16 Септември, 2020 12:08 3 282 31

Митинг на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие брани Гоце Делчев от България

  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски

Броят на участниците в шествието е бил по-голям от този, когато се протестираше за поскъпването на тока в страната

Митинг на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие брани Гоце Делчев от България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С патриотична иконография, фланелки с образа на Гоце Делчев и лозунги за отбрана на "македонизма" ВМРО-ДПМНЕ излезе на втория от обявените протести за събаряне на правителството, което бе формирано само преди две седмици, съобщава "Независен весник". Поводът е чувстителна тема за всеки македонец - Гоце Делчев и искането на София в разговорите на комисията по историческите въпроси той да бъде назован българин, който се е борил за свободата на Македония.

Вестникът отбелязва, че броят на участниците в шествието е бил по-голям от този, когато се протестираше за поскъпването на тока. Протестиращите пееха известната песен "Едно име имаме", скандираше се "Никога Северна, само Македония", "Оставка", "Мафия", докато демонстрантите преминаха пред министерството на правосъдието, по моста "Гоце Делчев" и стигнаха до министерството на външните работи.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в обръщение по време на протеста благодари на демонстрантите за присъствието им и отправи критики към актуалната власт за отношението ѝ към исторически личности като Гоце Делчев, отбелязва Слободен печат".

"Днес сме тук за Македония и Европейския съюз. Гоце Делчев е стълбът на този народ. Нашите историци имат подкрепа от народа, но не от властта. Народът е най-важен, защото народът е държавата, не бива да се превръщаме в територия. Протестираме за Гоце, защото той е европейска личност. Заев и СДСМ са против ЕС. Те увеличиха тока и направиха народа длъжник. Искат да продадат Гоце, за да си поделят лицензи за фирми за производство на марихуана и да диктуват съдебни процеси. Затова сме тук, тъй като освен мафия, в Македония има народ. Този народ обича Делчев и ние няма да се откажем от него", заявил Мицкоски, цитиран от "Слободен печат".

Професор Драги Георгиев, съпредседател на Смесената комисия по историческите въпроси с България от македонска страна, заяви снощи в интервю за телевизия "Сител", че работата на Комисията не е да утвърждава идентичността на Гоце Делчев, а да се постигне договор той да се чества съвместно.

"Съществува архивна документация за Гоце Делчев. Съществуват документи, в които той се е декларирал като българин. Но съществуат и документи, в които Гоце Делчев говори за македонци, македонки, за държава Македония. Този спор ще се реши само, ако се напуснат твърдите становища. Трябва заедно да го честваме и да се вземат предвид и двете възприятия", казал проф. Георгиев.

Той очаква комисията скоро да продължи работа и обяви, че македонският екип ще се срещне с българските колеги в края на септември или началото на октомври. Георгиев обясни, че работата на комисията е била прекъсната заради напрежението, което се появило след декларциите, приети в българския парламент и БАН, с които се отрича македонският език. Той подчерта, че въпросът за македонския език не бива да се отваря и той не трябва да бъде предмет на дискусия в комисията, пише "Слободен печат".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2LOOP

    27 5 Отговор
    Болен народ!
  • 2 честен ционист

    11 29 Отговор
    Македонците по заслужават Гоце да се води македонец, понеже Ганьовците свързват град Гоце Делчев само с печално известната комисарка Габриел и щом няма футболен отбор Гоце Делчев, значи е второстепенен персонаж, а македонските граждани го имат за светиня.
  • 3 щатът Монтана

    6 17 Отговор
    Спорът за Гоце е излишен. Малко бие на Възродителния процес. Ти си българин, нищо че се казваш Моамед.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 натурализиран

    3 7 Отговор
    На мен от тая снимка с тоя мустак ми бие на елин/сицилианец. Трябва да му се проследи родословието, но определено няма нищо общо с хората в Банкя да кажем.
  • 6 льо22

    19 6 Отговор
    Македонците да си гледат косоварите с които се напълни страната им. Че скоро албанските резняци ще ги плющят по дупките. Да не почнат тогава да се молят за помощ, само!?
  • 7 дедо

    12 6 Отговор
    Ако Европейският съюз счита, че макетата са прави, да ги приема и да ни задължи да преименуваме град Гоце Делчев или ако не искаме, да напуснем ЕС, па да видим, какво ще стане. Ако не са прави, никакво членство в ЕС!

    Коментиран от #10

  • 8 Смях

    13 3 Отговор
    Дори плаката на снимката е достатъчен! Чисто български диалект!
    1000% съм сигурен , че има места в България, където говорят на същият диалект!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тулбухин

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "дедо":

    Никакъв проблем, ние имаме опит с преименуването на градове по сметка. Какти се струва град Помак?
  • 11 Античното Маке

    16 1 Отговор
    Тоя на плаката е писал на чист български език, и така са им промили мозъка, че си мислят, че това не е български език. Същото е и с Гоце Делчев.
    Направо не е за вярване.
  • 12 Бай Ганьо

    3 2 Отговор
    'айде сега "ЮРУШ на МАСЛИНИТЕ".'почват се празните приказки и глупостите.
  • 13 Кюстендилският

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Смях":

    У Кюстендилско,у Благоевградско си шпрехаме на същото наречие !!! Шума ке ядам,комита ке стана !!! И бре,у бре макета !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българина

    17 4 Отговор
    Една от най-големите обиди, за нашите западни съседи е, когато ги наричаме СЕВЕРНОМАКЕДОНЦИ, както е името на страната им.Просто ги наричайте СЕВЕРНОМАКЕДОНЦИ, и нищо повече. :-)

    Коментиран от #20

  • 17 Шопо

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бг на 3 дерета":

    Тутьо,отвори класирането на Българската футболна лига за сезоните от 1941до 1944 и виж на кое място е ,,Вардар,, Скопие в първенството на България!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ахахаха

    14 1 Отговор
    Като Северна Македония стане част от територията на България, а това ще стане много скоро, какъв ще е Гоце Делчев?
  • 20 Ахахахах

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българина":

    Или направо Северняци, което е най-точно.
  • 21 Перо

    12 1 Отговор
    На кой му дреме за шайката македонисти,които и да скачат за приватизация на българската история,няма да ги огрее. Отиде ли си антибългарина Тиквун и шкембе войвода,им е тотално спукана възможността за ЕС.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Няма ли кой да каже на българите

    5 0 Отговор
    Че повече българи стават с правенето на малки българчета, а не с побългаряването на македонци.

    Коментиран от #26

  • 25 Димитър

    10 2 Отговор
    Македонизма създаден от Русия и Сърбия в своята си омраза към България и българската история си отива, защото е една Голяма Фалшификация.

    Коментиран от #27

  • 26 Античното Маке

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Няма ли кой да каже на българите":

    А няма ли кой да каже на българите в Макединия, че българите в Македония са българи така, както българите в Мизия са българи, а не мизийци, както българите в Добруджа са българи, а не добруджанци, или българите в Тракия са българи...
    Тези области с българи- Мизия, Тракия, Македония, Добруджа са държава. Това е нашата България.
  • 27 джаич

    6 11 Отговор

    До коментар #25 от "Димитър":

    Не си прав ! Македония е уникален и особен случай . Македония е гръцко име , Македония е Гърция , македонците са записани в османските архиви като рум милет . Всички знаете какво означава това. Македонците не присъединиха своите епархий към схизматичната Българска Ексархия призната от султан Абдул Хамид .Защо не станаха екзархисти , чисти българи ? Защо Кукуш и т.н. чисти българи не са екзархисти , а униати ? Защо Гоце Делчев не кръстен в бълг. църква , а е кръстен от католически свещеник ? Защо македонците са ревностни ортодокси и върли противници на етнофилитизма на българската схизматична екзархия всячески толерирана и подкрепяна от турските власти ? Защо македонците си имаха вътрешна организация , а вулгарозонтите Български Върховен Комитет начело с ген. Ив. Цончев ? Ако са сънародници и единомишленици защо са им нужни две организаци , често враждуващи взаимно самоизбивайки се ? Защо македонцити не искат да са българи ?

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Бълг в Маке

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "джаич":

    Гледам, че си много"начетен", но някак си незавършен.
    Бих искал да ти помогна.
    Дано се осъзнаеМе.
    Успех!
    За търсачката:

    20 ВЪПРОСА КЪМ МОРАЛНИЯ ПРЕСТЪПНИК НИКОЛА ГРУЕВСКИ И НЕГОВАТА ЛЪЖА ЗА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ
  • 29 херодот

    4 0 Отговор
    Ейй.. Българите много обичаме да ставаме еничари:турски еничари,руски еничари .Сега и сръбски еничари виждам изпълзяха !
  • 30 Рим ги заличава

    3 1 Отговор
    Смешни хора, бранят Гоце Делчев, от кого? От Българите? Та има ли по-българин, от Георги Делчев (кръщелно име, от майка и татко българи). Условието уравнението в С.М. е сбъркано, няма македонци (избити са още в древността, от Римляните), те са българи лъгани, от сърби и руси, че са някакви древни македонци. Няма исторически писмен документ в който да се споменават македонци, от повече, от 2200 години.
  • 31 Делчев Яворов

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "джаич":

    Смешен си Рум милет, според Османлиите са всички Християни. Спомни си как са нарекли Южна България в Берлинският договор. Румелия, ида от Рим сиреч Християни. Много българи са католици, православни или мюсюлмани, това няма значение, всички са българи. Георги Делчев, е Български офицер и Директор на Българско училище, най-верен приятел му е поета П. Яворов с който, заедно са се били. Български поет почитан в Армения, като свой национален герой, написал поемата "Арменци".
Новини по държави: