25 Септември, 2020 10:48 4 731 9

Анкара: Тоягата на ЕС се обърна срещу кипърските гърци

  • турция-
  • гърция-
  • ес-
  • средиземно море-
  • кипър

Същевременно се подчертава, че Турция винаги е на страната на диалога за разрешаване на неразбирателствата

Анкара: Тоягата на ЕС се обърна срещу кипърските гърци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Тоягата на ЕС се обърна срещу кипърските гърци", пише в заглавие днес турският в. "Акшам".

Според изданието Гърция и Кипър са се отдалечили от целта си да осигурят санкции на ЕС срещу Турция, за което е спомогнало и упорството на Кипър да блокира налагането на санкции срещу Беларус.

Кипърските гърци поставиха като условие за своето съгласие за беларуските санкции приемането на мерки, които да принудят Турция да спре газовите си проучвания в райони около острова, предава БТА.

"Акшам" цитира мнението на високопоставен представител на ЕС, изразено пред Ройтерс, че "диалогът е намалил необходимостта от санкции" по отношение на Турция и в момента "на ниво ЕС няма консенсус" за такива.

Дори френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон предупреди Кипър, че трябва да се откаже от блокадата на санкциите по отношение на Беларус, с думите: "това не е във ваша услуга", пише турският вестник.

"Турция играе умно, изглежда сме притиснати към стената", коментира и кипърски гръцки дипломат, цитиран от изданието.

"Нека Средиземно море бъде море на мира", пише в заглавие днес в. "Йени Ася", цитирайки призив в съвместна декларация на 67 турски и гръцки институции, партии, платформи и инициативи и 255 частни лица. В текста се изразява тревога от опасността създалото се между двете страни напрежение да прерасне в горещ сблъсък. Според инициаторите на декларацията всички въпроси, отнасящи се до определянето на континенталния шелф и изключителните икономически зони и правата върху ресурсите от петрол и газ в Средиземно море, може да бъдат разрешени по мирен път.

"Народите на Турция и Гърция нямат изгода от спора за подялбата на Средиземно море", пише в текста. "Трябва да бъде сложен край на засилващият се национализъм и състезанието по въоръжаване заради спора за природния газ. Всички възможности трябва да бъдат използвани не за война, а за нуждите на народа", пишат още подкрепилите декларацията.

В. "Милят" цитира изявлението, направено след вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, в чийто фокус беше ситуацията в Източното Средиземноморие. Заседанието, проведено под председателството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, продължи четири часа. В огласеното след срещата изявление се посочва, че както и досега Турция няма да отстъпи от защитата на правата и интересите на турския народ на сушата, в морето и във въздуха.

Същевременно се подчертава, че Анкара винаги е на страната на диалога за разрешаване на неразбирателствата.

Изявлението призовава също така Гърция да не нарушава демилитаризирания статут на островите си в Егейско море, а ЕС и другите институции - да уважават принципния подход на Турция в защита на справедливостта и да зачитат правата и интересите и на кипърските турци.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    34 37 Отговор
    Турция зове за мир, до като два нейни кораба сондират във водите на Гърция и Кипър, също придружавани от турски бойни кораби. Все едно Ислямска държава да зове за мир, до като убива хора.

    Коментиран от #3

  • 2 Кипър има право

    28 21 Отговор
    Да налага вето, щом толкова време и години ЕС не обръща внимание към терора от Турция. Щом имат коз, трябва да го използват.

    Коментиран от #9

  • 3 Простак

    19 18 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    много тъп и прост коментар
  • 4 Наблюдател

    11 14 Отговор
    Ако не са Ройтерс и Дойче зеле, койще ни иформира ? 😀 80% белоруси избрали президента си нямат ли право на мнение?
    Кипърците, на които Турция отне половината територия ннямат ли право намнение? 😯 В Брюксел са пълни слуги на Саш и Турция !

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 TRoskOt

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Не знак какво учи DW и Ройтерс ?
    Но нека уточня че става въпрос за 1/3 от площта на острова но прави 50% от обработваемата му пощ.
  • 8 Иван

    3 0 Отговор
    Сатанинските масонски рептили пак педерасуват.... долнопробни иэч.адия.
  • 9 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кипър има право":

    Малките страни нямат права а само изпълняват нареждания
Новини по държави: