Last news in Fakti

16 Септември, 2020 11:22 1 508 11

Хашим Тачи: Взаимното признаване на Косово и Сърбия може да стане само в Белия дом

  • косово-
  • хашим тачи-
  • сърбия-
  • алескандър вучич

Повторното поставяне на въпроса за ССО е удар върху държавността на Косово и нарушаване на неговия суверенитет и има опасност да създаде "Република Сръбска" в бившата югославска провинция

Хашим Тачи: Взаимното признаване на Косово и Сърбия може да стане само в Белия дом - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че всяко повторно поставяне в Брюксел на въпроса за формиране на Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово би било "стъпка назад" за Прищина и подчерта, че никой няма право дори да преговаря, а особено да постига някакво ново споразумение по въпроса, съобщават вестниците "Новости" и "Данас".

"Повторното поставяне на въпроса е удар върху държавността на Косово и нарушаване на неговия суверенитет, има опасност да се създаде "Република Сръбска" в Косово", каза Тачи след церемония по случай еврейската Нова година в Прищина.

Поставянето на теми като ССО, за имуществото или друго е "сръбски план", насочен към това процесът да върви към "пълното разпадане и тенденция към отслабване на държавата Косово", предупреди президентът.

"Смятам, че след като във Вашингтон бе постигнато иконономическо нормализиране, взаимно признаване може да бъде постигнато само в Белия дом", каза още косовският президент.

Темата за формиране на ССО бе поставена отново миналата седмица по време на преговорите между Прищина и Белград в Брюксел. В четвъртък тези разговори трябва да продължат на експертно ниво.

Външният министър на Косово Мелиза Харадинай Стубла заяви, че сръбският президент Александър Вучич нарушава точки от споразумението, постигнато във Вашингтон и че Косово е много разтревожено от"деструктивното поведение на Вучич", пише "Данас".

Тя реагира в Туитър на вчерашната среща на Вучич с посланика на Палестина, на която Вучич благодари на Палестина за принципното непризнаване на Косово. "За съжаление, Сърбия остава партньор, на когото не може да се има доверие", написа косовският министър. В точка 15 от споразумението, постигнато във Вашингтон пише, че Сърбия се съгласява на мораториум на кампанията за оттегляне на признаването на Косово.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич ще бъде новият посланик на Сърбия във Вашингтон, пишат сръбските вестници. Джурич трябва да смени Джердж Маткович, чийто мандат изтече.

По-рано медиите спекулираха, че Джурич може да поеме външното министерство от Ивица Дачич. Преди да стане директор на правителствената служба за Косово, Джурич беше съветник за външната политика на тогавашния президент Томислав Николич.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    12 0 Отговор
    Защо не в Пекин ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Незнайко

    9 1 Отговор
    Аз пък знам че в "белия дом" само се ака.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Zentramant

    6 2 Отговор
    Това, което наричате "косово" се намира на европейска територия и евентуално признаване би било лигитимно само и единствено от европейските държави. За какъв бял дом говори този? Между другото белия дом да си смени името, защото според техните "ценности" името е расистко.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не разбирам

    7 1 Отговор
    Защо модератора премахна коментара, обвинявайки Хашим Тачи в търговия с ограни и военни престъпления? Това е мнение, подплътено, междудругото, с исторически факти, или може би фактите не означават нищо за факти.бг, както и свободата на словото и правото на изразяване на мнение.

    Коментиран от #10

  • 9 Хасково

    2 0 Отговор
    Сега е забранено да се говори лошо за белк матерките,ще им се скарат господарите от амрика
  • 10 Стига издевателства

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Не разбирам":

    Ал как смееш да говориш за Хашим тачи че органите са свършвали в Америка за богатите господари на света как няма да ти изтрият коментара,те направо убиват
  • 11 Сорос

    1 1 Отговор
    Факти.бг изтрийте всички коментари иначе няма да си получите заплатите!