нищо не става. Сега в Сирия пак имаше събития които показаха че руската армия за нищо не става. Дали ...?!

    Коментиран от #61

  • 61 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Рико":

    хитлер обаче се бе заблудил за разлика от реигън щото не бе пресметнал огромната количествена диспропорция между немската и съветската армии освен това не бе взел предвид ,а е можел данните за съветските военни образци като танкове самолети и артилерия както и възможноста на ссср да ги произвежда като количество.и накрая хитлер не е взел предвид собствените си скромни логистични възможности.реигън обаче не прави подобни грешки.хитлер като политик много прилича на тръмп ,а именно кръгъл глупак дето се мисли за геннии.за съжаление е имал и много фенове дето му са се връзвали на акъла.
  • 62 Тодоров

    5 2 Отговор
    Що за глупост е тази статия с изопачени факти и датировка. Уж е вярно, но не съвсем. Полша винаги е била политическата "проститутка" на Европа. Да си припомним само преди месеци как Путин нарече "полска свиня" полския външен министър, който през 1933 г. се договаря с Хитлер против Съветския съюз.
  • 63 iwanow

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да кажем":

    Г-не, земите,които Сталин взема от Полша и до днес са територии на Украйна Попитайте украинците чии са тези земи! И точно Сталин им даде немски земи Вижте на картата къде е Гливице.Някога това е немска земя Точно там някога става провокацията на Хитлер,послужила като повод за войната Мюлер е бил в Ополе и от там е ръководел операцията Вижте къде е Ополе Живял съм по тия места , затова го зная това Полша получава повече отколкото и вземат А Вие вижте филма Волин има го в интернет Потресен бях
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания