Last news in Fakti

16 Септември, 2020 12:30 1 352 5

Помпео иска да е във втората администрация на Тръмп, ако бъде преизбран

  • сащ-
  • майк помпео-
  • доналд тръмп

Държавният секретар на САЩ обаче не уточни от коя позиция в евентуалната втора администрация на Тръмп е заинтересуван

Помпео иска да е във втората администрация на Тръмп, ако бъде преизбран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди желанието си да бъде част от втората администрация на президента Доналд Тръмп, ако той бъде преизбран на 3 ноември, предаде Ройтерс.

Помпео обаче не уточни от коя позиция в евентуалната втора администрация на Тръмп е заинтересуван.

"Остава още много работа за вършене и аз бих искал да намеря начин да бъдат част от това", каза Помпео на виртуална конференция, организирана от Атлантическия съвет, цитиран от БТА.

На събитието държавният секретар каза, че инициативата "Три морета" става още по-важна на фона на ситуацията в Беларус, предаде ТАСС.

"В светлината на това, което ние наблюдаваме в Беларус, това става още по-важно", каза Помпео.

Името на инициативата идва от това, че тя обхваща територия между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В проекта участват 12 страни членки от ЕС - България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Страните от инициативата заявяват общи цели, като укрепване на връзките със САЩ, развитие на инфраструктурата на страните участници в нея и диверсификация на енергийните източници.

Пред участниците във видеокоференцията Помпео засегна и темата за Афганистан, като каза, че там са останали по-малко от 200 бойци на терористичната организация "Ал Кайда:, предаде Ройтерс.

По темата за Северна Корея дипломат номер едно на САЩ призна, че преговорите с тази страна не са довели до очаквания напредък, но увери, че дискусии се водят зад кулисите, предаде Франс прес.

"Надявахме се да постигнем повече напредък, че президентът Ким Чен-ун ще поеме в друга посока, но си оставам оптимист", каза Помпео.

"Открито повече нищо не се случва, но продължава да се върши огромна работа между нас и нашите съюзници в региона, японците, южнокорейците, има дори усилия със севернокорейците, за да могат те да разберат, че тук има възможност, от която те трябва да се възползват", каза той.

Въпреки три срещи на върха между Тръмп и Ким Чен-ун никакъв напредък не бе постигнат по въпроса за ядрената денуклеаризация на Пхенян. Официално разговорите между двете страни са спрели от няколко месеца. Тръмп обаче продължава да хвали разбирателството си със севернокорейския лидер и изтъква това като едно от постиженията на президентския си мандат.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо

    0 3 Отговор
    Помпео е пич!

  • 2 ЕСЕС

    0 2 Отговор
    Мачкай Тромпет

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рико

    0 5 Отговор
    На предстоящите избори избират Тръмп. На следващите Помпео става президент. Тръмп поразклати блатото на "световната политика", Помпео ще подреди нещата. Помпео е бъдещият Рейгън. Сещаш ли се Москва?
  • 5 Стрелата

    3 0 Отговор
    Коше му е заплатата убава ядене пиееене на корем Я вижте нашия Тулуп как се охрани Охаааа и Масрафлия..