15 Септември, 2020 13:04 4 933 2

Огнен кошмар! Бразилия обяви извънредно положение заради пожари в най-големите тресавища в света (ВИДЕО)

  • бразилия-
  • амазония-
  • пожар

Подпалването е най-лесният и евтин начин за собствениците на малки ферми да разчистят терените и да ги подготвят за сеитба, но понякога пожарите излизат от контрол

Огнен кошмар! Бразилия обяви извънредно положение заради пожари в най-големите тресавища в света (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бразилското правителство обяви извънредно положение в щата Мато Гросо до Сул заради пожари в Пантанал, най-голямата заблатена низина в света, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Извънредното положение беше въведено с министерски указ, публикуван вчера в Държавен вестник, за да може щатските власти да получават федерални средства за спасителни действия и борба с пожарите, съобщават местни медии. Засега не е ясно колко пари ще бъдат отпуснати и кога. Междувременно служби за опазване на околната среда, войници и местни пожарникари се борят с пламъците.

От началото на годината до 13 септември бяха регистрирани 14 489 огнища на пожари, докато за същия период на миналата година те са били 4699. Пожарите вече унищожиха около 10 на сто от Пантанал. Засегнатият район е приблизително с размерите на Израел.

Земята в Пантанал е толкова суха, че една искра е достатъчна, за да предизвика пожар. Подпалването е най-лесният и евтин начин за собствениците на малки ферми да разчистят терените и да ги подготвят за сеитба, но понякога пожарите излизат от контрол.

Също като в района на Амазонка в Пантанал част от земите се използват за пасища и отглеждане на соя, което променя облика на природния регион.

Тресавищата са разположени в щата Мато Гросо до Сул, част от Мато Гросо и по-малки територии в съседните Боливия и Парагвай. Заблатената падина е пресечена от мрежа от реки и езера, които през зимния сезон често пресъхват. В района живеят ягуари, пуми и капибари - най-големият гризач в света, както и стотици видове птици.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евала

    3 0 Отговор
    Целият свят гори.Ей тва е сериозна организация.Който и да го прави,свалям му шапка.А овцете нека си блеят.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Първо опожариха амазонската гора а сега и тресавища. И после ще ме карат да плащам висок данък за дизела ми че пушел
Новини по държави: