Last news in Fakti

21 Септември, 2020 07:50 4 626 42

Един от създателите на "Новичок" се извини на Навални

  • русия-
  • алексей навални-
  • новичок

Вил Мирзанов, който вече живее в САЩ, първи е разкрил съществуването на "Новичок" в статии, публикувани в началото на 90-те години на ХХ век

Един от създателите на "Новичок" се извини на Навални - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Химик, който твърди, че е свързан с тайната съветска програма за създаване на невротоксичното вещество "Новичок", се извини на руския опозиционер Алексей Навални, който според германските власти е бил отровен с това вещество, предаде "Франс прес".

"Поднасям дърбоки извинения на Навални, че съм участвал в това престъпно деяние по създаването на веществото, с което е бил отровен", заяви Вил Мирзаянов в интервю за опозиционната телевизия "Дожд".

Мирзанов, който вече живее в САЩ, първи е разкрил съществуването на "Новичок" в статии, публикувани в началото на 90-те години на ХХ век.

Навални вчера описа в "Инстаграм" трудното си възстановяване в берлинска болница, където трябва да се научи отново да говори и да ходи след предполагаемото му отравяне с невнотоксичното вещество на 20 август в Русия.

Москва отхвърля тази възможност въпреки заключенията на лаборатории в Германия, Франция и Швеция.

Досега трима бивши съветски учени, вече на над 70 години, са заявявали публично, че са участвали в създаването на "Новичок".

"Навални трябва да бъде търпелив, но накрая отново ще бъде в добро здраве", изтъкна Мирзаянов, прогнозирайки възстановяване след близо година.

Според него критикът на Кремъл вероятно е погълнал отровата, тъй като изглежда не е заразил други хора.

За разлика от него друг учен, участвал в създаването на "Новичок" - Владимир Углев, заяви пред руския сайт за разследвания "Проект", че оцеляването на Навални сочи, че той е бил в контакт с отровата чрез кожата, без да я поглъща.

Близки на Навални твърдят, че са прибрали доказателства от хотелската стая на опозиционера в Томск малко преди да му прилошее в самолета. Според тях следи от "Новичок" са открити от германска лаборатория върху бутилка от минерална вода.

Руски учен, представян от държавните медии като сътрудник при създаването на "Новичок", постави днес под съмнение изявленията на Мирзаянов. Пред РИА "Новости" Леонид Ринк твърди, че Мирзаянов никога не е влизал в групата по разработката на това вещество. Той няма никакво отношение към биохимията, а е обикновен хроматографист, посочва Ринк.

Според Ринк опозиционерът Навални не е бил изложен на "Новичок", защото в такъв случай е нямало да остане жив.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тралала

    37 6 Отговор
    ГОЛЯМ И ЗЕЛЕН ПРАЗ.
  • 2 Ама вярно ли?

    75 7 Отговор
    Единственото вярно е, че някой живее в САЩ...
  • 3 Сандо

    61 3 Отговор
    И чешкия президент Земан си призна,че Чехия произвежда Новичок,ама никой нито го обвинява,нито го кара да си признава,нито да се извинява.Така ще бъде,докато Русия не я "демократизират".

    Коментиран от #31

  • 4 Рошко

    54 2 Отговор
    И какво създал, пускайте го в агроаптеките на свободна продажба, че още никой не е умрял от тоя опасен мухозол, да се проба поне дали става за мишки и плъхове

    Коментиран от #9

  • 5 ментак

    41 4 Отговор
    Скрипалчок произведен без лиценз извън Русия ?
  • 6 Анонимен

    22 3 Отговор
    Да създадеш подобен продукт показва колко сме назад в еволюцията си.
    То просто не си заслужава това да се коментира.
  • 7 Само руснак ли

    44 5 Отговор
    Някой от 4-те западни лаборатории изготвящи аналози на този препарат извини ли се ???

    Коментиран от #15

  • 8 Бачо Киро

    35 3 Отговор
    Пълни глупости... Извинил се, че участвал... Погълнал, но бил жив... Борба за 5 минути слава... Щом тоя се извинява, кога да очакваме всички производители от военната промишленост да се извинят за участието си в смъртта на милиони и милиони хора...
  • 9 Бачо Киро

    43 3 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Става, уби една котка. Кат гледам май е баш отрова за плъхове, никакво БОВ не е, поне в случаите Скрипал и Навални... Егати бойното вещество, никой не ще да умре...

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Сандо

    34 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Едната котка я убиха с огнепръскачка,а другата,явно ползвала Новичока като допинг,им избяга,и сега сигурно разнася ужасното БОВ из някога великата Британия.
  • 11 Другаря

    30 3 Отговор
    Тодор Живков обичаше да казва "Да се снишим докато отмине бурята", другаря Навални да се сниши и да замълчи, и най вече да благодари че оцеля/ако трябваше да бъде мъртъв Кремъл нямаше да го бави/, на Кремъл не му трябват мъртъвци да му поддържат рейтинга, трябват му реални и влиятелни опозиционери държани на каишка като боен питбул, като от време на време му се подхвърля хубава храна/бизнеси за милиони, да не забравяме, че Навални е милионер от борсови и финансови спекулации/, но всичко си има граници, кучето скача според тоягата, почнеш ли да лаеш стопанина си, заиграва сопата, сега ще стане мек като памук до следващия път.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Маца

    34 4 Отговор
    Бе тия камериерки в хотела в Омск не почистват ли стаите след освобождаването им. Навални отровен, пък след няколко дни привърженици събират свидетели, наемат адвокат, претърсват стаята и хоп - намират бутилката върху нощното шкафче. Един разправя пил, друг разправя само я пипал, трети - облизал я (бутилката, не камериерката), ама всичко съвпадало...
  • 14 От НОВИЧОК нема отърване

    30 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    "Според Ринк опозиционерът Навални не е бил изложен на "Новичок", защото в такъв случай е нямало да остане жив."
  • 15 Интересно

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Само руснак ли":

    Дали и как са го пренесли това БОВ от западните лаборатории към изтока или пък са го мазнали в дойчето!!!!!
  • 16 Българин

    25 3 Отговор
    Никой не вярва на соросоидите глупости!
  • 17 симо

    18 0 Отговор
    Сега, ако и бета тестърите на Новичок се извинят, новичокът, ще започне да се продава в аптеките!
  • 18 100

    2 16 Отговор
    Бре колко отровно червени коментари тук. Много фанатизирани русоиди има...една е рашата, а Путята е неин пророк.
  • 19 ВСВСВС

    12 0 Отговор
    Един позабравен учен е решил да напомни за себе си...
  • 20 Анти милиционер

    11 0 Отговор
    Още един милиционер се обади този път от САЩ
  • 21 тен4о

    1 7 Отговор
    Лабораторията за отрови е създадена след Революцията към ЧКи НКВД,КГБ и т.н. Не спирала да работи за създаване на отрови и други подобни вещества. Не е спирала!...
  • 22 Ако някой е искал НАВАЛНИ, да умре, то

    24 0 Отговор
    Да сее случило???? Видяхте 30крави как умряха на брега на Марица за 10 минути, пили вода с пестициди и умряха!!! Русия няма никакъв интерес да трови НАВАЛНИ, много добре знае, че се търси Повод за санкции и спиране строежа на газопроводи те!! Отрових а го с нещо така, че да Оцелее, тези които имат интерес да се случи подобно нещо!!! Сега е наред, Тази от Беларус и пак Русия ЩЕЕ виновна!!! Шаблон, търсят се поводи за демонизиране на Русия, а истината е кой ще Продава газ на Западна Европа???!!

    Коментиран от #24, #28

  • 23 НЕДКОВ,,

    1 0 Отговор
    ,Аз създадох ,НОВИЧОКА,,за да не страдат бедните създания.,,, Огромна е човешката мъка и глупост,,,..Михаил Калашник Новичоков.. ,,
  • 24 100

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ако някой е искал НАВАЛНИ, да умре, то":

    Те не са искали да го убият, а само да го предупредят...за сега...
  • 25 Гойко Митич

    4 0 Отговор
    Егати глупостите,това се казва натурален Фейк.
  • 26 стоян георгиев

    1 13 Отговор
    другарите не се уморяват еи!!!не бил тровен навални и тва е!!!не бил тровен щото не бил умрял!!!!жестока логика еи!същото като с коронавируса или с руското нахлуване в украина.после що ви управляват борисов, нинова или доган,а?хахахахаха!ами кои да ви управлява бе другари,дето вярвате в свети ленин и свети сталин още?та не е отровен навални,западните лаболатории грешат,а руското кгб ви казва истината.новичок е безвреден мухозол ,а в русия е супер щото няма геове и сорос не ходи на море там!и не се сърдете на тия 100 евро пенсии те са ви точно!

    Коментиран от #38

  • 27 Ташун Касапа

    7 0 Отговор
    ОПИТВАТ СЕ ДА ПРИДАДАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВАЖНОСТ НА ЛИЦЕТО Дневални.
  • 28 Моше

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ако някой е искал НАВАЛНИ, да умре, то":

    еврейчетата разгониха майката и на Русия ... и на половината свят ...
  • 29 12дф4

    8 0 Отговор
    Извинявам се, че хвърлих аомните бомби над два мирни града - Хирошима и Нагазаки. По тоя начин убих 330000, осакатих и облъчих 460000, и оставих бездомни 2900000 невинни хора, като им оставих една облъчена и радиоактивна земя, за да умират още много хора и то по най-нечовешки начин.
    Извинявам се, че засипах бивша Югославия с обеднен уран от който хората получават онкологични заболявани и до днес.
    Извинявам се и за епруведката с прах за пране, кояо представих за бойно отровно вещество пред ООН и по този начин ми разрешиха да нападна Ирак.
    Извинявам се на децата от Виетна, за това, че нападнах страната им и ги оставих сираци.
    Абе, извинявам се ........

    Коментиран от #30

  • 30 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "12дф4":

    поне едно от писаниците да бе вярно!иначе и на място.след отравянето на единствения известен руски опозиционер се оказа че сащ са нападнали виетнам.хахахахах!я другар провери кои кого нападна във виетнам или що японците въпреки радиацията толкова много уважават американците?може да представиш и карта на бомбандировките с обеднен уран над югославия и да ми обясниш къде при тези бомбандировки са живеели или живеят сърби?та както писах с тоя акъл 100 евро пенсия ви са точни !

    Коментиран от #33

  • 31 Няма да стане

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Тя Урсула фон де Лайнен ви каза какво ДЕМОКРАЦИЯ!
    "ВНИМАВАЙТЕ КАК ГЛАСУВАТЕ, ДЪРЖИМ ВИ ПОД ОКО", тя ще ви демократизира!
  • 32 Тоя пък

    4 1 Отговор
    "ОТКРИВАТРЛ" няма и една жертва от този "новичок", нищо не става от него!
  • 33 нс99с

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Моите твърдения могат лесно да бъдат проверени. Има много написано в нета по тях.
    И ако за теб отравянето на милиони е нищо, а евентуланото отравяне на един е трагедия, то това показва колко ти е човечността.
    За твое сведение, едното се класифицира като "Престъпление срещу човечеството". По тоя параграф след ВСВ бяха обесени не малко немци. Другото се класифицира като "опит за убийство" и за това в различните страни се налагат наказания от няколко години затвор, до доживотен такъв или смърт.
    Та така, драги ми ГОСПОДИНЕ.

    Коментиран от #37

  • 34 Бесен Язовец

    4 0 Отговор
    Шпионин се е извиниш в противен случай ще му скъсват шпионката виза и ще го върната в РФ където го чака доживотно лагеруване в Сибир заради шпионаж!
  • 35 Наки

    5 0 Отговор
    Близки на Навални са прибрали доказателствата от хотелската стая,малко преди да но стане лошо в самолета.
    Те (тези близки )като да са знаели какво ще стане.
  • 36 разума

    1 0 Отговор
    И аз му се извинявам за създаването на "Новичок". Преди малко
    /няколко десетки години/ и Айнщайн се извини на японците за създаването на атомната бомба.
  • 37 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "нс99с":

    кое е престъпление срещу човечеството?атомната бомба към август 1944 година ли?ами без нея щеше да загинат поне 100 пъти повече хора бе другар!я провери кви са загубите на воюващите и мирното население при окинава!умножи го по цяла япония и ще видиш че и сто бомби нямаше да утрепат толкова хора!атомната бомба хубава или лоша спря една касапница именно заради това японците днес не реват срещу американците.вие им иззехте функциите обаче.що не накарате справедливия ви вожд да върне на японците курилите?или тва не е престъпление срещу човечеството?я провери другар колко народ е изселен от курилите абсолютно безсмислено.същото е във виетнам.ревете за виетнамския народ ама забравяте кои кого нападна там!и се запитаи що на виетнамците днес сащ им са наи-големия икономически партньор?същото е и с другата опашата лъжа за обеднения уран дето уж заразявал с рак.само дето удобно пропускате че в зоните със сърби няма бомбандировки с такъв,а при албанците където са няма болни!та тва е комуниста, реве против сащ докато иска мерцедес и кандидатсвта за зелена карта!особено сте активни да замитате следи от тъпотиите на вашите идоли,нали другар?и като сега се пише за отравянето на единствения опозоционер в русия се почва ,да ама в сащ бият негрите...и го пишете със 100 ника за да сте повече!жалка работа!
  • 38 стоян

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    До 26 ком -Браво за точния коментар
  • 39 Новичок е Витамин !

    1 0 Отговор
    Ве поразява , не е токсен, и човек се поправя и на крака изправя ! Помъдрява, реч държи и акъл дава! А немеца да се извини за Освиенцим !
  • 40 Бах мааму

    1 0 Отговор
    Верно ли ва?!)))
  • 41 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    УЕСТ КРЕТЕНИЗЪМ: --- "РУСКИТЕ ЦПЕЦ СЛУЖБИ -НАЙ -НЕКАДЪРНИ В СВЕТА - НЕ МОГАТ ДА УБИЯТ НИТО ЕДИН "ВРАГ" С НОВИЧОК - ВСИЧКИ ОТЦЕЛЯВАТ !!! "
  • 42 гост

    0 0 Отговор
    На руснаците им идвало по евтино да копуват новичока от китаи и за туи е мете и няма умрели от него.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания