Last news in Fakti

11 Септември, 2020 07:26 2 743 3

По спешност: ЕС засилва подготовката за Брекзит без сделка

  • мишел барние-
  • ес-
  • брекзит-
  • великобритания

Преговорите за Брекзит изпаднаха в нова криза заради плановете на Лондон да подкопае части от споразумението по развода с ЕС

По спешност: ЕС засилва подготовката за Брекзит без сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз засилва подготовката за Брекзит без сделка в края на тази година, заяви в четвъртък главният преговарящ на блока след последния кръг от търговските преговори във Великобритания.

Говорейки след осмия кръг от преговори за ново партньорство с Обединеното кралство, Мишел Барние каза, че ЕС е показал гъвкавост по отношение на британските изисквания към рибарството, върховния съд на блока и други области.

"От своя страна обаче Обединеното кралство не се ангажира взаимно с основните принципи и интереси на ЕС," каза той. "Съществуват значителни разлики в областите от съществен интерес за ЕС", допълни той.

Докато преговорите за Брекзит изпаднаха в нова криза заради плановете на Лондон да подкопае части от споразумението по развода с ЕС, Барние посочи, че Великобритания е отхвърлила призивите на блока за равнопоставени гаранции за лоялна конкуренция на пазара, както и за околната среда и климата, социалните и трудови стандарти.

Той каза още, че Обединеното кралство не се е ангажирало достатъчно по междусекторни начини за разрешаване на бъдещи спорове, съдебно сътрудничество, транспорт или енергетика.

"Никой не трябва да подценява практическите, икономическите и социалните последици от сценария на Брекзит без сделка", предупреди Барние.

Той заяви, че той и екипът му ще останат във връзка с британските си колеги, водени от Дейвид Фрост и през следващите дни.

"В същото време ЕС засилва подготвителната си работа, за да бъде готов за всички възможни сценарии на 1-ви януари 2021 г.“, каза той, позовавайки се на датата, когато приключва преходният период за Великобритания след Брекзит.

По-рано през деня ЕС поиска от британското правителство да се откаже от плановете си да приеме закон, който елиминира ключови части от Споразумението за Брекзит, защото това е сериозно нарушение на международните норми.

От своя страна британският главен преговарящ Дейвид Фрост подчерта, че Обединеното кралство винаги е било отворено относно позициите си по отношение на преходния период след Европейския съюз.

"Участвахме в дискусии във всички области. Постоянно правим предложения, които осигуряват открита и лоялна конкуренция, въз основа на високи стандарти, по начин, който е подходящ за модерно споразумение за свободна търговия между суверенни страни", посочи Фрост и добави:

"Оставаме ангажирани да работим усилено, за да постигнем споразумение до средата на октомври, както заяви министър-председателят Борис Джонсън по-рано тази седмица".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    7 1 Отговор
    Препъни камъка се оказа границата със Северна Ирландия. Абе тия хора не ми ли четат старите коментари. Искаха англичаните да няма граница, но при твърд Брекзит е невъзможно. Да възстановят границата с Република Ирландия , противоречи на споразумението. Да оставят Северна Ирландия в митническия съюз с ЕС, означава да функционира, като обща държава с Ирландия. В споразумението от Разпети петък има една точка, че по взаимно съгласие Ирландия и Северна Ирландия могат да се обединят. Чак сега , месеци след фактическото излизане на Великобритания от ЕС им светна, че губят територия.
  • 2 Анелия Андреева

    0 0 Отговор
    През чорапогащника ми,та покрай поличката и чао!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: