Last news in Fakti

24 Септември, 2020 20:19 11 115 54

В Австрия: Борисов използва коронавируса за натиск

  • бойко борисов-
  • натиск-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • австрия-
  • премиер-
  • протести-
  • иван гешев-
  • мафия-
  • ес

Протестиращите описват Борисов и неговото правителство като мафия

В Австрия: Борисов използва коронавируса за натиск - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От месеци България е разтърсвана от протести. Участниците в тях настояват за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Отново и отново по време на протестите се стига до сериозни сблъсъци, при които има пострадали хора и арести, включително при протестите по случай Деня на българската независимост тази седмица. Управляващата от 2017 г. коалиция на Борисов иска да остане на власт с оглед на кризата с COVID, съобщава австрийската национална телевизия ORF, предаде агенция БГНЕС.

Наскоро Борисов отново отказа да подаде оставката на правителството си, аргументирайки се отново с коронавирусната криза. Той при всякакви случаи използва и инструментализира кризата като средство за политически натиск, подобно на „джокер”, твърдят опонентите му. Следващите редовни парламентарни избори са през март 2021 г. Протестиращите обвиняват Борисов в корупция и близост с олигарси. България е смятана за държавата в ЕС, в която корупцията е най-широко разпространена. Страната е сравнително бедна. Малко на брой олигарси контролират големи части от икономиката.

Борисов се опитва също да дискредитира протестиращите, като ги свързва с престъпници. „Мафията сега иска да свали правителството (…). Това ме кара да мисля, че не трябва да се подава оставка “, каза премиерът в средата на септември. „Хазартният бизнес, контрабандистите – всички те сега са на улицата срещу нас”, заяви той, имайки предвид хазартен бос, който се намира в Дубай и в София е обвинен в убийство и ръководене на престъпна група. Прокуратурата го обвинява, че ръководи и финансира протестите.

Тежка критика към главния прокурор

Протестиращите, от своя страна, описват Борисов и неговото правителство като мафия. Протестите се подхранват от правителствените планове за изменение на конституцията. Критиците твърдят, че реформата не предвижда по-голяма отчетност на главния прокурор. Настоящият главен прокурор Иван Гешев също се сблъсква с призиви за оставка заради предполагаеми връзки с могъщи олигарси.
Реформата следва да ограничи и правата на президента. Настоящият държавен глава Румен Радев е много критичен към правителството на Борисов. Той подкрепя исканията на протестиращите. Неотдавна президентът призова правителството да подаде оставка: „Промяната е неизбежна. Инатенето на управляващите само задълбочава кризата “, написа той във Фейсбук.

Директни проучвания

Борисов управлява почти непрекъснато от десет години. Той подаде оставка през 2013 и 2016 г., но няколко месеца по-късно се връщаше начело на правителството. Сега обаче отказва да се оттегли преди края на третия си мандат през март. Според социологически проучвания от средата на септември, ако изборите се проведат сега, управляващата партия ГЕРБ ще получи 23,8 % от гласовете, а социалистите 23,4 %. 47 % от анкетираните смятат, че са необходими нови избори.

Вълнение в началото на учебната година

Държава-членка на ЕС е по-малко засегната от пандемията на коронавирус, отколкото през юли и август, но в страната с почти седем милиона жители все още съществуват опасения, че броят на случаите може отново бързо да се нарасне. Например, миналата седмица имаше силна критика по отношение на мерките, предприети по повод възобновяването на училищните занятия след шестмесечната пауза, предизвикана от COVID.

Според тези първи правила, не трябва да се носят защитни маски в клас, а само в коридорите и в други затворени училищни помещения. Разгневени родители протестираха срещу тази умерена мярка пред Министерството на образованието в София с настояване да могат да решат самостоятелно дали децата им да носят маски в училище. Недоволство предизвика и решението за създаването на изолатори, в които трябва да бъдат поставени ученици с температура или симптоми на COVID-19, докато родителите им не ги приберат. Протестиращите се оплакаха, че българската дума „изолатор“ за това съоръжение може да накара учениците в него да се чувстват виновни.

Загриженост за свободата на медиите

Брюксел обаче наблюдава с тревога протестите и ситуацията със свободата на медиите и върховенството на закона в България. Тя следи демонстрациите „с голяма загриженост”, заяви наскоро заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на изслушване в Европейския парламент в Брюксел. „Действията на силите за сигурност винаги трябва да бъдат пропорционални.“ Положението на свободата на медиите и печата също е тревожно, каза Йоурова пред членовете на парламентарната комисия по граждански свободи. Според последните проучвания, „негативното развитие в България е много очевидно“.

В същото време действащият механизъм за контрол на ЕС на България и Румъния засега няма да бъде прекратен, каза Йоурова. Откакто се присъединиха към ЕС през 2007 г., двете държави са подложени на специален контрол: по това време, с оглед на недостатъци в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност, беше договорен механизъм за сътрудничество и проверка. В същото време страните трябва да изпълняват изисквания, което подлежи на регулярна проверка.

„Има много работа за вършене“

Правителствата в София и Букурещ настояват от години тази процедура да бъде прекратена. Механизмът трябваше да бъде прекратен през 2017 г., „но имаше и все още има много работа”, каза Йоурова. Тя също иска процедурите да бъдат прекратени, но Румъния и България ще трябва да изпълнят ангажиментите си. Йоурова отхвърли твърденията на някои евродепутати, че Комисията е оставила твърде дълго необезпокоявани България и Борисов, който управлява от години. Европейската комисия не е конституционен съдия или прокурор и не носи отговорност за вътрешнополитическата ситуация в държавите-членки.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце баце

    96 12 Отговор
    Колкото е глупав един човек,толкова е тъп?

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грейс

    81 8 Отговор
    Тъй де ама от констатации полза за България нула! А сега да видим Австрия и Холандия как ще се държат като дойде момента за парите за ковид 19? Нали говореха за върховенство на закона да видим дали ще се противопоставят, или само приказки?
  • 4 Майна

    138 17 Отговор
    ТАКАВА ДИКТАТУРА И ТЕРОРИЗЪМ КАКЪВТО БОРИСОВ ПРИЛАГА НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е СРАМ .. ЗА ЕВРОПА!!! В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕМ???

    Коментиран от #10, #20, #28, #44

  • 5 Активист на БКП

    88 14 Отговор
    Борисов не се справя с коронакризата!!! Оставка!!!

    Коментиран от #21

  • 6 Стрелата

    60 6 Отговор
    Глванака кво си мисли че тъй щте върви многооо прост щте го налазят всичките без да го Готвят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чук и Гек

    61 4 Отговор
    🔞 Чужденците и този път не ме изненадаха с джендерския си доклад! Бла, бла, бла и нито дума на възмущение, че нашият юнак ги е отпердашил с 200!
  • 10 Диктатор

    21 70 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Ти на тази анархия тук ако казваш диктатура иди в Австрия и прави това което правиш тук под диктатура-да не спазваш мерките,да блокираш булеварди и да протестираш,да пикаеш по обществена сграда,да целиш с яйца и домати,да опънеш палатки насред Виена,да целиш полицаи с бутилки и те да стоят и на другия ден те да са виновни.А тая статия,че някой австриец я е писал е пълна лъжа.А за Радев в Европа си пишат,че се опитва да обърне посоката на БГ .

    Коментиран от #17

  • 11 jorj

    11 5 Отговор
    Кому-хибридно-трол-&-v изпразване, чрез всички изпусквателни задни клапани!
  • 12 Behemoth

    46 9 Отговор
    Баце ще бъде сготвен в собствен сос!

    Коментиран от #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Австриец

    63 15 Отговор

    До коментар #10 от "Диктатор":

    В Австрия канцлера не се снима с чекмеджето и пищова.Аки го снимат така си отива изискано,та не ни обяснявай колко е зле там и каква е диктатура.Тъпи калинки,знаят само опорните.
    А

    Коментиран от #30, #47, #49

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    3 15 Отговор
    Бате Бойко _/_със200
  • 23 Европа

    32 6 Отговор
    ОСТАВКА на корумпираното правителство!

    Коментиран от #27

  • 24 Мутрата от сик

    36 4 Отговор
    Е абсолютен пътник и потенциален эатворник , заедно с каскета и турската антиконституционна партия !
  • 25 тъпан

    18 4 Отговор
    ама от кога в австрия се интересуват от българия,който е избрал да живее някъде в света да се ангажира с проблемите в държавата в която живее,иначе бягаме и си живееме живота,а после колко ние мила родината,хахахахаххахаха,ми защо бягате бе,помогнете да се оправи тая държава.кретени такива.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 затвор

    9 18 Отговор

    До коментар #23 от "Европа":

    ми то затвор трябваше да има и за комунистите,и за седесарите,и за турците,и за всички правителстава преди това дето наистина съсипаха българия и я разпродадоха за жълти стотинки,ама що не вдигате гластност за това,или сега това ви изнася,за кво плащат викате.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мазни

    8 6 Отговор

    До коментар #25 от "тъпан":

    нали знаеш че проблем се решава като избягаш от него,и тука е така бягаш и после ревеш че не ти помагат.
  • 30 Диктатор

    10 39 Отговор

    До коментар #17 от "Австриец":

    Аз не мисля,че Бойко си е легнал и се е снимал сам?Другото което е службите там не биха допуснали да се случи и някой да снима Премиера,защото и Свен неговата оставка ще е пробив във сигурността най-пазения човек в държавата да е сниман докато спи и то в резиденция.Другото,което е там има морал,закони и ако снимката освен спящия премиер другото е колаж наказанието няма да е леко,но тук всеки си прави каквото си иска и за да не мрънка,че политически репресиран или му се ходило ограничава свободата няма наказания .Това не е диктатура,не е демокрация,а е анархия Ако по един или друг начин Радев и тези които му диктуват спечели ще разбереш какво е диктатура и едва ли ще можеш да го коментираш.Толкова неща се случиха около Радев,но не се коментират-защо?

    Коментиран от #33, #37, #43

  • 31 Жорже

    34 5 Отговор
    Борисов е бандит цяла Европа го видя с шкафа с милионите евра не декларирани подредени в пачки!
  • 32 СРАМ

    9 23 Отговор
    В Австрия се коментира другата уличаваща снимка на Борисов на среща с мафиот в Сърбия,а мафиота се оказва Курц.Жалки сте с тези снимки и обвинения ни направихте за смях не само в Австрия и цяла Европа.
  • 33 Тото

    31 5 Отговор

    До коментар #30 от "Диктатор":

    Миналата година в Австрия се появи запис на коалиционен партньор за корупция. След два дни на протести правителството подаде оставка. Но премиера Курц знае значението на думите чест и достойнство за разлика от нашия

    Коментиран от #46, #48

  • 34 Курц

    3 10 Отговор
    Това не е вярно
  • 35 Борисов

    21 2 Отговор
    е в положението на Бай Тошо.Когато му нареди началника,тогава, и ще подаде оставка. Много примитивен човек,крадец и уб--ц.
  • 36 Ейй..еййй..

    1 18 Отговор
    По-кротко..по-кротко с критиките срещу Баце, пръв приятел, аркадаш и авер е с Ердо, някоя сутрин да не видите Кара Мустафа с башибозука пред вратите на Виена. И да се молите на Баце..аман..заман..говори с Ердо, да се връщат. Че и Собиески го няма. Така де, по-кротко, па и някоя пара може да дадете, да заздравим..Австро-Българо-Турската дружба.
  • 37 Антигерб

    22 5 Отговор

    До коментар #30 от "Диктатор":

    ако снимката освен спящия премиер другото е колаж

    Това ли е опорката - защо Вожда ви не прати снимките на експертиза и не заведе дело за лъжливи обвинения. Защото ще се разбере че са истински. А сега вожда ви каза че това било колаж и всички гербави тролчета припявате мантрата като мисирки.

    Но лошото е че не са само снимките и опорките не вървят.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пука му

    9 4 Отговор
    Пука му на Борисов!
    Пак ще фалшифицира изборите, нали?
    С над милион фалшиви избиратели "мъртви души"!
  • 41 нсд0л9

    7 2 Отговор
    ДИнисчо, ционисчо! Всички вие ползвате тоя измислен вирус за същите цели!
  • 42 а ти

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "ares":

    ако подкрепяш тиквата си още по зле, прочети за тиквта за да разбереш какъв е бил и ще разбереш истината , но проблема е че той зарибява тъпаците само които не четат а само пишат защото а платени за 20 кинта на ден ;) тука има няколко трола които пишат за пари и Шехерезада им плаща и се кефят за измислените кинти които им дават
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Здрав разум

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Тролове, дупедавци, ренегати и откровени платени русофили:България най-после глътна въздух и има шанс да се измъкне от батака. Изборите ще покажат, че предателите-в затвора
  • 45 Бергер

    7 1 Отговор
    В Австрия е пълно с комунисти, виснали на пенсия тук.Също е нафукано с деца на комунисти от политбюро!!!!Повечето комуняги са се установили във Виена и покрайностите ѝ
  • 46 **********

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тото":

    И от тоя 7 часов запис дето тогава показаха само 4 минути от него и скълапиха скандал за коалиционния партньор,, сега след хиляди проверки и изслушване на целия 7 часов запис стана ясно че коалиционния партньор въобще даже не е имало основание за подаване на оставка. Ама нали беше от националистите беше неудобен и се противопоставяше на соросоидите и му стъкмиха скандала и го килнаха.
  • 47 Питащ

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Австриец":

    Ти какъв австриец си? От тези, дето са на АМС и в същото време бачкат като залухави за дребни стотинки или от помазаните отрочета на някои от политбюро
  • 48 ***********

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тото":

    Оставката си подаде лично само уж уличения в корупция коалиционен партньор, не правителството. Ама като Курц се запъна че не искал да работи със замесник на подалия остаека коалиционен партньор и с останалите министри от коалиционната партия дето нямаха нищо общо със записа и нямаха никакви обвинения в корупция, се стигна до служебно правителство. Въпроса беше да се обезвреди тоя коалиционен партньор, като националисти и родолюбци не влизаха в схемата за отворена Европа. Зат'ва.
  • 49 123

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Австриец":

    Ами то и Българския Премиер не е сниман със злато и пари.На коя снимка го виждаш със злато и пари в нощното шкафче? Пари и злато има във шкафче но него там го няма.

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    господин БОРИСОВ много ама много сте нагъл оставка
  • 52 popo

    4 1 Отговор
    Този Борисов да даде оставка като иска да ваксинира хората против тяхната воля със отровни ваксини срещу ковид 19.
  • 53 ИМПИЙЧМЪНТ

    3 6 Отговор
    Радеф Оставка Затвор
  • 54 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    ДА НАПОМНИМ НА АВСТРИЙЦИТЕ , ЧЕ ДЪРЖАВАТА НИ Е НАЙ- СТАРАТА НА КОНТИНЕНТА . НЯКЪДЕ Е СКЪТАН, И РАБОТИ УМЪТ НА СТАРЕЙШИНИТЕ НИ , ЗА ДА НИ ИЗВЕДАТ ОТ НЕЗАВИДНОТО СЪСТОЯНИЕ.АКО БЯХМЕ ТОЛКОЗ ЛЕСНИ , ОТДАВНА ДА СА НИ ВИДЯЛИ СМЕТКАТА.