Last news in Fakti

13 Септември, 2020 17:15 2 636 2

Срещу премиера! Тони Блеър и Джон Мейджър с обща статия срещу Борис Джонсън

  • джон мейджър-
  • тони блеър-
  • борис джонсън-
  • брекзит

Бившите британски премиери призоваха парламента да отхвърли „срамния опит“, както се изразиха, на Джонсън да промени части от Споразумението за Брекзит

Срещу премиера! Тони Блеър и Джон Мейджър с обща статия срещу Борис Джонсън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившите британски премиери Тони Блеър и Джон Мейджър призоваха парламента да отхвърли „срамния опит“, както се изразиха, на Борис Джонсън да промени части от Споразумението за Брекзит. Джонсън твърди, че ЕС заплашва да наложи митническа граница в Ирландско море, която откъсва Северна Ирландия от останалата част на Обедиенното кралство. Неговите критици виждат в ходовете му заплаха за мирния процес на остров Ирландия.

Лейбъристи и консерватори се обединиха в лицето на Тони Блеър и Джон Мейджър, обвинявайки правителството, че „поставя страната в неудобно положение“. Планираният от правителството Законопроект за вътрешния пазар ще бъде внесен за обсъждане в парламента в понеделник. Той засяга Протокола за Северна Ирландия и предвижда промени в подписаното през януари споразумение за излизане от ЕС в частта за митническите проверки след Брекзит в случай без търговска сделка.

Ако мярката бъде гласувана, това ще даде на министрите права да променят правила за движението на стоките между Северна Ирландия и останалата част от Кралството.

В статия в „Сънди таймс“ Мейджър и Блеър пишат, че действията на правителството на Джонсън са „безотговорни, принципно погрешни и на практика опасни“. „Те повдигат въпроси, които надхвърлят далеч последиците за Ирландия, мирния процес и преговорите за търговска сделка, те повдигат въпроса за единството на нацията“, допълват бившите премиери.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    4 5 Отговор
    И пудела на Буш-младши Тони Блеър,има “достойнството” да се обади от коневръза.
  • 2 Дон Чико

    2 1 Отговор
    Тончак, къде са оръжията за масово унищожение на Саддам, Тончак?
Новини по държави: