16 Септември, 2020 09:24 1 932 2

Южноафриканска компания ще инсталира нови генератори в АЕЦ „Коберг“

  • коберг-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • южна африка-
  • милиони

Проектът е на стойност 256 милиона долара

Южноафриканска компания ще инсталира нови генератори в АЕЦ „Коберг“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Южноафриканската компания Eskom планира да инсталира шест нови парогенератора в своята атомна електроцентрала „Коберг“ през следващата година. Агенция „Ройтерс“ съобщи, че китайска фирма вече транспортира по море първия генератор в Кейптаун, който трябва да пристигне по-късно този месец.

Проектът е на стойност 256 млн. долара. Разположена близо до Кейптаун, АЕЦ „Коберг“ е единствената атомна електроцентрала в Южна Африка, която работи от 1985 г. В момента централата използва два реактора с вода под налягане, които могат да генерират близо 1,94 гигавата електроенергия.

„Напредваме според плана за инсталирането на генераторите по време на следващите прекъсвания на първи и втори енергоблок“, коментира говорител на компанията. В изявлението се уточнява, че Eskom ще завърши инсталирането на първия генератор до февруари следващата година, а на втория - до септември същата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    2 0 Отговор
    Нормална подмяна на наработени 35 години. Реакторите обаче ще работят още 35 години за разлика от нашите 4х440 в Козлодуй!
  • 2 fermera

    0 0 Отговор
    И нас ни чака същата операция.Парогенераторите на 5 блок са правени на точков заварки и трябва да се подменят на 40 година.Това ще ни го сервират в последния момент защото сега се харчат едни пари за модернизация който ще се окажат безсмислени.