Last news in Fakti

15 Септември, 2020 16:10 2 815 3

Затвориха училище в Румъния с над 200 ученици след положителен тест за COVID-19 на директора

  • румъния-
  • училище-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Учебното заведение е било затворено преди началото на занятията днес и е предприета епидемиологична анкета

Затвориха училище в Румъния с над 200 ученици след положителен тест за COVID-19 на директора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Училище в Румъния, в което се обучават над 200 деца, бе затворено днес сутринта, след като бе потвърдено, че директорът на учебното заведение е заразен с новия коронавирус. Училището е било затворено преди началото на учебните занятия днес и е предприета епидемиологична анкета, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Началникът на Окръжния училищен инспекторат в Арад (Северозападна Румъния) Мариус Гондор съобщи за Аджерпрес, че директорът на гимназиално училище Зъдърени му е позвънил днес сутринта, за да го информира, че в понеделник вечерта е получил положителен резултат на тест за Ковид-19.

Директорът е имал симптоми още в събота и затова си е направил тест. В понеделник той не е участвал в откриването на новата учебна година, за да не излага децата на опасност, информира Аджерпрес.

Началникът на Окръжния училищен инспекторат в Арад отбеляза, че все пак директорът е бил в контакт с работещите в училището, защото миналата седмица е бил ежедневно там в рамките на подготовката за новата учебна година.

"Затова решихме да затворим училището тази сутрин, а учебните занятия ще се провеждат онлайн в следващия период", заяви началникът на Окръжния училищен инспекторат.

В гимназиално училище Зъдърени се обучават над 200 деца в начален и гимназиален курс.

Новата учебна година стартира вчера в Румъния при специални условия заради пандемията от Ковид-19, като част от учениците ще учат онлайн, други - по хибридна система, а трети - присъствено.

Румънските власти изготвиха три сценария за отваряне на училищата от гледна точка на разпространението на коронавируса в съответното населено място.

Първият ("зелен") сценарий предвижда присъствието на всички ученици в учебните заведения. Той се прилага, ако по-малко от един на хиляда жители е заразен с Ковид-19.

Вторият ("жълт") сценарий предвижда на училище да ходят всички ученици от предучилищните и първите класове, както и учениците от завършващите класове - съответно 8 и 12, а останалите - на ротационен принцип през една или две седмици. Този сценарий се прилага в населените места, където заразените са между 1 и 3 на хиляда жители.

Третият ("червен сценарий") се отнася за населените места, където заразените са над 3 на хиляда жители. Той предвижда изцяло онлайн обучение за всички ученици, включително от предучилищно ниво.

Днес сутринта в окръг Арад 302 училища се намираха в т. нар. "зелен сценарий", 112 - в "жълт сценарий" и 25 - в "червен сценарий", от които две - заради ремонт, а не заради пандемията, уточнява Аджерпрес.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коко

    2 1 Отговор
    те защо си нямам квичащи родители, да подскачат срещу маските?
  • 2 Гост

    4 0 Отговор
    Нормално и тука ако почнат да тестват още от утре ще има по някой без симптомен
  • 3 Анонимен

    0 0 Отговор
    Един много точен алгоритъм по който се случват нещата в живота и е добър пример какво се получава като хората повярват в нещо и започнат да следват кой какво им казва да правят:
    Имитация е усъвършенствано поведение при което индивида забелязва и повтаря действията на другите.
    Животът ти приема същата форма като на другите хора около теб