Last news in Fakti

14 Септември, 2020 11:19 2 185 10

Гърция ще построи постоянен център за мигранти на остров Лесбос

  • лесбос-
  • мория-
  • лагер-
  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • коронавирус-
  • ес

Пренаселеният лагер изгоря миналата седмица, оставяйки над 12 000 души без подслон

Гърция ще построи постоянен център за мигранти на остров Лесбос - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гърция обяви, че ще построи постоянен център за приемане на мигранти и бежанци на остров Лесбос, за да замени разрушения лагер "Мория", предаде Би Би Си. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че новият център е шанс за нормализиране на политиката за обработка на пристигащите мигранти, съобщи БНТ.

Пренаселеният лагер изгоря миналата седмица, оставяйки над 12 000 души без подслон и подходящи санитарни условия. Жителите му обаче казват, че искат шансът им за по-добър живот да бъде пренесен в други страни от Европейския съюз. Откакто "Мория" беше унищожена, мигранти и бежанци протестираха срещу плановете за изграждане на друг лагер. Местните жители на остров Лесбос също се противопоставят на изграждането на нов постоянен център, заявявайки, че друг лагер би бил твърде голяма тежест за малкия остров.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция: Това, което се случи в "Мория", което е трагедия, трябва да се разглежда и като възможност. На първо място, като възможност за реактивиране на Европа в посока на солидарност с Гърция и за приемане на обща политика за имиграция и убежище на ниво Европейска комисия. Втората възможност, създадена от тази трагедия е да се създаде на Лесбос нов постоянен център за приемане и идентификация, който да не носи негативните аспекти и проблеми на лагера "Мория", който е свързван с право с лошото управление на проблеми на бежанците.

Въпросът как да се справим с масовите пристигания на мигранти, главно в Италия и Гърция, разделя ЕС от години. И двете страни обвиниха по-богатите северни държави, че не са успели да направят повече. Членове на ЕС от Централна и Източна Европа са открито против идеята за поемане на квоти за мигранти. Лагерът "Мория" първоначално е проектиран да приюти 3000 мигранти и бежанци. Към момента на унищожаването му там са били настанени повече от 12 000 души. Хората от 70 държави бяха приютени там, но повечето бяха от Афганистан.

Пожари са избухнали на повече от три места в лагера през нощта във вторник, според местния началник на пожарната Константинос Теофилопулос. Пожарите са започнали часове след съобщенията, че 35 души са дали положителни тестове за коронавирус в лагера. Властите поставиха съоръжението под карантина миналата седмица, след като бе потвърдено, че сомалийски мигрант е заразен с коронавирус. Откакто избягаха от пожара в сряда, семействата спят на открито в полетата и край пътищата. Гръцките власти също построиха наблизо временен лагер, наречен "Кара Тепе", където някои хора са се регистрирали.

В петък Германия съобщи, че 10 европейски държави са се съгласили да вземат 400 непридружени непълнолетни, които са живеели в Мория. Група благотворителни и неправителствени организации отправиха изявление до германското правителство, че трябва да се направи повече за всички мигранти, а не само за тези непълнолетни. "Срамната ситуация в лагера и катастрофалният пожар са пряк резултат от провалена европейска политика за бежанците - сега ЕС най-накрая трябва да помогне на тези хора", се казва в отвореното писмо.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2 3 млрд

    3 0 Отговор
    Баце може да се включи в строителството с едон наднационален проект.
  • 2 tito2

    0 0 Отговор
    ощи колко рабути ша им построи ... и не само гърция
  • 3 идндинд

    5 0 Отговор
    саудитска арабия няма ли да им построи нещо!? ам арабските емерства!? а, да те са бедни нямат пари пък и то там и място няма затуй аврупата ша упрай рабутата
  • 4 Хасан

    1 6 Отговор
    Какво нещо е Колониализма . Германия бута аванта на гръцките политици да задържат бежанците в Гърция ..а те пък не се съобразяват с спокойствието на гръцките граждани

    Коментиран от #5

  • 5 mamut

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    правилно аврупейците ни тряба да са оставят на спокойствие сичко тряба да е техните глави
  • 6 vergil

    10 0 Отговор
    Според мен е редно Германия да ги приеме и вземе всички, да им даде по една къща с двор и Мерцедес + доживотни социални помощи, не по-малко от 5000 евро на човек. Ааааа и по 1 джамия на 10 човека.
  • 7 Сливи за смет

    7 0 Отговор
    Ако гърците са по - умни , би трябвало да им построят понтонен лагер в морето. Това е проект само с плюсове, дори площта ще може да се разширява и намалява според нуждите.

    Коментиран от #9

  • 8 Бесен

    3 0 Отговор
    Какво нахалство да нахлуваш неканен в чужди държави и после на всичкото и отгоре да искаш. Едно време по такива директно стреляха след предупреждение, само да посмеят да минат държавната граница.
  • 9 Гърците са

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сливи за смет":

    изгорели отдавна, обаче дано меркел не повлече и нас.
  • 10 Гост

    1 0 Отговор
    Мама Меркел да си ги прибира....тя си ги покани!!
Новини по държави: