11 Септември, 2020 09:28 15 172 76

ЕС заплаши Турция: Ако не се върнете на масата на преговори, следват нови санкции!

  • турция-
  • ес-
  • реджеп ердоган-
  • средиземно море

Напрежението се разпали, след като Анкара изпрати проучвателен кораб, който да очертае възможните перспективи за сондиране на нефт и газ в различни части на Източното Средиземноморие

ЕС заплаши Турция: Ако не се върнете на масата на преговори, следват нови санкции! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз ще изготви списък с нови санкции срещу Турция в края на септември, ако Анкара не се върне на масата за преговори за разрешаване на териториален спор с Гърция и Кипър, съобщиха средиземноморските държави от ЕС (EuroMed7), които провеждат среща на остров Корсика по покана на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Напрежението между ЕС и членката на НАТО Турция се разпали, след като Анкара изпрати проучвателен кораб, който да очертае възможните перспективи за сондиране на нефт и газ в различни части на Източното Средиземноморие, на територии, за която претендират и Гърция и Кипър.

Седемте членове на ЕС от средиземноморския басейн заявиха в съвместно комюнике, че отново потвърждават тяхната "пълна подкрепа и солидарност с Кипър и Гърция в лицето на многократните нарушения на техния суверенитет, както и конфронтационните действия от страна на Турция".

"Ние потвърждаваме, че при липса на напредък в ангажирането на Турция с диалог и ако Анкара не прекрати едностранните си дейности, ЕС е готов да разработи списък с допълнителни ограничителни мерки, които могат да бъдат обсъдени на Европейския съвет на 24-25 септември".

По време на пресконференция в края на срещата на върха френският президент Еманюел Макрон каза, че предпочитаната опция все още е да се възстанови диалогът с Турция. "Ние не сме наивни, но искаме да се ангажираме отново добросъвестно с такъв диалог", каза той.

Заедно с Макрон, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Анкара все още има време да приключи дейностите си за проучване в недемаркирани морски зони преди срещата на върха на ЕС по-късно този месец.

"Ще предотвратим опита на Турция да раздели Европа", каза той и добави, че Гърция изпълнява своя дълг в защитата на границите на ЕС и очаква в замяна европейска солидарност.

Турското външно министерство отговори на изявленията на френския президент Еманюел Макрон и посочи, че "тези изявления са само отражение на личната слабост и отчаяние на Макрон", предаде Анадолската агенция.

„Френският президент Макрон, следвайки стар колониален рефлекс, отново направи арогантни изявления и се опита да дава назидателни уроци. Всъщност неговите изявления са отражение на неговата слабост и отчаянието, в която е изпаднал”, се казва в изявлението, в което се казва още, че "измина времето, когато Франция можеше да прави каквото си иска по света".

„Турция и нашия президент са гневно атакувани от Макрон. Нашият президент е един от лидерите, който беше избран на поста си с най-голяма подкрепа от избирателите в Европа и винаги е черпил сила от турския народ. Турският народ и правителство винаги са били и ще бъдат единни в лицето на подобни атаки”, се казва в изявлението.

Според Анадолската агенция в изявлението се подчертава, че „Макрон не е човек, който може да определя морските граници в Средиземноморието или в който и да е друг регион по света“, добавяйки, че „Франция трябва да бъде привърженик на диалога и споразуменията, а не да се занимава със сляпата подкрепа за Гърция и Южен Кипър, които с едностранни провокативни стъпки направиха ЕС заложник на своите тесногръди и недалновидни интереси".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойку шкафа

    32 31 Отговор
    Лично ще ги санкционирам,повече няма да си купувам турски шкафове..

    Коментиран от #31

  • 2 Грета Тунберг

    56 36 Отговор
    Нито Франция има граници там нито макрон е наполеон.

    Коментиран от #7, #15, #72

  • 3 ердоган

    43 23 Отговор
    много се уплаших от ес ...
    Ес стана като бостанско плашило,много дрънка ама ефект никакъв...всеки ден само на Гкпп Капитан андреево заставата за преминаване от турция към западна европа товари и стоки за над 120-150 млн долара , Ес са си амбряжи от всякъде

    Коментиран от #38

  • 4 Винаги вярна прогноза

    60 37 Отговор
    Гърция е част от ЕС. Това означава, че нарушаването на нейните граници е нарушаване на границите на ЕС. Крайно време е европейския съюз да си създаде своя армия която да защитава територията и интересите му. Колкото до Турция нямам никакви притеснения. Курса на лирата ще си свърши своята работа и изгладнелия народ ще си свърши работата.

    Коментиран от #45, #64

  • 5 Хкнб

    31 23 Отговор
    ЕС стяга бавно , но не пуска. Като анаконда.
  • 6 Рап

    43 32 Отговор
    Където има президентска или еднолична власт се стига до подобни конфликти! Турция не прави изключение,но тук трябва да му се даде урок на този самозабравил се диктатор и за това ще плащат обикновените хора! Икономиката им е зле и едни санкции ще го довършат,тогава ще започне да настройва народа си срещу Запада и ето как стават лошите неща....
  • 7 Домакин

    17 12 Отговор

    До коментар #2 от "Грета Тунберг":

    Условно има! Турция граничи с ЕС. А и гърците потърсиха помощ от Франция.
  • 8 да де

    38 18 Отговор
    Ами като са толкова ербап европейците да си закрият заводите там. По-голямо наказание за фесовете едва ли може да има.
  • 9 Ташун Касапа

    34 19 Отговор
    Ердоган просто ще си го премести от единия в другия крачол. На ЕС нали им е ясно ,че ако пусне ордите с бежанци поне 3 милиона и в Европа става мяууу.

    Коментиран от #27, #73

  • 10 Ататюрк

    34 23 Отговор
    Двойниите стандарти на джендърите от ЕС. Турция ще твърде голям залък за устата на ЕС. А Гърция да си припомни 1922 гоина, когато бяха изсипани в Егейско море.
  • 11 Макро или микро

    24 17 Отговор
    Седемте членове на ЕС от средиземноморския басейн, от тези само Кипър е в средиземно море а и 7 не прави 27 за санкциите. Макрон се вживява като Напалеон, за сега само на ръст.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 минчо

    25 39 Отговор
    ЕС Е СИЛЕН И БЪРЗО ЩЕ ПОДЧИНИ ТУРЦИЯ
  • 14 Тюрски каганат Атила Хун

    30 21 Отговор
    Зад Ердоган са Русияс и Китай. Тези две големи държави никога не са се разбирали с Европа и САЩ. Ердоган няма кой да го свали от власт. Азия ще е следващата велика военна и икономическа сила. Европа ще се разпадне вътрешно заради африканците и мигрантите които идват от Близкия Изток. Второто велико нашествие на народите но този път от Близкия Изток към Европа.

    Коментиран от #18, #29

  • 15 ss1111

    21 17 Отговор

    До коментар #2 от "Грета Тунберг":

    Тя и Турция няма работа в Кипър, но като гледаш не ги интересува особено.
  • 16 делли ердо

    19 15 Отговор
    туризъм в турция тая година няма
    всеки месец раздават по 10 милиарда долари помощи на занятчии и други волнонаемни..нещата им не са добре и гледа да отвлича вниманието..бай тюрк знае много добре че не трябва да отива на война със запада от където идват парите много добре..

    Коментиран от #58

  • 17 делли ердо

    19 9 Отговор
    китай и турция са де факто в конкуренция защото произвеждат едни и същи боклуци..пък руснаците само прибират те не дават..никакъв шанс няма от там да дойдат долари

    Коментиран от #20

  • 18 sss

    22 21 Отговор

    До коментар #14 от "Тюрски каганат Атила Хун":

    Русия зад Турция.. ти май не си чел история. Ердогана малко вися да чака Путин като гледаше картини от Руско-турските войни... Второ Китай е пройзводител също като Турция.. на Китай му трябват пазари ЕС е един от тях... толкова

    Коментиран от #21, #23, #24, #28

  • 19 Да видим

    26 4 Отговор
    Ако Турция не се върне на "масата на преговори", значи санкциите са вятър работа. Европата трябва да се замисли има ли сили за нещо повече или в близко бъдеще ще започне да яде шамари, от всеки, който я докопа. А в Африка има много държави, които си спомнят робството и вярват, че бедността им се дължи на ограбването от Европа. В Азия и в Латинска Америка също има много такива държави.
  • 20 Акълсъз калпак

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "делли ердо":

    визионер анализатор, прочети не пиши неистини пак ли да помествам опревержепия.
  • 21 Тюрк

    19 10 Отговор

    До коментар #18 от "sss":

    в Европа живеят 510 милиона а в Азия 5 милиарда. Азия ще е слеващата икономическа и военна сила.

    Коментиран от #30

  • 22 Поредната изява на слабост на макароня

    19 9 Отговор
    Що не си гледа бабето вместо да се прави на мъж?
  • 23 Кой путин

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "sss":

    Тоя дето се крие в тоалетните ли?
  • 24 Не ама Да

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "sss":

    Съвместно учение на турски и руски военнослужещи в Сирия
    публикувано на 05.09.20 в 04:27
  • 25 Хи хи хи

    34 14 Отговор
    Не знам за каква маса говорят? Турците от самото начало милион пъти са канили гърците за диалог, винаги гърците отказват, защото знаят, че не са прави и Турция ще ги обори. Най - лесно е с рев, рев и рев. Но сега различното е, че турците вече са приготвили за ревящото бебе турски биберон, а ЕС да си приготви да чисти бебето, доста памперси ще трябва
  • 26 делли ердо

    9 5 Отговор
    пробвай блумберг или останалите издания като таймс
    и тн..американците изораха района така качествено че ще трябват десетилетия за да се възстанови икономиката

    Коментиран от #33

  • 27 Я помисли малко...

    12 18 Отговор

    До коментар #9 от "Ташун Касапа":

    Какво ще стане с Турция ако пусне 3милиона бежанци в Европа. Ще им се стовари такова цунами от икономически самкции, че само след три месеца Турската икономика няма да съществува. Знаеш какво прави глада. Ердоган не е луд, за да направи такава глупост, само плаши. Ще седне на масата за преговори.
  • 28 Китайска поговорка

    16 7 Отговор

    До коментар #18 от "sss":

    "Не е умен онзи, който се спъва два пъти в един и същи камък".

    Почти през цялото развитие на човечеството Китай е бил най-развитата държава. Обаче са подценили подлостта и лакомията на англичаните. Затова след като са им предложили изключително изгодни търговски условия през 16 и 17 век, са мислили, че са приятели. (От европейските държави с Поднебесната е имала право да търгува само Великобритания. Англичаните са взимали китайски порцелан, коприна, чай и др. от Китай и са го продавали прескъпо на европейците. И ако примерно френси кораб отидел в Китай и поискал да натовари въпросните стоки, китайците са му казвали "ще си купиш от англичаните"). Та Китай пренебрегва отбраната си, Великобритания започва т.н. Опиумни войни и ги печели. Като резултат за Китай цялото му население е задължено да купува и използва опиум, който британците доставят от плантациите си в Индия. От тази зависимост Китай се освобождава благодарение на революцията на Маао Дзе Дун.

    Та днес китайците знаят, какво представляват европейците и в този камък повторно няма да се спънат. Ще търгуват с Европа, но никога няма да я подкрепят. Така, че в случая ги брой за съюзници на Турция.

    Коментиран от #32, #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 sss

    9 10 Отговор

    До коментар #21 от "Тюрк":

    Минималната заплата в Китай е около 200 $ в някой страни в Европа е 2000 евро. Кой според теб ще купува повече ? За да си икономическа сила ти трябват и природен ресурс - включително и земя, разбира се и работна ръка.. е Азия има само работна ръка, друго няма нищо... ще купува до тогава .. мечтите са безплатни.
  • 31 Гоце

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойку шкафа":

    Прави повече вятър с уста ,без това друто не ти се удава
  • 32 sss

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "Китайска поговорка":

    Няма как да си съюзник с конкурента си, забравете го това. Пазарът е един респективно парите също. Всеки гледа да докопа повече от него.
  • 33 Акълсъз калпак

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "делли ердо":

    визионер анализаторе казах да не пишеш лъжи Иĸoнoмиĸaтa нa Typция нapacтвa c 4.5% нa гoдишнa бaзa пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020 г. Πoтpeбитeлcĸитe paзxoди нapacтвaт c 5.1%, дoĸaтo изнocът cпaдa c 1%., бpyтният вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) пo тeĸyщи цeни възлизa нa 1.07 тpлн. лиpи (176.1 млpд. дoлapa) пpeз пepиoдa янyapи-мapт. Ceзoннo и ĸaлeндapнo ĸopигиpaният БBΠ нapacтвa c 0.6% в cpaвнeниe c пpeдxoднoтo тpимeceчиe, пocoчвaт oт инcтитyтa.
    Дaннитe пoĸaзвaт, чe тypcĸaтa иĸoнoмиĸa e пo-cлaбo зaceгнaтa oт ĸopoнaвиpyca в cpaвнeниe c дpyги гoлeми иĸoнoмиĸи, мaĸap и пo-лoшo oт oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe. Гpyпa oт 16 иĸoнoмиcти, пpoгнoзиpa тypcĸaтa иĸoнoмиĸa дa нapacнe c 5.2% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa тaзи гoдинa. Πpoгнoзитe им вapиpaxa мeждy 4.4% и 5.8%.
    Иĸoнoмиcтитe пpoгнoзиpaxa cъщo, чe гoдишният БBΠ нa Typция пpeз 2020 г. щe нaмaлee cpeднo c 1.5%.
    БBΠ нa cтpaнaтa ce yвeличи c 6% пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe нa 2019 г. и c 0.9% пpeз тpeтoтo тpимeceчиe, cлeд ĸaтo пpeди тoвa ce cви 2.3% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe и c 1.6% пpeз втopoтo нa гoдишнa бaзa.
    Иĸoнoмичecĸият pacтeж нa Typция бeшe 0.9% пpeз 2019 г. и 7.4% пpeз 2018 г.
    Πpeди нaчaлoтo нa ĸopoнaвиpycнaтa ĸpизa иĸoнoмиĸaтa ce oчaĸвaшe дa нapacнe c 5% пpeз 2020 г., ĸaĸтo e зaлoжeнo в нoвaтa иĸoнoмичecĸa пpoгpaмa нa cтpaнaтa, oбявeнa пpeз ceптeмвpи.

    Коментиран от #34

  • 34 ссс

    13 12 Отговор

    До коментар #33 от "Акълсъз калпак":

    Отивай тогава в "просперищата" икономика. Даже обърни всичката си в валута в турски лири. Лирата ще стане ще поскъпне и ще си богат само от това. Няма да го направиш нали?

    Коментиран от #35, #36, #37

  • 35 СССР

    7 6 Отговор

    До коментар #34 от "ссс":

    писах че е лъжа, а къде ще живея си е мой избор. А на теб препоръчвам Северна Корея.
  • 36 Знаеш ли....

    7 6 Отговор

    До коментар #34 от "ссс":

    Може и да го направи...😂😂😂..виж само с какъв патос, предоставя данните за икономическто им развитие. Такива данни за бурен икономически възход, можеш да прочетеш и за Русия..😂😂😂

    Коментиран от #39

  • 37 Двойно гражданство

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "ссс":

    И там живея.
  • 38 Тра ла ла

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "ердоган":

    ЕС са единствените дето поне не се въоръжават маниакално и не заплашват с оръжие, докато примитивните и страхливите все още с интелект не могат да се похвалят, а само с оръжие
  • 39 Акълсъз калпак

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "Знаеш ли....":

    "пpeди тoвa ce cви 2.3% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe и c 1.6% пpeз втopoтo нa гoдината" това лие патоса? И там живея ям паламуд за 10tr (2,35лв)

    Коментиран от #42, #43, #44

  • 40 делли ердо

    6 7 Отговор
    забрави да кажеш колко е растежа на фондова борса капалъ чарши за последните 6 месеца..виж сега приходите от цели отрасли напрактика не съществуват тая година..на всичките ви икономически партньори икономиките се свиват търсенето намалява..нека бъда малко скептичен по отношение на тия числа..пък туй че цената на рибата е ниска не е много добре..турците се нуждаят от валута за да си плащат за енергията дето я внасят ето това им е проблема на тях
    затуй им се ще да копнат газ от някъде но засега перспективите са малко съмнителни
  • 41 3рв34р

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Китайска поговорка":

    И какво общо имат англичаните с Европа, ти можеш ли да мислиш изобщо с тая куха лейка. Сам казваш че не са давали на Френските и останалите европейски кораби стока, хем сега ги мразели и за това щяли да подкрепят турция. Каква каша ти е в главата само ти си знаеш.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 😂😂😂😂😂...

    10 4 Отговор

    До коментар #39 от "Акълсъз калпак":

    Жив и здрав да си, живей си, яж паламуд за 10 лири...лошо няма. Нали знаеш че при тази глобална икономическа криза, данни и прогнози са хипотетични. Много добре се знае за проблемите в икономиката им. А те не са никак малки, и очакванията никак не са добри. Тук в БГ, никой няма интерес Турция да има такива, политически и икономически проблеми, напротив, Турция е много добър пазар за БГ стоки, както и БГ е добър пазар за Турски инвестиции и стоки. Търговският баланс го доказва. Двете страни печелят от това. Само че, добре знаеш кой държи хляба и ножа, за икономика говоря. В края на краищата Ердоган ще бъде принуден да вземе прагматично решение за преговори. С дрънкане на оръжие, пушилка и призиви за Юруш, не става.

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хасан

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "Винаги вярна прогноза":

    Ти си българин и имаш робско съзнание и е нормално да превиваш глава пред силните на деня ..когато Макрон предложи ограничения за български тираджии които си увеличават пазарния дял в Европа и Франция нито един български политик не излезе открито да защити българския интерес

    Коментиран от #48, #51

  • 46 До бунак рибарче

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "Рибарчето":

    Дадох за пример, нали не е деликатес а защо е 15 лв в българия?

    Коментиран от #47

  • 47 Рибарчето

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "До бунак рибарче":

    Че ти 15 лв за пари ли ги имаш? Айде бегай нагъвай паламуд и си фантасмагориите по вашите форуми. И мини на транча, паламуда и кефалът са най-некачествените морски риби....

    Коментиран от #52, #57

  • 48 Хасане...

    13 7 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Имаше български политици които защитаваха правата на нашите ТИРаджии, и от други държави имаше. Българите нямаме робско самосъзнание, това е клише, упорито налагано върху народа. Ние сме прагматици, ние сме там където са парите, там където има демокрация и спазване на човешките права, и свободно изявление и развитие на всеки индивид. Това е цивилизационен избор. Другото е Диарбакър и Гулаг..разбра ме нали????

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хасан

    9 6 Отговор

    До коментар #48 от "Хасане...":

    Коя демокрация , кои права !? ..Турция навлиза в бизнеси които са приоритет на западни корпорации и затова е това вайкане ..Франция има доходи от Африка и почва да губи затова писка като ущипана мома ...обявяваш Кадафи за диктатор , забраняваш му да свободно да търгува с петрол, но същевременно френските енергийни компании му купуват евтино петрола и препродават скъпо по Европа включително и България ..петродоларите ги депозираш в френски банки и продаваш скъпо френско оръжие африканците да се избиват помежду си ...в един момент срока за потребление на Кадафи изтича и търсиш нов диктатор Хафтар ...преди това го правеше България ..купуваше петрол , продаваше оръжие ,продаваше строителни и медицински услуги на Кадафи ..но избутаха от играта

    Коментиран от #54

  • 51 само питам

    7 6 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Абе , Хасане..що си не ходиш в Туркията, че да нагъваш паламуда по 2,35лв и да си ръсиш простотиите на воля...??

    Коментиран от #53

  • 52 До бунак рибарчето

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "Рибарчето":

    Къде е писано за качество. В Турция паламуда е 2,35 лв а в България 15лв, учителска заплата в Турция около 5000tr, в България около1300лв. Схващаш ли рибарче, да пиша за домати тогава ще се направиш на градинар.

    Коментиран от #63

  • 53 Хасан

    7 9 Отговор

    До коментар #51 от "само питам":

    Аз съм човек идеалист ..искам да има туркофилско българско общество ....

    Коментиран от #55, #74

  • 54 Ти това за...

    5 7 Отговор

    До коментар #50 от "Хасан":

    Демокрация и човешки права, или не го разбираш, или се правиш че не рабираш.Какъв.Кадафи какви пет лева бе? Какви бизнеси на Западни корпорации застрашава? Занаеш ли че тези корпорации ако им е застрашен бизнеса с икономически лостове ще извият врата на Турската икономика като прани гащи. А колкото до това че някой е търгувал с Кадафи, какво толкова..бизнесът си е бизнес. И накрая..уморените коне ги убиват..нали..такъв е света. Важното е, да заложиш на печелившият кон.

    Коментиран от #60

  • 55 243455

    3 5 Отговор

    До коментар #53 от "Хасан":

    Те самите турци като дойдат в България и спират да са туркофили, ти за българите чакаш :) като ви превземе Путин, тогава ще станем всичките туркофили!
  • 56 делли ердо

    5 0 Отговор
    скумрия паламуд лефер са мигриращи риби които влизат в черно море за да се размножават..популациите заради промишленият риболов са силно намалели и напрактика в български води почти не се ловят..затова цената е висока тука
    навремето с напредване на технологията взели да ловят някъде из австралия дълбоководен костур..после улова взел да намалява стабилно и като се намесили учените излязло че тия риби дето ги ловят всичките са от 50 години нагоре и напрактика за 20 години ги изловили всичките..морето в никакъв случай не е неограничен източник на ресурси..
  • 57 Рибарчето визионер анализаторчето

    7 6 Отговор

    До коментар #47 от "Рибарчето":

    С българска минимална пенсия 17кг паламуд а с турска минимална пенсия 150кг, пак ли не схвана.
  • 58 Дрябва да се помисли

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "делли ердо":

    Минимална пенсия в турция 178 € а в българия 125 € , не можеш да отречеш че цените на стоките там са по ниски, със санкциите най много като в бг.
  • 59 Извод

    6 7 Отговор
    С всеки изминал ден Ердоган все повече напомня на Саддам, който казваше че е много силен и че ще унищожи Запада. Същата стара история, арогантен диктатор, празни думи, война, криене, бесилка.

    Коментиран от #61

  • 60 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ти това за...":

    България няма друга алтернатива ..трябва да е придатък или на СССР или на ЕС ..но Турция си е била и иска пак да седне на масата за покер ..но някой трябва да стане оттам ..май е ред на Франция от "велика сила" с колонии и влияние в Африка и Близкия изток да стане обикновен член на Евросъюза ,да се подчинява на евробюрокрацията,да се съобразява с Малта,Литва България и други малки държави
  • 61 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #59 от "Извод":

    Нито Саддам,нито Кадафи или пък Ердоган казват таково нещо ..ти просто четеш филтрирана западна медия която те манипулира ...България печелеше добре от Кадафи ,българи бутаха рушвети да бачкат там ..Купуваше се петрол Кинтех яко продаваше оръжие ..но други вземаха пазара
  • 62 Info

    2 2 Отговор
    На неотдавнашна министерска среща Арабската лига призова Турция да спре да се намесва във вътрешността на арабските страни и да изтегли безусловно войските си от Сирия, Ирак и Либия. В изявлението се добавя, че „турският режим трябва незабавно да спре да нарушава водите на Ирак и Сирия, като създава язовири при изворите на реките Тигър и Ефрат“. По време на срещата на върха египетският външен министър Семих Сукроу заяви, че Египет няма да мълчи за дейностите на Турция в Либия, Ирак и Сирия. Египетският министър добави, че Египет подкрепя мерките, предприети от Багдад срещу турските военни операции в Северен Ирак.
  • 63 Рибарчето

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "До бунак рибарчето":

    Абе хОди лапай паламуд и не ми се праи на интересен бе. Аман от такива пишман анализатори и разбирачи като тебе, дето мислите само със корема и какво да прокарате през червото. Ти една книга прочел ли си през живота си, па макар и да е''Винету'' или ''Малкия хълм е в Големата палатка'''....айде у лево.

    Коментиран от #67, #68

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Info

    1 0 Отговор
    Английското издание на Deutsche Welle публикува доклад за санкциите, които ЕС обмисля да наложи на Турция. Според върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеф Борел санкциите не се отнасят само за лица. Те ще бъдат наложени и на компании, участващи в незаконни изследователски дейности. Това са банките, които финансират компаниите собственици, но също така и корабите и сондажните платформи, за които пристанищата на ЕС ще бъдат затворени и резервни части няма да бъдат на разположение. Статията продължава, че санкциите могат да бъдат наложени и върху цели сектори на турската икономика. По-специално това се отнася до области, „в които турската икономика е тясно свързана с Европейския съюз“, но също така и с митническия съюз - което улеснява почти безмитния поток на стоки между Турция и ЕС. „Митническият съюз и преговорите за присъединяване са най-силната дипломатическа карта, която ЕС може да играе" се споменава в доклада.
  • 66 Gen Gurko

    6 6 Отговор
    Струва ми се че тонът на Турция е поомекнал. Те като имперски наследници разбират само от сила. Когато мълчанието на Москва стана страшно, бабаита се примоли да го приемат и изтърча на килимчето в Кремъл.

    Коментиран от #69

  • 67 Потурен калпак

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Рибарчето":

    Доста книги съм чел, даже голямото дърво в малката къщичка. Личи ти колко си бос щом изперка. Айде по букаи да береш картофи или да гледаш животни нали така каза вожда ти.
  • 68 Бунак рибарче

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Рибарчето":

    Прочети "Случайат Джем" от Вера Мутафчиева и тогава пак ми се прави на отверка.
  • 69 GenKurko

    4 1 Отговор

    До коментар #66 от "Gen Gurko":

    Е такива разбирачи най ме кефят, все едно цирк "Солей"
  • 70 Яраков

    3 0 Отговор
    Като гледам доста разбирачи има тук.. Абе вие тук всичките, що не се сбиете поне???? Ламери, дрънкачи на празно като тенекия за сирене... Що не ходите да поработите, и да свършите нещо полезно, а плямпате тук напразно?? Кучето си лае, кервана си върви.
  • 71 Ахил

    3 2 Отговор
    Турция, ще я върнат в85год., бедна. Възможно е, да разделя. Благодарение на английски, френски, немски и др. Османската империя просперира, да. Е забравяме че всичките им ръководители са от еврейски произход. Както ви създадоха, така и ще ви за трият.
  • 72 Заз

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грета Тунберг":

    А ефенди ердугана има ли
  • 73 Папура

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ташун Касапа":

    А може ли по границите на ЕС да започне да се стреля на месо и нека които иска да тръгва , бежанци турци и Ко ли не
  • 74 Папура

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "Хасан":

    Хасане то туркофилкско българско общество отдавна има вие еничарите че чак и турци се наричате , добре че поне в Турция хората правилно ви наричат българи 😁😁😁😂

    Коментиран от #75

  • 75 Ами хората знаят, че българин=тюрк

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Папура":

    Докато чингене=индоариец. Ти от кои си, как да те наричаме? Дедите ти на Тангра ли са се кланяли или са били зороастрийци?
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: