Last news in Fakti

23 Септември, 2020 07:16 2 215 11

Италианците орязват с 1/3 депутатите си

  • италия-
  • парламент-
  • депутати-
  • референдум

Свиването на парламента след референдум ще донесе 500 млн. евро икономии

Италианците орязват с 1/3 депутатите си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

69,9 на сто от гласувалите на референдум италианци казаха “да” на конституционната реформа и орязването на броя парламентаристи с една трета. Това означава, че в двете камари на бъдещия парламент на Италия ще влязат 400 депутати и 200 сенатори вместо сегашните 630 и 315. Според инициаторите на реформите от антисистемното движение “5 звезди” това ще доведе до 500 млн. евро икономии на парламента.

На 20 и 21 септември италианците гласуваха успоредно и на регионални избори в седем области. Те решиха, че Тоскана, Кампания и Пулия остават за лявоцентристките партии. Дясноцентристките пък победиха в централната област Марке и задържаха управлението си в Лигурия и Венето. В автономната област Вале д’Аоста победи Лигата на Матео Салвини.

Факторът COVID-19 изигра решителна роля при гласуването, тъй като се затвърдиха на местата си, независимо от цвета им, именно губернаторите, справили се най-добре с пандемията - във Венето, Лигурия, Пулия, Кампания, Тоскана.

Голямата изненада дойде от големия брой италианци, които гласуваха на референдума – 53,8% от имащите право на глас. Още повече – 57 на сто, гласуваха за губернатори.

След сегашните избори и референдум правителството на Джузепе Конте на практика си поема дъх на облекчение след маратона за справяне с пандемията. Категоричната победа на поддръжниците на реформите закрепя правителството на “5 звезди” и Демократическата партия. “Ще остана на мястото си до 2023 г.”, каза премиерът Конте, който е победител, без да участва в изборите, защото не е от никоя партия.

Въпросителната идва обаче от промените в избирателния закон, които са наред в дневния политически ред след орязването на парламента. Искането на “5 звезди” е приемането на нов закон за гласуване по пропорционална система, “която да превърне Италия в управляема страна, тъй като повече от всякога има нужда от бързи и ефикасни отговори”, по думите на външния министър Луиджи ди Майо. В Камарата на депутатите вече е одобрен проектозакон за гласуване по пропорционална система с праг от 5% за партиите в парламента. В момента все още се гласува по смесената система.

Според лидера на Лигата Матео Салвини пропорционална система би била политическа, социална и икономическа смърт за страната. Той смята, че регионалният модел на гласуване в Италия е печелившият, защото сега хората в Пулия, Венето и Марке знаят кой ги управлява. Първото нещо след гласуването за орязването на депутатите обаче ще бъде прекрояването на избирателните райони и правителството има два месеца време за това.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чомбата

    4 0 Отговор
    В БГ има ме ли сенатори?
  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    15 0 Отговор
    А ние ще увеличим бройката до 1000, за да може всеки член на ГЕРБ да стане депутат...
  • 3 Мерки

    13 0 Отговор
    Тази статия да я прочетат всички, на които Народът иска оставките! Не са необходими нито толкова депутати и министри, нито толкова много полиция!
  • 4 Грейс

    12 0 Отговор
    При нас това не може да се случи, защото при Ганьо всеки иска да се докопа до властта и да седне на трапезата, а и за 30 години толкова лизатори се навъдиха, които също ще останат без лапачка, че вкупом ще защитават броя на хрантутниците, към които се числят и те!
  • 5 И правилно

    4 0 Отговор
    Не количеството , а качествот е жажно ! А и парите на данъкоплатците да се ценят и харчат изключително разумно !
  • 6 Behemoth

    0 5 Отговор
    Абе стига с тия простотии... не са проблем парите които се дават за парламент, а качеството на избранниците....вече ви беше обяснено че колкото по малко са депутатите толкова по малко могат да гласуват закон и съответно купени ...

    Коментиран от #11

  • 7 Помирение искат. Крадците, дани

    2 0 Отговор
    ОПРОСТИТЕ КАКВОТО СМЕ ОТКРАДНАЛИ ДО СЕГА, И ПОЧВАМЕ НА ЧИСТО, ОТНАЧАЛО. А НАРОДА ДА СЕ СМИРИ, ДА НЕ НИ ВИКА ОСТАВКА И МАФИЯ, ДА МОЖЕ НА СПОКОЙСТВИЕ ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА КРАДЕ МЕ, ЩОТО ТИ НЕРВАТ!
  • 8 Италианския Парламент съкращава

    2 0 Отговор
    Бройките на депотати те с една трета, Сега, 1/3Сега се съкращават, броя им на депотати те, СЕГА!!!! Нашите с 1/2сега,не на нови избори Сега!! Стига безделници и ЛОБИСТИ сме Хранили, криминали с присъди!!!
  • 9 КПД

    1 0 Отговор
    По малко търтеи, повече да работят. И администрацията да намалят че е набъбнала като тумор.
  • 10 Българина

    2 1 Отговор
    Тук нямаше референдум нито за НАТО ЕС ЕЗ ит.н. Искаме задължителни местни рефрендуми касаещи финансовата децентрализация
  • 11 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    До сега италианците имаха 950 за 60 милиона при 3х територия. Демек при нас трябваше да са 95 за 6 милиона и 1/3 от територията на Италия. Сега те редуцират 1/3 от тях. За какви глупости говориш, след като всичко козирува по команда? Какъв парламент, какви депутати? Дори от другите партии подписват без да четат, ти ми говориш за по-лесно купуване... Е колко по-лесно от това? По телефона се нареждат закони, без обаждане никой не прави нищо... Явно живееш на друга планета... 60 депутата са напълно достатъчно за България, айде направи ги 100. 240 + една сюрия асистенти и калинки покрай всеки един са просто смучене на бюджета... Даже няма да споменавам, че всичките са абсолютно некадърни дори за пазач на кочина. Само вземи пример от футболния съдия, дето сричаше законопроекта.... Тоя за съдия не става на детски мач, понеже не е чел правилата, но е депутат.... Останалите са малко или повече същите бастуни...
Новини по държави: