11 Септември, 2020 07:58 1 271 0

Горските пожари в САЩ продължават да взимат жертви

  • калифорния-
  • сащ-
  • пожар

Според представители на противопожарните служби са нужни около два пъти повече огнеборци, за да поставят стихията под контрол

Горските пожари в САЩ продължават да взимат жертви - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки големи пожари, подсилвани от вятъра, продължиха да горят в горски и населени територии по Западния бряг на САЩ в четвъртък, като отнеха живота на поне девет души през последните 48 часа и принудиха стотици хиляди да се евакуират, съобщават властите в района, предаде Ройтерс.

Четирима са загинали при пожарите в Калифорния, други четири жертви са регистрирани в Орегон, а момче на една година е изгубило живота си в щата Вашингтон, показват данните на полицията.

Броят на хората, на които е разпоредено да се евакуират само в Орегон, достигна в четвъртък до около 500 хиляди, около една осма от населението на щата, съобщи говорителка на щатската служба за управление на извънредни ситуации.

Хиляди са прогонените от домовете си в съседните щати Калифорния и Вашингтон.

Около 100 големи пожара горят в западните щати през тази седмица. Най-тежко е положението в Орегон, където около 3000 пожарникари се борят с трийсетина горски пожара. Според представители на противопожарните служби са нужни около два пъти повече пожарникари, за да поставят стихията под контрол.

Полицията е започнала разследване за палеж при поне един от пожарите в Орегон, започнал в Ашлънд близо до щатската граница с Калифорния, който опожари няколкостотин къщи. Пожарът е отнел живота на двама души досега, но според полицейски източници се очаква броят на жертвите му да нарасне.

В Калифорния е разпоредена евакуацията на около 64 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА