17 Септември, 2020 13:24 6 432 57

Учени алармираха: Данните на руската ваксина са копи-пейст

  • ваксина-
  • русия-
  • данни-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • руска ваксина

Много въпросителни около руската ваксина срещу COVID-19

Учени алармираха: Данните на руската ваксина са копи-пейст  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В данните за руската ваксина срещу COVID-19 има непълноти, несъответствия и повтаряемост като копи-пейст. За това предупреждават 38 учени, чиято позиция е публикувана в списание Nature.

Изданието напомня, че руските данни бяха публикувани през този месец в медицинското списание The Lancet. В отворено писмо към руските автори учените посочват, че публикуваните резултати от ранната фаза на изследванията са представени само под формата на графики, без конкретните данни, върху които са построени тези графики, предаде News.bg.

Италианският молекулярен биолог Енрико Бучи посочва, че в руската публикация в The Lancet е представено измерване на нивото на имунните клетки в кръвта на 9 групи доброволци, върху които са изпитвани различни формули на ваксината. В две от тези групи данните са се оказали еднакви. "Шансовете това да се случи по естествено стечение на обстоятелствата са нищожни", коментира Бучи. Учените посочват, че не отправят обвинения, но за да се направи адекватна преценка, е необходимо по-детайлно представяне на оригиналните данни. Същевременно се отбелязва, че публикуването на такова изследване без детайлни данни е твърде нетипично поведение в научните среди.

Например, Оксфордският университет и компанията AstraZeneca, които също публикуваха в The Lancet доклад за разработената от тях ваксина, представиха голямо количество данни, позволяващи на други учени да проверят изложеното в публикацията. От Nature са се обърнали за разяснения към автора на руската публикация за ваксината на изследователския център "Гамалея" Денис Логунов, но той е отказал коментар. Руската ваксина беше регистрирана, без да е проведена задължителната по световните фармацевтични стандарти трета фаза на изпитания и без публикуване на данните от предходните етапи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    22 10 Отговор
    Всичките точат от моята дамаджана, само етикетите са на различни езици, ама после чувалите са еднакви.
  • 2 Спутник V

    61 23 Отговор
    Еййй не се отказват да искат формулата без пари хаха !

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Сделано в СССР

    20 35 Отговор
    Натаманили са данните от единия реално изследван за останалите 5 "изследвани".

    Коментиран от #5

  • 4 Антимилиционер

    26 45 Отговор

    До коментар #2 от "Спутник V":

    Каква е тази формула, дето дава еднакви до хиляди резултати при напълно птделни и различни хора? Много съветско. Государство милиционеров.
  • 5 балалайката

    11 14 Отговор

    До коментар #3 от "Сделано в СССР":

    Накрая и 6-та в общ трап.
  • 6 Един от Районното

    20 30 Отговор
    Милиционерските номера нямат край.
  • 7 Рико

    21 21 Отговор
    Имам въпрос: великата може ли да произведе аспирин. По собствена рецепта; съставки; технология; машини за пакетиране ....
  • 8 Лада с газово

    22 24 Отговор
    Тествали ли са на товарищ Путен, самий главний милиционер России?
  • 9 да де

    29 17 Отговор
    Никой не си разкрива сам картите на всички е ясно, че ги гледат под лупа белким разберат кое как е и го приложат при тях.

    Коментиран от #31

  • 10 Гаргамел

    22 10 Отговор
    Самая могучая ваксине в мире бе дрОгарЕ
  • 11 kvy

    38 8 Отговор
    И защо споменават Астра Зека, нали те само си спряха ваксината, заради тежки реакции при опита им върху хора.
  • 12 Мандалей

    7 17 Отговор
    Претупали са данните защото знаят,че няма никакъв COVID.
  • 13 Ненаучен

    29 11 Отговор
    Действието на ремдесивир на Gilead Sciences е далеч по-зле документирано, но не пречи да го пробутват.

    Коментиран от #19

  • 14 Реално

    39 14 Отговор
    Пищят срещу руската ваксина,че е 10 $ и им пре...аха милярдната далавера на западните корпорации...
  • 15 Госあ

    12 17 Отговор

    До коментар #2 от "Спутник V":

    Каква формула, какви 5лв ? Искат row data'та от клиничните резултати. Вече всичко се прави с кодове и дати за всеки един пациент. Пропагандата в тайгата и прерията е страшна 😂
  • 16 Адолфо Хит

    28 14 Отговор
    Имам чувство че тези ненаучени ,искат да прочетат в научното списание всичко , има да чакате ,от Русия нищо няма да получите.Вие ги обвинявахте че са крали от западният свят ,нещо което ТЕ имаха много преди ВАС !Третата част се изпитва в страни ,които ще получат ВАКСИНАТА!Четете ,в нета има инфо ,кой колко е поръчал ...питайте ТЯХ за това ,дали руската ваксина РАБОТИ!!!

    Коментиран от #21

  • 17 ****

    23 8 Отговор
    Какво значение има котката дали е черна или бяла,щом лови мишки няма никакво значение,така е и с ваксината,щом има ефект това е без значение.
  • 18 садсадс

    21 12 Отговор
    Е, руската е лоша, американската е добра - това е ясно от самото начало.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ужас

    31 11 Отговор
    Нямат чест и достойнство да признаят, че Русия ги изпревари. През 1972 г на Олимпиадата в Мюнхен САЩ на финала по баскетбол бяха победени от СССР. Американците не можаха да го понесат по достойнство, разсърдиха се, обидиха се и отказаха да си получат сребърните медали. Тези медали и до сега стоят в швейцарска банка. Това са прехвалените демократи.
  • 21 Госあ

    12 9 Отговор

    До коментар #16 от "Адолфо Хит":

    Много ясно, че трябва да се види всичко. Не знам изобщо как са ги пуснали в списанието. Така е в науката братчед, скрито покритото трае много кратко.

    Коментиран от #24

  • 22 12аа

    23 12 Отговор
    60 държави вече са я поръчали, а 15 русофоба я оспорват. Има ли смисъл изобщо да се обсъжда.

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 доктор

    16 5 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Пич, гледай си здравето. Много си активен на тема русофобия, а по същество си доста ограничен, та тая активност да не доведе избиване на някоя чифия. Ще си съсипеш живота. И не е лоша след като си толкова активен, да отделяш малко време и за ограмотяване. Иначе не си интересен.

    Коментиран от #29

  • 25 Манги

    12 6 Отговор
    Най-хубавите ваксини ще са Американските, то е ясно и без изследвания, които няма,да,се публикуват. И България ще закупи от тези ваксини щото те ще са най-добрите, не питайтезащо, това трябва да е ясно на всеки жител на страна членка на НАТО. Защото руската ваксина разпознава жителите на страните членки на НАТО и ако се инжектират такива в с руската ваксина, точно след 7 дни предават Богу дух или в краен случай от Новичок
  • 26 Ришо

    18 8 Отговор
    ВЪВ РУСИЯ ИМА ЕДНА ДРЕВНА ТРАДИЦИЯ ,КОЙТО НАПРАВИ ВАКСИНА ,ТЕСТВА Я ВЪРХУ ...СЕМЕЙСТВОТО СИ !ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА Е РОДОНАЧАЛНИКА НА ВАКСИНИТЕ ,ТЯ Е ПОРЪЧАЛА И ИЗПРОБВАЛА ВАКСИНА ,СРЕЩУ ВАРИЦЕЛАТА/ЕДРАТА ШАРКА/.ПРИСАДИЛИ СА И КОЖА ОТ БОЛЕН С БОЛЕСТА ВАРИЦЕЛА.ВСЕКИ СЛЕДВАЩ Е ПРАВИЛ СЪЩОТО.ДОРИ ПО ВРЕМЕ НА СССР ТРАДИЦИЯТА Е СПАЗВАНА. .ПУТИН НАПРАВИ ТОВА КОЕТО ТРЯБВАШЕ ,ТЪЙ КАТО ТОЙ Е НЕЗАМЕНИМ,ТЕСТЪТ НАПРАВИ ...ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО.ИСКАТЕ ИЛИ НЕ ,ПОСЛЕДНАТА ВАКСИНА СРЕЩУ ЕБОЛА Е ТВОРЕНИЕ ПАК НА... РУСИЯ.ПЛЮЙТЕ ненаучени мижитурковци ,ОБВИНЯВАЙТЕ ,НО СВЕТЪТ ВЕЧЕ ПОЧТИ НЕ ВИ ВЯРВА...
  • 27 Сандо

    14 2 Отговор
    Битката за многото милиарди ще е жестока,без прекъсване и правила!
  • 28 Кую

    14 5 Отговор
    Ако е създадена от американска девствена крава, всичко ще бъде наред...
  • 29 Госあ

    4 10 Отговор

    До коментар #24 от "доктор":

    Докторе, абе колко публикувани статии имаш бе ? Имам предвид в истински списания. М ? Че си позволяваш да коментираш ?
  • 30 асад123

    8 16 Отговор

    До коментар #22 от "12аа":

    И кои са тези 60 държави? Айде сега независимите български русофили скочиха да целуват на Путин "ваксината". Прост народ, слаба държава....

    Коментиран от #48

  • 31 бе кви карти бе селянин

    6 13 Отговор

    До коментар #9 от "да де":

    нали има патент, и никой друг няма право да го произвежда.
    Само на франчайз.
    Истината е че имат някаква отрова, навярно разреден новичок.
    Убива вируса, но след 5 години и пациента.
    Няма човек, няма проблем, нали един техен го каза....
    Остават само природните богадства в една голяма страна и шепа безчовечни гадове, да броят планините от пари

    Коментиран от #34

  • 32 ааа

    12 0 Отговор
    Гадното политизиране и комерсиализацията изкривява истината. Ужасно е. До кога ще се слува това? Къде е истината? Спрам и позор. Става дума и за ВАШИЯ живот. Спасете го Денис Джамбазов. Всичко е в сферата на този рекъл, оня казал. Никаква подкрепа с официални документи и доказателства. Говорете с ДОКАЗАТЕЛСТВА!
  • 33 Бачо Киро

    6 4 Отговор
    Шансът да се случи в две групи бил нищожен? Ми то и шансът за белтъчините при вируса да се случи в природата е не нищожен, а невъзможен, ама ей го на, прилепи били... Много ти се ще да ти дадат пълни данни, а? Много умен се изкара...

    Коментиран от #51

  • 34 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "бе кви карти бе селянин":

    Няма патент, който да покрива навсякъде. Познай дали САЩ ще дадат патент на руснаците в момента или европейската институция за Европа. Патентите за САЩ са от САЩ, за Европа от Европа и тн. Знаеш ли кога ще дадат в момента на руснаците патент за тези територии? Кога ти цъфнат налъмите...

    Коментиран от #38

  • 35 Актуална Антена

    4 2 Отговор
    Абе как беше до сега? Ваксините против грип излизаха на пазара преди Грип. И всяка година ни обясняваха че требе се ваксинираме щот грипа бил нов и ваксината също.

    Коментиран от #44

  • 36 Бъдете обективни

    8 5 Отговор
    Русия има традиции в имунизациите и опит какъвто има и в космонавтиката и в двете сфери никой не може да я подценява особено сега, защото след тая пандемия е ясно, че и на запад ще се доближат максимално до руския имунизационен календар
  • 37 Бай Манчо

    9 4 Отговор
    Бразилия е поръчала няколко десетки милн. от Спутник V и от Ноември започват доставките , а това че гроздето е кисело се знаеше още когато казаха че астра зенека спира да се мъчи -= все пак 107 доброволци са починали , ако си спомняте преди да спрат Зенека в европейският съюз се прие закон с който отпада всякаква отговорност от производителя на ваксини и не можеш да ги съдиш . Както беше писал един колега от форума малко преди мен : " не е важно дали котката е бяла или черна след като лови мишки" .

    Коментиран от #41

  • 38 тъй ли,

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Бачо Киро":

    айде купи си съставките на аспирина и го произвеждай и продавай тогава без разрешение на притежателя на патента.
    И прапрапрапра внуците ти ще ти плащат гяволъка после.
    И на прапа

    Коментиран от #42, #55

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ХХХ

    6 6 Отговор
    Руската ваксина е много добра -лично Гундяйката я освети ,пя и и и маха с кандилото и тя стана хипер звукова и без аналогова

    😂😂😂😂😂😂
  • 41 не, бачо

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бай Манчо":

    лобираха да се приеме, с цел претупване на тестовете, но парламента отказа.
    Ма си един пропагандатор и ти.
    Днес май няма да има за цигари, а?
    Губиш форма, момче, да не отидеш да се запишеш в бюрото по труда, ако продължаваш да се изказваш непотготвен. Внимавай. Гладна зима чука на вратата. Може даже и две.

    Коментиран от #50

  • 42 К Б Б

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "тъй ли,":

    Формулата на аспирина ,както и самото име Аспирин е изплатена от Германия като репарация след края на ВСВ. От тогава Аспирин се произвежда в почти цял свят. А преди войната само в Германия.
  • 43 Диамантената ръка

    1 2 Отговор
    Те и Навални набързо го ваксинираха...
  • 44 бе тука само капацитети бе

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Актуална Антена":

    всяка година, ваксината се модифицира, за да работи за два, до 4 щама. Това са последните най устойчиви и щамове, на предният аутбрейк. и се прави по региони. Ваксината за южна америка може да е срещу съвсем различни щамове или да е абсолютно същата. Затова се прави на базата на предположения градени на вече последните мутации на вируса. Говоря за грипа.
    ОК. Никога не е сигурно, че ще покрива на сто процента от случаите, защото при следващата епидемия, вирусът пак започва да мутира и нагажда.
    Защото се предполага, че точно те, са най устойчивите мутации.
  • 45 Българин

    4 11 Отговор
    То беше ясно, че рашките лъжат.Няма друга такава лъжлива нация като тях.Те същност не са и нация де.Сбирщина диваци от всякакви азиатски племена и то най-долните.

    Коментиран от #56

  • 46 той аспирина се произвежда

    2 1 Отговор
    и почти всички други лекарства също навсякъде, само след като си платиш за това да използваш ноухауто.
    Освен в случаите, в които патентът не е подновен, когато притежателят му го е предоставил за всеобщо ползване или при други специфични обстоятелства, като смърт и липса на наследници, или е притежание на юридическо лице, което вече не съществува
  • 47 Добре

    6 3 Отговор
    Тая ваксина си е за руснацитеНаправете си и толкова!Само плещите ...`

    Коментиран от #49

  • 48 тя ако бачкаше

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "асад123":

    не 60 държави, а 7000000000 души щяха да си я поръчат.
    И ако бачкаше те щяха да имат страшен финансов интерес да го докажат и да изядат цялата баница. Ама не.
    Играта е такава.
    Направихме най бързата кола на света. ето я снимката, бяла е, има гуми , врати, и фарове. Пробвахме я. По -бързо нещо няма на света и по-икономично, и по-комфортно. Вярвайте ни.
    ето го листа с резултатите.
    0-100 0,5 секунди.
    100 км-3 литра безоловен.
    Аиде дай сега 50 лева авансово плащане и чакай
    И да почерпиш.
  • 49 е да де, за да оредеят

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "Добре":

    и да не се бунтуват. И тея бабички вече да окапят, че колко милиарда рубли за пенсии заминават, а младите избягаха и няма пара за дъртите.
    А петрола, газа, диамантите, са си наши, що да ги раздаваме на народа.
  • 50 Бай Манчо

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "не, бачо":

    :))))) , ще почакаме до Ноември и ще се разбере , цитирам това което съм прочел . Но е факт , че ваксината е налична и патентована и е факт , че по всякакъв начин се опитват да омаловажат това постижение - "великите" зенека не успяват за момента въпреки на практика неограниченият им бюджет но както се вижда не всичко е пари - не е ли по добре в името на човечеството да се направи , забележи какво се коментира - имало копи / пейст на някои места не се коментира ефективност , странични ефекти или нещо друго - нали ако имаше странични ефекти , смъртни случаи както при зенека (107 доброволци) пропагандната машина щеше да изкара лично Путин виновен както става обикновено :)))))) хайде погледни сериозно , а дали ще има пари за цигари не ме мисли - пиша във форума когато имам време , за удоволствие и безплатно , има много смислени и разумни коментари , понякога дори и аз научавам нещо ново или ме провокира да го проверя , а коментари като твоя си е загуба на време да го чете човек а още по голяма да отговаря .
  • 51 И аз да кажа

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Бачо Киро":

    Искат им достоверно данни от изпитванията, не за продукта. Защото картинките на графиките изглеждат съчинени и прекопирани. В науката така се публикува
  • 52 другарят

    7 0 Отговор
    "Руската ваксина беше регистрирана, без да е проведена задължителната по световните фармацевтични стандарти трета фаза на изпитания".....Ало малоумните мисирки публикуващи пропаганда тук!! ЗА ДА ЗАПОЧНЕ ТРЕТИЯТ ЕТАП НА ИЗПИТАНИЕ НА ЕДНА ВАКСИНА ИЛИ ЛЕКАРСТВО... ТО ТАЗИ ВАКСИНА ИЛИ ЛЕКАРСТВО ТРЯБВА ДА Е ВЕЧЕ РЕГИСТРИРАНА СЛЕД ПЪРВИТЕ ДВА ЕТАПА НА ЛАБОРАТОРНИ ИЗПИТАНИЯ!!
  • 53 Безпристрастен

    6 2 Отговор
    Тези изглежда искат точната формула на тепсия? Какво ви бърка,дали е качествена,или не? Путин лично обяви,че основен приоритет е Руския Народ! Ще пуснат около 200 милиона ваксини.Да не е хахав,да чак Астри- Зенеки,и разни- мазни да го изнудват с луди цени,и да бъде зависим? Ако е боклук,ще страдат руснаци! Много загрижени бе,баш по западняшки.Загрижени са,че вероятността да се окаже качествена е голяма.А тогава лошо- много лошо. Ще се появят независими мераклии - купувачи.Само страните от ОНД плюс Русия са над половин милиард! Като добавите Индиеца,египет,бразилия, а нищо чудно и китайския дракон( ако той не си изобрети сам) отиваме на 1,5-2 милиарда! Тогава Астра заминава дирекшън в " Астралното пространство".Говорим за стотици милиарди,ако не- и трилион печалби.Били " загрижени"?
  • 54 Академик

    1 0 Отговор
    Естествено, че точните данни за руската ваксина липсват! Става дума за огромни пари от нейната реализация!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Бреиии

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    Колко много знаеш?
    Сигурно ЦРУто ти докладва.
    Остава да добавиш .че и новичок са капнали във ваксината само че от оня англииския
  • 57 миле бай миле

    1 1 Отговор
    Предлагам на всичките русофили и всички руснаци които пишат в този сайт,да си боцнат по една руска ваксина.