Last news in Fakti

16 Септември, 2020 22:00 4 815 14

Кратките молитви често са по-пълноценни

  • молитва-
  • aleteia-
  • кратка молитва-
  • господ-
  • християнство-
  • съвет

Ключът е думите да бъдат произнесени от сърце

Кратките молитви често са по-пълноценни - 1
Снимка: Shutterstock

Може да е примамливо да смятаме, че нямаме време за молитва. Това обаче не е така. Грешно е съждението, че за добрата молитва ни е необходимо много време, пише Aleteia.org.

Автентичната молитва не зависи от времетраенето ѝ, а от нейното качество. Някои от най-добрите молитви всъщност са най-кратките. Свещеникът Свети Франциск Салски, роден през 1567 година, насърчава именно тези молитви. Този тип молитва не изисква много усилия от наша страна, тъй като може да бъде изпълнена и сред ежедневните ни задачи в забързания ден.

„Издигай се постоянно към Господ, чрез кратки, пламенни слова на сърцето. Възхвалявай Неговото могъщество, призовавай Неговата помощ”, казва Свети Франциск Салски. Той обяснява още: „Когато поклонникът спира за миг, за да отпие от виното, което освежава неговите устни и съживява сърцето му, по-нататъшното му пътуване не е възпрепятствано от кратката почивка. Напротив – то е осветено и довежда до по-скорошен край. Това е пауза за по-добро”.

Кратка молитва е и Исусовата молитва – „Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния”. Кратката молитва, произнесена с вяра и любов, може да бъде много по-добра молитва от дългата, но разсеяна такава. Ключът е думите да бъдат произнесени от сърце.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циpk Мангалckи

    3 25 Отговор
    Марче ,моля се на горния ,да ми паднеш на долния ! Амин !
    Гулюгулюгулюгулю
  • 2 Санчо

    25 0 Отговор
    Поздравления за авторката!
  • 3 Анонимен

    7 9 Отговор
    Кратките молитви често са по-пълноценни когато ви спре Кат.
  • 4 Оракул

    13 4 Отговор
    Да се помолим за Бойко Борисов,кратко и ясно.Оставка,съд,затвор.
  • 5 Матей 6:9

    7 3 Отговор
    Добре де , аз се чудя само едно нещо . Не може ли да кажа " смили се " или задължително трябва да е православния вариянт помилуй ? И до кога ще пишете името на Господа грешно ?
  • 6 2loop

    10 3 Отговор
    Дано боко подаде оставка близките дни, амин
  • 7 Не религиозен

    19 0 Отговор
    И когато се молите, не бивайте като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.
    А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].
    А когато се молите, не говорете излишни думи, както езичниците; защото те мислят че ще бъдат послушани заради многото си говорене.
    И тъй, не бъдете като тях; защото Отец ви знае от що се нуждаете преди вие да Му искате. (Матей 6 :5-8)
    И още - на всяко място се молете.

    Коментиран от #8

  • 8 До Не религиозен

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Не религиозен":

    Значи ли че да не ходим в църквата да се молим? Нали и за молитва е направена тя? Само във вътрешните стаички у дома ли да се молим? Аз го разбирам този цитат от библията като да се отнася повече за времето на постите.

    Коментиран от #10

  • 9 еретичен

    0 16 Отговор
    глупости, това е демонстрация на унижение на човешката личност, принизяването на човешката личност генерира омраза, над 70% от вярващите, са склонни да заплашват, позовавайки се на религиозните догми. здрави и прави хора седнали да се молят за още , колкото повече не им се сбъдват желанията, толкова повече злобеят
  • 10 Ангел

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "До Не религиозен":

    вътрешната стаичка не е стая а душата...моли се от душа,защото Тя е стаичката на Святия Дух,посредник между Бог и човек . Църквата е човешка и погрешима.

    Коментиран от #11

  • 11 До Ангел

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ангел":

    Църквата е създадена от самия Иисус. Неможе да бъде погрешима, защото Иисус я е създал. Погрешими са хората в църквата включая и много от поповете.

    Коментиран от #14

  • 12 GodisSavior888

    3 1 Отговор
    Ако правилно си спомням Иисусовата молитва се използва особено много в Исихазма.
    ”Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния.”
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ъхъ

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "До Ангел":

    Всъщност, не става ясно как я е създал, нито има данни да е строил нещо, нито да е подемал конкретна инициатива, нито пък има доказателства въобще да е съществувал т.е. е редно да се засрамите, особено когато лъжете