23 Септември, 2020 10:57 2 439 13

Турски вестник: И САЩ не признават гръцката карта за морските пространства

  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море

Вчера двете страни съобщиха за скорошно подновяване на преговорите помежду си за преодоляване на разногласията около морските граници в Егейско и Източно Средиземно море

Турски вестник: И САЩ не признават гръцката карта за морските пространства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати обявиха, че не признават т.нар. карта от Севиля, върху която гръцката страна гради претенциите си за морските граници, съобщава турският в. "Йени месаж".

"Картата отиде в боклука", коментира изданието, според което изявлението, направено от американското посолство в Анкара, представлява "удар по тезата на Гърция".

"Картата от Севиля", изготвена по поръчка на ЕС от Университета Севиля в началото на 21 в., служи като основа за твърденията на Гърция в Егейско море и стана причина за засилване на напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Чрез посолството си в Анкара САЩ заявиха обаче, че не смятат, че въпросната карта има правна значимост. "Това е голям удар, нанесен върху копнежа на Гърция да боядиса Егейско и Средиземно море в цветовете на гръцкия флаг", пише още "Йени месаж".

Според вестника сега, когато претенциите на Гърция са се оказали несъстоятелни, погледите са насочени към масата за преговори между Анкара и Атина.

Миналия месец Европейската комисия също заяви, че картата от Севиля няма правна и политическа стойност за ЕС, писа в. "Хюриет". Отказът на Гърция от тази карта е основно изискване на Анкара за ангажирането ѝ в диалог с Атина.

Вчера двете страни съобщиха за скорошно подновяване на преговорите помежду си за преодоляване на разногласията около морските граници в Егейско и Източно Средиземно море. Според гръцкото външно министерство нов кръг от проучвателните преговори между двете страни, прекъснати през 2016 г., предстои да се проведе скоро в Истанбул.

Това изявление последва съобщение на турското президентство, че Анкара и Атина са готови да подновят преговорите. "Гръцката президентка търси провокации", гласи заглавието на в. "Йени сьоз", изведено от цитат на турския вицепрезидент Фуат Октай. С тези думи Октай отхвърли квалификацията на Катерина Сакеларопулу, която нарече Турция "окупатор" по време на посещение в Кипър.

"Разрешаването на кипърския проблем е обвързано с отказа на Гърция от Мегали идеята и връщането в реалността. При сегашното положение изказването на гръцката президентка е смехотворно и напразно усилие за пропаганда и провокация", коментира Октай думите на Сакеларопулу по време на посещение в Кипър в понеделник и вторник.

В. "Тюркийе" цитира днес част от изказването на президента Ердоган пред ООН. В обръщението си турският лидер заяви, че "глезотията" на кипърските гърци е това, което пречи на постигането на решение в Кипър.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    17 8 Отговор
    Както казаха, САЩ воюва срещу Европа, затова са с турците против Гърция
  • 2 TRoskOt

    11 3 Отговор
    "Картата от Севиля", изготвена по поръчка на ЕС от Университета Севиля в началото на 21 в. .."
    По точно картата е от 2007 година.

    Коментиран от #5

  • 3 TRoskOt

    7 7 Отговор
    13 годишни мераци.
  • 4 Още един горчив хап

    8 7 Отговор
    За алчните малячовци.
  • 5 е такова

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "TRoskOt":

    еми 2007година да не средата на 21век... ?

    Коментиран от #7

  • 6 Сиртаковска му работа

    20 5 Отговор
    Все едно румънците поръчват от Виена
    изготовление на нова карта за граница м/у Румания и България без наше знание и да претендират за Виенския договор че до Варна плюс Русе е румънска .
  • 7 TRoskOt

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "е такова":

    Картата е пригитвена от професор.
  • 8 Анонимен

    11 6 Отговор
    Военни на борда на френски кораб в Средиземно море са преживели паника след като над 300 дрона са кръжали над тях и са блокирали комуникациите и навигационните им системи. Това е наложило изтегляне към гръцки води. Няма официално изявление от турска и френска страна но в медии на ОАЕ както и някои турски се появи информация, че това са турски дронове които действат в синхрон управлявани чрез изкуствен интелект и служат за блокиране на противникови електронни системи. Последва изявление на Еменуел Макрон, че "уважава Турция" след което е бил иницииран телефонен разговор с турския президент.
  • 9 Ами сега

    9 6 Отговор
    Тъпите европейски лидери наейзуст застават зад сиртаковеца.Затова ЕС няма бъдеще .
  • 10 Маки

    4 4 Отговор
    ЕС ке падне .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НИКЕ

    6 9 Отговор
    КЮРДИСТАН ЩЕ Е ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА
  • 13 Aбе

    1 2 Отговор
    Турските вестници пишат приказки за малки деца. Гърция никога не е представяла тези карти като изискване и точно за това много гърци обвиняват гръцките правителства. Логично се подготвя теренът, за да могат турците да чуят от Ердоган че „Синя родина“ ... друг път, Гърция се е оттеглила от исканията си, да направим същото за мир и т.н.
Новини по държави: