Last news in Fakti

16 Септември, 2020 07:51 2 420 11

Търговска война! Канада ще наложи мита на САЩ, ако Тръмп отново наложи подобни на Отава

  • сащ-
  • канада-
  • мито

Правителството на Доналд Тръмп първоначално наложи мита върху канадския алуминий и стомана през 2018 година

Търговска война! Канада ще наложи мита на САЩ, ако Тръмп отново наложи подобни на Отава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати ще отменят митата от 10 процента върху вноса на алуминий от Канада до края на годината. Това обявиха от Вашингтон малко преди Отава да наложи контрамита.

От службата уточняват, че „след консултации с канадското правителство“, Съединените щати са изчислили, че „търговията с необработен алуминий вероятно ще се нормализира през последните четири месеца на 2020-а“. "Като вносът рязко ще намалее от скоковете, които видяхме по-рано през годината", допълват от службата.

Съобщението дойде малко преди Канада да обяви контрамерки в отговор на американските мита, но се отказа.

Канадският министър на международната търговия Мери Енджи обаче заяви, че страната си запазва „правото на контрамерки“ - ако Вашингтон „реши да наложи отново мита на канадските алуминиеви продукти“.

Това потвърди и канадският вицепремиер Христия Фрийланд: „Няма гаранции както ще се случи в бъдеще - това научихме в търговските си отношения с тази администрация. Затова нашият подход е: Надяваме се на най-доброто и сме подготвени за най-лошото! Затова и нека е ясно - ще наложим ответни мита, ако бъдат наложени мита върху нашия износ!, каза вицепремиерът на Канада Христия Фрийланд пред журналисти в Отава.

Правителството на Доналд Тръмп първоначално наложи мита върху канадския алуминий и стомана през 2018 година. А през май 2019-а Вашингтон се съгласи да ги вдигне заради търговската сделка между Съединените щати, Мексико и Канада.

Но точно преди месец - на 16 август, Тръмп отново наложи 10-процентов налог върху вноса на канадски алуминий и обвини Канада, че "залива" американския пазар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммм

    14 4 Отговор
    Наближава времето когато САЩ ще бъдат подритвани и изолирани дори и от пуделите им.Не случайно бившият президент на Мексико каза-"Да си съсед на САЩ е проклятие на дявола"

    Коментиран от #5

  • 2 гост

    5 3 Отговор
    А това нас как ни засяга?
  • 3 1234

    9 3 Отговор
    Рано или късно ще има пълен търговски и политически бан на сащ. Юдеите ще им рухне къщата от карти, 70 г си разиграваха коня, през войни, заплахи ембаргота санкции, военни бази подслушване и изнудване. Но едно не разбраха като млада държава, защо са нямали 2000г! Защото това което правят никой няма да го изтърпи вечно
  • 4 Adhjhf

    1 0 Отговор
    Дреме ви!
  • 5 100

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    Нещо са ти объркани представите за нормалните международни отношения. Всяка страна си има интереси и ги отстоява, а всяка нормална страна зачита суверенитета и интересите на другата страна. Щатите не са Русия да налагат волята си на други страни с шантаж и военни заплахи. Да, понякога оказват натиск върху други страни, но по много по-мек начин, предимно с икономически механизми и със зачитане на суверенитета на страната.

    Коментиран от #8

  • 6 Хйллбг

    4 0 Отговор
    Канада е най-скритата лимонка в целия свят...има си рептил на острова. И е баяяяяя територия.
  • 7 Рошко

    3 0 Отговор
    Да почват всички англоговорящи да се джавкат
  • 8 Враца Баце

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "100":

    Ти брате обра 100 точки, но за тъпотия. Колко държави за70 год нападна САЩ? Ти въобще да не падаш от Луната? Те постоянно оказват настиск и шантажират и шпионират всички.

    Коментиран от #9

  • 9 100

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Враца Баце":

    Нападнатите държави са единици, това е изключение, и става дума предимно за агресивни и тоталитарни държави. А щатите имат отношения с целия свят.
  • 10 Фермерът

    2 0 Отговор
    А мита за вноса на плодове и зеленчуци...
  • 11 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    " ЧУДО ЮДО ХАГ-ПРАГ -ТАГ " -- ОТКЪДЕ НАКЪДЕ - АЛУМИНИЙ ОТ КАНАДА !?!?+!?!? - НУЩО КАТО ЧУГУН ОТ ЧАД !?!?
Новини по държави: