25 Септември, 2020 07:50 2 007 15

Facebook премахна три мрежи с фалшиви профили, свързани с Русия

  • фейсбук-
  • хакер-
  • русия

Отчасти те са били насочени към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия

Facebook премахна три мрежи с фалшиви профили, свързани с Русия - 1
Снимка: shutterstock

Facebook е премахнала три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи с цел да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, предаде Ройтерс.

Компанията обяви, че профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение", са били свързани с руското разузнаване и хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според съобщението мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки Instagram. Те са имали общо около 97 000 последователи.

Отчасти те са били насочена към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.

Социалната мрежа Twitter каза, че е работила с Facebook за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 123

    16 2 Отговор
    Чудя се защо вдигате толкова голям шум за малко на брой профили в социалните мрежи и по-малко от 100 хиляди последователи. Да създават профили от Кремъл пък във фейса, за да разпространяват там хакнати документи, ми се вижда фантасмагория. Фексбук е най-цензурираната социална мрежа, а преди изборите ще бъдат активизирани сума ти фейс контрольори. Те ще си отварят си очите на четири и търсят руска следа в милионите материали за цветенце, природа, домашни животинки и какво ядат ползувателите на социалната мрежа.
  • 3 антисоросоид

    21 2 Отговор
    А фацебок дали ще премахне милионите фалшиви мрежи на ЦРУ и на Сорос ?

    Коментиран от #7

  • 4 Миризлив пор

    7 12 Отговор
    Да поразровят малко и по нашите ширини, току-виж поддръжката на пишман-революционерите от отровното трио се е сринала, твърденията, че няма корона и те намалеят...
  • 5 Българин

    6 16 Отговор
    Като не могат да измислят руснаците нищо полезно, финансират армия от тролове които да тровят въздуха в свободните страни
  • 6 Бългaрин

    11 5 Отговор
    Краварска параноя. Накрая и братушките ще се дистанцират в нета както започна Китай, а добитъка ще остане сам със себе си. 😀

    Коментиран от #8

  • 7 Бкп

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "антисоросоид":

    Когато ватенките създадат такава платформа, ще могат да го правят. Ама са бездарни.

    Коментиран от #10

  • 8 В.В.Бункеров

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бългaрин":

    Със себе си и с още 7 милиарда по света.
  • 9 Целият Ютюб

    3 2 Отговор
    безплатно е предоставен на руската пропаганда.
  • 10 gg5h

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бкп":

    Преди да лаеш е добре да се убедиш, че имаш зъби. Преди да тролиш е добре да провериш дали няма да кажеш нещо, което може да бъде оборено.
    "УШАНКИТЕ" си имат социални мрежи. "ВКонтакте" и "одноклассники" са само две от тях.
    Хубав ден и сменяй професията. Тази не ти "прилича" на акъла.

    Коментиран от #11

  • 11 Само че

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "gg5h":

    по света никой не ползва "В контактен" и Одноклассники, фаташ ли ?

    Коментиран от #12

  • 12 Читател

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Само че":

    Аз имам пфофил в Майл. Ру. Но това е за хора които разбират руски език и по специално за антиджендари. Схващаш ли?
  • 13 До Хейтбук

    2 1 Отговор
    Премахнете себе си .
  • 14 1919

    0 0 Отговор
    А ФАКТИ кога ще направи същото ???
  • 15 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    АМИ АКО "МРЕЖИТЕ" СА 250 + !?!?!?!?