24 Септември, 2020 08:45 3 815 84

Турция е готова за нови преговори

  • турция-
  • средиземно море-
  • реджеп ердоган

Реджеп Ердоган потвърди своята позиция

Турция е готова за нови преговори - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган е потвърдил своята позиция за диалог в региона, съобщи РИА Новости.

Той е провел телефонен разговор с няколко висши фигури. Разговарял е с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Диалог е имало и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Пред тях е потвърдил, че е отворен за разговори за решение в Средиземно море.

Той очаква стъпките, които ще предприеме гръцкото правителство. Според него гръцките представители си позволяват действия, които не подобряват ситуацията.

Все пак преговори с Гърция може да има. Очакват се действия за разведряване на обстановката.

Решението е приветствано от международните представители.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция

    29 30 Отговор
    83 милионна Турция е Велика 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    Коментиран от #4, #6, #8, #14

  • 2 555

    15 13 Отговор
    Този е перфектен, запълва новините в Турция само със глупости.
  • 3 бре

    21 21 Отговор
    a османските мечти къде отидоха? страх от санкции.......

    Коментиран от #19

  • 4 Среден Пол

    15 18 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Велик трети свят.

    Коментиран от #7, #12

  • 5 Ердоган

    9 10 Отговор
    Населението на Турция се очаква да надхвърли 100 милиона души до 2040 г., съобщи Турският статистически институт, цитиран от "Дейли сабах".

    От института отбелязват, че населението ще достигне 100,3 милиона души през 2040 г., а върхът е през 2069 г., когато ще е 107,6 милиона души.Предвижда се през 2080 г. населението да падне до 107,1 милиона души.

    Населението в най-многолюдния град в Турция Истанбул ще нарасне от 15 милиона души до 16,3 милиона души през 2023 г. През същата година Анкара и Измир ще са респективно 6,1 милиона души и 4,6 милиона души.

    Според статистиката турското население през 2023 г. ще бъде 86,9 милиона души.

    Коментиран от #11, #40

  • 6 555

    16 16 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Ами като ти е толкова перфектна, отивай, резвай карабината, слагай мазните мустаци, говори експертно за всичко от кисело зеле до политика и си ти.

    Коментиран от #9

  • 7 Ердоган

    16 16 Отговор

    До коментар #4 от "Среден Пол":

    Малка и бедна България мюе от третият свят, Турция е сила, не случайно Бойко е слуга на Ердоган! Демек България е слуга на Турция!

    Коментиран от #32

  • 8 Друг път..

    18 23 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Толкова велика, че ще обсъди с Гърция да сподели морето, което според Турция е само нейно !! Междувременно американският посланик в Анкара иска да изплатите незабавно дългове към американски фармацевтични компании. Дължите 2,5 милиарда, казва той. Миналата година дългът беше само 250 милиона.. Страхотна икономика, живеете на заеми, които не можете да върнете ... Вие и просяците.

    Коментиран от #10, #16, #31, #77

  • 9 Ердоган

    17 18 Отговор

    До коментар #6 от "555":

    Ние сме си в България виалета на Турция, ако се съберем ромеите и турците в България сме повече от вас българите, българите ставате мълцинство в собствената си страна.

    Коментиран от #30

  • 10 Ердоган

    15 12 Отговор

    До коментар #8 от "Друг път..":

    Турция - Русия - Сащ винаги се разбират на края, всичко е цирк не разбрали още, точно САЩ и Ру2допуснаха Турция да стане сила, и да си развява коня навсякъде. Турция е голяма работа, ама вие гладните българи му мислете с тая България
  • 11 2040

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ердоган":

    И какво? В Египет вече е 105 и ще достигне 200. Нигерия ще бъде 400. Ако искат пространство, ще дойдат там и вие ще бъдете малцинство. Може би не, може би с невъздържан секс всички ще почернете.

    Коментиран от #13

  • 12 Неизвестен пол

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Среден Пол":

    По-добре трети от колкото неизвестен свят.
  • 13 мда

    14 8 Отговор

    До коментар #11 от "2040":

    определено ще почернеят, те са малцинство от сега, жените на турците раждат по едно дете, жените на кюрдите от 5 до 10, ако броите и сирийците, "турците" вече са малцинство.

    Коментиран от #20, #22

  • 14 Gehirnwäsche

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Просто една бройка. Качество- под средното, също като в България. Швейцария няма и 9 млн, качество- едно от водещите. Само примитивните същества залагат на числа

    Коментиран от #15

  • 15 Турция

    12 8 Отговор

    До коментар #14 от "Gehirnwäsche":

    Турската икономика е смесена пазарна икономика с водещо значение на услугите, следвани от промишлеността и селското стопанство. Тя е 13-а най-голяма по БВП по ППП, както и 17-а по номинален БВП. Според класификацията на ЦРУ Турция е развита страна, а според МВФ икономиката ѝ е определена като възникващ пазар. България над 80 та икономика, не е само числа!

    Коментиран от #17, #24

  • 16 Цццц

    18 7 Отговор

    До коментар #8 от "Друг път..":

    Щом живеем толкова бедни защо ни завиждате. Защо плюете мразите защо, защото сте били 5 века под "турско робство ли", не не вие и сега сте роби но не мразите нито русия нито германия.. Стене ли въпрос за ТУРЦИЯ умирате от гняв

    Коментиран от #18, #21

  • 17 9:20

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Турция":

    7.71 и 8.98
  • 18 само че

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Цццц":

    научете се да виждате истината и реалността, вашият безсмислен въпрос ще бъде решен и вашата агресия ще ви накара да почувствате угризения
  • 19 Научен анализ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "бре":

    Върнаха се там, където бяха излезли. В тоалетната.
  • 20 Булгур

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "мда":

    А как е в Тиквунистан?
  • 21 Цъццкооо..

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "Цццц":

    Никой не ви завижда и мрази, ти така си мислиш с кухата си манерка. Има други които ви мразят, ти знаеш кои са. И не сме били 5 века под робство, в Османската империя са живели много народи, Османска власт е било, не робство. Прочети малко история, а, това че накрая империятя се е осрала и рухнала не е наш проблем, гърците са ви взели всички острови. Колкото до това защо обичаме Руснаците..това теб не те интересува..ако те интересува..питай тези които ги обичат, те ще ти отговорят...лично аз не ги обичам. Виж Германия я обичаме..и фюрера тачим.
  • 22 Ще почербеят

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "мда":

    Ще станат като българите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ?????????😕😕

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "Турция":

    Ние тези данни ги знаем, за какво ги цитираш? Знаем и преди години за растежа на Турската икономика. Я сега виж моментната снимка на Турската икономика...в момента, виж я безпристрастно. Ще ти настръхне косата, лети..лети...Турската икономика към пропаста, неадекватна банкова политика, изкуствено задържане на обезценяващата се турска лира, цял арсенал от възможно най-лоши решения са наложени на банковия сектор. Бягство на ЧИ, спад във всички сектори на икономиката, огромна външна и вътрешна задлъжнялост, угроза от още по-големи санкции, разтяща безработица, спадащи доходи на населението, много лош кредитен рейтинг, Турските ценни книжа са обявени от най-големите кредитни агенции за крайно рискови...това означава за кредиторите..не купувайте. Заемите които теглят са с възможно най-неблагоприятни условия, те се трупат и трябва да се връщат..има и още..не ми се пише..това не ти ли намирисва на Дефолт...????

    Коментиран от #25

  • 25 Ердоган

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "?????????😕😕":

    България е в пъти по зле във всяко едно отношение, но не я горката не я виждате, Турция е сила въпреки всичко, която България даже не може да сънува.

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ПЕЕВ

    5 3 Отговор
    ТУРЦИЯ Е САМОНАГАЖДАЩ ЛАГЕР.
  • 30 Димократ

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "Ердоган":

    Ми айде съберете се бе, тъпан...кво само ми говориш в бъдеще неопределено време. Ти като се бараш турчин, я ми кажи какво значи ''джак-джек''.Употребява се много в ежедневието в Турция ...
  • 31 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Друг път..":

    Всеки бизнес се прави с кредити ..взимаш кредит ,развиваш бизнес и връщаш лихви и пак взимаш ...проблема е че Запада без никаква причина не ти дава кредит ..това е шок както за бизнеса ,така и за страните и просто трябва време да си преструктурира дълга от Запад на Изток

    Коментиран от #36

  • 32 Економист

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ердоган":

    Преди 5-6 години една турска лира беше 1лв, нали така...сега зорлем връзва 20 стотинки.Сега да ти кажа ли на прост език какво значи това--Ми значи че за мен е много по-изгодно да си седя в къщи, щото ти ме храниш, т.е-твоя труд не струва нищо пред моя мързел..бачкаш бадева. Те до там ви докара геврекчията..И сега , като разбра че дойде време да лопне мандалото, дава яко заден. И много има да чакаш Пуйкистан да стане велика. 80млн зорлем го докарват до 750млрд БВП и вървят надолу..Докато 500млн имат БВП над 19 трилиона....тези цифри знаеш ли какво значат. Едва ли, ама ще ти кажа на прост език- след около 4-5000 години може и да стане Пуйкистан велика сила, ако ЕС спре и се затича насреща.Хахахаха..

    Коментиран от #34, #35

  • 33 ?????????😕😕

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "Ердоган":

    Никой не иска да сравнява България с Турция, на нас това не ни е нужно, аз ти писах моментната снимка на турската икономика..тя е катастрофална, това е истината в момента, за какво правиш постоянно сравнения, колко велика и богата била Турция, или искаш да ти кажа че сте въздух под налягане. Западните мултинационални корпорации и САЩ, ако искат с едно щракване на пръстите ще извият врата на турската икономика като прани гащи. Ама ти можеш ли да го разбереш това? Можеш само да пишеш глупости.

    Коментиран от #37

  • 34 ?????????😕😕

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Економист":

    И да му обесняваш до утре, няма да те разбере...скопен е в мозъка.
  • 35 Хасан

    9 7 Отговор

    До коментар #32 от "Економист":

    Една японска йена е 0,016 ст..това значи ли че Япония е по бедна от България !? ..и нещо друго хората работят а ти може да си стоиш в къщи ако има някой да те гледа...Турция има младо поколение и има нужда от работни места ..едно време българина беше атомен специалист,химик а сега е гастарбайтер в Европа ..турчина беше гастарбайтер а сега работи в АЕЦ Аккую ,разработва дронове, Ел коли, строи летища и мостове , болници и др

    Коментиран от #39

  • 36 ??????????🙉🙉

    5 4 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Да преструктуторираме дълга си от Запад на Изток ли???...ти наред ли си с главата????..пиеш ли си редовно хаповете си????

    Коментиран от #38

  • 37 Хасан

    5 6 Отговор

    До коментар #33 от "?????????😕😕":

    Разбира се че западните корпорации могат да фалират Турция , но искат ли загубят 80 милионен динамичен пазар!? ..и ако Запада не може да направи ваксина за корона вируса , Русия и Китай го правят
  • 38 Хасан

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "??????????🙉🙉":

    Китай има най големия валутен резерв ..Сащ го орязва да не прави инвестиции ,арестува шефа на Хуайвей, забранява Тикток ...и Китай трябва да инвестира някъде ...Турция беше трамплин на западни фирми към Азия ,сега ще бъде трамплин на азиатски към Европа

    Коментиран от #42, #53, #54

  • 39 ?????????😕😕

    7 7 Отговор

    До коментар #35 от "Хасан":

    Какви глупости пишеш за Японската йена бе? Че да питаш и да ли е по-бедна от България, като пишеш такива глупости да не си мислиш че ги пишеш на Анадолската простотия в Турция, или на неграмотниците от Делиормана????
  • 40 Ами бе

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ердоган":

    И какво си мислиш, че количеството компенсира качеството ли? Хахахахаха, не ставай смешен. Все пак това е добра тенденция - ще има много малограмотна работна ръка за полетом, че иначе кой ще ме храни, докато се излежавам. Роби ще са необходими, много роби, айде да го кажем по научному-ратаи, много ратаи...жалко, че вече влизам в години, но отсега виждам картинката- ''нашите'' деца ще учат в Кеймбридж, Оксфорд...Итън, докато вашите ще кОпат канала на дружбата м/ду Черно и Средиземно море....Мухахахахахаааа. Това е жестоката истина..ако не вярваш, бягай пред европейските посолства в Анкара и Истанбул, да броиш колко турчака ежедневно точат сополи за визи...

    Коментиран от #41

  • 41 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #40 от "Ами бе":

    Виж сега твоите деца ще учат в Оксфорд и ще са ратаи на западните робовладелци ..докато зетя на Ердоган завършил в МИТ Сащ , разработи турски дронове ..и въпроса е твоето дете ще спаси своя живот но българската нация ще изгуби...така беше в Турция

    Коментиран от #44

  • 42 ????? какво като...???

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Какво от това че Китай има най-големият валутен резерв???..нищо, няма да стане светове ивестиционен център на света..няма кой да им позволи...долара ще остане световна валута и занапред..и не ми пиши..как се сривал, изчезвал и така нататък. Това не е вярно. Никой в света няма интерес долара да отстъпи позициите си на Световна валута, почти целият свят, особено по-слабите икономики се финансират бюджетите с Американски ценни книжа..постоянно, те няма да искат долара да отстъпи, чрез силата му и обвързаноста на държавите по света с долара, Американците командват парада. Има и резервна валута, еврото, винаги при нужда ЕС, ще се притече на помощ на щатската валута. Дори в момента се обмислят и общи действия срещу Китай, така че йоана щял да стане доминираща валута..щял Китай да стане..това или онова..тези басни ги разказвай на баба си..не на мен.

    Коментиран от #43

  • 43 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "????? какво като...???":

    Ами то прадедите ти също така си казваха 500г ..че Османската империя ще е во веки веков и така е било и така ще бъде ...баща ти казваше същото за СССР ....че ще е вечно .....ти си българин и е нормално да имаш таково съзнание ..

    Коментиран от #45, #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Абе Хасане...😂😂

    4 6 Отговор

    До коментар #43 от "Хасан":

    Не ти казвам, какво са мислили дедите ми..за това или онова..писах ти само икономически доводи, аз не се интересувам какво са мисли ли, твоите прадеди за Османската империя, СССР, САЩ и Марс, не ми пука, ти като си турчин за много по-умен от мен ли се мислиш???, хайде..хайде, знаем се кой, какво представлява...да не ти напиша някои неща за твоя етнос, че да ти пламнат ушите.

    Коментиран от #48

  • 46 Димократ

    4 5 Отговор

    До коментар #43 от "Хасан":

    Виж сега, пиле...колкото и да се напъваш, колкото и да се правиш на нещо, което не си бил и няма и да бъдеш, ще ти кажа истината ,колкото и да те заболи, в прав текст ще ти я кажа-винаги сте били втора ръка хора, били сте и такива ще си останете..и това сами си го причинявате, без чужда помощ. Дори и Ердоган да дойде, пак нищо няма да се промени за тебе, дори по-лошо ще стане. Ама откъде толкова въздух в междуушието ти да схванеш и най-вече да приемеш този факт.
  • 47 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "Економист":

    Разбирам злобата ти ..съчувствам на болката ти че си от поколението което не успя да си съхрани своята индустрия и сега е гастарбайтер по света ..от една произвеждаща България ,стана България на еврофондовете
  • 48 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "Абе Хасане...😂😂":

    Не мога да разбера като нямате доводи защо обиждате !? Просто си говорим . Ердоган е капиталист като Тръмп,Макрон и Меркел ..иска евтини ресурси , високи технологии и пазари за своите фирми .. къде с пари,къде с изнудване

    Коментиран от #55

  • 49 Info

    3 3 Отговор
    За президента Ердоган в момента има три причини, които го тласкат да се съгласи на диалог, пише Die Zeit със заглавие „Войната засега е отменена“. Германският вестник отбелязва: Първо, защото вътре е постигнал това, което е могъл да постигне. Посланието на обществените медии срещу гърците, които искат да "отрежат Турция от жизненоважни въглеводороди", вече е предадено на повечето турци. Същото важи и за посланието, че президентът Ердоган се бори усилено за собствените си интереси. От своя страна, опозицията, точно защото не иска да изглежда, че има разногласия по националните въпроси, също атакува гърците. Второ, Тайип Ердоган знае цената на евентуална военна конфронтация. Франция подкрепя Гърция, като изпраща военни кораби и организира съвместни военни учения. Италия и Египет също застават до Гърция. В случай на ескалация в региона Турция ще бъде изолирана. Трето, Европейският парламент вече открито подкрепя налагането на санкции срещу Анкара. Ако президентът Ердоган продължи вербалните си атаки срещу Атина, искането за санкции може да бъде чуто от европейските лидери. Така Тайип Ердоган отстъпи назад и охотно започна да разговаря с канцлера Меркел. Но дори и да започне диалогът Атина-Анкара, вече има проблем. Тъй като Турция не иска да влиза в диалог с Кипър, който дори не признава.В южната част на Кипър турските изследователски кораби вече правят сондажи. Но ЕС не може да заобиколи кипърските позиции, тъй като, както е известно, за всяко негово решение

    Коментиран от #52

  • 50 Info

    2 3 Отговор
    се изисква единодушие. Никозия също призовава за санкции срещу Анкара.
  • 51 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Економист":

    Ататюрк поставя основите на турската буржоазия и икономическо развитие и до ВСВ Турция произвежда даже самолети ..но след войната Сталин заплашва Турция да даде Босфора ,тогава Турция минава в западния отбор ..и става пазар за западни фирми и евтина работна ръка ..Запада както в България не разрешава рафинерии,алуминиеви заводи,АЕЦ ,ТЕЦ ..и купува наготово ..

    Коментиран от #56

  • 52 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Info":

    Мехтер маршъ..турския военен марш ..три крачки напред ,една назад и после пак ..Тръмп дръпна конско на Меркел
  • 53 Забравих още нещо..

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Турция няма да бъде никакъв трамплин на Западни фирми към Китай..нито на Източни, В момента Китай са заети с друго, това да стават Световен финансов център е най-малката им грижа, те не го и искат..невъзможное..аргументи много..ти знаеш ли ги?? Или изпозваш само опорни точки? Сега за Турция, какъв трамплин бе? Те са притиснати до стената, новите санкции са ужасни за тях..които им се подготвят..евентуално, сега могат само да подсмърчат и да правят отстъпки..и ще правят..иначе сопа..а тя е много голяма..икономическа, това го знаеш. Сега пак за Чайна, в момента те се борят да запазят част от това което е било преди кризата. Няма да има вече разтеж от 15,16,17%, 4,5,6%..това е нормално, със всички произтичащи от това негативи, нямат други амбиции освен тези. Натиска от САЩ, и ЕС на покъсен етап, ще е огромен върху икономиката им. И друго, Китай е комунистическа диктатура, мислиш ли че световният икономически елит ще се юрне да си влага парите там??? Не..няма..финансовите пазари в Европа и САЩ, остават най-сигурното място. Къде е мястото на Турция в този икономически световен пъзел?? Ами никъде, като всички останали развиващи се пазари, ще търси своето място под слънцето..Разбрали ме бе Хасанчо????

    Коментиран от #57

  • 54 Економист

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Трамплин бил, казваш..трамплин. А знаеш ли какъв е този уред и как работи..знаеш ли, че много пъти като се качи някой по-тежък и като понатисне с пета трамплина и той вземе , че се счупи...В момента тоя твой трамплин е натоварен до краен предел и вече е на точката на счупване. И кумирът ти (този, същия, дето му шпакловаш топките редовно) го разбра, затова даде ''ес назад''. Знаеш ли какво значи тази команда. Ако не, попитай някой магаретар в селото си. Той ще ти демонстрира нагледно с какви уреди се изпълнява това ''движение''.

    Коментиран от #58, #59

  • 55 Ейййй...

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Не съм ти написал и една обидна дума, за какво си измисляш? Никога няма да сляза на такова ниво, че да започна да те обиждам..няма..прочети пак какво съм ти писал..и не си измисляй..прочел съм много твои коментари, с някои нес бил съгласен, с някои съм се съгласявал..но никога не съм те обиждал.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от "Забравих още нещо..":

    Много от западните фирми произвеждат в Китай и продават по света ..дълги години американеца се е учил да произвежда коли ,но пустия му капиталист гони печалба и вижда че е по изгодно да се произвежда в Китай и да се продава ..тогава защо американеца да учи за технолог ,инженер в автоиндустрия ..по добре е да живее на помощи

    Коментиран от #61

  • 58 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Економист":

    Ердоган не ми е кумир но го разбирам ..човека е капиталист
  • 59 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Економист":

    Трамплин имам предвид това ..взимаш кредит от Запад , правиш лъскав мол,летище и хотел ..след това го пълниш със стоки повечето произведени в Китай и събираш туристи от България , арабите,Европа,Русия ...и печелиш пари ..това което правят

    Коментиран от #60, #62

  • 60 Економист

    4 4 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    Айде, бай. Не си ми интересен..не ставаш Хасане, не ставаш.Едни и същи изтъркани опорки въртиш от години. Като латерна си. Нищо чудно, че с такива като тебе Ердоганя клекна за чаламба.Докато има такива като тебе, Турция е заплаха единствено за себе си...Дали ме разбра?
  • 61 Да..това беше..

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Хасан":

    Преди кризата, от 1979г когато се отвори Китай, точно това се случи. Сега нещата се промениха коренно, Западни и Щатски фирми в момента правят планове, да изтеглят част от производствата си в Китай. Става въпрос за високотехнологични производства и такива с по-висока и средна добавена стойност. За да се намали зависимоста на ЕС и САЩ от Китайският внос. Обаче това не е бърз процес, и няма да е евтин, но с държавна помощ и фирмена, този процес може да се осъществи в средносрочен план, 10-12години, да ще купуваме малко по-стоки, няма да има такава зависимост от внос, ще се открият нови работни места, част от производствата може да се пренасочат към периферията на ЕС.

    Коментиран от #72

  • 62 Да, така се прави....

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    Взимаш кредити, строиш каквото си наумил, пълниш ги със стоки от където си искаш, да, китайските са най-много, вероятно, и печелиш пари. Но това не е трамплин на Турция, на Западноевропейските фирми към Китай. Те си имат собствена икономическа политика към Китай. Турция ли ще чакат, да ги насочва? В какъв ареал се разпростира влиянието на йоана????, само регионален, не е световна валута. Спомни си как руснаците изреваха на умряло заради йоана, решиха да играят срещу долара😂😂😂..търговският си стокообен го обърнаха в йоани, китайците като девалвираха йоана, съвсем целенасочен и руснаците ревнаха😂😂, загубите им се изчисляват в милиарди долари. За това умните държави, си държат парите..в местна валута, долари, евро, и останалите четири валути, които се търгуват на валутните пазари, плюс злато. Защо БРИКС се разпадна?? Защо не търгуват със собствените си валути?? Турската лира как се вмества в този пейзаж. Какви йоани, какви пет лева. За какъв нов финансов колос който се задава, говориш? Мога да ти изредя дузина икономически аргумента в моя полза. Ти използаш хипотетични теории и опорки, общи приказки. Това което го казваш за Китай, може да се случи след 150години..ние няма да сме живи да видим дали изобщо ще се случи. Аз ти давам икономически аргументи в , краткосрочен и средносрочен план, че това няма да се случи, това което пишеш за Китай, Турция, и цялата ти икономическа концепция за региона и света. А това че България е малка страна, а Турция огромна по на

    Коментиран от #63

  • 63 Продължение...

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Да, така се прави....":

    Огромна по население, не е чак толкова голямо предимство, има и други фактори, виж Русия, най-богатата на суровини държава, а огромна част от населението живе по зле от българите.
  • 64 И още нещо Хасане..

    2 2 Отговор
    През 60те и 70те години на миналия век, след като Европейските икономики се въстановяват след ВСВ, Турция получава огромна помощ, отварят се пазарите на труда за турски работници, тогава когато безработицата в страната е огромна, икономиката е слабо развита, поради гоеполитическото си положение Турция получава невероятен шанс. Инвестират се в турската икономика милиарди долари, нови технологии, заводи, нови производства, отварят се пазари в Европа и САЩ. Икономиката върви нагоре, и за толкова години тъпкане с пари от Запада и САЩ, стандарта ви на живот трябваше да е като в Австрия...такъв ли е..???? Не казвам че ако нас ни беше се паднало това, щях ме да сме като австрийците, но поне имаме оправдание, с Руснаците изтеглихме губещият билет. И сега какво? Огромни турболенции в икономиката, и после, хайде от начало. Много умно управление..няма що.

    Коментиран от #66

  • 65 ЕЕМ

    2 0 Отговор
    Най- ниската пенсия в Турция е около 2500 лири, най-високата е около 9500 лири. Вие смятате кои е добре, кои е зле и кои как живее.

    Коментиран от #67, #69

  • 66 Економист

    3 2 Отговор

    До коментар #64 от "И още нещо Хасане..":

    Имам един спомен от едно мое ходене до Одрин, някъде беше 2006 или 2007 година. Бях по работа и преди да си тръгна имах някакви дребни евра-5-6 в монети и си викам''Чакай да ги пръсна''. Гледам една лавка, нищо и никаква, и един чичак чете вътре вестник. Викам му -дай ми за тези евра каквото ти дойде на ум, да не ги връщам обратно . Грейна оня ми ти чичак и се зарови във вестника , гледал по какъв курс да ми ги смени. А още от началото ми се стори нещо не съвсем в ред ситуацията..и като се позагледах, знаеш ли какво открих. Ми чичака беше неграмотен бе..държеше вестника наобратно. Може да ви се стори невероятни, но това е самата истина. Та с такива тръгнал Ердоган да завоюва Европа. Колкото пъти се сетя за тоя случай..хахахаха. А да ти кажа как ми напълни''торбите'' чичката. Като сметнах после, ме беше натоварил със покупки за над 20-30 евра по техните цени-две кутии с дъвки, стек пепси кола, две двулитрови кока коли, 3кг мандарини, три опаковки със някакъв снакс и още доста други неща. Та как да не ги обичаш такива комшии..И досега ми е пред очите чичака....да е жив и здрав и все такъв алъш-вериш да върти.

    Коментиран от #68, #83

  • 67 Не бързай с изводите...

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "ЕЕМ":

    750лв е минималната пенсия в Турция..да...но отчиташ ли огромната инфлация и девалвация на лирата, растящите цени на всички продукти, отчиташ ли населеното място където живеят тези с минимална пенсия, как се живее с тези пари в големите Турски градове? Големите разходи слагаш ли ги? С този темп на инфлацията до нова година няма да са 750лв, по-малко ще са, независимо колко нули ще им сложат, правят индексация с 20%, например, а цените скочили с 40%, да не окаже накрая че българите с по-ниски пенсии, живеят по-добре от турските пенсионери.
  • 68 😂😂😂😂😂😂😂

    0 2 Отговор

    До коментар #66 от "Економист":

    Сериозно ли бе, не се ли майтапиш???😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #70

  • 69 Димократ

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "ЕЕМ":

    Абе знаем за пенсиите, знаем, добре че се намери ти да ни светнеш..По-добре кАжи как върви паламуда, паламуда как върви..И лабрака, за транчата нема да те питам, щото съм сигурен че не можеш да си я купиш. И като са толкова добре с пенсиите, какво стана с подвижните зарзаватчииници..от какъв зор продаваха на половин цени по кьошетата и сокаците на Истанбул, като са толкова добри пенсиите там, а?

    Коментиран от #71

  • 70 Економист

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "😂😂😂😂😂😂😂":

    Абсолютната истина, заклевам се в каквото искаш. Между другото-това ми е най-яркия спомен от Турция , и колкото пъти се сещам за него ми се качва настроението...този и още един..спомням си на какво миришеше около стените на джамиите при първото ми ходене през деведестте години. Айде, няма да казвам , че ще бъде прекалено грубо за Хасанчо. Всички знаем какви са чистофайници...

    Коментиран от #74

  • 71 😂😂😂😂😂😂😂

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Димократ":

    Остави го да продължава да ни светва, 91г един мой съсед, пенсиониран в Турция, си беше дошъл, на гости при роднините си. Попитах го колко ти е пенсията. Четири милиона лири, ми каза, какво можеш да си купиш с тях го попитах...ааа...почти нищо, само малко храна. За това му казвам на този, че при голяма инфкация..всичко е относително..за покупателната способност говоря.

    Коментиран от #73

  • 72 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Да..това беше..":

    Това го искат политиците ..но пустия му капиталист ..ако има печалба не го интересува политика ,диктатура,ислямисти,комунисти

    Коментиран от #80

  • 73 Економист

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "😂😂😂😂😂😂😂":

    Абе тее много добре знаят за какво става дума, ама обичат да се правят на умрели мишки. И ние не сме цъфнали и вързали, ама те пък хептен овършаха нивата. Че и дебелооки бе. Увиснали са някъде в началото на 50тте години на миналия век и си мислят че са хванали господ за шлифера. Пъчат се с армия, с въоръжение, а не си дават сметка че днес войните са икономически. А турската икономика умира само за една седмица, ако ЕС им изпраска мита и малко, не много, санкции. То и затова Ердо даде заден , че лошо се пише. ЕС е търпелив, ама всяко нещо си има край. А Ердо много преекспонира нещата. И тия газови залежи май се оказаха голяма измама, турска пунта мара. В последния брой на''Економист'' , мисля че беше , има една статия..направо им избива зъбите на комшиите. Май че твърде рано се отказват от руския и азерския газ, като разчитат на това ефимерно, с нищо не доказано находище. С две думи -турчака е бил и винаги ще е въздух под налягане.

    Коментиран от #75

  • 74 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Економист":

    Турция е класово общество ..има си различни класи ..ти като отидеш от България си в контакт с най низшата класа ...в Турция преди не е имало масово образование а само на най способните и умните ..затова имат световно известни лекари,икономисти,бизнесмени ,артисти и други ..докато в България си имаше масово образование ..куцо и сакато учи ..и като стана пандемията в цяла Европа нямаше нито една фирма за производство на маски и си крадяха един от друг

    Коментиран от #76

  • 75 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Економист":

    Разбирам ти травмата от историята ..не само ти ..и арменеца,гърка,сърбина,арабина и др...Турция дълги години сама задържаше СССР на южния фланг на НАТО а беше обградена от съветска Армения,Грузия,България ,Сирия ,Иран ..и врага на Запада Саддам ..и " съюзническа " Гърция

    Коментиран от #81

  • 76 Економист

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "Хасан":

    Добре де, съгласен съм с тебе. Ха сега ми отговори-ти къде виждаш своето място, в кой вагон, ако не дай си боже, Ердоган ви ''помогне''...хахаха..според мен едва ли ще ти дадат агите и бейовете и патките да пасеш. Това на майтап, а истината е че турската икономика е точно в ролята на чичака-продава , ама за колко, не е важно, важното е алъш-вериш да става, да се въртят едни пари.Та затова лиретката стана за 4-5 години от 1лев на 0,20стотинки и продължава да затъва ..щото явно много са чичаците в Турция..прекалено много. Но иначе не може да се отрече, че Ердо направи летище на щъркелите, най-голямото при това, и в залите за пътници се гонят ветровете.

    Коментиран от #78, #79

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "Економист":

    Ама това иска и турчина ..да има оборот ..ти искаш един хотел в Сл.Бряг да има 20 процента гости но 150евро за нощ ..а турчина иска 90процента да е запълнен за 50евро ..
  • 79 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "Економист":

    А летището това е визия ..Истанбул е кръстопът между Изток и Запад ,Север и Юг
  • 80 Хасане...

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "Хасан":

    В момента ти пишеш като журналист, хвърляш фактите на масата и спираш да коментираш, какво се крие зад тези факти? пред история, сегашно положение, детайли, нюанси, стратегия..това го подминаваш. След отварянето на китайската икономика към света, пустите капиталисти изнесоха производства там, за бързи и лесни печалби, под благосклонният поглед на политиците. След глобалната икономическа криза, загубите на тези капиталисти са огромни, на хиляди работни места също, на политиците им припари под задниците, това дойде от Китай, по ирония на съдбата. Недоставените поръчки от Китай блокираха цели сектори от икономиката. Сега осъзнали бедата, капиталистите и политиците започват операция по защита..или обикновена защитна реакция. Както ти писах, подготвят се планове за постепенно изтегляне на стратегически производства от Китай, в горният пост съм описал какви, и по какъв начин ще стане. Това е в средносрочен план, 10-12 години. Това не са празни приказки, това е план съобразен със сегашната ситуация и защита срещу други подобни кризи, и съвсем логичен. В потвърждение на това което съм написъл, следи изявите на Тръмп или Байдън, ако спечели, също и реакциите на ЕС, това няма да е план, от тази година за догодина, а поетапен, разположен във времето план. Стягане на примката бавно и методично. Да уточня, тук не става въпрос за изтегляне на всички произвоства..а, само някои.
  • 81 Економист

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Хасан":

    Така, така..мноого съм травмиран, ма от събитията 86-89 година, когато беше на Голямата екскурзия. Аз ти бях нещо като туроператор тогава, заверявах на такива като тебе билетите. Може да не значи нищо за тебе, ама все пак да ти го припомня...виждам че ти харесва историята...

    Коментиран от #82

  • 82 TRoskOt

    3 1 Отговор

    До коментар #81 от "Економист":

    Аааа като журналистката Маргарита Михнева дето на времето по Голямата Ескурзия бродеше по тогавашните студенстки бригади и ни ги бращолевеше като тебе срещу турците а си мислехме че е нещо навремето а тя каква била.
  • 83 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Економист":

    Що за племе сте ? Човек не може да ви разбере хем отивате в Едирне да пазарувате на ефтино, хем я оплювате...омразата която е насадена в душите ви от прадядовците ви си казва думата...нима не виждате красотите на Турция, пътища, болници само новото летище Истанбул е мечта която Българите не биха си позволили...колко смешно е да погледнете Турция през очите на един неграмотен старец!...

    Коментиран от #84

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: