Last news in Fakti

10 Септември, 2020 11:52 2 448 6

Шест месеца по-късно пациенти от Бергамо още не могат да се възстановят

  • италия-
  • бергамо-
  • коронавирус-
  • пациенти-
  • пандемия

Повечето пациенти продължават да се оплакват от симптоми на болестта

Шест месеца по-късно пациенти от Бергамо още не могат да се възстановят - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Около половината от хората, заболели от COVID-19 в Бергамо – най-засегнатият от болестта район в Италия, все още не могат напълно да се възстановят от заболяването, сочи ново проучване. Повечето пациенти продължават да се оплакват от симптоми на болестта, макар отдавна да не са болни, предаде bTV.

Бергамо и околните градове и села бяха най-сериозно засегнати от пандемията в Италия. Само там са регистрирани общо 6000 смъртни случая от COVID-19. Проучването на продължителните ефекти на болестта върху тялото е започнато през май месец и се базира на данни, събрани от хора, преборили се с болестта. Те били следени всеки ден с кръвни проби, изследвания на сърцето и белите дробове. Направени са им и подробни интервюта как се чувстват – физически и емоционално.

От първите 750 участници в изследването около 30% се оплакали от затруднения в дишането, като при тях били открити белези на болестта и в белите дробове. Други 30% имали кръвни съсиреци и разнообразни възпалителни проблеми. Други продължителни ефекти от болестта са косопад, тежка умора, депресия, загуба на памет и болки в краката. Подобно проучване не се прави за първи път в Бергамо. Преди време стана ясно, че повечето жители ще имат хронични здравни проблеми след преболедуване с COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    12 2 Отговор
    60 GHZ 5G като препръжи и край с авеолите..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 То се знае отдавна

    5 8 Отговор
    който е оживял от пневмония е половин човек.

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    3 1 Отговор
    След преживяния ТОРС преди колко години, пациентите все още не могат да се оправят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХАХАХАХА

    1 1 Отговор
    ЛЪЖА СЛЕД ЛЪЖА САТАНИСТКАТА СЕКТА КОРОНАВИРУС ПРОДЪЛЖАВА.МЕДИИТЕ ВЕЧЕ СА ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ВРЕМЕ Е ЗА НАРОДНИ МЕДИИ!