Last news in Fakti

18 Септември, 2020 17:20 4 910 30

Български експерт разказа как действа „Новичок”

  • новичок-
  • иван попов-
  • отрова-
  • русия-
  • ссср-
  • алексей навални-
  • отравяне

"Новичок" няма цвят и мирис

Български експерт разказа как действа „Новичок” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен от бутилка с вода в хотелската си стая в сибирския град Томск, а не на летището, както се смяташе до момента. Информацията беше съобщена от екипа му в коментар в социалните мрежи. Оказа се, че в тази бутилка най-вероятно е имало "Новичок".

За първи път светът узнава за "Новичок" през 1992 г., когато един от разработчиците му е публикувал статия за секретната програма за разработка на нови токсични вещества, разказа в студиото на "Денят започва" по БНТ експертът по химически оръжия доц. Иван Попов.

"Новичок" е модификация на известния V-газ, разработката е вървяла в три направления като бинарни отровни вещества. Те са с много висока температура на кипене, има ги и в кристална форма. Подобно на всички фосфоро органични отровни съединения, "Новичок" е фосфорилна отрова, която угнетява ензима холинистераза. Холинистеразата има свойството да разгради ензима ацетилхолин, който се отделя в синапсите на нервната система и е медиатор за предаване на импулсите.

"Новичок" няма цвят и мирис. На организма той не действа пряко. Тоест, той се самоотравя. Ацетилхолинът се натрупва в синапсите, не могат да бъдат предадени по-нататък дразненията. В резултат на това настъпва парализ на нервната система, парализ на дишането и сърдечната дейност. "Новичок" може да нанесе своите поражения както чрез храносмилателния тракт чрез поглъщане, така кожно резорбтивно при допир, така и чрез дихателните органи. В зависимост от количеството се получава и смъртоносният ефект. В случая с Навални доц. Попов смята, че погълнатата доза "Новичок" не е такава, че да се получи смъртоносен ефект.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    9 37 Отговор
    Абе кви експерти? Ся ше видите русофилите колко са навътре с дейсвията на Новичока.

    Коментиран от #5, #9

  • 2 един от стадото

    29 2 Отговор
    е, на половинка шише вода колко се слага доценте. Или дозата е била добра, ма те руснаците вода не пият бе, само я ближат. Тъй и не научиха тия отровители какво пие руснака където и да е по света..водкаа
  • 3 ужас

    49 2 Отговор
    Слушах по руска тв един от създателите, сега академик. Той каза, че 0,4 милиграма са достатъчни за моментална смърт. Освен това този новичок е 25 000 пъти по отровен от цианкалия. Създаван е да замести ядреното оръжия. Изпитвали са го на полигон с размери 750х750 км. Освен това той заяви, че на бутилката не се е намирал новичок, а само някакви негови маркери , които после са били засечени в Германия . За това и германците говорят за вещества от групата новичок. Ако на бутилката е имало истински новичок, тези, които са имали допир с нея е щяло да умрат в рамките на минута. Гледах и нашия доцент. Хорист от западния хор. Човека има още да расте.
  • 4 ужас

    40 0 Отговор
    Лекари казват, че 45 годишен човек, който е бил 2 седмици в кома не може веднага след излизането от нея да седи по турски. Явно Навални е излязал от кома веднага след пристигането си в германия.

    Коментиран от #6

  • 5 Бачо Киро

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Rado":

    То пък тоя щото е за вярване... Няма да вярваме на оня лудия професор, дето го е създал, ми на тоя, дето уж чул преди 30 години... Навални нали е сменил мястото за спане, как са знаели да сложат бутилка с вода с новичок? Стига глупости...
  • 6 Бачо Киро

    32 1 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    Всичко може в измишльотините на западняците.
  • 7 старичок

    22 0 Отговор
    Пращат ни на лудиииии!
  • 8 старичок

    30 0 Отговор
    Правят ни на лудиии!
  • 9 Живко

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "Rado":

    Явно според западните експерти, трябва да изядеш 3-4 кила " новичок" , докато пукнеш...
  • 10 Румпелщилцхен

    39 2 Отговор
    До колкото си спомням навремето като говореха за Новичок споменаха колко смъртоносно опасно е да доскоснеш капка от него.
    Малко шишенче пожеше да тръшне половин град. Сега хората го пият и оздравяват. Или това дето са пили е менте на Новичока или има нещо сбъркано в цялата тая патаклама. Ама защо ли занимават цял свят с тия глупости?

    Коментиран от #24

  • 11 Доценте

    22 0 Отговор
    добре го обяснявате това за блокиране на синапсите,които по принцип предават нервните импулси,но не мога да се съглася с вас за дозата и не бързо смъртоносната такава.Защото 1-2 мг. е смъртоносна доза,която убива в рамките на до 1 минута. А,последствията от тровени с Новичок според един от учените участвал в разработката му понякога са необратими и няма пълно възстановяване. Това навежда на мисълта,че българина тулуп Гебрев не е тровен с такова вещество за Дневални въобще и дума да не става. Има и сплашваща доза но тя е толкова малка,че е два ли някой извън лаборатория може да я приложи,като се има в предвид,че една капка е 30 мг.,а смъртоносната доза на Новичок е 0,01мг. за до 1 минута.
  • 12 ттст

    9 0 Отговор
    За какво е новичока след като има антифриз и е доста по евтин
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РЪГАЙ ЧУШКИ

    19 2 Отговор
    Докато има подлоги като този доцент, ще се занимаваме с подобни глупости. Човека иска да се хареса на силните на деня. Ако не е с тях, може да остане и без работа. Сега е задължително да си русофоб. Щом един доцент специалист допуща всичко това за възможно, защо се чудим , че някои сериозни политици също го приемат. А това, че няма никаква логика Русия да го извърши тях не ги интересува. Питат го защо като е тровен не е отровен и той веднага хвърля най "логичното" обеснение-малка доза. А че тази малка доза трябва да е супермикроскопична и практически неизпълнима, него не го интересува. Новичока е създаден за масово поражение. За единични поражения има създадени ОТРОВИ.
  • 15 барчо

    20 3 Отговор
    Много интересна позиция на нашиа "учен". Един точно такъв учен едно време /татовото/, убеждаваше младежта да се цанят за овчари в странджа сакар по програма. Та дават на младежа стадо от 500 овце и става овчар с огромна заплата. Най-интересното беше, че работната седмица на овчаря е петдневна, като няма сменник. Ако тоя учен не е същия, сигурно му е брат или братовчед на оня. Та значи някой ще си направи труда да сложи толкова малко Новичок в бутилката, че да не убие Нахални и да го остави жив, та да може целия западен свят да грачи срещу Руската федерация. Обаче такова малко количество едва ли може да се измери, камо ли пък да бъде "набързо" шибнато в бутилка за минерална вода и то като се има в предвид, че човека не е оставян насаме. Тъпотия до шия за умници!!!
  • 16 Лост

    14 1 Отговор
    Не разбрах ученият разказа, преразказа или каза това което му казаха да каже.
  • 17 Сандо

    16 1 Отговор
    Тоя експерт каза ли колко е изпил нещастника и как са го претеглили това количество
  • 18 666666

    16 0 Отговор
    Хахаха кой трови с нещо, което не може да убие,ами дори повтаря и потретва !?!? Толкова ли наивници има !?!?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    вода или водка!!!!...На цар Киро...
  • 21 Дълбоко Виждащ

    7 2 Отговор
    Новичок не може да убие,ако е сложен във вода!Нито във чай!Може да убие,само ако шишето или чашата са намазани!Не пишете глупости и не слагайте отпред-професор,или Експерт за да покажете познания!Ако бъде сложен в супа също не действа,но няма да ви е ....супата,както и чая!С него се маже и не действа за минути ,а трябва ВРЕМЕ, фосфоро органични отровни съединения-това е единственно вярно да извърши своето дело!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Манчо

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Дълбоко Виждащ":

    току що ми спяха коментара - интересно как бутилките с вода или от вода са попаднали в хората на дневални след като му е станало,лошо по врем на полета , как са ра збрали това са поне 6 -7 часа откакто е напуснал хотела - това си е провокация
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Румпелщилцхен":

    Цeлтa e c мнoгo мaлки кoличecтвa oтрoвa дa ce aтaкувa oбeктa, тъй кaтo oткривaнeтo нa врeднaтa cубcтaнция нямa дa бъдe пo cилитe нa oбикнoвeннa лaбoрaтoрия...E, нoмeрът нe минa.
    ..........вceки cлучaй e cтрoгo индивидуaлeн, cпoрeд aтaкувaния oбeкт... Нe e cлучaйнo чe лaбoрaтoриятa в Oмcк нищo нe oткри, лaбoрaнтитe нe лъжaт. Нaвaлни ce e рaзминaл cъc cмъртa "нa кocъм" и доскоро бешe в кoмa. Aкo плънът бeшe уcпял, диaгнoзaтa щeшe дa e някaкъв "cпeциaлeн" инфaркт, инcулт или другo. A пък нa нaшия Гeбрeв прoбитe "изчeзнaли" oт хлaдилния ceйф нa финлaндcкaтa лaбoрaтoрия, cлучaйнo???
    Руcкитe лaбoрaтoрии ca "гoлa вoдa", зaтoвa им изгърмяхa cтoтици зoбeни cпoртиcти....или cи миcлиш, чe тoвaрищитe нe ca ги изcлeдвaли прeди cъcтeзaниe???

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Нема лабааво

    5 1 Отговор
    А, защо в статията не пишат за здравословното състояние и на някоя си Мария, две нощи спали в една стая, пренесла злополучната бутилка в същия самолет и при пристигането в Германия безследно изчезнала в Европа ?
    Както казват французите - търсете жената !
  • 27 None

    7 1 Отговор
    Само не разбрах как така три опита на руснаците да отровят някой с Новичок все остават неуспешни. Първо беше нашият бизнесмен после бившият разузнавач с дъщеря му и сега и Навални. Тия руснаци трябва да са били много зле да не могат един човек да отровят. Че да бяха ги гръмнали та да се свършва тая мъка!
  • 28 Историк

    2 3 Отговор
    Целта е била сплашване на опозиционера. Путин "няма опозиция, целият руски народ го обича и боготвори". Също като бащицата Сталин
  • 29 Историк

    2 5 Отговор
    Докато в България има тъпи, прости и некомпетентни русофили, ще бъдем трети свят
  • 30 гост

    2 0 Отговор
    И как вкарахте газ в бутилка и той как пи от нея . И да не забравяма ,че създателя на новичок живее и работи в сащ от 35години .