24 Септември, 2020 15:03 5 924 73

Русия: Обвиненията на България са измислени

  • русия-
  • българия-
  • шпиони-
  • дипломати-
  • измислени

Решението на българските власти е било взето „на основата на измислени обвинения“

Русия: Обвиненията на България са измислени - 1
Снимка: Shutterstock

Русия изразява съжаление във връзка с решението на България да обяви за „персона нон грата“ двама служители на руското търговско представителство в София. Това се посочва в официална позиция на руското министерство на външните работи.

От руското външно ведомство заявяват, че решението на българските власти е било взето „на основата на измислени обвинения“. Още вчера от посолството на Русия в България съобщиха, че българската страна не е представила доказателства за това, че двамата дипломати са извършвали дейности, които са несъвместими със статута им, предаде БНР.

Според прокуратурата обаче от 2016 г. дипломатите са събирали за нуждите на руското разузнаване информация, свързана с модернизацията на българската армия. От руското министерство на външните работи посочват, че разглеждат действията на България като „преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество“ и че на по-късен етап ще обявят ответни мерки. Най-вероятно двама дипломати от посолството ни в Москва ще бъдат обявени за „персона нон грата“, каквато е нормалната дипломатическа практика.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    61 11 Отговор
    Знаем!

    Коментиран от #9, #21, #53

  • 2 Ххх

    95 12 Отговор
    Обвиненията са измислени ? Или може би подсказани - от някого, от някъде ?
  • 3 Мутри вън

    102 16 Отговор
    Така ще е докато това корумпирано лъжливо правителство не подаде оставка!
  • 4 Де Факто

    92 22 Отговор
    Прави са руснаците.Просто го казват по-дипломатично.Много по-остро могат(и трябва) да се изкажат, но явно възпитанието не им позволява.

    Коментиран от #10, #69

  • 5 Напиши коментар

    86 18 Отговор
    По заповед на кравата действат тукашните изменници,😡😡😡😡
  • 6 Ха-ха

    15 55 Отговор
    Бит и е... Н признават ли. Та Русия за признад
  • 7 да де

    97 16 Отговор
    Когато над 90% от въоръжението ти е от времената на СССР и ти знаят и кътните зъби да се твърди, че руснаците те шпионират е най-малкото странно.

    Коментиран от #65

  • 8 краварника

    87 11 Отговор
    Не са измислени, а инстуктирани. Ние нямаме капацитета да измислим нищо сами.
  • 9 Rado

    25 64 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Знаем, Русия никога не лъже. Путин каза Иран не е свалила самолета. Два дена по-късно Иран признава, че е свалила самолета

    Коментиран от #23, #72

  • 10 Хаха

    23 68 Отговор

    До коментар #4 от "Де Факто":

    Много са дипломатични руснаците, знаем а и се вижда. Литвиненко, Скрипал, Навални - голяма дипломация
  • 11 Бай Манчо

    66 13 Отговор
    Знаем , че са измислени и спуснати от козяк обвинения , но онова очилатото нещо с шарените роклички и 2 гънки от които едната е да пази равновесие а на другата си сяда може да подпише всичко което и наредят от козяк . ОСТАВКА ПРЕДАТЕЛИ НИЕ НЯМАМЕ АРМИЯ НАЛИ ТОВА ВИ БЕШЕ ЦЕЛТА .
  • 12 Сесесере

    20 96 Отговор
    Долни шпиони, вън от родината ни! Който ми сложи минус, значи е предател!

    Коментиран от #20

  • 13 Кукуригу

    55 9 Отговор
    е цялата ни територия, казват,че дипломатите са събирали за нуждите на руското разузнаване информация, свързана с модернизацията на българската армия, а ремонтират руски самолети за нашата армия.
  • 14 Bahti

    46 9 Отговор
    Мутропитек и каскет. Черната ръка на Кремъл не Забравя! Честито да ви е!
  • 15 В момента

    17 63 Отговор
    руската агентура се е активизирала. Тука гъмжи от руски шпиони.

    Коментиран от #18

  • 16 Каква Модернизация на Армията има

    51 12 Отговор
    Ремонтира се Стара Руска техника от преди 30 години!!! С този "шпионски" скандал Борисов си купува още малко време да е на власт, да се докопа до Редовни избори, Константинов. Примря!!! И да успее да раздаде, усвои, присвои парите от заемите, от Брюксел, най важното, той да организира изборите!!!

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дельо Хайдутин

    23 8 Отговор

    До коментар #15 от "В момента":

    Пази си дупарата!ха ха ха
  • 19 Абе

    12 26 Отговор
    По принцип съм съгласен с теб. Но...винаги има едно ''но'' . Ами ако не са? Тогава ко'праим???- пита се в задачата. Дори на времето, още при соца, при моята работа съм имал много контакти с руснаци..и не бяха никак безобидни въпросите им, задавани най-невинно, така, м/ду другото, докато си пиехме питиетата в семейна обстановка. Естественно, се правех на неразбиращ или по-точно-на глупак, но всъщност много добре знаех за какво иде реч. Така че-винаги имай едно на ум и не бързай с изводите и заключенията.

    Коментиран от #52, #62

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 верно ли

    12 37 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Нищо не знаеш!

    Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили, в т.ч. и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите самолети F-16, блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети, пише изданието. Второто направление на тяхната дейност е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки за ремонт на стара техника, тъй като страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия по това перо. Не на последно място е събирана информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете ѝ за развитие.
  • 22 другарят

    39 12 Отговор
    Не могат да разберат руснаците, какво е това да си колония и това е!Боко си мисли, че по този начин ще успокои бандитите от фашистка Америка, които искат спиране на Балкански поток. Разбира се това няма да стане..Хем ще понесем загубите от спрените газопроводи, хем ще теглим многомилиардни заеми с които да плащаме за прескъпо остаряло американско оръжие.
  • 23 Така и

    7 14 Отговор

    До коментар #9 от "Rado":

    ... мога да разбера тези, дето са ти сложили минуси, след като много добре знаят, че казваш истината. И това може много лесно да се провери и докаже.Но какво чудно има ..все пак-българи сме..балканци сме.
  • 24 През шпионката

    33 2 Отговор
    Хванаха руски шпиони, а защо не разкриват, обявяват и наказват българските предатели? Кои са?
  • 25 Русия не изразява съжаление, Русия е

    32 9 Отговор
    Ядосана за Поръчковия скандал за шпионаж!!! Нашите военни заводи произвеждат боеприпаси, ни нямаме Лиценз за нищо от Руското оръжие!!За това Бойко Спешно полетя с вертолета, да покаже че се работи по газопровода! ДА УМИЛОСТОВИ РУСИЯ ЗА ГАФА!!! НИЩО НЕ ПОКАЗА, ЕДНА ГРУПА РАБОТНИЦИ И ЧИНОВНИЦИ С КАСКИ ЗА МАСОВКА И ПРИКАЗКИ, ПРИКАЗКИ!!! По Руските Телевизии са Бесни, че пак ние изпълняване Мръсните поръчки срещу Русия!!
  • 26 КОНТРАТА

    33 6 Отговор
    Българиня затова е и седяла 500 години под робство заради интриги и предателство това сега е поредното доказателство, че българите се управляват от изнудване и корумпирани измамници!
  • 27 Далече от истината си

    42 8 Отговор

    До коментар #16 от "Каква Модернизация на Армията има":

    "Армията" ни е с въоръжение не от 40, а поне 60 до 70 години. И какво може да заинтригува руското разузнаване? Това, което е останало от ВПК все още е от времето на Хрушчов. Но отдавна България е васална и зависима територия. Преди приятелите бяха едни, а сега - техните съперници. Но народът ни е казвал винаги - никога срещу Русия!

    Коментиран от #66, #70

  • 28 Сандо

    33 9 Отговор
    Така се задържа власт!Слушкаш и папкаш!И ЕС си мълчи когато му разпоредят.Има само един проблем - милата ни държавица си отива,там,където и други държави са вече - в историята,в небитието.Ето затова трябват протестите.
  • 29 Private Spaсe

    30 8 Отговор
    Краварите изнудват мощенника крадлив Боко - крадецо с материалите занесе и от шпионина Цецо - асансьора!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 смях

    37 7 Отговор
    Много ми е интересно какви сведения събират. Пистолетите в армията-руски.Автоматите-руски.Танковете-руски. Инженерната техника-руска.Самолетите-руски, съвсем скоро дошли от ремонт пак в Русия или от някоя нейна подопечна република. Доскоро и кирките и лопатите бяха руски, сега не знам - може вече да са китайски. И така нататък почти за всичко. Е, внесли сме няколко камионетки от Заада, ама това какво да му шпионираш, като те се продават свободно на пазара на въоръжение по целия свят и не е нищо секретно. Даже тези самолети, дето ще дойдат евентуално след три години са от старото поколение, чиито разработки са добре известни на руснаците отдавна. Затова е хубаво като се правят такива обвинения, да се каже - на еди коя си дата, еди къде си, в еди колко си часа, еди кой си е предал на един друг еди кой си чертежи не еди що си или договори за еди що си. Заловени са в момента на предаването, а уговорката е документирана например със СРС или свидетелски показания.Това е шпионство и хората ще кажат "Браво на службите, защитават националните интереси". Другото е пълни измишльотини.То всеки може да каже, че имал сведения за нещо си си и прочие празни приказки. Явно става въпрос за поредното натягане пред тези, дето се готвят да ритнат стола на натягащите се.

    Коментиран от #32

  • 32 Да бе

    7 16 Отговор

    До коментар #31 от "смях":

    Щом казваш!
    Утре ще те поканим за свидетел, когато съдят тия, дето са предавали сведения!
  • 33 пешо

    21 5 Отговор
    някой търси повод , да спре турски поток 2

    Коментиран от #39, #41

  • 34 Смех !

    27 6 Отговор
    Македония и Албания са тигри в сравнение с нас.Какво ще шпионират руснаците в кочината,като отдавна всичко тъне в разруха.Сигурно са броили ЗИЛовете и ГАЗките в 5-те поделения на "великата ни армия" !
  • 35 пешо

    21 3 Отговор
    видя ли са шефа на разузнаването гол .

    Коментиран от #45

  • 36 Дългият

    6 29 Отговор
    Как пък един път не казаха че обвиненията са достоверни...Навални се самоотровил...няма участие на руски хакери с САЩ...Сега БГ си измисляла за шпиони...

    Коментиран от #54

  • 37 Ну погоди

    3 35 Отговор
    Нa брaтушките товa им е в кръвтa... Aлкохолици ,проститутки и шпиони.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 тъй тъй

    17 5 Отговор

    До коментар #33 от "пешо":

    Така е - ама вместо да скачаме срещу Русия, само и само да изпълняваме поръчките на САЩ - гониме известни шпиони!
    И така - хем се правим, че сме загрижени за интересите на САЩ, хем на практика не правим нещо срещу Русия!
    И руснаците го знаят!

    И вълка САЩ сит - и агнето Потока цяло!
  • 40 Stéphanie 🎲

    6 29 Отговор
    Те да са само двама с мед да ги нахраниш!!!А руската св*ня Semion Mogilevich с бензиностанциите и мръсня му бизнес. Има много за чиска още ....Започва и в България да става интересно 😂
  • 41 Споко

    23 6 Отговор

    До коментар #33 от "пешо":

    Турския паток ще го има, защото балтията е наточена от "батко" Путин и ако на Нова година няма газ в тръбите, матряла ще плаща както за Белене! Това е сигурно. Но шкафа си остава за лично ползване.
  • 42 Бачо

    26 5 Отговор
    Какво разузнавали? Българската армия ли? Че има ли такава?
  • 43 БУЛГАР

    26 3 Отговор
    Чакам да видя кога от други посолства ще бъдат изгонени ( американското )
  • 44 Херо Мустафа

    26 7 Отговор
    Американската посланичка стой зад това. Всичко е ясно!!!! Оставка боклуци мръсни!!!!
  • 45 Интересно

    23 5 Отговор

    До коментар #35 от "пешо":

    Не змаех че имаме разузнаване. То и армия нямаме. Разбира се че някой взима заплата за тази длъжност, но това не значи, че върши нещо "на ползу роду".
  • 46 ДаДа

    7 16 Отговор
    и Навални се отровил сам ;)
    За кеф.
  • 47 Перо

    3 3 Отговор
    Дали ще има шушляци довечера
  • 48 Фрг

    22 4 Отговор
    Руснака се интересува от американските бази в бългерия и от нищо друго.за нас знае абсолютно всичко.аза посланиците е ясно американците постоянно ръчкат нашти служби да сме в недобро отношение с русия.
  • 49 Здрав разум

    8 27 Отговор
    Чета и се чудя. Вие българи ли сте или 16 република на СССР? Гонят ги, българските им помагачи ще си понесат последствията. Прокурорът си върши работата. Толкоз!
  • 50 манафоглу

    5 11 Отговор
    Стига с тези глупости бе. По добре напишете че кораба Сюлейман Хафъз откри газ на Турско -Румънската граница по делтата на Дунав. Слава на Реджеп господаря на Румели и на робската рая.
  • 51 Бай Герги

    21 6 Отговор
    Сега разбрах Гешев колко е тъп да слуша американски говеда
  • 52 Абе като

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    чета това което си написал не си се правил. Простено ти е. Ти няма как да го знаеш.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 МОСКВА

    25 5 Отговор

    До коментар #36 от "Дългият":

    Алоооу МАРКУЧА, ти сериозно ли мислиш, че Дневални е отровен от руските служби, и после е пуснат във ФРГ?! Нали ако са го тровили отдавна да е в отвъдното, бе френд. И защо англичаните не дадоха на Русия никаква информация за Скрипал?! Я дърпай маркуча към краварника при "печките".
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Щирлиц

    10 0 Отговор
    Имаше един такъв виц:Двама сноби си говорят:- Вчера един целуваше жена ти на гарата. - Хм, то пък една гара....... Та и в случая те така: Една колония и една държава си говорят с ноти.- Вчера хванахме двама ваши агенти да шпионират колониалната армия.-Хм, то пък една армия...Хм,хм, то пък едни тайни......
  • 58 Перо

    17 3 Отговор
    Как до сега не хванаха един шпионин от друга държава или само Русия има разузнаване! През соца,когато имаше контраразузнаване,хващаха израелски,германски,италиански,сръбски,американски,гръцки,турски, сега се изпариха,без оглед на членството в НАТО.
  • 59 КРАЛИ МАРКО

    15 5 Отговор
    Някакси не мога да си представя руснаците като наши врагове. За мен сащ са най голямото зло на земята. Така е било така и ще бъде.
  • 60 хахаха

    7 3 Отговор
    а не е ли по-вероятно, че тия двама търговски представители са се интересували от състоянието на армията, за да предложат на страната ни да си купи въоръжение? Всяка страна с голям ВПК гледа да пробутва производството си...бизнес и нищо повече...
  • 61 Диамантената ръка

    3 1 Отговор
    За тия всичко е измислено
  • 62 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    По време на соца абсолютно всичко се е знаело от руснаците ,така,че изобщо не е имало нужда да разпитват точно пък теб.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Иван

    3 6 Отговор
    Няма по голями наглеци и лъжци от руснаците.Ако се разпадне това котило на корупция и лъжа ,светът ще стане много по спокойно място за живеене.Жалко ,че запада няма лидери като Рейгън,Тачър,Кол и сие ,да ги заврът в кучи г.з и да се свърши един път завинаги с тая напаст.
  • 65 И аз да кажа

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    Ми затова шпионират превъоръжаването, което не е съветско. Какво нелогично виждаш?
  • 66 Мисля си

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Далече от истината си":

    Хубаво, и аз не желая да се ежим на Русия, но пък да ни брои за територия, където всичко й е позволено също не бива! Вас не ви ли дразни пренебрежителното изявление на депутата им Толстой как са ни изкупили? Някой европеец или американец да си е позволил такива приказки? Дори турчин не е -факт!

    Коментиран от #68

  • 67 Ха ха

    3 1 Отговор
    На шкембе войвода армията шпионирана! Бе първи април мина отдавна бе смешен Върл Мародер, Рекетьор и Обирджия ( ВМРО)...Сигур са искали да разберат колко лопати имаме, то май само тая "класифицирана" информация не известна
  • 68 Стига ва

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "Мисля си":

    Нас ни дразнят 4 бази с кравари дето не плащат и един цент, щоно не им е всичко пизволено...тролче ск ти май а?!))))
  • 69 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Де Факто":

    Споко сега Маша като удари една линийка ща се изкаже по - остро
  • 70 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Далече от истината си":

    Приятелю това за никога срещу Русия не го е казвал народа. А когато е трябвало народа е бил срещу Русия пример ПСВ диви руски орди нахлуват в България и така са клани от българския народ както и татарин не ги е клал. Толкова сме впечатлили германците, че когато Русия е подписвала безусловната си капитулация са поканили български представители да подпишат и те.
  • 71 Доцента

    0 2 Отговор
    Скоро и Радев ще е персона нон грата,с раиран костюм
  • 72 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Rado":

    Бе вие КГБ ги изкарахте пионерска организацив😅😅😅
    Всеки ден тровят, а никой не мре😅🙄😅🙄
  • 73 Хаха

    1 0 Отговор
    Бе вие КГБ ги изкарахте пионерска организация😅😅😅
    Всеки ден тровят с най страшната отрова, а никой не мре😅🙄😅🙄
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания