22 Септември, 2020 12:41 1 978 3

Протести срещу полицейското насилие в Колумбия

  • колумбия-
  • богота

Демонстрациите бяха предизвикани от убийството на мъж от двама полицаи в началото на месеца в Богота, които го обвинили в нарушаване на ограничителните мерки срещу коронавируса

Протести срещу полицейското насилие в Колумбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Колумбия вчера се състояха протестни демонстрации срещу полицейското насилие и убийствата, извършвани от въоръжени групи, съобщи ДПА.

Протестите бяха организирани от синдикати, студентски организации и сдружения на гражданското общество, уточнява БТА. Те последваха три дни на бунтове и безредици през втората седмица на септември, отнели живота на 13 души. Полицията беше обвинена, че по време на сблъсъците е стреляла безразборно срещу демонстрантите.

Протестите бяха предизвикани от убийството на мъж от двама полицаи в началото на месеца в Богота, които го обвинили в нарушаване на ограничителните мерки срещу коронавируса.

По време на вчерашните демонстрации се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията. Демонстранти хвърляха камъни срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ, съобщи АФП. Най-малко девет души бяха арестувани за участие в нападения срещу банки и обществени сгради.

По данни на полицията 5600 души са участвали в общо 142 протестни акции в цялата страна.

Участниците във вчерашните демонстрации призоваха също правителството да сложи край на убийствата, извършвани от въоръжени групи. По данни на неправителствената организация Индепас, от началото на годината в Колумбия над 240 души са били убити при десетки кланета, свързани с конфликта между наркотрафиканти и властите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    7 4 Отговор
    Другата Кочина и тя нададе вой. Колумбия и България са двете страни с най-скъпа пътна инфраструктура на глава от населението в СВЕТА. И двете са задлъжняли зверската.
  • 2 asd

    4 0 Отговор
    "Протестите бяха предизвикани от убийството на мъж от двама полицаи в началото на месеца в Богота"

    Е*ати списвачите... Леле леле леле!
    Доколкото помня беше адвокат и го биха и многократно употребиха електрошок (докато ги молеше да спрат) ...а после го довършиха в полицията.
    Ама вие си преписвайте там от абонамента от БТА колкото да се намирате на работа де. Жалкари
  • 3 Ати Горанов

    0 0 Отговор
    АСАВ