10 Септември, 2020 12:41 1 957 6

Тръмп удължи ембаргото срещу Куба

  • куба-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • ембарго-
  • търговия

В национален интерес на САЩ е да удължи тези мерки

Тръмп удължи ембаргото срещу Куба - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да удължи до 14 септември 2021 г. търговските ограничения, които са в сила срещу Куба. Изявление на американския лидер бе разпространено в сряда от пресслужбата на Белия дом. Реших, че е в национален интерес на САЩ да удължи тези мерки срещу Куба за една година, се казва в изявлението, предаде БНТ.

Със същото решение Тръмп разшири правомощията си, които му дават свобода на действие по отношение на спазването на това ембарго и издаване на разрешения за отделни транзакции. Това е закон, който влиза в сила през 1917 г. и позволява да се ограничава търговията със страни, враждебно настроени към САЩ. САЩ прекъснаха дипломатическите връзки с Куба през 1961 г. в отговор на национализацията на американската собственост на острова. След това Вашингтон обяви налагането на търговско и икономическо ембарго срещу страната.

През декември 2014 г. Барак Обама, тогавашен президент на САЩ, призна, че предишната политика на Вашингтон спрямо Хавана не работи и обяви началото на движение към нормализиране на двустранните връзки и облекчаване на санкциите срещу Куба. Сближаването между двете държави обаче спря, след като Доналд Тръмп пое САЩ през януари 2017 г., той затегна правилата за пътуване до страната за своите граждани и наложи забрана за правене на бизнес с организации, контролирани от кубинските военни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    МНОГО СТРАННО -НА ТЪРЪТЪП /ПАТОКА/ МУ ОСТАВАТ МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА ПЪРЦУДЕНСТВО !?!?!?
  • 2 Жони деп

    7 2 Отговор
    ХАХАХА КУБА СЪС САНКЦИИ НО НАРОДА МЛАД ЗДРАВ И ЩАСТЛИВ А АФРОСАЩ СИ ОТИВА БОЛЕН БЕДЕН И УНИЗЕН
  • 3 не може да бъде

    8 2 Отговор
    Не знам за обикновените американци,но за хората във властта на САЩ със сигурен -преди да влезат във властта ги оперират първо от съвест,а след това и от срам!Вече 60 г.САЩ се опитват да мачкат една държапа ,която е по-малка от тях поне 30 пъти,нито представлява някаква опасност за САЩ,нито има някакво икономическо значение.Единствено значение има само фактът,че дава пример как една държава може да се развива и при това доста успешно и без американска "помощ" и още повече ,ако не е американска марионетка.И затова САЩ пречат грубо и просташки,и както им хрумне, на Куба,а за капак държат и окупирана част от острова -Гуантанамо!И още по-гнусно е това ,че това не се счеита за американска тертория ,там не важат американските закони и всичко ,което правят там военните на САЩ и др-спецове не подлежи на разследване по американските закони !Затова и тази територия отвреме навреме става затвор със" специално предназначение"!Отврат!
  • 4 Анти комунист

    0 9 Отговор
    Куба е може би единствената комунистическа кочинка която има някакъв чар.Руснаците където са стъпили ,всичко прилича на развалина
  • 5 миш

    5 0 Отговор
    Ама обичате пури,нали пакостнико.
  • 6 реалиста

    0 1 Отговор
    няма страшно Куба,братята ви от просийка са зад вас