25 Септември, 2020 11:19 1 908 10

Зеленски се опасява от ново насилие в Беларус

  • володимир зеленски-
  • беларус-
  • александър лукашенко

В сряда Александър Лукашенко встъпи в длъжност на необявена предварително церемония - според опозицията поради опасения да не се мобилизират протестните сили

Зеленски се опасява от ново насилие в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кризата в Беларус може да прерасне в насилие, както се случи в Украйна преди 6-7 години, освен ако правителството в Минск не започне диалог с народа, предупреди украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

В изявление по време на посещение в Словакия Зеленски сравни сегашната ситуация в Беларус с масовите демонстрации в Украйна през 2013-2014 г., довели до свалянето на тогавашния президент, подкрепян от Русия, предава БТА.

"Ако правителството не успява да открие възможност за диалог със собствения си народ, това правителство ще престане да съществува", каза украинският президент пред журналисти след преговори със словашката си колега Зузана Чапутова в Братислава.

"Знаем какво означава кървава баня. Погребвали сме украинци, убити на Майдана, виждали сме как горят хора и сгради", добави Зеленски, припомняйки митингите, организирани преди години на площад "Независимост" в Киев.

Наред с ЕС, Германия, балтийските републики, Полша и САЩ Украйна заяви, че не признава беларуския президент Александър Лукашенко, чието фалшифицирано според опозицията преизбиране на 9 август предизвика нестихващи досега масови протести в страната.

В сряда Лукашенко встъпи в длъжност на необявена предварително церемония - според опозицията поради опасения да не се мобилизират протестните сили, припомня Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 0 Отговор
    Нашето момче Вовуля смени другото наше момче Вальцман, така като Цецоу идва да отмени Баце в жътвата на тоя опоскан народец.
  • 2 А стига бе

    20 1 Отговор
    Добре бе...-как може да има такова лицемерие и дебелоочие? Бил той се опасявал за насилието в Беларус...-а това,че на Донбас избиха над 15 000 мирни жители които са украински гражданин и войната там продължава не го ли тревожи Зеленски..? И чак пък го и побликуват .....
  • 3 Ааа смешник

    19 1 Отговор
    ти си гледай твойта държава, тъпак, щото ти я направиха на нищо.

    Коментиран от #8

  • 4 Дедо Пенс

    9 1 Отговор
    Няма насилие!!! Има провокации от щедро заплатени от USA продажни белоруски граждани!!! Така както USA през 1989г свалиха законните правителства на ГДР,СССР, Полша, Унгария, Румъния, България, Югославия!!!А Югославия беше бомандирана от USA !!!
  • 5 Антисоросоид

    11 1 Отговор
    Луксшенко тия дни ще размаже платените сороски Полски, Литовски , Латвийски и Укайнски майданисти и ще настъпи мир в Беларус. Лукашенко, не бъди мек с тезиОтрепки и само физическо премазване в инвалидно състояние им се полага
  • 6 Сандо

    5 1 Отговор
    Зеленски се загуби в ролите си на комик и на президент и сега сам не знае като кой говори.Но пък бързо научи кого да слуша,така че ще си изкара мандата и със спастрените парици някак си ще преживее.
  • 7 big

    6 1 Отговор
    Това е върха на лицемерието! В неговата държава се води гражданска война, всеки ден се убиват мирни жители, не се изплащат пенсии и т.н. На Крим се спира водата, а той бил много притеснен! Комик!
  • 8 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ааа смешник":

    Това не е неговата държава,неговата държава е Иэраел.
  • 9 Шут

    3 1 Отговор
    Духът на новото време - шутове, мошеници, идиоти.
  • 10 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    САМО С ДВЕ МИНОХВЪРГАЧКИ -НЯМАШЕ ДА ИМА МАЙДАН !!! САМО С ДВА ПТУРСА -НЯМАШЕ ДА ИМА АМЕРИКАНСКИ ПОСОЛСТВО !!! ЗЕЛИНСКИ И ЕВРЕИТЕ ПРЕМИЕРИ НА УКРИТЕ !!! ГОВНАЙДО ;ЗАЕВ ; ЦИПРАС И ДРУГИ ПРОИЗВОДНИ НА ЦРУ + ЕВРЕЙСКА НАМЕСА !!! АМА "ЯДЕЦ"- ИЗТОКЪТ ЩЕ ВИ СМАЖЕ -СЕМИТИ ЦИОНИСТИ !!!!!!!!!!
Новини по държави: