Last news in Fakti

21 Септември, 2020 10:50 41 781 112

„Фигаро”: Балканите ще потънат в хаос, ако Ердоган направи това

  • реджеп ердоган-
  • балкани-
  • хаос-
  • турция-
  • адриен дезюен-
  • средиземно море-
  • фигаро

Ако позволим на Ердоган да напредне дори с няколко километра, цялото Средиземноморие и Балканите ще потънат в хаос

„Фигаро”: Балканите ще потънат в хаос, ако Ердоган направи това - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Свободата и закона в Средиземноморието не могат да бъдат предоставени в ръцете на ислямистки автократ, поел националистически и религиозен курс. Това заяви в интервю за „Фигаро“ Адриен Дезюен, който е експерт по международни отношения във фондация „Пон Ньоф” – частен изследователски център, предаде агенция БГНЕС.

Фигаро: Права ли е Франция, когато подкрепя категорично Гърция и Кипър в конфронтацията им с Турция, да рискува да постави под заплаха отношенията си с Германия?

Адриен Дезюен: В тези трудни времена у нас остава ласкателното впечатление, че Франция спасява честта на Европа. Държавите в северната и в източната част на континента изглеждат невидими, обсебени от желанието да изтласкат Русия с помощта на САЩ. Турция ловко се промъкна в традиционното американско-руско съперничество. Благодарение на своята позиция тя си позволява „да си разиграва коня” в Средиземноморието, поглеждайки с безпрецедентно високомерие към Франция. Но на нея трябва да ѝ се напомни, че въпреки че обикновените ѝ въоръжени сили превъзхождат в количествено отношение френските, Франция е ядрена държава, която няма да допусне никаква агресия.

Турция регулярно и системно нарушава суверенитета на Гърция и Кипър по море и суша, точно както Китай нарушава суверенитета на своите съседи в Източнокитайско море. Югоизточна Азия може да ни се струва далече и с основание, но Средиземно море ни засяга непосредствено. Ако Франция и средиземноморските ѝ съюзници не започнат да действат сега, на Турция постепенно ще ѝ бъде позволено да се самопровъзгласи за страж на морските ни граници. Но свободата и закона в Средиземноморието не могат да бъдат предоставени в ръцете на ислямистки автократ, поел националистически и религиозен курс.

От 1945 г. Германия е пацифистка държава и това е добре. Няма да се опитваме да я ремилитаризираме на всяка цена. За съжаление, тя е заложник на своето силно турско малцинство. Ако внезапно реши да се присъедини към френската военна дипломация, Ангела Меркел би си навредила. Берлин председателства Европейския съюз в близките шест месеца, а Европейската комисия е оглавявана от министъра на отбраната на Германия, която е от близкото обкръжение на Меркел.

Това е още един елемент, който трябва да бъде взет предвид. Германия се опитва да стане арбитър, който е абсолютно безполезен във време на изключително напрежение, когато на карта е поставено оцеляването на Европа и нейният авторитет. От друга страна, челен удар между Франция и Турция би бил лош ход от гледна точка на нашите германски съюзници. Но в крайна сметка тази криза ще ни помогне да разберем кои са ни истинските приятели и на кого можем да разчитаме в случай на нанасяне на тежък удар. Това със сигурност не е НАТО, чийто член е Турция.

Фигаро: А това не е ли още един удар по проекта на европейската дипломация?

Адриен Дезюен: Европейската дипломация като такава никога не е съществувала. И не може да съществува. Възможни и желателни са отделни коалиции по конкретна тематика или програма, както беше прекрасната френска инициатива за провеждане на среща на върха на държавите от Южна Европа (Med 7) на Корсика. Но не трябва да забравяме, че европейското строителство още в самото начало се отказа от всички стратегически амбиции. Неговата цел още от края на 40-те години беше да запази американската мощ на своя територия, за да не се наложи никога повече да преживее или да води война.

Освен Франция на генерал дьо Гол, всички европейски държави се съгласиха да предадат своето политическо и военно ръководство на нахлулия американски защитник. Европейският съюз не се замисли върху факта, че Съединените щати могат да ни оставят на произвола на съдбата, както го направиха през 1914 и 1940 г. Но американците се измориха да осигуряват в продължение на десетки години скъпоструващата опека в Европа. Въпреки че САЩ се възползваха от възможността да потиснат руската военна мощ, те искаха повече пари и по-малко дискусии със съюзниците.

Фигаро: Трябва ли да приемаме сериозно заплахите на Ердоган?

Адриен Дезюен: Ердоган е чист популист. Той винаги прибягва до обиди и публични скандални действия, за да поддържа популярността си сред масите. Но 20 години след идването си на власт той се сблъсква с трудности практически на всички фронтове. Завоеванията му в Сирия и операциите в Либия са повече или по-малко успешни, насочени към това да се отвлече общественото внимание от икономическите и политическите неуспехи на президента. Между другото, Ердоган е избрал грандиозна съдба за народа си – да му върне тази тежест, която е имал в разгара на развитието си през XVI век. Но засега турската лира се намира на своето най-ниско ниво, той изгуби Истанбул, а бившият му министър-председател и дипломатически съветник Ахмет Давутоглу осъжда резултатите от неговата политика и стремежа към хегемония.

По този начин Ердоган става все по-зависим от най-националистическата и екстремистка фракция в Турция – Партията на националистическото действие, зад която стоят много влиятелните „Сиви вълци”.

Този турски ислямски национализъм, който възхвалява както величието на Османския халифат, така и единството и военната централизация, създадени по времето на Мустафа Кемал, трябва да се приема сериозно. Не трябва да се подценяват действията на турския президент по отношение на катедралата „Света София” и църквата „Христос Спасител”. Неговата програма е ислямизацията на Европа. Етническото и религиозно прочистване в Турция имаше своите прецеденти с арменци, гърци и кюрди. Ако позволим на Ердоган да напредне дори с няколко километра, цялото Средиземноморие и Балканите ще потънат в хаос.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 155 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 решено е

    81 206 Отговор
    Турчолята са 85 млн, трябва им жизнено пространство и ресурси, иначе ще легализират канибализма. Така че България, Сирия, Гърция и Кипър първи ще видат резания.

    Коментиран от #4, #10, #11, #80

  • 2 ТаУмВзе

    115 140 Отговор
    Само франсе може да надрънка толкова Глупости за отрицателно време. Изслямизирана Европа е пред колапс и разпад. И Това, че Франция е ядрена сила е мит. А че ислямиста Ердоган е Улав е ясно. Каквото и да стане сме приключили за 15 мин.

    Коментиран от #5

  • 3 Браво

    150 58 Отговор
    Много вярна статия.
  • 4 барабус

    181 19 Отговор

    До коментар #1 от "решено е":

    Кво пространство им трябва-Анадола е пуст.
  • 5 четири пети

    78 18 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Четири от общо петте пльоснати от теб изречения са неверни или спорни.

    Коментиран от #7, #86

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаУмВзе

    14 26 Отговор

    До коментар #5 от "четири пети":

    Избацай нещо вярно, което ти казано от политик по медийки! Скивай, че всичко е спекулация.
  • 8 Луди и прости примати

    146 35 Отговор
    Този психопат винаги създава всевъзможни проблеми и насъсква умственонедоразвитите си поданици все за античовешки думи и деяния. Размножават се нарочно и се загнездват в различните държави, за да предявяват после несъществуващите си уж права на малцинства,яършат престъпления, вместо да се съобразяват със законодателството на приелите ги страни.

    Коментиран от #90

  • 9 СЪЮЗ

    62 19 Отговор
    АНГЛИЯ ФРАНЦИЯ И ТЪРЦИЯ ДРУГОТО Е ПРАЗНИ РИКАЗКИ ПРАВОСЛАВНИТЕ ПОЗВОЛИХА НА ВЕКОВНИТЕ СИ ВРАГОВЕ АНГЛИЯ ФРАНЦИЯ И ТУРЦИЯ ДА ГИ ЗАЛЪЖЕ С ЕВРОПКА И НАТО
  • 10 Eeee

    116 44 Отговор

    До коментар #1 от "решено е":

    От 85млн. 40млн. са кюрди,така че не са толкова много както си мислиш.

    Коментиран от #111

  • 11 Анатоли

    39 48 Отговор

    До коментар #1 от "решено е":

    България е ясна - ойде румелията и язък за инвестициите дето ги натъпкаха у филибето. Обаче друго не е ясно - гърците как ше се дадат без бой ? Или ше се продадат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 k1 profesional

    75 88 Отговор
    Фигаро е публикувал статията и извел констатации без познаване на процесите в Турция и целите , които са поставени от преди 100 години и на които им е дошло времето сега.
    Плашенето на Турция , че франция е ядрена сила е не сериозно . Това , че са ядрена сила при нефелна армия съставена основно от войници изповядващи исляма , не говори добре за Франция - да си направят изводите. Друго - цяла западна Европа е наводнена от Турски гастарбайтери , които са определящ фактор в тези страни , така че никоя страна няма да си позволи да заеме позиция против Турция. Така че уважаеми франсета не надигайте вой , защото сте в губеща позиция.

    Коментиран от #14, #15, #63, #81

  • 14 Шалом

    118 48 Отговор

    До коментар #13 от "k1 profesional":

    Франция, ако бъде въвлечена във война си мислиш, че няма да използва всички средства. Франция имат много съюзници и тя няма да е сама. Това, че Турция имат шофьори из Европа, не заслужава и коментар.

    Коментиран от #42

  • 15 Анатоли

    67 52 Отговор

    До коментар #13 от "k1 profesional":

    Значи франсетата да учат турски и да свикват ? Всъщност има истина в това, че европейската цивилизация запада - в нидерландия има катедрали които са превърнати в книжарници докато муслимите си строят джамиите навсякъде. Възможно е турция да превземе европа културно, религиозно и цивилизационно.
  • 16 Северен Кипър

    58 14 Отговор
    Преди време се дървеше на руснаците, а сега на Гърция (подкрепяна от Франция и ЕС).

    Коментиран от #73

  • 17 ПЕЕВ

    21 8 Отговор
    БРАВО.
  • 18 Миро

    20 5 Отговор
    Липсва Либия в статията.
  • 19 Гойко Митич

    65 23 Отговор
    Французи и гърци са най големите шовинисти на земята,тъй че когато дрънкат нещо трябва много предпазливо да отсяваш истината.
  • 20 Stormtrooper

    80 7 Отговор
    Ердоган бил виновен за ислямизация на Европа!? По кои правила се влиза в Европа и по кои се взима гражданство, тези на Европа, или тези на Ердоган? И кога Ердоган е поканил от кол и въже всеки Европа да му стане дом? Като ги гледам Меркел и Ердоган не си приличат особено.
  • 21 101

    75 20 Отговор
    Турция драпа неистово да бъде призната за Европейска държава, каквато тя не е и никога няма да бъде.Глада и Девалвацията и инфлацията там са проблем за обикновенният гражданин. Именно сега се издига идеята за Супер Турция за да се отклони вниманието от проблемите които те сами си създадоха.Но все пак курса на Лирата е бич за всички граждани и се определя от санкциите които понасят както и от БВП. С тмповете на намаляване на туристите, нищо чудно следващото лято да е като това на 2020.

    Коментиран от #23

  • 22 Макароня е чалдисал

    83 47 Отговор
    Ердоган го изрита мощно от Сирия, прогони го от Либия. Разобличи Франция като основен играч подкрепящ тероризма. Затова е тази помия
  • 23 Кажи кажи

    26 17 Отговор

    До коментар #21 от "101":

    Кажи и за лучената криза и масовите самоубийства от глад....хохохохохо

    Коментиран от #24

  • 24 TRoskOt

    23 4 Отговор

    До коментар #23 от "Кажи кажи":

    С тая лучена криза търговците ТАМ научели народо да си готвят гозбите без ЛУК а сега виждам че они тарговци си търсели работа по наште краща ТУК да продават ЛУК.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 О хо хо

    84 17 Отговор
    Ердоан се взе насериозно. Мноооооооого тъпоъгълен се оказа и ограничен човек. Не може на малкия пръст на Ататюрк да се опре. Но...Меркел има Много Голяма вина за това и не виждам как може да я изкупи. Меркел е убийцата на Европа. Ердо само се възползва от нейната гл.упост. Впрочем, всички маски паднаха. Може и да е за добро???
  • 27 Олелееее

    35 18 Отговор

    До коментар #25 от "Тюрк":

    ТУРСКИ И ТЮРКСКИ ЕЗИЦИ СА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ ПОНЯТИЯ И ВЕЛИЧИНИ. АМА ТИ ОТКЪДЕ ДА ЗНАЕШ????!! Ч Е Т И, ИМА ИНФОРМАЦИЯ.

    Коментиран от #29, #30

  • 28 А да бе

    27 29 Отговор

    До коментар #25 от "Тюрк":

    ВСИЧКИ НАЙ- СТАРИ ПАМЕТНИЦИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ, ВКЛ. НА СЕВЕР, СА НАПИСАНИ НА СТАРОГРЪЦКИ!!!!!!!
  • 29 Боулгар Тюрк

    39 47 Отговор

    До коментар #27 от "Олелееее":

    Турскяит език е от тюрската алтайска езикова фамилия. Твоите пра деди Хан Крум също е говорил на тюрски език още през 600-те години. Айде учи история не се обаждай тюрк.

    Коментиран от #65

  • 30 TRoskOt

    24 7 Отговор

    До коментар #27 от "Олелееее":

    Да прав си нещо като Македонец и Българин.
  • 31 ожъ

    30 19 Отговор
    Не се занимавайте с трудна и спорна тематика. Пуснете си довечера някой турски сериал. После втори и преди лягане трети и ще видите как ще ви стане хубаво. Дано да е задълго.
  • 32 ТъйМъй

    52 17 Отговор
    Турци Гърци Ан-гли-ча-ни / Бият се със да-ма-джа-ни / А Съветските кат-тю-ши / Брулят ги кат зрели кру-у-шии
  • 33 еисокжхт

    44 5 Отговор
    От доста време никоя държава не се стреми да владее територии с чуждо население . Щото е трън в петата завинаги. А турците са преобладаващи в България само в Кърджалийско и далечния от границита североизток. Със здраве.
  • 34 делли ердо

    25 19 Отговор
    рафал самолета е едно поколения по нов от най-новият турски самолет
    следващото поколение европейски изтребител ще е точката на спора
    каквито и амбиции да имат индианците те ще си останат там където са
  • 35 a bee

    14 4 Отговор
    Фигаро - тук Фигаро там и разни мнения !
    Кой проговори на Турецки ? Джамбазов,
    от девет кладенеца вода ни вози и жадни
    ни оставя !
  • 36 кики

    56 27 Отговор
    Ех, много рязани карабини коментират. Нито Италия ще стане отново Римската империя, нито Турция ще стане отново османска империя. Европа била ислямизирана, алоу....знаете ли колко е населението на европа и колко % са мюмюните? Ми....10%
    ФАКТ- турчулята обедняват. Още малко обезценяване на турската лира и турците сами ще свалят този психопат.

    Коментиран от #66

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Госあ

    34 22 Отговор
    пуйките не представляват никакъв проблем за Франция. Човекът е казал дипломатично,че ордите им представляват просто пушечно месо за френската армия. Проблемите са казани и това са американците и руснаците, които използват пуйките като пешки на картата на Европа.

    Коментиран от #40

  • 39 РУМИ

    16 11 Отговор
    Тютюн ли ще берат в Кърджали?

    Коментиран от #60, #61

  • 40 TRoskOt

    29 7 Отговор

    До коментар #38 от "Госあ":

    Повече от два а може би три месеца пуйките ровят дъното на Източното Средиземноморие а няма кои да им припне.
  • 41 Хасан

    41 20 Отговор
    Много тъпа статия ..Франция използвайки Ердоган като " Кумчо Вълчо" иска да вкара " прасенцата в своята кошара ..прави се на лидер ,но с Макрон някак си не става ..карикатура на лидер
  • 42 Хасан

    30 24 Отговор

    До коментар #14 от "Шалом":

    Никой няма да мре за френския интерес ..Германците държат юздите на Франция ,ще лаят колкото Меркел им позвъни
  • 43 ПЕНКО

    22 23 Отговор
    НЕУТРАЛИЗИРАНЕТО НА ЕРДОГАНОВАТА ТУРЦИЯ Е ЕЛЕМЕНТАРНО !!! ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪОРЪЖАТ И ОБУЧАТ 25 МИЛИОНА КЮРДИ В ТУРСКИЯ ИЗТОК - ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ - ИЗТРЕБИТЕЛИ -БОМБАРДИРОВАЧИ И ТЕЖКИ РАКЕТИ + БРОНЕТРАНСПОРТЬОРИ;ТАНКОВЕ И ПЕХОТНИ ТЕЖКИ КАРТЕЧНИЦИ - КЮРДИТЕ В ПЕТРОЛНИТЕ РАЙОНИ -СРЕЩУ САЩ !?

    Коментиран от #44, #45, #46, #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хасан

    22 19 Отговор

    До коментар #43 от "ПЕНКО":

    Да не стане като Афганистан ...първо разкатаха Червената армия а след това и Сащ и коалиция
  • 46 TRoskOt

    18 5 Отговор

    До коментар #43 от "ПЕНКО":

    ТАЗИ МЕЧТА Е МАЛКО ТРУДНО ЗАЩОТО ТЕ СА РАЗДЕЛЕНИ НА ТРИ ОСНОВНИ ГРУПИ.
    А пък тези три си имат под групи(в някои до 8) и за да се разбират по междуси използват турския език.
    Така че драги ми ПЕНКО забрави това.
    Ако имаше и малка вероятност то до сега би се случило.

    Коментиран от #48

  • 47 Хасан

    22 8 Отговор

    До коментар #43 от "ПЕНКО":

    Кюрдите са също мюсюлмани ..Селяхатин Еюби е завзел Ерусалим от кръстоносците ..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хасан

    30 36 Отговор
    С една дума се очертава нов световен ред ..Франция излиза от играта ..Сащ,Китай ,Русия и Турция ..Сащ като представител на Западна коалиция , Русия изолирана и само себе си представлява , Китай също а Турция като представител на онеправданите и подтиснати народи от Средна Азия ,Кавказ,Близкия изток ,Африка и Балканите

    Коментиран от #53

  • 50 тц тц

    6 3 Отговор
    Прав е този. На запад това ще го прочетат ли някой ?
  • 51 торбалан

    41 7 Отговор
    Франция спасявала честта на Европа, щО за глупости. Франция ако няма интерес не би се навирала между шамарите... А в Африка какво спасява Франция? Може би честта на Африка. Това е двуличие, ще ходиш ще си развяваш байрака в Африка и после ще се върнеш в Средиземноморието да учиш на морал. Да отиде да учи на морал евреите за палестинските земи...., ще учи ама, ще има сопа. Свят на интереси, не че мислят за гърците

    Коментиран от #96

  • 52 Той

    24 5 Отговор
    Франсето защо ли не дава акъл на Макрончо да не спи с баба на преклонна възраст
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 0808

    18 18 Отговор

    До коментар #53 от "Кръст":

    ....туркия ке падне

    Коментиран от #91

  • 55 Турчина

    29 6 Отговор
    Коментирате подвластни на емоции-а те винаги са грешни.Още преди 100 години Шпенглер написа блестящата си книга "Залезът на Запада". Тези процеси на западащ Запад не са от сега и нямат нищо общо с турците.Не сте дорасли да коментирате такива теми.Защо на никой не му правят впечатление думите в статията:Адриен Дезюен: Европейската дипломация като такава никога не е съществувала. И не може да съществува. Възможни и желателни са отделни коалиции по конкретна тематика или програма..."Та какво за обединена Европа...?"
  • 56 bauman

    34 11 Отговор
    В тази преднамерена статия,защо франсетата не споменяват изконните права на турската държава с най-голям континентален шелф източното средиземноморие,каква работа имат в турската синя територия или изкат да лапат техни фирми богатствата в морето уж помагайки на лъжливите гърчоля които не искат преговори без предварителни условиа и кипърските гърци с техните въртели с референдумите и т.н. ,така че турската държава е в правото си....
  • 57 Мадуро

    12 7 Отговор
    Прецедента Микрон е истински мъШ, макар и наведен със свалени гащи пред бабето .....
  • 58 Йо Несбьо

    36 17 Отговор
    Французите са прозрели доста добре нещата, но германските и холандски педигрипали са в поза "Разтвори бузи" и нямам предвид горните. Турция имаше малцинство на арменци, българи, гърци. Арменците бяха изклани. Българите изгонени, без да могат да вземат целоживотните си спестявания или продадат недвижимите си имоти и добитък. Гърците при 120,000 малцинство през 1923 г бяха поетапно сведени до 2,500 души 90-те години. Това ли е турската загриженост за живота на другите?! Та, не ми говорете за "добрия" турчин, на всички ни е ясно, че стремежът е да ни смажат, окрадат и завладеят за пореден път. За Турция трябва да бъдат въведени брутални мита, квоти за внос и Европа да отказва да купува от страна, която нарушава международните договори и човешки права. Уведомите тайно европейските фирми, че ще последват такива и такива санкции, нека постепенно си изтеглят оттам бизнеса, после стегнете хватката и курсът на лирата ще хвръкне до 100 за долар!

    Коментиран от #64, #67

  • 59 Васил

    20 2 Отговор
    За България няма страшно диктатора от Банкя отдавна я потопи.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 На Ердо макарона

    4 4 Отговор
    е пернал яко Макрона.
  • 63 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "k1 profesional":

    Пич, въобще не си наясно какви ги плещиш за френската армия.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Zzz

    8 7 Отговор

    До коментар #29 от "Боулгар Тюрк":

    Гърците са изпята песен. Бг. Трябва да внимава да не гркзне дръфчето.
  • 66 Д-р Бръкнипутев

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "кики":

    Първо вземи прочети малко, пък после пиши, Италия няма нищо общо с римската империя.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 bla

    8 7 Отговор
    тези яко бъркат понятията, изначално не може да си национарист ако си ислямист, тъй като исляма казва, че няма разлика между черен и бял и арабен и друга нацеоналност, ако ердо е националест не може да е еслямист, както и облятното, как отричаш другите нации а си мюсюлманини-философията на франсетата дървено желязо. Апропо Макрон прописа на турски
  • 69 999

    20 5 Отговор
    ТАЯ СТАТИЯ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПОРЕДНАТА ПРОВОКАЦИЯ !!!
    КАКВО ПРАВИ ФРАНЦИЯ В ЛИБИЯ - ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ФРАНЦИЯ Е ВИНОВНАТА ЗА СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЛИБИЯ?
    КАКВО ПРАВИ ФРАНЦИЯ В СИРИЯ? В ЛИВАН?
    АЙДЕ СТИГА С ГЛУПОСТИ БРЕ!!!
    КОЛКОТО БРАТСКА РУСИЯ Е ДОШЛА НА ВРЕМЕТО ДА СПАСИ БРАТЯТА СИ БЪЛГАРИ ОТ ОСМАНЦИТЕ - ТОЛКОВА И ФРАНЦИЯ Е ТРЪГНАЛА ДА СПАСЯВА ГЪРЦИЯ И КИПЪР.
    ВСИЧКИТЕ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ И ВСИЧКИ СИ ГОНЯТ ЕДИНСТВЕНО ЕГОИСТИЧНИТЕ ЦЕЛИ!
    И АКО ЗА ЕДНА МЮСУЛМАНСКА СТРАНА Е ТОЛКОВА ПАГОБНО ДА Я УПРАВЛЯВА ЕДИН ИСЛЯМИСТ, ЩО НЕ СИ ИЗЧИСТИТЕ ХРИСТИЯНСКИТЕ ЛИДЕРИ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО УПРАВЛЕНИЕ!
    ПОНЯКОГА ПРАВИТЕ ПРОВОКАТИВНИ НОВИНИ - БЕЗ ДА ОСЪЗНАВАТЕ КАК ВАШИТЕ ДУМИ КАТО ЕДИН БУМЕРАНГ МОГАТ ДА СЕ ОБЪРНАТ СРЕЩУ ВАС!
    МОЖЕ ТЕ ЛИ ДА РАЗСЪЖДАВАТЕ?
  • 70 Баи хасан

    6 1 Отговор
    Родопите и кьрджали са в сьрцето на - баце ердо - да му мислиме ние , гьрция има кои да я мисли
  • 71 народна мъдрост

    6 0 Отговор
    Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си! Ердоган и Бойко приятели ли са?
  • 72 Гошо

    14 9 Отговор
    Ердоган ще го влачат като Кадафи,и то неговите хора.Малко му остава на мустака
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Йеронимус БОШ

    6 0 Отговор
    А ролята на Борисов е да представя мъжествения си карикатурен образ на маниакален егоцентрик и мегаломан , като някакъв си посредник ! Жалък и смешен в напъните си човечец !
  • 75 Criminal

    6 3 Отговор
    Само един, щеше да оправи всичко.............дано се прероди по скоро................
  • 76 Criminal

    6 3 Отговор

    До коментар #64 от "TRoskOt":

    Да Ганьо, щото на Аби му стигат 3000 лири да си живее спокойно, без на айшето парата.......ти с 750лв ще живееш ли спокойно........като идеш ти, тогава драскай...............
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Фасил л..

    2 2 Отговор

    До коментар #77 от "Criminal":

    Що па ний да си идем у Турция, като тя ще ни дойде на крака
  • 80 jgf49y578kg4lx9

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "решено е":

    Нема да се плашиш. Тези 85 милиона французите ще ги разредят за миг с няколко ядрени ракети по големите ви градове. Само няма да се притесняваш. След това ще видиш колко жизнено пространство ще се отвори на прокълнатата ви територия и как ще разцъфне една друга държава.
  • 81 Cassaro

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "k1 profesional":

    Прав сте като казвате че много държави ще трябва да се съобразят с днешна Турция ,но и Турция трябва да бъде внимателна в амбициите си ...
  • 82 Готин

    7 3 Отговор
    В историята има множество примери, когато държави достигнали до просперитет, загиват под ,,меча,, на грубата сила приложена от варвари, хуни и османлии. Европа е на път да последва тази участ забравяйки, че срещу нейната толерантност стоят ниски страсти и завоевателни интереси от ,,примати,,.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Дарил

    8 3 Отговор
    Франсетата да си припомнят Чанаккале...
  • 85 ннннннннн

    3 1 Отговор
    ЕрГолям не е авто крат,той е цяла автокъща. Султан е.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Generalissimo FRANCO

    5 2 Отговор
    Анализът на Андриен Дезюен е повече от тревожен: 1° САЩ се изтеглят от задълженията си в НАТО и предпочитат двустранни договори (Прибалтика, Полша, Румъния; 2° НАТО е пред разпад; 3° Евросъюзът , който съществува благодарение на НАТО/САЩ няма своя единна отбранителна организация, която да замени НАТО; 4° ЕС загуби част от влиянието си след напускането на Великобритания; 5° В създадения вакуум, както Ердоган, така и Путин виждат възможност: а) да преодолеят вътрешната икономическа криза за сметка на напрежение със съседни страни ; б) да разширяват влиянието си в Източна Европа(чрез кибератаки) и Източното Средиземноморие(чрез сондажи за природен газ); в) да реализират имперските си (вековни) амбиции за господство в Европа чрез военно превъзходство. Бог да пази България!

    Коментиран от #94

  • 89 Generalissimo FRANCO

    5 1 Отговор
    P.S.: При създадената обстановка, днешното и бъдещите правителства на България нямат друг избор освен да засилят двустранните отношения с Вашингтон.
  • 90 12udar

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Луди и прости примати":

    100+
  • 91 12udar

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "0808":

    +++++
  • 92 НОРМАЛНА КОЧИНА

    3 1 Отговор
    САЩ подкрепят само петролните кладенци.Нормалните държави , като Авганистан и Ирак ги изгониха а васалите им се въхищават.
  • 93 НОРМАЛНА КОЧИНА БГ. 30години Евро ро

    2 2 Отговор
    НАТО от кои ни пази.ЗАПАДНИТЕ крадци са при нас.
  • 94 бай ердо

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "Generalissimo FRANCO":

    стакива въшлясали балкански стратези като тебе накрая ще седнете на моя
  • 95 НОРМАЛНА КОЧИНА

    1 1 Отговор
    Стига коментирахте , Западните лешояди няма кои да им прибере реколтата.Захващаите се за работа а те ще ви пеят демократични песни ,
    как са ви освободили от лошия социализъм 12 часа работен ден.
  • 96 Вестгот

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "торбалан":

    Евала торбалан, това е истината която повечето коментатори тук не знаят и само плюят. Щом се каже нещо за Турция, дори да са прави, ще са против. Това е суровата истина. А до коментарите че Франция имала ядрена сила, това да не ви е махалата ве момчета, как мислиш се пуска бомба в друга държава, тука май само пикльовци коментатори. Май забравихте за руските пво-та на Турция. А и както торбалан каза Макрон има интерес да продава оръьия на Гърция и я насъсква още повече за война, до която ако се стигне ПОВЯРВАЙ МИ.. НЯМА Европейска сила която да спре новата техника на Турция. Забравете какво е било в историята, и си живейте живота вместо да скимтите на умряло като пинчери в ъгъла. Така или иначе във една такава война, ако америка реши да помага на Гърция, ще видите как Русия ще се включи в Средиземно море но помагайки на Турция! Всичко е интереси а ние тук сме само мишки които ще гледаме как си мерят пишките! След студената война, младото населения на Турция е било поканени в Германия, тъй като не са имало силна работна ръка... а доо Франция хаха АФранция "ядрената сила на европа" хахахаа.. която умира, а населението и е пълно с африканци, а те защо ли там ходят хммм ааа да Те са едни от най големите окупатори на Африка. Таа вместо да се делите на Европейци и Анадолци гледайте си паничката, че с един Бойко неможете да се справите. ААА забравям да припомня че вие също сте християни от 600 години а мисля че и вие самите неможете да преглътнете суровата истина

    Коментиран от #97

  • 97 Вестгот

    2 1 Отговор

    До коментар #96 от "Вестгот":

    продължение.......... че идвате от същите територии с анадолците (Централна азия). Така че недейте да съдите за хора които са ви по близки от "европейците". Другото което е, не вярвам да имате и малка представа с каква техника разполагат нито Франция нито Турция за да твърдите каквото и да е. Знайте че щом Ердоган е тръгнал да си мери пишката, най-вероятно има сила зад гърба си. Бъдете живи и здрави и по малко хейт, повечко акъл!

    Коментиран от #98

  • 98 Вестгот

    2 3 Отговор

    До коментар #97 от "Вестгот":

    Забравих да добавя, че Търция никога не се е съгласявала за пазпределението на Османските и територии след края на войната. Сега се връща да си вземе обратно това което си беше нейно (извоювано). Териториалната карта на Средиземно море по сегашни данни гърците твърдят че изцяло принадлежи на тях, след като всяка държава по закон има определени правила за изчисления за териториална цялост на водите които до момента не са били спазвани от Гръцката страна. Турция на няколко пъти помоли Гърция да седнат да се разберат по право кое на кого е, но гърците не искат защото знаят че половината от островите в Средиземно море не принадлежи на тях, там е проблема. За тези които коментират икономиката на Турция, както знаете вече намери и газ и ще стане напълно независима от външни фактори, нещо от което запада се страхува, защото Турция е страна с високи цели точно затова Франция мрази Турция, щот турците почнаха да посещават държавите в които Франция има пръст и да обръщат картите на опаки ;)
  • 99 Generalissimo FRANCO

    2 0 Отговор
    ...."Сега се връща да си вземе това, което си беше нейно....(извоювано)". Ако се следва тази логика, Анкара следва да планира военна операция за "да си вземе България"....В по-широк смисъл, Мексико следва да си вземе Тексас, Германия - Алзас и Лотарингия, Унгария - провинция Бенет (Румъния), Русия - Прибалтика, Украйна и Грузия, и т.н. Нима това е мисленето на човек, живееш в Евросъюза и ползващ правата си в едно, макар и крехко гражданско общество ? Защо тогава съществуват ООН, Съветът за Сигурност, Евросъюзът.....Нима не е ясно, че действията на Кремъл и Анкара са насочени към премахване на днешното status quo , в търсене на реванш с военни средства, по простата причина, че Администрацията на Donald Trump се отказва постепенно от съюзническите си задължения в НАТО ? И онези от нас, които се възхищават от военните постижения на Кремъл и Анкара не си ли дават сметка, че при конфликт на Балканите, България вероятно ще бъде РАЗДЕЛЕНА между Русия и Турция с граница, по билото на Стара Планина ? Срам!
  • 100 Generalissimo FRANCO

    1 0 Отговор
    ....с граница по билото на Стара Планина, така, както се договориха за зони на влияние в Сирия, и както вероятно планират да "си поделят" Либия, след като Кремъл подкрепя правителството в Тобрук, а Анкара правителството в Триполи..... И най-неприятното е, че това се случва в Средиземно Море, на крачка от Обединена Европа, която поради предателството на Donakd Trump е безпомощна пред натиска на Путин и Ердоган..... А те няма да се спрат до Сирия и Либия.....защото вътрешната икономическа криза, социалното напрежение е международната изолация поставя под въпрос тези два авторитарни режими и те (Путин и Ердоган) са странното положение на съюзници по принуда, търсещи решение на вътрешните си проблеми през военна агресия зад граница ..... Нека си спомним за Хитлер, Мусолини, ген Тожо (Яп ) и други авантюристи от близката история, преди да се произнесем (безотговорно) към събитията в Средиземно море и прилежащите държави. .
  • 101 Generalissimo FRANCO

    1 0 Отговор
    Да се чете: ..."социалното напрежение и международната изолация поставят под въпрос..."
    Да се чете:..."и те (Путин и Ердоган) са в странното положение на съюзници по принуда"..
  • 102 Баш Бащицата

    0 0 Отговор
    Понеже темата е интересна да допълня и аз някои неща. Никой умен човек в 21 век не се опитва да взима територии, които да са постоянна част от неговата държава, освен ако тези територии не са много по-богати. Ако са по-бедни, примерно Турция вземе Сирия, то как си мислиш ще живеят турците с БВП стандарт 7500евро и сирийците с 2000евро на глава? Кой плаща възстановяването на Сирия, кой плаща равните услуги, здравеопазване, образование и тн, при положение, че едното е много по-лошо от другото? Друг пример, това, което направи ФРГ с ГДР. Ефектите 30 години по-късно, а колко пари се наляха в източната част, за да изравнят нивото. Гражданите на по-богатата държава дали ще искат да хранят гражданите на по-бедната? Айде, германците са 1 народ, ама турци и сирийци или руснаци и киргизстанци? Т.е. така земи се анексират само когато са по-богати от теб самия. Примерно анексираме Монако или страните от Персийския залив. После, БВП в много отношения е от автоматизирана работа, роботи, машини и тн и не му трябва население. Ти като вземеш бедна страна, която се плоди като ....... , то какво ще правиш целия този ръст на население? Кой плаща новите необходими училища, болници и тн? Това ново население какво ще работи, при положение, че нещата се автоматизират?
    Т.е. никой не взима ей така бедни територии и бедно население, които на всичкото отгоре ще се борят да си говорят своя език, обичаи и тн. Какво се прави? Купува се елитът им и оттам ги ползваш за проекти, търговия,
  • 103 Баш Бащицата

    0 0 Отговор
    Кaквo ce прaви? Купувa ce eлитът им и oттaм ги пoлзвaш зa прoeкти, търгoвия, кoнцecии, изтoчвaш ги. Или ги прeвзeмaш икoнoмичecки - вcякa eднa крacтaвицa в тaя държaвa e прoизвeдeнa в твoятa, вcякa eднa гaйкa - cъщo. Тaкa тe c жaлкитe cи пaрици тe прaвят тeб пo-бoгaт и вдигaт твoя cтaндaрт нa твoятa държaвa. Примeр, aкo cъм бoгaтa държaвa и имaм 10 млрд eврo излишък в бюджeтa и мoгa дa купя 10 coвaлки пo 1млрд eврo /oбрaзнo кaзaнo, нo имaм възмoжнocти зa 10 млрд eврo рaзхoди кaквитo aз cи рeшa/, тo кaтo взeмa бeднaтa държaвa и нaлeя в нeя 8млрд eврo дa изрaвнявaм нивoтo c бeдняцитe тaм, тo кaтo ми ocтaнaт 2млрд eврo, тo aз мoгa дa купя caмo 2 coвaлки пo 1млрд eврo. Т.e. cтecнявaт ми ce възмoжнocтитe 5 пъти? И кaквo пeчeля? Нa кaртaтa cтoя мaлкo пo-дoбрe, мoгa дa cи тoпя крaкaтa в cъceднoтo мoрe, плюc cъoтвeтнoтo пaртизaнcкo движeниe, пaдaнe нa cтaндaртa в мoятa държaвa, куп прoблeми, вcички нeдoвoлни и cтeнявaнe нa възмoжнocтитe ми кaтo държaвa 5 пъти. Зaтoвa, в тaкивa държaви или купувaш eлитa и влизaш икoнoмичecки, или влизaш врeмeннo c aрмиятa, рaзчиcтвaш брутaлнo, прaвиш ги пoдчинeни държaви и cлaгaш мaриoнeтнo прaвитeлcтвo, кoeтo дa ти игрae пo cвиркaтa и дa изтoчвaш, нo нe ги прaвиш чacт oт твoя държaвa. Тaкa твoитe прoблeми ca cи твoи, тeхнитe -тeхни. Ти нямaш дoпълнитeлни прoблeми , a им пoлзвaш рecурcитe и тe ти купувaт дрънкулкитe, чe дa ти върви икoнoмикaтa. Инaчe кaзaнo прaвиш тoвa, кoeтo eднa държaвa cвeтoвeн жaндaрм прaви, a нe примeрнo C.Aрa
  • 104 Баш Бащицата

    0 0 Отговор
    ...., a нe примeрнo C.Aрaбия дa приcъeдини бeдeн Йeмeн. Бeдният Йeмeн зaтoвa нe e приcъeдинeн, зaщoтo e бeдeн. 29000eврo БВП нa глaвa cрeщу 1200eврo? Хaхa! Кaк дa cтaнe?
    Oттaм, зa Турция и Eрдoгaн. Любимa тeмa ca ми. Първo, зaщo в Бългaрия имa турци, a в Турция нямa бългaри? Яcнo e зaщo. Втoрo, дoкaтo икoнoмикaтa върви вcичкo e нaрeд, нo кoгaтo нe върви кaквo прaвим? Търcим прoблeм. Вcякaкъв зa oтвличaнe нa внимaниeтo. Кoлкo e нoрмaлнaтa инфлaция? 1-2% зa бaвнo рacтящa икoнoмикa, 2-3,5% зa cрeднo рacтящa и дo 5-5,5% зa бързoрacтящa икoнoмикa. Кaквo cтaвa при инфлaция нaд 6%? Aми, нищo хубaвo нe cтaвa. Cтaвa eднo нaдувaнe, прeгрявaнe нa икoнoмикaтa и нaкрaя мaлкo пo мaлкo cпуквaнe.
  • 105 Баш Бащицата

    0 0 Отговор
    Ceгa мaлкo и зa Турция. Нa фoнa нa кaзaнoтo тя cи имa ceриoзни вътрeшни прoблeми, икoнoмичecки, пoлитичecки и тн. Рeaлнo в дoбри oтнoшeния ca caмo c нac, a икoнoмикa ce прaви c икoнoмичecки дoгoвoри, изгoдни уcлoвия, изнoc, дoбри цeни и тн и тo c плaтeжocпocoбни клиeнти. Кoи клиeнти ca плaтeжocпocoбни? EC, CAЩ, руcки туриcти,нo нe и coмaлийцитe. Oттaм ти cи cкaрaн c вcички плaтeжocпocoбни клиeнти. Плюc другитe прoблeми, кoитo имaш - инфлaция, нa рacтeжa, крeдити, cвeтoвни кризи и тн. Oтвличaнeтo нa внимaниeтo, прикaзкитe ca eднo, нo рeaлнoтo влизaнe, в кoятo и дa e другa пo-бeднa държaвa oзнaчaвa пълeн крaх. Нoвa Ocмaнcкa импeрия мoжe и дa звучи дoбрe зa нaивницитe, нo първo нямa кaк дa cтaнe пoлитичecки, зaщoтo Eгипeт ca 100млн нaceлeниe, Изрaeл, CAрaбия, другитe игрaчи. Бoгaти игрaчи!!!! Втoрo, нямa кaк дa cтaнe икoнoмичecки! Турция имa гoлямa икoнoмикa и нaceлeниe. Фaкт. Нo cрaвнeниe c кoгo? C Бългaрия? OК! Гърция? OК! Aми, Ирaн? Aми, C.Aрaбия? Aми, Руcия? Aми, Гeрмaния или Фрaнция? Мнoгo нeщa игрaят във взaимнитe интeрecи....
  • 106 Баш Бащицата

    0 0 Отговор
    Нo нaкрaткo кaзaнo Турция e рeгиoнaлeн игрaч. Тя нямa нитo икoнoмикaтa, нитo дoхoдитe, нитo нaceлeниeтo дa cтaнe глoбaлeн. Рeгиoнaлният игрaч e пo-cилeн oт Бългaрия, нo имa и други рeгиoнaлни игрaчи нa нeгoвoтo нивo /Eгипeт, Изрaeл, Ирaн, C.Aрaбия, Пaкиcтaн/ плюc гoлeмитe риби - CAЩ, Руcия, Китaй, Индия, EC. EC мoжe и вoeннo дa нe e кoй знae кaквo, нo икoнoмичecки e! A и вoeннo кoe нe e кoй знae кaквo? Caмa Гeрмaния, caмa Фрaнция, caмa Итaлия? Мoжe би дa нe ca. Нo взeти зaeднo? Извoд oт цялaтa рaбoтa - НE CТAВA! Прeвзeмaнeтo e икoнoмичecки и тo тaкa, чe твoитe икoнoмикa и нaceлeниe дa чeрпят пoлзи и живeят пo-дoбрe, a нe пoлитичecки и вoeннo, тaкa чe дa живeят пo-злe. Oтдeлнo вcичкo държaви ca нa крeдит, лихви, зaeми. Рeaлнo нeщaтa във вcякa eднa държaвa ce крeпят нa кoнeц. Вcякo eднa пo-дългa oт ceдмицa-двe пaтaклaмa рeaлнo фaлирaт държaвaтa. A тaкaвa фaлирaнa държaвa пocлe ce oглoзгвa oт хиeнитe. Видяхмe гo c Ирaк, Cирия, Ливaн прeди тях, Либия, Укрaйнa. Aрмиятa мoжe и дa e хубaвo нeщo зa фукня, нo ce прaви c пaри дa ce купи oръжиeтo. Тeзи пaри ce взeмaт oт други пeрa, c кoитo ce oщeтявa нaрoдa. A eднo e дa купиш eдин caмoлeт, a другo e дa гo изoбрeтиш нaучнo и дa гo внeдриш в прoизвoдcтвo.... Кaтo рaзхoди гoвoря. Пocлe, eднo e дa купиш 8 caмoлeтa, другo e дa ги прoизвeдeш и рaзвиeш caм, a cъвceм трeтo e дa нaпрaвиш тoвa нe c 8 caмoлeтa, a c 3500 caмoлeтa, минимум кoлкoтo ти трябвaт, зa дa ce мeриш c гoлeмитe риби.
  • 107 Баш Бащицата

    0 0 Отговор
    И друго интересно. В глобален свят цар са парите и търговията. И дългосрочно е много лесно да озаптиш някого. С санции. Не купуваш от него и не му даваш да продава. Оттам все по-голяма беднотия, оттам няма пари да развива технологии и има голяма старовъорежена армия. Неефективна! Отделно и самият му народ като живее все по-зле, в един момент...... какво ще стане? Нещо такова се вижда с Иран последните 40 години. В момента нещо такова се опитват да правят и с Русия. А да кажеш, нека да имам санкции, не ми дреме. Краткосрочно - да! Дългосрочно е огромен проблем! Богатите страни да ти наложат санкции. Сега въпросът е на кого те могат да си позволят да ги наложат, доколко могат да се лишат от него и дали те като ги наложат, дали и другите играчи ще ги наложат? Защото САЩ забрани купуването на ирански петрол, но Китай купува. Няма как да влияеш на страни от ранга на Китай. Индия и Русия също са големи играчи и трудно ще ги принудиш да играят с теб. А и тук вече играят толкова много неща, че става сложно. Но който има икономика, има и армия, нови територии му трябват само за марионетни правителства да го слушат и да им източва ресурсите. Територии и население даже са в тежест. Т.е. играта се печели с икономика. Нещо, което Западът и САЩ се усетиха след дъжд качулка по отношение на Китай.
  • 108 WestGoth

    1 0 Отговор
    Напълно смислени коментари, за които благодаря и съм напълно съгласен и с теб и с Generalissimo FRANCO. Когато казах да си вземе което си е негово, имах предвид че такива като него са с мисълта (То беше наше и пак трябва да е)... До колкото до Сирия, нека не забравяме че дълги години Америка изплзва Турция като убежище за войски и военни цели. Турция са слини националисти и готови да воюват много бързо. Докато Америка си вземаше изгодите от близкия изток, също така използвайки и турски сили за тези цели, тя (Турция) в ръцете на Ердоган се събуди, в смисъл такъв че се научи на игрите им, и на това как да правят оръжия! Та щом ще има печалба в Северна Сирия, що да не си я вземе Турция като домакин в региона а да я остави на Америка,Русия,Франция и другите малки лешояди. Въпросът опира до там че Турското правителство разкри всичко това пред населението си и всеки патриот го подкрепя. Тея които не гласуват за него са все такива с европейски мечти, които и ние имахме (че европа е нещо хубаво).... Аз незнам Българското население какво хубаво видя от Европа.. със здраве

    Коментиран от #109

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 WestGoth

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "WestGoth":

    И другото което е. Турция се напълни точно с бежанци най-вече от Сирия и Ирак голяма част от които са щастливо живеещи кюрди в териториите на днешна Търция, та от 40 млн. кюрди в региона които претендират за държава която обхваща и териториите на стара Армения, за кого ще викате, Армения или Кюрдистан, или няма значение, важното да не е Турция! В 21 век виждаме как българската продукция се праща в чужбина като скъп продукт а нас ни набутват гмо-тата, това ли е великото на Европа.. Бих предпочел да сме под Русия или Турция. Много по добре ще сме и няма да се последна дупка на кавала.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 гого

    0 0 Отговор
    А ЕВРОПА ХРИСТИЯНИЗИРАНА ЛИ Е?
    АКО Е ДА ЗАЩО ТУРЦИЯ ДА НЕ СЕ ИСЛЯМИЗИРА?
Новини по държави: