24 Септември, 2020 20:30 3 740 30

Виктор Орбан и "перверзията" на Запада

  • виктор орбан-
  • фидес-
  • унгария

Предизвикателството, отправено от Орбан към Запада, може обаче да се обърне срещу него - дори Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември

Виктор Орбан и "перверзията" на Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Срещу либералния Запад, джендър-идеологията и плановете за “подмяна на населението“ – унгарският премиер Орбан хвърли ръкавица на ЕС. Много сме различни, казва той от името на християнско-консервативния европейски Изток.

Заради коронавируса тази година Виктор Орбан трябваше да се лиши от голямата сцена. И поради това му се наложи да помести политическата си програма на страниците на близкия до правителството вестник „Magyar Nemzet".

В есето си той ясно отхвърля либералния Запад: „От гледна точка на Централна Европа Западът е загубил привлекателността си“, пише Орбан. Житейските модели на либералния, отворен към света Запад, и на християнско-консервативния Изток са несъвместими. Политическите сближавания на двата лагера, каквито има например в Австрия и в Германия между християндемократи и Зелени, са определени от унгарския премиер като „перверзия“.

Различните възгледи за света ще разцепват все повече Европейския съюз, обяснява по-нататък Орбан. Унгария би искала, заедно със съюзниците си в региона, да се концентрира върху конкурентоспособността на ЕС. Но мнозинството в Брюксел възпрепятства този курс, тъй като наред с другото преследва сляпо целите, свързани с опазването на климата, и се стреми към мултикултурно общество.

Според унгарския премиер, и образователната политика на Запада е несъвместима с християнско-консервативните държави: „Целта на нашето образование е децата ни да станат патриоти, които да съхранят нашите запазени традиции.“ Освен това училищата би трябвало да потвърдят сексуалната идентичност на децата, която „създателят им е дал при раждането им“, и да опазят малолетните от „джендърската идеология“ и „пропагандата на хомосексуалните“.

Остър тон и конспиративни теории

Орбан и неговата партия „Фидес“ от години твърдят, че европейските консерватори са предали идеала на християнска Европа. Обосновавайки се, Орбан прибягва все към едни и същи конспиративни теории. И в актуалното си есе той пише, че европейските институции служат на „Джордж Сорос и неговите хора“, а не на гражданите на Европа. Американският милиардер работел съвместно с „брюкселския елит“, с „международните медии“ и „маскираните като обединения на гражданското общество неправителствени организации“ за разрушаването на националните държави и християнско-консервативните правителства. Орбан за пореден път посяга и към харесваната от дясноекстремистките кръгове теория за „подмяната на населението“: един „глобален елит“ искал да постигне „открити общества със смесен етнос чрез ускоряване на миграцията“.

През последните седмици Виктор Орбан втвърди тона към своите противници. Това може и да е свързано с факта, че напоследък броят на новозаразените с коронавирус в Унгария расте драматично. „Орбан се страхува много, че покрай пандемията и икономическата криза може да загуби популярността си“, казва по този повод унгарският политолог Петер Креко. Затова през последните месеци той наложи още ограничения на свободната преса, осигури си извънредни пълномощия и съкрати средствата за опозицията, припомня Креко.

Освен това различни фракции в Европейския парламент заявиха, че ще одобрят новия бюджет на ЕС заедно с предвидените милиардни помощи само при условие, че той е обвързан със спазването на критериите за правовата държавност. В есето си Орбан определя това като „изнудване“ и обявява, че в този случай няма да даде съгласието си за бюджета. Политическият наблюдател Петер Креко обаче смята, че едно вето на Орбан е малко вероятно, тъй като унгарският премиер е зависим от бързите финансови помощи на ЕС. Освен това, независимо от отправяните от него заплахи, на европейско ниво Орбан в повечето случаи е проявявал склонност към сътрудничество.

Въпреки това отношенията на Унгария с ЕС са трайно увредени: от 2019 година членството на партията „Фидес“ в Европейската народна партия е суспендирано. Възможното ѝ изключване нееднократно е било на дневен ред, но заради пандемията в началото на септември бе отложено за пореден път.

Подкрепа за Тръмп

Поради това Виктор Орбан търси съюзници от другата страна на Атлантика. В своето есе той (пръв от правителствените ръководители на ЕС) обявява подкрепата си за преизбирането на Доналд Тръмп през ноември. Той твърди още, че Унгария отхвърляла „моралния империализъм“ на демократите в САЩ.

Въпреки сближаването на Орбан с Русия и Китай, отношенията между Вашингтон и Будапеща изглеждат изключително добри. Администрацията на Тръмп покани единствено унгарския външен министър Петер Сиярто (от всички първи дипломати на ЕС) за подписването на споразуменията за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства и Бахрейн в Белия дом. На финала на церемонията Сиярто дори предложи Тръмп за Нобелова награда за мир.

Опасен външнополитически баланс

Орбан и Тръмп си приличат не само реторически и политически, казва Петер Креко – те имат нужда един от друг. „В ЕС няма много други, които открито да подкрепят политиката на Тръмп, докато Орбан го прави“, посочва политологът. Това важи и с обратен знак.

В дългосрочен план сближаването на Орбан с Русия и Китай обаче може сериозно да обремени отношенията с Тръмп, смята Креко. По отношение на унгарската външна политика той говори за „опасен и крехък баланс“. Предизвикателството, отправено от Орбан към Запада, може обаче да се обърне срещу него - дори Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    80 2 Отговор
    Прав е Орбан и явно не крадат колкото при нас! Тези ще са следващите, които ще напуснат ЕС. Нищо общо с Боко, ако да казват, че е диктатор,
  • 2 Gen Gurko

    83 2 Отговор
    Статия казваща това , което повечето нормални хора чувствуват и знаят. Идва краят на тази идеолигическа перверзия, смесица от идеология, деспотизъм, маккартизъм и напомняща методите на Инквизицията за неправоверните последователи. С победата на Тръмп ще дойде време някои да обясняват и се каят, Ще дойде и редът на НПО-тата и метастазите на т. нар. Хелзинкски комитети, играещи ролята на пета колона на евреина-спекулант и разрушител на всички традиции по пътя си - Сорос.

    Коментиран от #19

  • 3 Джендъри,вън!

    79 3 Отговор
    Орбан е най-добрият политик в ЕС,той трябва да командва и такива като него,ЕС ще стане първенец за няколко години!
  • 4 Сийка

    76 2 Отговор
    Орбан е прав за необходимостта от християнски консерватизъм и нуждата от национална политика.
  • 5 JEB

    6 33 Отговор
    могат да напуснат нищо всичките им пари идват от германия
    нямат излаз на море
    лично не се задълбочавайте в драмите на унгарците те са си добре
  • 6 Орбан - Президент на ЕС

    59 2 Отговор
    Е такива хора трябва да управляват ЕС. Хора който мислят за ЕС.
  • 7 JEB

    3 15 Отговор
    даже практикуват стрелба с лък на кон
    пък науката е доказала че калашников ги преодолява препятствията
    винаги

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 JEB

    17 2 Отговор
    не е лошо да почнете да се предавате в герб
    назряват големи събития много скоро
  • 11 Перо

    5 0 Отговор
    Бате Бойко_/_със200
  • 12 ГруЮ

    39 1 Отговор
    Неолибералите не харесват нито леви, нито десни като Орбан.Никой, който не им играе по свирката.В този смисъл, личности като Орбан, Путин, Си Дзипин и Тръмп са изключително ценни- защото не са част от статуквото.
  • 13 В.В.П.

    8 25 Отговор
    Най противните и сопнати хора са маджарите..КОГАТО ПЪТУВАМ В ЕВРОПА ПО ШОСЕ ИЗБЯГВАМ УНГАРИЯ...ОТ ОНО ВРЕМЕ..ОРБАН СИ Е ТЕХЕН ГЕРОЙ ...ДА СИ ГО ДОНДУРКАТ ..

    Коментиран от #17, #18, #21, #28

  • 14 Zentramant

    33 3 Отговор
    Виктор Орбан е единствения политик, чиито възгледи изцяло се препокриват с моите. Това прави г-н Орбан в очите ми един ВЕЛИК европейски политик.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 не може да бъде

    24 2 Отговор
    В царството на слепите зрящият е ненормален!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 плевен

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Gen Gurko":

    Не се заблуждавай относно ролята на DW.Те са един от основните проводници на джендърството у нас. Всичко което казва е примесено с ирония, дистанциране и опити за дискредитиране на Орбан.
    Що се отнася до нас, ние трябва да сме наясно, че не можем да променим политиката на основни държави в ЕС. До като е време трябва да се махнем от този извратен съюз, или да станем като него.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 В.В.П.

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "В.В.П.":

    Грешка пичуве..Туй за 18
  • 23 Грух

    9 0 Отговор
    Дойче веле - рупора на западните кръволоци, дето ни пият кръвта ежечасно !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Грух

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И тебе, кат те фанеха братушките - същото ! кикикики затова сега не си знаеш пола и защитаваш Дойче велето !
  • 26 Бойко бекапето-цървуля от Банкя

    2 10 Отговор
    Орбан е комунистическо отроче,син е на висши кадри на унгарското ЦК на БКП,не случайно левичаря дьорд шорош го взе под крилото си,и сега играят цирк за пред хората
  • 27 Гост

    6 1 Отговор
    Колко е смел Орбан, би трябвало да увеличи броя и качеството на охранителни те си, Западът прощава всичко, но не и критика към джендърските ценности.
  • 28 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "В.В.П.":

    Кого избягва ти и откъде минаваш по шосе, слабо ни интересува. Пробвай се в някой форум за шофьори. Тук говорим за личността на Орбан, един нетрадиционен политик, който има смелост да каже, че царят е гол.
  • 29 БРАВО

    3 1 Отговор
    Орбан, подкрепяме напълно!!!
  • 30 зара

    2 1 Отговор
    орбан е истински мъжага!!!
Новини по държави: