Last news in Fakti

11 Септември, 2020 15:21 7 905 44

Лавина от реакции в Северна Македония след изявлението на Каракачанов

  • красимир каракачанов-
  • северна македония-
  • ес-
  • история-
  • българия-
  • реакции-
  • гоце делчев

Ще намери ли Скопие съвместно решение със София?

Лавина от реакции в Северна Македония след изявлението на Каракачанов - 1
Снимка: БГНЕС

Лавина от реакции на македонски официални лица беше провокирана от изявлението на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако Съвместната комисия не постигне съгласие по откритите исторически въпроси. Най-вече всички смятат, че ще се намери съвместно решение с България, в духа на приятелство и уважение към Договора за добросъседство. Това пише вестник „Вечер“, цитиран от агенция "Фокус".

Премиерът Зоран Заев при посещението си в Националната служба изрази увереност, че с България ще бъде намерено решение и че двете страни ще излязат победители и че историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето. Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период. Запитан дали в Северна Македония могат да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влязат в ЕС, Заев каза, че Скопие не трябва да допуска блокади.

Каракачанов заяви вчера, че македонската дипломация избягва решаването на проблемите в продължение на три години от подписването на Договора за добросъседство и очаква ЕС да застане в защита на България. Според официална София македонската страна избягва срещи на историци, за да не се сблъска с разрешаването на въпроса с Гоце Делчев и по този начин показва, че няма желание да води честен диалог. На въпрос дали това означава, че България ще блокира първата междуправителствена конференция, Каракачанов отговори директно: „Разбира се“. Вицепремиерът на Северна Македония по европейските въпроси Никола Димитров също реагира на изявлението на Каракачанов вчера, като подчерта, че споразумението за приятелство със съседна България говори за общата история, която свързва двата народа и че през XXI век в Европа правото на самоопределение и самоизразяване не може да бъде оспорено.

Димитров заяви пред „Свободна Европа“, че предвид визията за общо европейско бъдеще като близки народи и съседи, той е убеден, че трябва да се положат съвместни усилия за намиране на решения, които да гарантират уважение и достойнство и за двете страни. „Това е отговорна и зряла политика, това са европейските ценности. Изявленията, които могат да обидят или разстроят съседите, не помагат. Историята ще ни запомни според това как се отнасяме към бъдещето“, каза Димитров.

Министерството на външните работи излезе с официална позиция, че Република Северна Македония, както и преди, ще продължи със засилена комуникация и консултации на политическо ниво с Република България и всички съответни заинтересовани страни в контекста на ЕС, където ключовото послание ще бъде, че е започнат изключително важен и сложен процес на диалог, който предполага сближаване и изграждане на приятелство, чрез взаимно уважение, като две съседни европейски държави. Министерството на външните работи подчертава, че в този смисъл зачитането на идентичността и достойнството, европейската интеграция и добросъседските отношения са напълно допълващи се и взаимни интереси.

„Европейската интеграция на целия регион е в интерес и на двете страни и това беше постоянно подчертавано от официалните представители на двете страни. Република България до момента е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония и очакваме тази подкрепа да продължи и в бъдеще“, заявиха от Министерството на външните работи. В изявлението се допълва, че при всички възможни различия по определени въпроси, Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество е точно рамката за разрешаване на дългогодишните двустранни различия в тълкуването на исторически въпроси, които от десетилетия натоварват отношенията между Северна Македония и България. Оставаме изцяло ангажирани с прилагането му, което е двустранно задължение и за двете страни“, се казва в изявлението на скопското дипломатическо ведомство.

Председателят на македонския екип в Македоно-българската смесена комисия по исторически и образователни въпроси Драги Георгиев заяви, че как ще продължат разговорите и дали ще бъде постигнато решение зависи от конструктивността на двете страни. „Комисията не е политически, а академичен орган и работи в духа на научните принципи. Крайните политически изявления са контрапродуктивни, създавайки напрежение, натиск и недоверие“, каза Георгиев пред „Канал 5“. Междувременно дипломати от държави-членки на ЕС се срещнаха в сряда, за да обсъдят проект на рамка за преговори за Македония. Продължаването на дискусията на техническо ниво в ЕС трябва да продължи и днес. Македонското държавно ръководство многократно публично заяви, че не очаква България да блокира началото на преговорите с ЕС. Официално Скопие очаква скоро да бъде обявена рамката за преговори, а междуправителствената конференция за започване на преговори за присъединяване с ЕС да се състои до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абеееее

    49 6 Отговор
    Македонци говорят и пишат на български език. България да удъжи правата си и запази нашата земя. Всеки от нас скубе.

    Коментиран от #6, #16

  • 2 bah go

    16 13 Отговор
    как създава регионални конфликти и напрежение. ако му плащаха щеше да е друго
  • 3 Македонците говорят по-чист български

    56 5 Отговор
    отколкото турци и цигани с бг паспорти.

    Коментиран от #15, #30

  • 4 Дельо Хайдутин

    24 11 Отговор
    Шкембе Войвода-новия премиер.ха ха Ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 5 КОТарАК

    33 12 Отговор
    спокойно бе макета-той каракачана преди избори така си говори
  • 6 Criminal

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Абеееее":

    Ами управниците нямат орехчета, а само задница.........какво да е..............
  • 7 Баи

    5 34 Отговор
    Каракачанката иска да развали отношенията ни с македония

    Коментиран от #18

  • 8 Бат Бойко нощния бандит

    15 10 Отговор
    Да каже че е прост и ще му е лесно.
  • 9 Дългият

    47 2 Отговор
    Първо...решаване на проблемите с България...Гоце...Яне и другите български родолюбци...Те са се борили за Македония но са били БЪЛГАРИ...И после добре дошли в Европейското семейство...А... да не забравим...македонският език е диалект на българският.Просто и ясно

    Коментиран от #34

  • 10 Да духат супата !

    43 4 Отговор
    Хем са българи , хем плюят по България и преиначават историята ни !
  • 11 Българина

    36 2 Отговор
    Я дайте един референдум съгласни ли сте България да подкрепи Македония за ЕС с официален македонски а не български език? Е дори само новината за това ще им се при се ре на селяните
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Какво се палите

    11 6 Отговор
    Паспорти продава, како му е да продаде историята ни, качва мизата.
  • 14 АЛ ЙОРДАНОВ ЧИКИБОЕЦ КОМУНИСТ

    8 3 Отговор
    споко макета тея идиоти ще ви пре.еб.ът
  • 15 Бай Фес

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "Македонците говорят по-чист български":

    Ела се опитъай с мен, говоря по добре от българин и разпознавам най малкия акцент, поправям и съпругата си даже, бългърка. А за макетата има насадено от соца както тук за турците. Трудно и дълго време за нормализация на насаденото изопачаване.

    Коментиран от #31

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д'мин

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Баи":

    Нямаш отношения с Македония, имаш разпореждания от Биг Брадър! Гърците имаха отношения и отстояха своето! Ти (ние) ще правиш каквото ти се каже! Имаш право да плюеш Г. Димитров, Коминтерна и комунистите, че създадоха Македонската нация! Сега обаче нямаш право и на опит да поправиш стореното! На печелившите-честито!
  • 19 Зоран Янкович

    3 18 Отговор
    Чибаааа татариии

    Коментиран от #20

  • 20 Присмехулник

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "Зоран Янкович":

    Делифишек..какво правиш в български сайт...ти да видиш как хубаво пише на нашенски и плюе като българин...
  • 21 Калинка

    8 0 Отговор
    Е те са като скачени съдове - Каракачанов не дава на борисов да подаде оставка, а борисов няма да даде на Каракачанов да блокира конференцията за Македония.
  • 22 Дедо Грую

    17 0 Отговор
    Най - лесното решаване на въпроса е да помолят Турция да ги допусне до архивите от времето на Гоце Д. и Яне С. Каквото пише в тях за тези земи , но ще е меродавно. Нема к'во маклаите да се правят на историчари. Веднага ще лъсне голата истина.
  • 23 B.M.P.O.

    3 3 Отговор
    Не разбрахте ли, че БКП+ДС-пропагандно-манипулационния караКачанско-джанбазки МАКЕДОНОФОБСКИ договор за "добросъседство" с Македония е за пропагандно-манипулационно зомбиране на българското стадо и използване в критични моменти за оставането във властта в България и експолатирането на приватизираните ДС-контрабандно-шпионски канали на катуна на ДС-патриоатарстващата БеЗеНеСе-ТеКеЗеСарска БКП-побългарена цигaнcка СГАН, наименована от ДС като ПП "ВМРО-Б.Н.Д."! Вече за всички е видно, че изтичат безвъзвратно в родната си сибирска септична яма за вредни неутализиращи се комунистически екскременти и отпадъци, и затова посягат към последната си "спасителна" сламка - БКП+ДС-МАКЕДОНОФОБИЯТА!
  • 24 Пламен

    5 1 Отговор
    Който е запознат с дейността и родословието на Делчев знае,че е етнически българин,който е работил за македонски политически проект.
    В крайна сметка,неговата дейност е била в услуга на македонистите.
    ВМРО вътрешна изцяло занемарява борбата с гръцката и сръбската въоръжени пропаганди и насочва всичките си чети във война с четите на Върховния комитет,които навлизат от България.
  • 25 Gen Gurko

    11 0 Отговор
    Тези ми приличат сега на Беларус, където "многовекторната" политика на Лукашенко и дребните му хитрини едва не му коства държавата, народа и главата може би. И тогава запищя къде сте братя, ние сме едно, помагайте. С тези дребни грандомани по друг начин освен с твърдост не може. Мога да се обзаложа на всичко, че когато им помогнем да се намърдат в ЕС, отново ще станем най-омразните им. 50-годишното миене на мозъци ги накара да се отрекат от корена си. Миенето на мозъци е нещо много опасно. Вижте резултатите при соросоидите и либералите в Европа и САЩ.
  • 26 Майна

    2 3 Отговор
    ТОВА ИЗКАЗВАНЕ НЕ ПОЛИТИКА!! ТОВА Е ДЪРЖАНЕ НА СЕЛСКИ БЕК.., ДА СЛАГА ШАЯКА , ЧИФТЕ ПИЩОВИ И ДА ПОТЕГЛЯ С ЧЕТАТА... ТОВА ПОЛИТИКАНСТВАНЕ Е УНИЗИТЕЛНО И НЕДОПУСТИМО.. СЛУЧАЙНИ И, НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА
  • 27 Майна

    2 2 Отговор
    ХОРА СЛУЧАЙНИЦИ, ОТ КОЕТО СТРАДА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ИМИДЖ НА БЪЛГАРИЯ
  • 28 ДС Ванче настъпи македонската мотика

    4 1 Отговор
    Опиканият ТЪРБУХ с пликчето ДС-Ванче кара-Албинос БЗНС-праси с многото тераси се опитва да отклони вниманието от себе си и катуна си и пренасочи недоволството на българите към македонците! Тия, присъщи на циганската му кръв, номерца обаче вече не минават - дори в полиционерско-ченгесарските, фатмашко-лампазните и футболно-хулиганските среди в България!
  • 29 Виц дето чух от македонец...

    12 0 Отговор
    Каква е разликата между македонец и българин от Украйна?
    Македонецът се опитва да те убеди на чист български, че не е българин, а българинът от Украйна, се опитва да те убеди на чист руски, че е българин.
  • 30 Те говорят по-чист български

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Македонците говорят по-чист български":

    От българите, ти говориш за други...
  • 31 Бай БългЪрин

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Фес":

    Леле- вижда се по грамотността ти колко го знаеш бългЪрския!
  • 32 Шишко

    2 1 Отговор
    ХАХАХ с 5 корема този така наречен тол..п абе къде чантичката била бе иди... Т няма такива толу.. И като тези в парламента герб патриоти дпс и Бсп аа вмро там идио... И
  • 33 Боби

    4 0 Отговор
    Този иска само боб и шкембе.
  • 34 Македонец

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Дългият":

    Гоце и Яне са се борили за автономна и независима Македония. Като са били българи къде беше ти в 2001 година да се бориш против албанците по примерът на товоите предци Гоце, Яне итн... Зощо Каракачанов и Бойко канят албанските екстремисти в София, вместо да застанат на страната на Гоце, Яне, Александров в подкрепа на македонците и Македония? Защо толкова лицемерие е внедрено при вас братя. Какво толкова сме згрешили за да застанете на страната на Албанците.

    Коментиран от #43

  • 35 Пиринско маке бългаче

    8 2 Отговор
    Това, че са се борили за независима Македония не значи, че не са българи! И Ернесто Че Гевара се е борил за независима Куба, без да е кубинец. Яне е нощувал в дома на дядо ми, който му е бил куриер.

    Коментиран от #36

  • 36 Македонец

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Пиринско маке бългаче":

    Само че Ернесто Че Гевара не е бил шовинист, не отричал съществуването на кубинците. По твойта логика, ти можеш да спиш с мъже но това не те прави хомосексуалист.

    Коментиран от #37

  • 37 копи пейст

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Македонец":

    Гоце Делчев.
    В едно писмо до свой съратник той пише "... Европа и Русия никога няма да п р о с п я т второ "Съединение". Ние трябва да се борим за Автономия на Макединия."
    Даме Груев “.............Ние сме българи и всякога работим и ще работим за обединението на българщината. А всички други формули са етап за постигане на тая цел. Не е дошъл обаче момента за решение на нашия въпрос, затова няма място за препирни и приказки от подобен род. „
    Стоян Новакович "...Не успяхме българите в Македония да превърнем в сърби и всякакви бъдещи усилия в тази насока са осъдени на неуспех. Тогава да опитаме да ги откъснем от българите, като им внушим, че те са отделен народ със своя собствена история, различна от българската".

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Македонец

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "копи пейст":

    „Дали може да има друго място за един македонец освен Македония? Дали има народ по-нещастен от македонския? И дали има някъде по-широко поле за работа, отколкото в Македония?”" ответно писмо на Гоце Делчев към Даме Груев. При което Груев приема Делчев в Македонската революционерна организация с думите "Добре сте ми дошли!"

    Коментиран от #40

  • 39 Македонец

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "копи пейст":

    "Македонците никога няма да позволят да бъдат управлявани от гръци, сърби или българи" - Т.Александров, ежедневник Лондон Таймс.
  • 40 копи пейст

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Македонец":

    „....Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани. Наш, разбира се, дълг е да не се поддаваме на тая болест, но можем ли същето да направим и с другите лица? Пък имаме заето и нещо от гърцките болести, а именно — колко[то] глави, толкоз капитани. Пустата му слава! . . . Всеки иска да блесне....”
    Гоце Делчев, Писмo до Никола Малешевски

    Коментиран от #41

  • 41 Македонец

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "копи пейст":

    И сега какво е според теб Гоце по това което си писал грък или българин? Всичките негативи, болести, са или български или гръцки. Здравината е македонското и Македония.

    Гоце се произнася категорично и несъмнено за МАКЕДОНЕЦ:

    „Дaли мoжe дa имa другo мяcтo зa eдин мaкeдoнeц ocвeн Мaкeдoния? Дaли имa нaрoд пo-нeщacтeн oт мaкeдoнcкия? И дaли имa някъдe пo-ширoкo пoлe зa рaбoтa, oткoлкoтo в Мaкeдoния?”
  • 42 кочо

    0 0 Отговор
    македония ли .заради която загубихме егейска тракия.не ни трябва м....я.това са нещастници.не искат да се наричат българи.колко много достойни синове идъщери на БЪЛГАРИЯ ЗАГИНАХА ЗА НЕЯ.
  • 43 ВМОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Македонец":

    Всички изредени дейци на Организацията са се борили за освобождаването на Македония и Одринска от османска власт или поне постигането на автономия в рамките на империята. Устава на ВМОРО е достъпен за всички, или на вас ви се снася фалшифициране версия? В него е съвсем ясно отчетено, особено в началото, че Организацията е българска по характер и състав,по-късно се допускат и други народности, но никъде не се споменава за "македонци". Или може би и за Одринско твърдите, че е македонско??? А по отношение на надделяваето на автономистката позиция на Организацията, коментар 37 ти дава отговор. Естествено, че пътят на автономия е бил по-добър от всяка една балканска война против Турция, видя се Сърбия и Гърция какво целят. И Сърбия какво постигна, накрая - да се мислите за македонци... А знаете ли за Идризово - колко хил. българи през 1945 г. са вкарани там, защото не искат да се "помакедончат", защо никога не говорите за това?
    Защо се канят албанци в България? Защото вашия антибългаризъм като държавна политика няма граници! Спрете с мистификациите, че не се търпи повече! С лъжи и фалшификации не се влиза в ЕС!

    Коментиран от #44

  • 44 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ВМОРО":

    Стига с неофашизъм и шовинизъм. Кой си ти да решаваш за друго битие как да се определя? Нашите деди участвали в Илинденското въстание са/бяха живи и се определят като МАКЕДОНЦИ. Живковият шовинизъм спрамо македонците трябва да се изтрие от лицето на земята. България трябва да се демократизира и да признае македонското малцинство, и да регистрира ОМО Илинден Пирин като легална партия веднъж завинаги. Трабва да вървим към деморация като изкореним шовинизма и комунизма.

    „Дали може да има друго място за един македонец освен Македония? Дали има народ по-нещастен от македонския? И дали има някъде по-широко поле за работа, отколкото в Македония?” - Гоце Делчев

    "Македонците никога няма да позволят да бъдат управлявани от гръци, сърби или българи" - Тодор Александров
Новини по държави: