Last news in Fakti

13 Септември, 2020 18:39 2 819 5

Ирландия: Британското правителство се държи странно!

  • ирландия-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • борис джонсън

Законът за вътрешния пазар дава право на Лондон едностранно да интерпретира Проктола за Северна Ирландия по въпроси като митническите проверки и държавната помощ

Ирландия: Британското правителство се държи странно! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ирландският министър на външните работи Саймън Ковъни заяви, че репутацията на Обединеното кралство като преговарящ партньор сериозно е пострадала. Поводът е спорният проектозакон на британския премиер Борис Джонсън, който може да промени клаузи в подписаното.

Саймън Ковъни заяви, че има само една страна в преговорите за Брекзит, която застрашава да наруши международните закони, като позицията на ЕС е твърда, но ясна. В интервю за „Шоуто на Андрю Мар“ по Би Би Си, Ковъни каза, че когато Джонсън е подписал Споразумението за излизане от ЕС през януари е нарекъл този акт „триуф в преговорите“.

Ковъни допълни, че британско правителство се държи „странно“ и предупреди, че ирландската и британската икономики ще пострадат най-тежко, ако не бъде договорена търговска сделка.

Ирландският външен министър подчерта, че ако Великобритания приеме законодателство, което е в нарушение на международните норми и на практика е срещу вече съществуващи ангажименти с ЕС, то тогава ще бъде много трудно за Брюксел да продължи търговските преговори.

Така нареченият Закон за вътрешния пазар дава право на Лондон едностранно да интерпретира Проктола за Северна Ирландия по въпроси като митническите проверки и държавната помощ.

В същото предаване министърът на правосъдието Робърт Бъкланд заяви, че не смята, че правителството нарушава международните закони, затитавайки националните си интереси, и че е готов да подаде оставка, ако се докаже такова нарушение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минчо

    3 0 Отговор
    Е с Борис Джонсън КАК ДА СЕ ДЪРЖИ ОСВЕН СТРАННО И ГАДНО
  • 2 1234567890

    2 3 Отговор
    Проктола - Факти, вие четете ли после статията си? Вървите към Блиц
  • 3 ЧЪРЧИЛ

    1 1 Отговор
    По точно мюсюлманското😂и почакай да видиш за какво иде РЕЧ!
  • 4 Онзи

    4 1 Отговор
    Британците играят подмълно. Имат споразумение с Турция да им е осбовния вносител, но за целта тировете минават през ЕС.
    Искът да се залрят с еврина стока от Турция и Китай, за да забавят пукането на балона на Паунда.
  • 5 БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

    1 1 Отговор
    ОТКРАЙ ВРЕМЕ СЕ КОНТРОЛИРА ОТ ИЗРАЕЛ И АМЕРИКА
Новини по държави: