Last news in Fakti

18 Септември, 2020 08:35 4 514 18

"Оксфам": Над половината потенциални Covid-ваксини вече са купени от богатите държави

  • ваксина-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Именно ваксината и достъпът до нея се превърнаха в повод за размяна на реплики между двамата кандидати за поста на президент на Съединените щати Доналд Тръмп и Джо Байдън

"Оксфам": Над половината потенциални Covid-ваксини вече са купени от богатите държави - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над половината от обещаните ваксини за коронавирус вече са закупени от богатите държави, твърдят в доклад от НПО „Оксфам“.

Именно ваксината и достъпът до нея се превърнаха в повод за размяна на реплики между двамата кандидати за поста на президент в Съединените щати Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Докато петте водещи фармацевтичните компании се състезават за разработването на най-ефективната ваксина срещу Covid-19 - вирусът, отнел близо 940 000 живота и поразил почти 30 милиона души по света , от „Оксфам“ изчисляват, че ще бъдат произведени едва близо 6 милиарда дози. A те ще стигнат за ваксинирането само на около 3 милиарда души.

Близо половината от тези дози са вече заделени за богатите държави - Съединените щати, Великобритания и някои страни от Европейския съюз, както и Австралия, Хонконг и Макао, а също и Япония, Швейцария и Израел, допълват от „Оксфам“.

Според Роби Силвърман от организацията обаче „достъпът до животоспасяващата ваксина не бива да зависи от това къде живееш и колко пари имаш“.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че до края на годината там ще бъдат раздадени поне 100 милиона дози от бъдещата ваксина срещу коронавирус:

„На път сме да доставим и разпространим ваксината по много безопасен и ефективен начин, смятаме, че можем да започнем някъде през октомври. Правят се изпитания и щом се даде зелена светлина и имаме ваксината, ще победим вируса“.

Прогноза, която от Центъра за контрол и превенция на заболяванията задочно опровергаха като заявиха, че бъдещата ваксина ще стане достъпна в средата на следващата година или малко по-късно.

А основният претендент за поста на Тръмп - кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън го призова да се вслуша в гласовете на учените и да не прибързва с раздаването на ваксини.

САЩ остават страната с най-много заразени в света - над 6,5 млн. души, следвани от Индия и Бразилия.

Бразилия, която е и втората най-силно пострадала от коронавируса страна след Съединените щати, от днес официално е с нов министър на здравеопазването - генерал Едуардо Пазуело.

Двамата му предшественици, които бяха лекари, се наложи да напуснат кабинета насред пандемията след дълбоки разногласия с крайнодесния президент Жаир Болсонаро.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Номад

    31 3 Отговор
    Богатите още преди да се появи вируса се имунизираха предварително. Сега е време да удвоят богатството си. А след няколко години пак некое вирусче.
  • 2 Рошко

    30 4 Отговор
    Ваксината си я бийте ако искате сутрин обед и вечер в знаете къде, нас простолюдието не ни заксчайте да не ви я набием ние
  • 3 А ЗА

    20 2 Отговор
    БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ С БОГАТИ УПРАВЛЯВАЩИ И ОЛИГАРСИ. КОГА??? КАТ СИ БЕДЕН ДЯДО ПОПЕ......
  • 4 Боцко

    15 1 Отговор
    ИЗМАМА!!!!!!!!!!!!!
  • 5 Абе

    21 2 Отговор
    То не се знае доколко ще е ефективна тая ваксина, нищо чудно да е поредния прехвален и скъп американски боклук, рекламиран като нещо невиждано. Тука при нас по-добре без техните ваксини, в краен случай може да се вземе руската, със сигурност ще е по-добра!
  • 6 др Куин

    13 3 Отговор
    Тия шамандури още не са успели да я разработят , а вече са им я платили ! Как става тоя номер ? Ами ако не успеят какво става тогава ? Това да не е като производството на точилки. Или ще напълнят ампулите с витамин С и всеки да се спасява както може.
  • 7 гост

    2 11 Отговор
    Ако някой/ почитател на комунизма/ ви каже,че е по-добре да си беден и болен,отколкото здрав и богат,не му вярвайте!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 бай Брадър

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Колко сега при демокрацията са богатите и здравите и колко бедните и болните ?
    На първо място сме по инфаркти и инсулти.

    България заема първото място по смъртност в света !!!
    В тъжната класация на World Population Review България се нарежда на челното място по коефициент на смъртност в света.

    Коефициентът на смъртност представя броят на смъртните случаи на 1000 души и се изразява в промили (‰).

    България има най-високата смъртност в света – 15,433 смъртни случая на 1000 души. Според Световната здравна организация причините за високата смъртност в България са същите като тези в други европейски страни, включително неинфекциозни заболявания (заболявания на кръвоносната, храносмилателната или дихателната система) и ракови заболявания.

    Коментиран от #13

  • 9 доктор Куин

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    На челно място в цял свят сме по смъртност!!! Даже след Африканските държави . Ти ми кажи защо.
    Нивото на детската смъртност е два пъти по високо от останалите държави в ЕС !
  • 10 Българин

    3 8 Отговор
    България е резервирала 2 000 000 ваксини. В известен смисъл и ние се причисляваме към богатите.

    Коментиран от #11

  • 11 бай Гън

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Резервирала от кого ? От Турция ? Щото ние предимно от там внасяме.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Това е нормално когато

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "бай Брадър":

    Се правиш на по папа от папата така и сега😂😂😂😂при комунизма бехме по комунисти от болшевиките сега по капиталисти от еврейте и това дава отражение върху човешките органи
  • 14 ааа

    7 0 Отговор
    Каква ваксина като ковид няма. Така наречената ваксина е коктейл от отрови с цел да ни съкратят живота и да намалят населението на Земята.

    Коментиран от #17

  • 15 Иво

    6 0 Отговор
    Нашите тикви да не се услушват и да купуват руската ваксина.Руснаците винаги са били най-добрите в правенето на лекарства и ваксини.
  • 16 Ананиевв

    0 3 Отговор
    Азда се похваля - участвам в тестването на руската ваксина против Вируса...
    Днес получих първата доза около 9:30 сутринта... Ваксината засега е абсолютно безопасна, без странични последствия, но като цяло я чувствую себя немного странно - начал понимать иностранные языки...
  • 17 rhbrtgf

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ааа":

    Такива мнения с плюсове под тях ми дават самочувствие , че от мене има къде къде по-глупави. И ме натъжава също.
  • 18 koko

    2 0 Отговор
    Пиийте ракия и пушете, това доказано ще ви предпази от вируса!