Last news in Fakti

11 Септември, 2020 08:20 3 069 9

Примирие! Либийците се разбраха за разпределение на постовете в бъдещото единно правителство

  • либия-
  • халифа хафтар

Разговорите в Мароко започнаха, след като миналия месец ПНС обяви спиране на огъня и призова свързаните с него сили да го спазват

Примирие! Либийците се разбраха за разпределение на постовете в бъдещото единно правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Враждуващите правителства в Либия обявиха, че са постигнали споразумение как да бъдат разпределени ключовите постове в държавните институции, съобщи ДПА.

Представители на подкрепяното от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи и на конкурентния парламент в източния град Тобрук проведоха разговори в последните дни в мароканския курорт Бузника в рамките на международните усилия за възобновяване на официалните преговори.

В съвместно изявление в четвъртък двете страни заявиха, че са постигнали "всеобхватно споразумение за критериите и механизмите" за заемане на ключови позиции в държавните институции, без да дават повече подробности.

Те декларират още, че ще се срещнат отново по-късно този месец за по-нататъшни разговори за стъпките за прилагане на споразумението.

Мохамед Халифа, представител на Висшия държавен съвет, консултативен орган към ПНС, заяви, че страните са се договорили как ще бъдат заемани постовете на основата на система на географско разпределение.

"Ще трябва да изчакаме, докато постовете бъдат одобрени от други (заинтересовани) страни, преди да бъдат обявени официално", каза той.

Според Халифа разговорите ще бъдат подновени на 25 септември.

Разговорите в Мароко започнаха, след като миналия месец ПНС обяви спиране на огъня и призова свързаните с него сили да го спазват.

Източнолибийските сили, водени от Халифа Хафтар, които са в съюз с парламента в Тобрук, отхвърлиха обаче примирието като маневра на ПНС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лопо

    16 1 Отговор
    Как може да се разберат племената...никога, те разбират само от едно - наложено им чрез сила!
  • 2 Велик народ, велика държава

    3 13 Отговор
    Където стъпи аскерът мирът продължава

    Коментиран от #3, #6

  • 3 хамсал

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Велик народ, велика държава":

    Уффф, айде пи ара в Анадола пред козичките! Някоя може да ти се върже, да ти намигне с очото и да и настръхне брадата от страст!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хамсал

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Що се нервиш от истината! Гушкай си козичките и не се прави на мъж! Кривокраките и плоскотеместите не ме възбуждате иначе щях да ти обърна внимание!

    Коментиран от #7

  • 6 Казуар

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Велик народ, велика държава":

    Силното желание на Ердоган да контролира цялата територия на Либия няма как да стане. Египет няма да позволи мюсюлмански братя да стигнат до границите и. На юг са либийските племена които ще окажат съпротива.

    Коментиран от #8

  • 7 Противоположностите се привличат

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "хамсал":

    Затова не те привличат кривокраки и плоскотемести :)
  • 8 Ердоган контролира толкова

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "Казуар":

    Колкото му трябва. Факт е, че наложи мир в Либия, което му беше и целта

    Коментиран от #9

  • 9 Казуар

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ердоган контролира толкова":

    Наложи мир защото ако прекрачи червената линия става опасно.