23 Септември, 2020 07:59 2 290 18

Германия допуска, че Русия е замесена в кибератака срещу клиника в Дюселдорф

  • германия-
  • русия-
  • хакер-
  • дюселдорф

Миналата седмица при кибератака срещу клиниката бяха блокирани сървърите ѝ в търсене на пари, а после хакерите поискали откуп, за да премахнат вируса

Германия допуска, че Русия е замесена в кибератака срещу клиника в Дюселдорф - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Следите на хакерите, които извършиха кибератака срещу университетската клиника на Дюселдорф, може да водят в Русия, заяви правосъдното министерство на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия в доклад, внесен в местния парламент, предаде ТАСС, цитирайки ДПА.

Аргументът за този извод е, че е бил използван вирусът "ДопелПеймър", използван в много атаки от хакерска група, която според частни фирми за компютърна сигурност работи от Русия, предава БТА.

Миналата седмица при кибератака срещу клиниката в Дюселдорф бяха блокирани сървърите ѝ в търсене на пари, а после хакерите поискали откуп, за да премахнат вируса.

След като били уведомени от полицията, че кибератаката е парализирала работата на болница, хакерите се отказали от опита си за шантаж и предали безплатно ключа за декриптиране на вируса, предаде Франс прес.

Според прокуратурата в Кьолн, това показва, че атаката не е била насочена срещу университетската болница, а срещу самия университет на Дюселдорф, който е получил писмо от хакерите да се свърже с тях, вероятно за да плати откуп.

Прокуратурата е започнала разследване за убийство по непредпазливост, след като заради блокирането на сървърите 78-годишна тежко болна жена е трябвало да бъде прехвърлена в друга болница и впоследствие е починала.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    17 2 Отговор
    Е туй то ...Путин атакува клиника....

    Коментиран от #14

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    22 2 Отговор
    "Допуска" - голямо доказателство...
  • 3 k1 profesional

    15 1 Отговор
    Прехвърлянето на болни да не става по интернет?
  • 4 chi

    12 2 Отговор
    Омръзна ни от лов на вещици...
  • 5 Иван

    18 2 Отговор
    " може да водят в Русия " ! Божееее ! И немците ли вече изперкаха ! Мислех ги за умна нация но явно съм се излъгал

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Антигерб

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Не са немците а господарите им отвъд океана - може, с голяма вероятност и още куп такива - почеркът е един и същи.

    В крайна сметка никой не е отменял окупацията на Германия и окупационните войски още си стоят там.
  • 7 СървъриМървъри

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Немците са под окупация на САЩ, които до ден днешен определят тяхната политика. Региона NRW, чиято столица е Дюселдорф е най-англоезичната, затова не се очудвайте че повтарят опорните точки.

    Отделно може да се обърне внимание на тяхната здравна система, ако на доктора таблета не му работи ... видиш ли си застрашен да умреш, това гласи статията им. Немците трудно носят отговорност (което може да е също щок за вас), така че подобно оправдание им е добре дошло.

    Преди да почнат разни форумни разбирачи да обясняват колко са напред ... да спомена, че съм живял именно в Дюселдорф и съм работил и съм ходил на доктори там.

    Ето пример и от едно мое посещение в болница след като си удавих главата по време на ваканция: влизаш ... 40 минути чакаш в чакалнята. След това те пращат 40 минути чакаш пред една врата ... и ти си казваш: супер. Накрая някой решава да те покани да влезеш и те настанява в стаята (която не прилича на кабинет точно, а като затворена чакалня). Седиш още 40 минути сам докато някой мине вътре. Дойдоха махнаха с пръст, които да следиш и прегледа свърши. Питах ги за снимка с ядрено-магнитен резонанс и казаха, че било много сложно със записването и трябвало да чакам дни ... и нямало смисъл, че ако било сериозно така или иначе не може да се оцелее толкова време.

    В крайна сметка отидох спешно отделение и там нещата ги организираха по-бързо (за щастие нямаше нищо сериозно), но просто вмятам тази история за да видите, по чии стъпки вървим в реф

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 8 Рускиня

    0 0 Отговор
    Е, виж ти, какви хуманни хакери от Русия. Ключа предали, херои са. А и много добра дума за русниците, именно за връзка с руска дума.
  • 9 Пацо

    7 0 Отговор
    За да разбера какво в станало трябва да чета какво казва Франс прес. Пълни глупости. Никаква жена не е починала. Сменян е софтуера. Имало е дупка в защитата и така 6 месеца през които вкарват вируса на комп. И септември криптират дисковете и искат пари. Полицията уведомява хакерите че са ударили болницата. И тогава хакерите дават ключа за декориране на дисковете. Толкоз. Другото е Бла Бла Бла.

    Коментиран от #12

  • 10 Ей клакьори

    3 0 Отговор
    Спирайте веднага Северен поток 2,тогава.

    Коментиран от #13

  • 11 фффф

    6 1 Отговор
    Сорос ли плати за тази статия!

    Коментиран от #15

  • 12 плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пацо":

    От теб научих повече, отколкото от цялата пропагандистка статия.
  • 13 Давай докрай !

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ей клакьори":

    Направо да спрат и Северен поток 1. Да карат на втечнен шистов газ от краварника ! 😀
  • 14 Rado

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    В, която се пази информация за тестове от ваксината, след което да се пейстнат на руската ваксина.
  • 15 Антисоросоид

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "фффф":

    В тоя весник спондори са НПО на сорос
  • 16 ЗайоБайо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "СървъриМървъри":

    Хахахаааа, яко! Немските доктори са по измерването, не по диагнозите. Ако не знаеш какво ти е и да си го кажеш си загубен
  • 17 Gehirnwäsche

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "СървъриМървъри":

    И аз и синът по доктори сме ходили. Трагедия. Само зъболекарите те приемат навреме и ако случаят не е спешен има часове за след няколко дни. Тръгнеш ли по кожни или очни лекари, пиши се почти неизлекуван.
  • 18 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "СървъриМървъри":

    Още Заратустра го е казал : доктори и адвокати - в специална графа.То е и логично да бъдат цинични,професиите им са такива - затова цинизмът и алчността им под контрол.
Новини по държави: