Last news in Fakti

22 Септември, 2020 18:10 2 817 4

Коронавирус в Германия: Най-тежко е в Бавария

  • германия-
  • бавария-
  • ковид-19-
  • ваксина

Формулата "дистанция-хигиена-маски" остава решаваща, смятат вирусологът Кристиан Дростен и здравният министър Йенс Шпан

Коронавирус в Германия: Най-тежко е в Бавария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Формулата "дистанция-хигиена-маски" остава решаваща, смятат вирусологът Кристиан Дростен и здравният министър Йенс Шпан. Министърът предлага и нови мерки за есента и зимата. В момента най-тежко е положението в Бавария.

Формулата ДХМ (дистанция-хигиена-маски) остава решаваща, казва най-известният вирусолог в Германия Кристиан Дростен в интервю за "Тагесшпигел". Според него, именно спазването на тези мерки предпазва най-ефективно от зараза. А през есента и зимата, когато е по-студено и хората вече не излизат толкова често навън, особено важно е помещенията често да се проветряват.

И германският здравен министър Йенс Шпан е убеден в ползата от тези правила. "Те може и да са банални, но са много ефективни - дистанция, хигиена, маски. Ако продължаваме така, съм сигурен, че след шест месеца ще се справяме още по-добре", заяви Шпан. Според министъра, до момента Германия се е справила добре с кризата, той е уверен, че и занапред страната ще постига успехи в това отношение.

"Вече сме подготвени по-добре"

И въпреки че броят на новозаразените нараства, Йенс Шпан е спокоен. "Подготвени сме значително по-добре", казва той, сравнявайки със ситуацията през пролетта. Германия разполага и с повече капацитети за тестове и с повече защитни облекла за медицинския персонал. "Днес знаем повече за този вирус, отколкото преди шест месеца", уверява министърът и добавя, че хората вече знаят по-добре как да се справят с произтичащите от пандемията рискове в делнични ситуации - например при фризьора или в магазините.

Йенс Шпан обаче е твърдо против ново разхлабване на ограничителните мерки по отношение на клубовете и баровете - нещо, което се обсъжда в някои федерални провинции. Аргументът на Шпан гласи: вирусът се разпространява бързо именно на по-масовите събирания. Освен това той съветва германците да избягват пътуванията извън Германия - тъй като по този начин възникват допълнителни рискове от зараза. Междувременно той предложи няколко мерки за ограничаване на разпространението на вируса през есента: локални амбулатории, към които да се обръщат гражданите със симптоми на грип или коронавирус; бързи тестове; специални стъпки за рисковите групи, както и нови правила за карантината.

В Бавария е най-тежко

В средата на следващата седмица предстои нова среща на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те провинции. Тогава те ще обсъдят следващите стъпки на фона на нарастващия брой новозаразени с коронавирус. Обезпокоителен е фактът, че множество големи градове са преминали критичната граница от 50 новозаразени на 100 000 души за седмица. В неделя например в баварската столица Мюнхен новозаболелите достигнаха 55,6 на 100 000. В момента положението е най-критично именно в Бавария.

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер обяви, че от четвъртък носенето на маски става задължително и на най-оживените места в града, а право да се събират на обществени места имат не повече от пет души или членовете на две домакинства. На свой ред премиерът на Бавария Маркус Зьодер изтъкна, че "лекомислието и безразсъдството", проявявани при частни празненства, могат да предизвикат проблеми. Същевременно той не се обяви против алтернативния начин за отбелязване на бирения празник Октоберфест по кръчми и бирарии, при положение че се спазват строги правила за хигена, носят се маски и се поддържа дистанция.

Учениците и карантината

В Бавария е особено висок и броят на учениците, които се намират под карантина - 9000 при общо 1,65 милиона ученици. За сравнение: в провинцията с най-многобройно население Северен Рейн-Вестфалия учениците са с 1 милион повече, но броят на тези под карантина е 7000. Заразените ученици в Бавария са 343, а в Северен Рейн-Вестфалия - 238. В момента карантината в Германия продължава 14 дни. Обсъждат се обаче и други варианти - 5 или 10 дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бирфест

    5 2 Отговор
    От баварските наденици е !
  • 2 34443455

    18 3 Отговор
    Стига лъгахте и тормозихте хората мръснициииии!!!!!
    Ясно е, че тези глупави мерки не дават резултат в дългосрочен план и не може вечно да е с мерки целия свят.... нещо да каже сега някой за Швеция????? Хората нямат нито нови случаи , само еденични и едноцифрени жертви и то рядко....
    Втора вълна, осми пик , десети подпик???
    А отворковци платени???
  • 3 асдасд

    10 2 Отговор
    Айде па тия...
    А какво ще кажете за Швеция и Беларус?
    Къде са им болните, къде са им умрелите?????
  • 4 Отново и отново

    1 0 Отговор
    промиване на мозъци. Спрете да плашите хората с лъжи!