Last news in Fakti

16 Септември, 2020 11:50 1 875 11

Жозеп Борел: Подготвя се европейски закон по подобие на "Магнитски" в САЩ

  • жосеп борел-
  • ес

Пред евродепутатите Жозеп Борел заяви, че Европа е изправена пред ситуация, в която големите имперски амбиции от миналото се завръщат

Жозеп Борел: Подготвя се европейски закон по подобие на "Магнитски" в САЩ - 1
Снимка: shutterstock

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви пред Европейския парламент, че в момента се подготвя европейски закон по подобие на закона "Магнитски" в Съединените щати, чрез който ЕС да налага санкции за нарушаване на човешки права по цял свят.

По време на дебат, посветен на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални той съобщи, че въпросът е бил разискван на последното заседание на министрите на външните работи на ЕС и ще се дебатира на Европейския съвет другата седмица:

"Надявам се, че това, което се случи с господин Навални, ще бъде мотив за страните членки да спрат да дебатират и да започнат да действат за одобряването на този санкционен режим при нарушаване на човешките права. Както американските ни колеги са нарекли своя закон "Магнитски", ние можем да наречем нашия "Навални", така че неговото име да се свързва в бъдеще със санкции за тези, които нарушават човешките права".

Пред евродепутатите Жозеп Борел заяви, че Европа е изправена пред ситуация, в която големите имперски амбиции от миналото се завръщат. Като пример той посочи Русия, Китай и Турция.

На искане на евродепутати за решение за спиране на "Северен поток", Борел отговори, че Европейската комисия няма пълномощията да се намеси в този конкретен случай.

Той припомни, че Комисията никога не е била особено благосклонна към проекта, както и че това е въпрос в пълномощията на страните членки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българина

    13 0 Отговор
    Абе, да си го признаем.Живеем в континент с огромен технически и научен потенциал, ама сме "00".Продажни и корумпирани политици и чиновници ни направиха "00".
  • 3 Де Факто

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    ТОЧНО......
  • 4 ужас

    5 2 Отговор
    Да подготвят50 млр неустойки и тогава да спират СП2. Това е търговски проект, получил всички разрешения за строеж. Как ще го спрат. Нали са правови държави.

    Коментиран от #7

  • 5 ужас

    5 1 Отговор
    Има утечка на информация, че навални е заявил , че не е бил тровен от властите и не иска санкции.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Харесвам 🎃, само сготвени

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    Глупости! А случайно "утечката" да казва нещо за предфалитното състояние на Газпром? Не?- Нищо, ще го разберат от новините.

    Коментиран от #10

  • 8 Боки бандито

    0 0 Отговор
    Вазирам при чирепа, ще му дам един шкаф да забрай !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ужас

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    Газпром никога няма да фалира. На такива като теб много неща им се привиждат, ама до сега нищо не ви се получава. Путин винаги печели. Докато го има Путин, ще го има и газпром.

    Коментиран от #11

  • 11 Рико

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "ужас":

    Това е сбъркано още със заглавието: "газ-пром". Пром, е съкратено от промишленост. Газът не се произвежда! Така че няма "промишленост".