1 712 16

Как да запазим психичното здраве на децата, които тръгнаха на училище с маски

Децата може да са притеснени и да не искат да се върнат в училище, особено след месеци наред учене у дома

Как да запазим психичното здраве на децата, които тръгнаха на училище с маски
Снимка: БГНЕС

Заразата с коронавируса причини големи сътресения във всекидневието и децата дълбоко преживяват тези промени. За мнозина ученици връщането в училище може да е не просто добре дошло, а истински вълнуващо преживяване, но други може да изпитват тревога или страх. Ето някои съвети на УНИЦЕФ как да помогнете на децата си да се справят със сложните чувства, с които се борят при връщането в училище:

Детето ми се страхува да се върне на училище. Как да го успокоя?

Тръгването на училище или началото на поредната учебна година може да доведе до напрежение дори в най-спокойни времена, а какво остава за времената на глобална пандемия. Можете да успокоите детето, като открито разговаряте за това какво го тревожи и му кажете, че е естествено да изпитва тревога.

Децата може да са притеснени и да не искат да се върнат в училище, особено след месеци наред учене у дома. Бъдете честни – може да обсъдите какви промени би могло да очаква в училище, като например необходимостта да ползва предпазна маска. Освен това за децата може да е изпитание да поддържат физическа дистанция от приятелите и учителите в училище – може да ги насърчите да помислят за други начини да поддържат връзка.

Успокойте децата по въпроса за мерките за безопасност, които помагат на учениците и учителите да останат здрави. Напомнете им, че те също могат да ограничат разпространението на вируси, като мият ръцете си със сапун и кашлят или кихат в свит лакът.

Припомнете им положителните страни – ще могат отново да се срещнат с приятелите и учителите (ако физически се връщат в класната стая) и ще продължат да научават нови неща.

В училището на моето дете препоръчват носене на предпазни средства, от което детето още повече се притеснява. Какво да му кажа?

Проявете разбиране в разговора. Кажете, че знаете за неговите тревоги във връзка с коронавируса, но да се говори за тревогите и чувствата е здравословно. Децата може да се разтревожат или подразнят, ако им е трудно да носят маски, особено когато тичат или играят. Може да уверите децата, че много от възрастните се трудят усилено да опазят семейството, но подчертайте колко е важно всички да спазваме препоръчаните мерки, за да се погрижим за по-уязвимите членове на общността.

Как да насърча детето си да спазва предпазните мерки (например често да мие ръцете си, да поддържа физическа дистанция и т.н.), без да го плаша?

Един от най-добрите начини децата да се опазят от COVID-19 и други болести е просто редовно да мият ръцете си. Няма нужда да ги плашите в разговора. Изпейте заедно любимата песничка или танцувайте заедно, за да превърнете ученето в забавление. Постарайте се да им обясните, че вирусите може да са невидими, но пак да останат върху ръцете. Ако децата разберат защо е важно да мият ръцете, вероятно ще продължат да го правят.

Освен това може да покажете на децата как да кашлят и кихат в свит лакът и ги предупредите да споделят, ако почувстват, че ги втриса, започват да кашлят или дишат трудно.

След връщането в училище детето ми не е в една и съща група с приятелите и се чувства още по-изолирано. Как да му помогна да се чувства по-свързано с класната стая и приятелите?

Ако училището организира постепенно връщане на учениците, вашето дете може да се тревожи, че ще го отделят от приятелите. Когато отварянето на училищата се обяви официално, помогнете на детето да се подготви за връщане на училище, като споделите с него кога и как ще стане това.

Ако знаят предварително, че може да се наложи пак да се затворят училищата, децата ще са по-подготвени за предстоящите промени. Важно е също така да им се припомни, че може да учат навсякъде – и в училище, и у дома.

За децата с достъп до интернет безопасното и контролирано ползване онлайн на игри, социални медии и програми за разговор с видео им предлагат големи възможности да се свържат със своите приятели, родители и роднини, да учат и да играят вкъщи. Освен това може да насърчите децата да надигнат глас онлайн, да споделят мненията си и да подкрепят нуждаещите се по време на кризата.

Може да насърчите децата да се възползват от цифровите средства за поддържане на активно движение като например видеопрограми с физически упражнения за деца или видеоигри с физическо движение. Не забравяйте да балансирате развлеченията онлайн с дейности извън мрежата, включително излизане навън, ако е възможно.

Как внимателно да проверявам дали моето дете се справя?

Важно е да сте спокойни и активни в разговорите с децата – проверявайте в разговор как се справят. Емоциите на децата непрекъснато се променят и трябва да им покажете, че това е нормално.

В училище и у дома хората, които се грижат за децата, могат да им предложат творчески занимания като игри и рисуване, за да им помогнат да изразят и покажат в безопасна и подкрепяща среда отрицателните чувства, които може да изпитват. Това помага на децата да намерят положителни начини да изразят трудни чувства като гняв, страх или тъга.

Тъй като децата емоционално се влияят от най-важните възрастни в живота си, включително родители и учители, важно е възрастните добре да се справят със собствените си емоции и да запазят спокойствие, да изслушат тревогите на децата, да им говорят нежно и да ги успокоят.

За какво да следя, след като детето ми се върне на училище?

Освен да проверявате какво е физическото здраве на вашето дете и как върви учението след връщането в училище, трябва да следите и дали проявява признаци на стрес и тревожност. COVID-19 може да повлияе на психичното здраве на вашето дете и е важно да му покажете, че е нормално и няма нищо нередно в това понякога да се чувства притеснено. Ако имате някакви съмнения, най-добре ще се справите с емпатия и подкрепа.

Изразява се загриженост, че може да се увеличат случаите на стигматизация и тормоз от връстници след връщането на децата в училище поради дезинформация във връзка с COVID-19. Трябва да обясните, че вирусът няма нищо общо с това как изглежда човекът, откъде е и какъв език говори. Децата трябва да бъдат насърчени да споделят с доверен възрастен, ако ги обиждат или тормозят в училище. Припомнете на децата, че всеки заслужава да бъде в безопасност в училище и онлайн. Тормозът винаги е осъдителен и трябва да направим каквото трябва, за да сеем доброта и взаимно да се подкрепяме.

Детето ми се притеснява от тормоз в училище и онлайн – как да разговаряме по темата?

Ако детето ви се тревожи от тормоз физически или онлайн, важно е да му обясните, че не е само и винаги може да сподели с вас или с доверен възрастен. Колкото повече говорите на децата си за тормоза от връстниците, толкова по-свободно ще сподели с вас, ако го види или преживее. Всеки ден говорете с вашите деца, питайте ги как е минал денят им в училище и какво са правили онлайн, питайте ги и за техните чувства. Някои деца може да не изразяват своите емоции словесно и затова трябва да следите също за прояви на тревожно или агресивно поведение, което ще ви подскаже, че нещо не е наред.

Трябва освен това да разговаряте с децата открито и честно как да се пазят онлайн. Честно обсъдете с децата си с кого и как общуват. Погрижете се да разберат, че добротата и подкрепата във взаимоотношенията са много ценни, а злобните, дискриминационни или непристойни контакти никога не могат да бъдат приемливи. Ако детето ви се сблъска с тях, поощрете го незабавно да сподели с вас или с доверен възрастен. Бъдете нащрек, ако забележите, че детето се затваря в себе си или е разстроено или ако използва устройството си по-често или по-рядко от обикновено – това може да е признак, че го тормозят онлайн.

Важно е също така да се запознаете с политиката на училището на вашето дете за безопасността и тормоза, както и с наличните механизми за насочване към специалисти и горещите телефони за подкрепа.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Учен

  22 4 Отговор
  Бухахахааа Да видим какви инфекции ще предизвика МРЪСНИЯТ ПАРЦАЛ в устата! А за другите адски бутафории няма да говорим. Те децата не са тъй тъпи да гледат (камо ли да вярват на) "Новините" по ТВ!
 • 2 Последния Софиянец

  19 5 Отговор
  Моите деца намордници няма да носят.
 • 3 Боже, боже...

  12 1 Отговор
  Какви дилеми... Ако детето ви не е добре, погледнете се в огледалото - може би вие сте причината
 • 4 4-ти км

  14 4 Отговор
  Трудно, ще им запазите психическото здраве на децата, ще изтрещят в един момент ? Видяхте ли изтрещелите гърците, как си "подредиха" децата с огромни маски, които им покриват цялата глава!?!? Този скандал не го отразиха много в Бг, но е показателно докъде може да стигне чиновническото слабоумие !
 • 5 Рошко

  10 1 Отговор
  Тва е да свикват от малки с намордници
 • 6 мдк4к

  13 3 Отговор
  Промивката на мозъка продължава с пълна сила, нищо, че на хората вече им е ясно. Няма да говорим, че влагата от издишаният въздух ще мокри маската и ще съъздаде идеални условия за развитие на бактерии, който после ще са в пряк допир с лицето на детето. Или трябва маските да се сменят на всеки 10 мин. Но тогава, докато се сложи новатта маска, детето ще бъде "незащитено". Хораа не им вярват, ама те продължаватт да се мъчат да прокарат "вируса" в главите на плоскоземците!

  Коментиран от #10


 • 7 1-20

  3 4 Отговор
  Денис, а знаеш как се предпазваше психиката на чавдарчетата и пионерчетата? Забрави, много сложен въпрос за теб.
 • 8 киро

  7 2 Отговор
  Като купим на бащите им АК!
 • 9 Денис,

  3 1 Отговор
  а Ти знаеш ли , как да се предпазиш от забременаване(след пожеланията които получаваш)????????
 • 10 Да де,

  9 2 Отговор

  До коментар #6 от "мдк4к":

  Те точно за това ни слагат маски - не за да ни пазят, а за да ни разболяват и да умираме по-бързо. Не разбрахте ли най-после - излишни хора сме, искат да ни претопят!
 • 11 Анонимен

  7 0 Отговор
  Спрете този хаос в училищата!! Учениците от по-горните класове е най-разумно да учат дистанционно!!! Самостоятелни са,нямат нужда от родителски контрол!! Така ще се намали риска, а не с носене на маски-парцали и ежедневно стресиране със статистики, тестове и всякакви безумия!
 • 12 Спасов

  5 1 Отговор
  Алчниците печелят, децата страдат!
 • 13 Пилотът Гошу

  4 2 Отговор
  Ако не иска да ходи на училище, вземате тояга и го аргасвате няколко пъти. Ако му правят булиинг, давате му тоягата, за да аргаса другите пишлемета. За да е здраво маската си я слага на врата, като един ярък пример от висшето съсловие на страната, но да речем не е нужно да ближе дръжките на вратите в училище. Ако не се мие, като се върне го миете с маркуча и го пръскате с Fairy Ultra с аромат по ваш избор. В общи линии това е. Ако му се карат в училище че маската е на врата, а не на устата, отивате в училище с тоягата, връзвате маската на очите на съответното лице и го аргасвате няколко пъти. После се обаждате на ГешеФт и правите донос за лице, което извършва подривна дейност срещу държавата и Крал Слънце, подигравайки се с неговия пример. След това никой няма да ви закача детето. Поне докато не се смени властта, така че минимум до средата на октомври, според някои, може би до следващите избори, а може и следващите 4.5 години още да сте на кяр.

  Коментиран от #14

 • 14 нй88у

  2 0 Отговор

  До коментар #13 от "Пилотът Гошу":

  Към казаното от теб бих добавил и следното: Като се приберете в къщи и видите, че детето ви гледа "риалити" или съпругата гледа турски сериал, ловите гоягата и прасвате елевизора един път надлъжно и втори път напречно. Или повтаряте действието до тогава докато не видите да излиза син пушек от устройството. След као постигнете желания резултат се насочвате към съпругата, респективно "детето". Повтаряте горните действия и спрямо него докато не получите обещание, че няма да гледат повече телевизия. Прибирате тоягата сухо и проветриво помещение, но така ,че да ви е под ръка, защото може да се наложи да проведете нов лечебен курс, ако оздравяването не е пълноценно. След това с чувство на добре свършена работа и изпълнен дълг, се отправяте към халадилника. Наливате си 100 гр. и се отпускате доволно в креслото. Заслужили сте тая награда.
 • 15 Политолог

  1 3 Отговор
  Детето ми се страхува да се върне на училище. Как да го успокоя? Пуснете му Мангъров по Ютюб той ще ги успокои....
 • 16 А бе ей

  1 0 Отговор
  С психоза съм още от 8-ми клас, в който заради една математика, която очевидно не разбирам и до ден днешен, щяха да ме разкъсат, че ще повтарям, е не разбраха, че насила хубост не става. Защо не се обръща внимание на тия работи ?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.