Last news in Fakti

24 Септември, 2020 12:42 2 377 28

ЕС не признава фалшифицираните избори в Беларус

  • беларус-
  • ес-
  • избори-
  • александър лукашенко-
  • кураж

Беларуският народ заслужава възхищение за куража

ЕС не признава фалшифицираните избори в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Припомняйки декларацията на Върховния представител от името на ЕС от 11 септември, Европейският съюз отново заявява, че президентските избори в Беларус на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. ЕС не признава техните фалшифицирани резултати. Поради тази причина церемонията „по встъпване в длъжност” на 23 септември и претенцията на Александър Лукашенко за получен нов мандат като президент на Беларус, са лишени от всякаква демократична легитимност.

„Встъпването в длъжност” напълно противоречи на волята на огромна част от беларуския народ, изразявана чрез многобройни, безпрецедентни мирни протести след изборите, и само задълбочава политическата криза в Беларус. Позицията на ЕС е ясна: беларуските граждани заслужават да бъдат представлявани от тези, които те изберат на нови приобщаващи, прозрачни и честни избори.

Беларуският народ заслужава възхищение за куража, с който продължава да демонстрира мирно за демокрация и за основните си права, въпреки бруталните репресии на беларуските власти. Изразяваме пълна солидарност с него и напълно подкрепяме неговото демократично право да избере своя президент на нови свободни и честни избори под наблюдението на ОССЕ/Офиса за демократични институции и човешки права.

Ние отново заявяваме нашето очакване беларуските власти незабавно да прекратят и да се въздържат от по-нататъшни репресии и насилие срещу беларуския народ, и незабавно и безусловно да освободят всички задържани, включително политическите затворници. ЕС остава убеден, че приобщаващият национален диалог и нови избори са единственият път за намирането на изход от сериозната политическа криза в Беларус, който отразява волята на беларуския народ. В контекста на настоящата ситуация, ЕС преразглежда отношенията си с Беларус.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрелата

    38 4 Отговор
    Че кой ва смята за нещо да се мешате в суверна държава която не е член гледайте ващте че Тикволандия гори вече

    Коментиран от #26

  • 2 az #Победа75

    33 3 Отговор
    Ама да не стане като във Венецуела? :)))))
  • 3 00000014

    35 3 Отговор
    Дреме им на 90% от беларуците за вас. А вие зорлем ще възсгановите СССР.
  • 4 да де

    36 1 Отговор
    Международните наблюдатели на изборите отбелязаха, че няма никакви нарушения и изборите са редовни. Какъв друг аргумент им трябва евролентяите от Брюксел???

    Коментиран от #27

  • 5 Бесен Язовец

    18 3 Отговор
    Слава на свободен Беларус и свобода на беларуският народ!
  • 6 А стига бе

    30 2 Отговор
    Чакайте сега-над 700 меж.наблюдатели казаха след изборите,че всичко е ОК....а сега били фалшифицирани изборите--май Западното лицемерие е безкрайно...?
  • 7 Именно

    23 0 Отговор
    А защо тогава признават фалшифицираните избори у нас?
  • 8 Сандо

    19 0 Отговор
    Доказателства?На кого му пука за някакви си доказателства?Има спусната задача и тя трябва да бъде изпълнена без значение каква е цената в пари,човешки съдби и дори живот.
  • 9 Учуден

    19 0 Отговор
    И как ЕС разбраха, че изборите са фалшифицирани след като не са искали да изпратят наблюдатели? Или така поСоросоСедераски щом не съвпада с интересите на някои?
  • 10 Българина

    17 0 Отговор
    А в турция и СА признава ли? Там са честни и евроатлантически!?!
  • 11 Бесен Язовец

    18 0 Отговор
    В Германия са фалшифицирани изборите гедерейката 16 години е канцлер! На ЕС не му е работа да се бърка в суверенитета на чужди държави то не са им купените марионетни колониите от Балканите!
  • 12 ПЕНКО

    16 0 Отговор
    БЕЛАРУС НЕ ПРИЗНАВА ПРЕЗИДЕНТА НА ШВАБИТЕ И ОБРАТНО ...."МУХА БРЪМЧИ ... КОМАР БРЪМЧИ " !!!!! В БЕЛАРУСИЯ ИМА ТОЛКОВА РЕД ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА : ШИРОКИ И СВОБОДНИ ПЪТИЩА /ОТ ПАРКИРАНИ КОЛИ / - ПЪЛНА ДИКТАТУРА НА ДЪРЖАВАТА НАД НАРУШИТЕЛИТЕ ; СПОКОЙСТВИЕ В ОТГЛУЖДАНЕТО НА ДЕЦАТА ; СПОРТ НА СВЕТОВНО НИВО; КУЛТУРАТА Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА !!!!!!!!!! ДОСТА ТРУДНО Е ЗА ЦРУ -ДА ПРОБУТА ДАЛАВЕРАТА СИ -СРЕЩУ РУСИЯ !!! ЗАЩО ЦИОНИСТИТЕ-ЕВРЕИ -СЕМИТИ В САЩ- НЕ РАЗБЕРАТ ,ЧЕ СА ОБРЕЧЕНИ ... --- ПАДА ДОЛАРА-УМИРА И СВЕТЪТ Е СВОБОДЕН !!!
  • 13 бс88

    13 1 Отговор
    Аз пък не признавам фалшифицираният ЕС, ма кой ме пита!
    Та толкова с признавам и не признавам.
  • 14 Бенковски

    14 1 Отговор
    ЕС е най-кпрумпораната административеа кпчина. Само нпменклатурчици. Беларус е свободна държава и е член на ООН и НЕ е член на брюкселската салата. Защо ЕС не ср произнесе - какво става в държавата членка България?
  • 15 само питам

    15 0 Отговор
    А защо ЕС признава фалшифицираните от Борисов избори в България?
    С над милион фалшиви "мъртви души" в избирателните списъци?
    "Гласуващи" за ГЕРБ и ДПС?
  • 16 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    ТОВА " ДЕМОКРАТИЧНА " НАМЕСА ЛИ Е ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ ЛАБОТИ НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА ??????????? ТА- ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕН ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ -ЗА НАМЕСА; ЗА ЗАЩИТА ; СРУЩУ КОГО И КАКВО ; В ПОЛЗА НА КОГО ;ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕ НА КАКВО ; ГОСПОДАРИ И ПРИСЪЮЗНИ ....????? ...ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА САЩ -НО ДНЕС ИГРАЯТ И КИТАЙ И РУСИЯ ?
  • 17 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ПИША ГО ЗА ВАС АНАЛ-ЛИЗАТОРИ ---ЗНАМ ,ЧЕ ГО ЧЕТЕТЕ - ПА И ПРАВИТЕ ДОКЛАДИ , А " ХИМИМПОРТ -АД"----ВИ Е ПАРАВАН !!!!!!!
  • 18 БПФ

    4 0 Отговор
    ЕС имаше ли наблюдатели в Белорусь? Или смята, че изборите не са били честни ей-така - по презумпция?
  • 19 реалист

    0 0 Отговор
    да така е като не си техен човек.....но виж боко тиквата това е друга бира ма нали лапат от него някакви пари та тои е просто чудесен
  • 20 Голям Слон

    3 0 Отговор
    Нека си представим хипотетично следната ситуация: от МВР на Беларус излизат и казват, че не признават изминалите парламентарни избори в България. Интересно ми е какво ще каже онза очилата магарица от МС по повод изказването. Колко нелепо и очевидно недалновидно е да взимаш страна и да се изказваш за преминали парламентарни избори в страна, която не е член на ЕС. То и за платените клакьори е ясно защо се прави и кой е реципиентът на всички тези изказвания. И с каква цел, разбира се.
  • 21 Брадвата

    2 0 Отговор
    ЕС-обратните са се водили винаги по обратния принцип, че една лъжа повторена 100-1000-милион пъти все някога ще стане истина. Срам ме е, че участвам в това сборище
  • 22 Перо

    0 1 Отговор
    Хвала тебе Бойко
  • 23 big

    2 0 Отговор
    А българските и чекмедже Бойко, защо признава?
  • 24 ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ

    1 0 Отговор
    Е ФАЛШИВ СЪЮЗ. .НАПРАВЕН ОТ ЕВРЕИТЕ ДА КОНТРОЛИРАТ И ПРЕВРЪЩАТ В КОЛОНИИ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ
  • 25 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    При положение , че е имало международни наблюдатели какви претенции имат от ЕС , Да дадат доказателства , приказките на домакинята ли са доказателствата или нейните 2 - 3 % - в Беларус има ред и закони , страната си има работеща икономика и не зависи от джендърите и техните йезуитски правила и заеми , още повече Беларус не е част от ЕС - не е ли по добре джендърите да погледнат какво се случва тук в Бг .
  • 26 Тъпчо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стрелата":

    си а не стрела, гола вода фашистки разсъждения, погледни какво прави оня диктатор със народа на страната! Ти да не си полицай на Борисов? Искаш да ходиш да пребивал хора, обади се на Лукашенка, може да изкарам някой лев..
  • 27 Тъпчо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    си а не стрела, гола вода фашистки разсъждения, погледни какво прави оня диктатор със народа на страната! Ти да не си полицай на Борисов? Искаш да ходиш да пребивал хора, обади се на Лукашенка, може да изкараш някой лев..
  • 28 Ъхъй

    0 0 Отговор
    Оня сам си е виновен, ако беше поне малко умен, щеше да си измисли по адекватен процент гласували за него, можеше и да не се стигне до тук, а той решил, че 80% са добре и всички ще повярват, а на Европа не и дреме конкретно за самата държава, а за тероризирането на народа и
Новини по държави: