Last news in Fakti

23 Септември, 2020 15:34 42 738 107

Катастрофа за турската икономика. Ердоган е бесен

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • икономика-
  • турска лира-
  • пари-
  • криза-
  • катастрофа-
  • инвеститори-
  • кредитен рейтинг

Чуждите инвеститори обръщат гръб на Турция, която за две години беше ударена от две тежки кризи

Катастрофа за турската икономика. Ердоган е бесен - 1
Снимка: Shutterstock

Турските държавни облигации вече се оценяват от рейтинговата агенция Мудис на B2 – рекордно ниско за южната съседка на България. Така Турция се подрежда до държави като Шри Ланка и Тунис, и след Руанда, Бахрейн и Албания.

При това Мудис не само понижава рейтинга на Турция, но и не вижда добри перспективи за страната, т.е. по-скоро допуска и още по-голямо влошаване на кредитния рейтинг на страната, отколкото подобряване на сегашния и възвръщане на предишните позиции. Предпоследната промяна в оценката на агенцията бе през 2019-а, а с последната корекция Турция е само на две степени от нивото Caa1, при което облигациите се смятат за изключително спекулативни и рискови – както е например в Ирак и в Украйна.

Три са основните причини за негативния тренд, посочва германското списание Фокус.

Турция продава твърде много чуждестранна валута

Валутните резерви на Турция в евро и в долари спадат от години – поради стратегията на Турската централна банка, която цели чрез продажбите да укрепи турската лира. Което дотук изглежда неоправдано: за една година стойността на лирата спрямо еврото е спаднала с 28%, а през последните пет години турската валута се е сринала с цели 61 процента.

Стратегията е опасна, тъй като Турция се нуждае от чуждестранна валута, за да обслужва дълговете си. От Мудис твърдят, че ако се извадят актуалните задължения на страната спрямо чужди заемодатели, нетните валутни резерви ще се окажат клонящи към нулата. Това прави страната изключително уязвима спрямо външни сътресения и ограничава нейната способност да взима заеми, които безпроблемно да изплаща.

Слабата валута все пак има и предимства. Едно от тях е, че така се насърчава туризмът. Това доведе до рекорден брой туристи през 2019-а, но няма как да се повтори в белязаната от коронавируса 2020-а, поради което от Мудис смятат, че преобладават рисковете. Светлинка надежда дават откритите находища на природен газ в Черно море, и ако Турция започне да го добива и изнася, към страната отново ще потече валута.

Политическа намеса в паричната политика

В това отношение Мудис определено не пести критики спрямо Турската централна банка и правителството. „Политическият натиск, ограничената независимост на Централната банка, бавната реакция на отговорните лица и липсата на прогнозируемост на техните реакции увеличават рисковете, например от резки колебания на валутния курс", посочват от рейтинговата агенция.

Нейните експерти критикуват яростно турската лихвена политика. Реално лихвите в Турция отдавна са негативни, вкл. заради натиска от правителството над Централната банка, докато инфлацията достигна 11,7 на сто. Това отблъсква чуждите инвестиции, което на свой ред би могло да доведе до по-нататъшно обезценяване на лирата.

Мудис посочва и конкретни грешки на турското правителство. Например това, че образователната система не е в състояние да произвежда реално кадри, които да са адекватно подготвени за по-високо платена работа. А необходимите реформи в този смисъл биха отнели години и в краткосрочен план биха струвала много скъпо.

Проблеми с бюджета, спадащ БВП

Това, че споменатите дотук проблеми не са дали тежко негативно отражение върху турската икономика през последните години, се дължи най-вече на добре управлявания държавен бюджет, смятат от Мудис. През 2018-а година, например, задълженията са съставлявали едва 29% от БВП на страната. Това е отличен показател в световен мащаб. Но нещата бързо се променят, след като през последните две години Турция преживя две икономически кризи – валутната от 2018-а и сегашната, предизвикана от пандемията. Последната със сигурност ще доведе и до увеличаване на задълженията, тъй като макар Турция да не е приемала пакет за насърчаване на конюнктурата като големите индустриални държави, ще трябва да налива пари в подкрепа на националната икономика. Освен това спада БВП – прогнозата на МВФ е за спад с пет процента за цялата година. А това, според Мудис, ще направи така, че към края на 2020 задълженията ще съставляват вече 42,9 на сто от БВП на страната.

Ердоган е възмутен

Президентът Реджеп Ердоган реагира остро на оценката на Мудис: „Тези рейтинги нямат стойност“, отсече той. По неговите думи, икономиката на Турция била достигнала своя апогей, а реалните факти говорели друго.

При това положение не могат да се очакват някакви съществени промени в турската парична политика, което увеличава риска от ново понижаване на кредитния рейтинг на страната. Другите рейтингови агенции също не дават висока оценка на Турция: Фич определя за страната ниво ВВ с негативна перспектива, а от Стандарт енд Пуърс оценяват засега Турция най-високо – на В+.

В същото време турската валута продължава да се обезценява. В края на миналата седмица тя отбеляза рекорден спад спрямо щатския долар – 7,59 лири за един долар. Общо за последните три месеца турската лира е загубила десет процента от стойността си спрямо долара. За същия период лирата се е обезценила с повече от 16 процента спрямо еврото.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 70 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    179 9 Отговор
    помагаме на икономиката с шопинг туризъм до Одрин хихи
  • 2 Киряк Бойко турския везир

    131 35 Отговор
    Аз ще направя заводи и магистрали на моя Султан Ердоган.

    Коментиран от #31

  • 3 мдаааа

    204 33 Отговор
    Абе не го знам дали е бесен,ама да не вземе накрая да бъде обесен!
  • 4 Време е

    222 34 Отговор
    Турците да се събудят и да си изберат достоен лидер.

    Коментиран от #23, #50, #101

  • 5 Анонимен

    139 12 Отговор
    Падежите по кредитите чyкат на вратата а пари няма. Централната банка бълва лири с които да плаща заплати и пенсии но това пък води до понижаване на стойността на турската валута.

    Коментиран от #32

  • 6 Eee

    67 4 Отговор
    Преди малко писахте че цените на имотите в Турция преживявали бум.😂

    Коментиран от #22, #26

  • 7 Имам въпрос

    205 14 Отговор
    И какво излиза? - Турция произвежда и е зле, ние вземаме заеми и сме добре?

    Коментиран от #10

  • 8 Алфа Чакал

    89 19 Отговор
    Доганя само вика и кряка и какво направи срина си лирата,това направи.
  • 9 Как тъй

    95 10 Отговор
    е нали направиха летящ дрон, що така с лирата ?
  • 10 Алфа Чакал

    73 12 Отговор

    До коментар #7 от "Имам въпрос":

    Ами те като знаят ,че от заеми живеем как ще ни дадат нисък рейтинг,това няма да е хуманно.
  • 11 Fenasi Kerim

    163 23 Отговор
    84 милионна Турция е с 500 млрд. крадити а 7 милионна България с 30 млрд. И ние не сме в цветущо положение. Добре е че сме във валутен борд и Боцко не може да печата неконтролируемо левове но пък взима заеми. Сега като изтегли още 5 млрд. ще си осигури комфорт до изборите.

    Коментиран от #28, #53, #93

  • 12 Е, и...

    72 12 Отговор
    А, как сме реално ние с гайдите?
  • 13 Ventura

    126 23 Отговор
    МУДИС, да изнесе данни и за северния комшията наТурция, Бойкостан! Ум да ти зайде, празна хазна и заем след заем,за да се плащат месечните възнаграждения на пенсионери и държавни клатиматраци. Но докога?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Киряк Бойко турския везир

    60 11 Отговор
    Ще пратя на моя Султан Ердоган още три синджира роби гюленисти да му работят безплатно.
  • 16 Грую

    80 12 Отговор
    Така е! Ако продължава в тази посока след 50 години турската икономика ще заприлича на българската и затова се ядосва човекът. Прав е!
  • 17 ние с гайдите

    39 16 Отговор
    ко да кажим кат сме се бетонирали с 3С,наравно със централноафриканците!

    Коментиран от #18

  • 18 мдаааа

    18 8 Отговор

    До коментар #17 от "ние с гайдите":

    Туй си е успех на михобойко,щот не сме станали джънк,или сме ама ще е срам за ЕС да има джънк в състава си!
  • 19 Хохохи

    69 25 Отговор
    Ако слушахме тези рейтингови агенции Турция отдавна да е фалирала, а то....фалира Гърция....хохохи

    Коментиран от #38

  • 20 ke da

    77 16 Отговор
    Рухване на икономиката чака всеки тираничен и недемократичен режим и държава в света! Който не зачита индивидуалните човешки права и не осигурява спокойна правова среда за бизнеса е обречен, от него бягат хора и инвестиции!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 ****

    31 9 Отговор
    Е коя оценка е реална на тези от мудис и другите,и тези оценки ако не са спекула, здраве му кажи?

    Коментиран от #56

  • 22 Така е

    33 2 Отговор

    До коментар #6 от "Eee":

    Нормално е, след като банките не са сигурни, повечето хора предпочитат да си влагата парите в имоти.
  • 23 123456

    38 5 Отговор

    До коментар #4 от "Време е":

    Първо ние да си изберем нашия лидер!
  • 24 България на три морета

    55 23 Отговор
    Не се заблуждавайте! След малко Хасан ще ни обясни колко велик лидер е Ердоган. Той строи мостове, летища, канали, космически кораби, планети и галактики. Турция е номер едно и всички трябва им завиждаме. :)

    Коментиран от #90

  • 25 един българин

    41 24 Отговор
    Който не слуша мозъчния тръст на света - рано или късно пада на колене и търси прошка! Примери , страните от цял варшавски договор, Куба, Венесуела, Виетнам и т.н.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ОСМАН

    30 6 Отговор
    Бойко да построи магистрала директно за Едирне

    Коментиран от #35

  • 28 КАСАПИНА

    26 40 Отговор

    До коментар #11 от "Fenasi Kerim":

    От тия 84 мил. повече от половината са Кюрди ,90%от които не са виждали работа прeз живота си ,не пиши глупости!

    Коментиран от #40

  • 29 така е и

    19 1 Отговор

    До коментар #25 от "един българин":

    Точно така е, защото изброените от теб страни, всички сега спазват икономическите правила на този мозъчен тръст, искат или не искат това!
  • 30 Левски

    72 15 Отговор
    Соросоиднaта агенция Мудис ли трябва да вземем за еталон? Ако трябваше да ги слушаме тях Русия трябваше да e фалирала преди 10 години? коя държава няма да претърпи крах последната една година заради блокирането на производство туризъм и всичко останало А иначе лирата отдавна е обект на атака от страна на американската тоталитарна мафия заради това че Ердоган си позволява да води независима политика а не васална! Българската икономика е светлинни години след турската И въпреки всичко въпросната агенция ни слага като че сме добре с висок кредитен рейтинг Хахааааа! на соросоиден либераст и неговите агенции никой за нищо на света не трябва да вярва!

    Коментиран от #52, #62, #98

  • 31 гост

    36 11 Отговор

    До коментар #2 от "Киряк Бойко турския везир":

    И какво стана сега казаха му на султана - Фолксваген - ЙОК ! Който се е сближил с руснаците - бял ден не е видял ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 минчо

    40 3 Отговор
    Е НА КАКВО СЕ Е НАДЯВАЛ ЕРДОГАН ЧЕ ЩЕ СЕ ДЪРВИ НА ЗАПАДА БЕЗ САНКЦИЯ
  • 34 Рап

    41 5 Отговор
    Така е когато те управлява идиот! Тиранията,безумието и безочието на един фанатик са факт! Хайде сега пак ще плаши ЕС с бежаци това е единствения му коз,но май се прецака....
    ,
  • 35 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #27 от "ОСМАН":

    Ами то има бе, Османчо. Къде си спал последните 6 години. Марица се нарича.
  • 36 Мудис не си интересен

    36 8 Отговор
    Мудис щом сме в рейтинга в челната редица защо никой не инвестира в България или в Гърция ?

    Коментиран от #68

  • 37 Той5687

    55 10 Отговор
    А България е на първо място! Ние сме най щастливият народ, високи заплати и пенсии, евтини горива, чудесни здравеопазване и образование, модерни самолети и Шкембе войвода! Каскети, тикви, калинки и супер суджуци! Цял свят ни завижда!

    Коментиран от #57

  • 38 DARKNET

    21 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хохохи":

    По тоя рейнтинг се ориентират чуждите инвеститори например VW
    а не от ФАКТИ БГ

    Коментиран от #67

  • 39 ДЖЕАНС

    25 6 Отговор
    Ердоган скоро ще го свалят от власт и ще го обесят за предателство. 1 Евро = 9 лири. 1 лев = 4.61 лири
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иван

    3 1 Отговор
    Порош Саа3.

    Коментиран от #61

  • 42 Иван

    23 7 Отговор
    Турците трябва и теретории да връщат.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Баш Бойко

    22 11 Отговор
    Идвайте бе хора в Турция нали лирата е ефтина спрямо лева.Елате бре ние произвеждаме а вие купувайте.Какъв е проблема.само стока да искате.Какъв пазар е България.нямате капацитет да поемете стоката на фирмите от само един индустриален квартал на Истанбул например Шишли
  • 46 Галатасарай

    23 27 Отговор
    Истанбул е 7 пъти по-голям от Лондон, 3 пъти по-голям от Москва, 8 пъти по-голям от Мадрид и 11 пъти по-голям от Берлин. Само на рибния пазар в "Бешикташ" за ден се завърта повече парична маса, отколкото във "великата" Шопов.

    Коментиран от #51, #55, #75

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Галатасарай

    2 7 Отговор
    Шопия
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ГОСТ 23

    19 4 Отговор

    До коментар #46 от "Галатасарай":

    И Римската империя е била много голяма а къде е сега......
  • 52 Истината

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Левски":

    Много точен коментар!
  • 53 Истината

    14 9 Отговор

    До коментар #11 от "Fenasi Kerim":

    Ние нямаме икономика като турската! Турската икономика е в Г - 20!

    Коментиран от #65

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ЕМИЛ

    12 2 Отговор

    До коментар #46 от "Галатасарай":

    Преди да пишеш това ,което ти се иска , направи една малка справка и виж реалните числа.
  • 56 тц тц

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "****":

    Преди две седмици change бюрото отсреща купуваше 1 лира за 0,326 лева . Днес следобяд 1 лира за 0,215 лева. Незнам дали са спекуланти , но май не върви на добре тая лира. Май са в финансова спирала надолу както бяхме ние през 90-те.
  • 57 ББ тиквун

    3 7 Отговор

    До коментар #37 от "Той5687":

    И чекмеджета и гардероби пълни с евра и злато ...
  • 58 фидел

    15 5 Отговор
    Който се заиграва с болшевиките-пада в канала.Примери много.
  • 59 Бай герги

    19 0 Отговор
    Лошо се пише на ердоганя скоро неговите хора ще го хванат за гушата а там няма да ги има руснаците да го измъкнат
  • 60 ИнвеститорО

    25 4 Отговор
    Айде да ви светна малко консуматори и елементарни потребители четете малко и мислете с онова дето го мислите за кратуна.

    Moody’s , чието седалище се намира в САЩ, а компанията държи 40 % пазарен дял. Най-голям акционер в Moody’s е фирмата на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc;
    Standard & Poor’s, със седалище в САЩ дели първото място с Moody’s по пазарен дял. Освен с финансовото оценяване, компанията също така се занимава с медийна и издателска дейност. Всъщност S&P e първата осмелила се да понижи кредитния рейтинг на САЩ, заради което президентът й, индиецът Девен Шарма, трябваше да се прости с поста си.
    Fitch Ratings е единствената със седалище в САЩ и в Обединеното кралство, но с пазарен дял далеч зад конкурентите си – 15 %.

    Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch Ratings – всички от Голямата тройка поддържаха рейтинг поне А (МНОГО НИСЪК РИСК) за инвестиционната банка Lehman brothers и AIG до средата на септември 2008.
    Lehman brothers обявиха банкрут, а AIG бе погълната от мултинационалната компания Barclays. Нито един от служителите, работили по рейтинговането на двете финансови институции НЕ понесе санкции.

    Стоиноста на рейтингите на тези агенции е равна на достоверността на мургавата гадателка пред Шератон.

    Коментиран от #64, #81, #97, #105

  • 61 Един човек

    14 9 Отговор

    До коментар #41 от "Иван":

    Такива ги слушаме и четем от години! Хората говорят за космически програми, иновации, напредък в технологиите и науката като цяло. Лирата се била сринала... Спрямо кое? Защо не се казва , че през 2019г. са измежду страните, които са изкупили най-много злато? Пък и не съм чул изселниците с бг гражданство да искат да живеят в бг.

    Коментиран от #87

  • 62 ЧУК ЧИ ИИИИ

    11 7 Отговор

    До коментар #30 от "Левски":

    Любимата на антисоросоидите ви Русия, също едвам се държи на връх вода икономически и то само благодарение на своите залежи от полезни изкопаеми ! В противен случай нямаше да е империя на 50 и кусор народа и щяха да са бедни повече от нас! Ама ти си продължавай с антисоросоидната АТАКА - ЛУД И ПРОСТ УМОРА НЕМАААА!!!
  • 63 Йо Несбьо

    19 5 Отговор
    Какви са тези глупости?! 43% от БВП задължения е едно нищо! Повечето западни държави са поне със 100% отгоре, а турската лира все пада, все сътресения на турската икономика и все курсът на лирата е под 8 лири за долар. Разбирам да плашат някого, ако курсът отиде към свободно падане - 20, 30, 100 лири за долар, но такива изгледи няма. Напротив, турската икономика е в разцвет - хотели и туризъм, строителство, болници и медицина на космическо ниво, турски електромобили, собствен самолет, небивали строежи и инвестиции в инфраструктура... Какво повече искате?! Нека видим нас си, че сме кръгла нула!
  • 64 ke da

    14 1 Отговор

    До коментар #60 от "ИнвеститорО":

    Понеже си много информиран и освен, че го искаш от нас предполагам, че и ти се опитваш да мислиш - да те питам! Защо трите въпросни агенции държат дял от над 60% в света, приблизително? Защо на първите места с подобен процент от пазара, не бяха подобни агенции от например Русия или Китай или Иран или т.н. ?! Като си отговориш на този въпрос, и на още много подобни - ще си отговориш защо САЩ и Израел се опитват и до голяма степен успяват да ръководят света! А сега помисли кои хора мразят горните две държави и ЗАЩО, и КАКВО ТЕ МОГАТ ДА ПРЕДЛОЖАТ КАТО АЛТЕРНАТИВА, И КОГА ТАЗИ АЛТЕРНАТИВА ЩЕ УСПЕЕ ДА ГИ ЗАМЕСТИ?!
  • 65 един българин

    11 4 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    ТЯ МОЖЕ ДА Е В Г-20, НО ТУК ГОВОРИМ, ЧЕ "УСКОРЕНИЕТО" И В МОМЕНТА Е С ОТРИЦАТЕЛНО ЧИСЛО, Т.Е. АКО НЕ СЕ ВЗЕМЕ В РЪЦЕ ЕРДОГАН ИКОНОМИКАТА МУ УВЕРЕНО ЗАТЪВА! НО ЗА НЯКОИ РУСКИ ТРОЛОВЕ ТОВА СА СОРОСОИДНИ ЛЪЖИ !
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ей така

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "DARKNET":

    ако съм производител точно там бих строил щото е евтино и бачкат, те обаче говорят за инвеститори - имат предвид купуване на държавни облигации и разни други схеми които са все едно даване и вземане на заем. а фв явно са на държавна издръжка и взимат политически решения а не икономически

    Коментиран от #106, #107

  • 68 един българин

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мудис не си интересен":

    НИКОЙ НЕ Е КАЗАЛ , ЧЕ СМЕ В ЧЕЛОТО - НАПРОТИВ НЕ СМЕ И НЯМАМЕ ГАРАНЦИЯ НА ИНВЕСТИТОРА, ЧЕ БИЗНЕСА МУ НЕ ЩЕ БЪДЕ ОТКРАДНАТ ОТ МУТРИТЕ!
  • 69 SHADOW

    8 2 Отговор
    Къде е хасан?
  • 70 SHADOW

    5 2 Отговор
    Да не е болен?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гост

    5 2 Отговор
    Аз предлагам бойко да се кандидатира за преьидент на Турция. Българските турци ще го изберат, а и диган ще му помогне. Налиса двамата бизбизе аркадаши. Може и вечдичката комуниста. В истанбул ша го лекуват. Пробвай бойко имаш шанс след края на март 2021
  • 74 факт

    11 4 Отговор
    първото нещо, което всеки турчин прави сутрин, преди дори да отиде до тоалетната, е да види обменния курс на лирата
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 пророк Исай

    16 1 Отговор
    Целта на КОВИД19 , е постигната , спад на стойността на акциите в световен мащаб . Тези , които продават КОВИД19 , сега купуват тези акции , под номинал , и без да инвестират НИЩО , стават мажоритарни собственници на печеливши отрасли от Световната икономика .

    Коментиран от #77

  • 77 пророк Исай

    4 4 Отговор

    До коментар #76 от "пророк Исай":

    Тези , които сложат „минус“ на този коментар , са умственни инвалиди , останалите разбират от пазар на акции .

    Коментиран от #103

  • 78 Аууу!

    2 3 Отговор
    Мноого тъпо!.. Задайте си въпроса защо тези рейтингови агенции са частни и на кого служат...После говорете за Иран, Русия , Китай и т.н. И най_вече правете разлика м/у индустриален и финансов капитал. Сигурното днес е, че финансовия капитал поглъща индустриалния и т.н.
    ХУБАВО Е ЧЕ МИСЛИТЕ ВСЕ ПАК И Т.Н....
  • 79 Катастрофа

    4 1 Отговор
    24 септември 2016 г. .... $ 3 ----- € 3,3

    24 септември 2020 г. .... $ 7,70 - € 9


    .................
  • 80 Владимир

    2 1 Отговор
    Който не слуша , чичо си Сам ?
  • 81 Така е

    8 3 Отговор

    До коментар #60 от "ИнвеститорО":

    Но има един проблем. Заради тия измислени рейтинги на Турция ще и се дават все по-скъпи кредити. И все по-трудно. А инфраструктурната грандоманщина иска кредити. Добави и несигурността пред инвеститорите - Турция дефакто е президентска република - Ердоган има право да променя законовата рамка чрез еднолични декрети.

    Коментиран от #82, #96

  • 82 Баш бащицата

    7 2 Отговор

    До коментар #81 от "Така е":

    Точно така. Проблемът не е дали са 30% или 80% заемите. Пак е проблем, но лихвата, която плащаш зависи от тези оценки на агенциите. И лихвата на 80% дълг от БВП при лихва 2-3% ако нямаш дефицит в бюджета е по-малка от лихвата на 30% дълг при лихва 13%, ако имаш дефицит 2,5% в бюджета. Т.е. заемите му стават все по-скъпи. Всички заеми, не само нововзетите. Лихвата по държ заеми се определя всяко тримесечие. А валутата да ги плаща намалява поради ред причини - инфлация, бягство на инвеститори, липса на туристи, Ковид световна криза, наливане на пари в лирата вместо да вдигне осн.лихвен процент. Облаците се сгъстяват там.
  • 83 Галатасарай

    3 4 Отговор
    Точно така е, Истанбул е вторият най-голям град в света. Само Токио е по-голям.
  • 84 Кво да правим дрогарю

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Булгур":

    Тия от които става нещо емигрираха. Лошото е че е ниско платена работа в бе-гето вече е трудно да си намериш. Лесно е само ако си честен бизнесмен интелигентен предприемчив. Но такива тук не съм виждал.
  • 85 Чок Гюзел

    4 0 Отговор
    Зелето лъже Турция е Велика а Ердоганя е сила.
  • 86 спец

    1 0 Отговор
    АЕЦ в Турция преживява БУМ.
  • 87 тгн

    0 3 Отговор

    До коментар #61 от "Един човек":

    кжи изселници,?
    Тези от 86та ги имат вси още за цигани..
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Идеалист

    1 1 Отговор
    България е една от страните с най-голям принос в политичестака подкрепа за Падишаха в ЕС, а икономически отдавна турците заливат пазара ни с техните глупости. Време е да се затвори границата, а Христо Иванов като оправи Боеко може да отиде в Истанбул да бута властта на Падишаха...
  • 90 12udar

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "България на три морета":

    100+
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Не знам

    2 1 Отговор
    Абе лирата се обесценява,но хората вместо една стока си продават по най малко хиляда броя от същата стока на ден.Което значи,че стават по богати.Р.Турция е велика страна.Другите да му мислят.
  • 93 Петрунко

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Fenasi Kerim":

    На Бойко конфорта му гарантиран така или иначе, а ако не вземе заем на теб кой ще ти гарантира храната и ракийката невежа такъв, цял свят първо тегли заеми и после ги връща защото мисли че първо трябва да се яде за да може да работи.
  • 94 ПРОДАДЕ ВСИЧКО

    3 1 Отговор
    ДЕ ДА БЯХМЕ И НИЕ ТАКА КАТАСТРОФИРАЛИ КАТО ТУРЦИЯ С ЕРДОГАН А НЕ КАТО С ТОЯ ПРЕДАТЕЛ И ГЪЗОЛИЗ ТИКВАТА
  • 95 Хасан

    2 2 Отговор
    Политоикономика ..Турция просто си гони националния интерес и понякога се сблъсква със Западния интерес и тогава Запада чрез Ройтерс,Дойче веле,Мудис,СтсндарсандПурс почват в един глас да повтарят едно и също " Турция ще фалира " да ама вече 5 г не фалира ..очакват да имат вътрешни размирици , демонстрации да но няма ..и това ги озлобява ..как им се иска Турция да отиде в МВФ за кредит а те да поставят политически условия ..
  • 96 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #81 от "Така е":

    По скъпи кредити ще се дават от ..Лондон ,Ню Йорк ..но има и Хонконг и Пекин ..Китай притежава най големия валутен резерв в света ..не може да прави инвестиции в Сащ и Европа и им трябва една динамична икономика ..Турция ако си трансформира дълга от Запад на Изток ще има по малко натиск

    Коментиран от #102

  • 97 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "ИнвеститорО":

    Смешното е че образователната система не е можело да подготвя кадри!? ..хаха ..хората правят дронове, Ел коли.АЕЦ,газодобивна индустрия ,ел.влакове,слънчеви панели,сателити и други
  • 98 ккк

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Левски":

    100% вярно!!!
  • 99 Потънали сме до ушите...

    1 0 Отговор
    А се правим на цъфнали и вързали...Още малко управление от хунтата и вече няма да ни има и на картата.А за икономиката вече сме под дъното на Марианската падина.Най посещава става историческата сграда САРАЙТЕ НА ДОГАН,ХОТЕЛ БЕРЛИН и Зайчарника в Банкя..
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 нажи

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Време е":

    прав си и смятам че,нашия президент може да го замести достойно,и лирата и икономиката и дружбата с братския съветски народ ще им заздрави
  • 102 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "Хасан":

    Китай не дава заеми, Китай изкупува и инвестира ако не си забелязал. Справка инфраструктурните проекти в Африка с китайски пари

    Коментиран от #104

  • 103 пророк Исай

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "пророк Исай":

    Само 4 инвалида - значи в България има знаещи ...........
  • 104 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Хаха":

    Къде как !? ..Германия прави същото ...фалира ти Фантастико и ти прави инвестиции Кауфланд и Билла с немски стоки
  • 105 Напомпения Майк

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "ИнвеститорО":

    Чудесен анализ....глупотевините на Мъдис струват колкото ланшния сняг!!
  • 106 DARKNET

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "ей така":

    Те ако мислеха като тебе, основателите на тия огромнини компаний щяха да си останат обокновенни бачкатори като тебе
  • 107 DARKNET

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "ей така":

    Те ако мислеха като тебе, основателите на тия огромнини компаний щяха да си останат обокновенни бачкатори като тебе
Новини по държави: