Last news in Fakti

25 Септември, 2020 15:55 2 473 7

В Москва: Каква ще е съдбата на Лукашенко

  • русия-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Протестът скоро ще стихне, защото стъпките на Вашингтон и на Брюксел не представляват реален натиск върху Минск и само ще го подтикнат към по-тясно сътрудничество с Кремъл

В Москва: Каква ще е съдбата на Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След клетвената церемония на беларуския президент Александър Лукашенко привържениците на опозицията в страната организират "народна инаугурация" на Светлана Тихановска - бившия му съперник на изборите за държавен глава от 9 август, пише в. "Известия".

Руският всекидневник припомня продължаващите масови протести в Беларус срещу непризнатото от опозицията преизбиране на Лукашенко, управляващ страната от 26 години, и по-специално демонстрациите след встъпването му в длъжност в сряда в Минск.

Протестиращите настояват за "нови, честни избори", оставка на Лукашенко, освобождаване на политзатворниците и съд за участниците в полицейското насилие на митингите, предава БТА.

За първи път от средата на август спецполицаите минаха тези дни в Минск към "тактика на побои", налагайки с палки дори хора, вече повалени на земята. Използваха и водни оръдия с боядисана вода за маркиране на демонстрантите, пише изданието въз основа на видеозаписи и свидетелства на очевидци. Вътрешното министерство обяснило, че "протестите добили агресивен характер".

Основният протест се очаква в неделя. Опозиционният Телеграм канал Нехта призовава демонстрантите да проведат "народна инаугурация" на Светлана Тихановска, обявила се за фактически победител в изборите, като излязат със снимки и плакати в нейна подкрепа, посочва "Известия".

Според експерти, говорили пред вестника, конфронтацията между силовите структури и демонстрантите още не е минала в остра фаза. Междувременно ЕС, САЩ и ред други страни официално заявиха, че не признават Лукашенко за президент на Беларус. Но това не означава, че политическите изявления ще бъдат последвани от реални санкции, смята беларуският политолог Евгений Прейгерман. Протестът скоро ще стихне, защото стъпките на Вашингтон и на Брюксел не представляват реален натиск върху Минск и само ще го подтикнат към по-тясно сътрудничество с Москва, смята руският анализатор Владимир Евсеев.

Щом Западът не признава Лукашенко, трябва да скъса дипломатическите си отношения с Беларус и да отзове своите посланици, но това не е в негов интерес - западната "стратегия винаги е била и ще бъде дългосрочна", отбелязва пред в. "Свободная преса" Вячеслав Тетьокин - главният политически съветник на руския комунистически лидер Генадий Зюганов.

"В центъра на Европа Беларус граничи с важни за Запада страни. Геополитическото ѝ значение остава без промяна. Дори когато наричаха Лукашенко "последния диктатор в Европа", там не скъсваха връзките с Минск. И това са просто приказки на вятъра. Те ще се мъчат и занапред да разклатят Беларус, да я изтръгнат от крайно тясната ѝ връзка с Русия. Признанието на Запада няма значение за Лукашенко. Той търси признание от своя народ и от главните си съюзници - Русия и Китай. А с тях всичко е наред", разсъждава наблюдателят.

Непризнанието на Запада поставя Лукашенко в юридически неопределено състояние от гледна точка на международното право, коментират експерти за в. "Независимая газета".

Всички форми на взаимодействие между Беларус и Запада може да бъдат преразгледани всеки момент. Защото страните от ЕС могат вече по свое желание да признават или не всяко решение на беларуската държава. Най-вероятно Минск ще изгуби възможността да взема заеми на европейските финансови пазари. Това ще създаде сериозни проблеми за икономиката на страната, смятат цитираните специалисти.

За Русия е от първостепенно значение как новият международен статут на Лукашенко ще се отрази на отношенията ѝ с Беларус. Официален Минск получи щедър руски кредит от 1,5 милиарда долара. Шансовете той да бъде компенсиран с беларуски активи обаче днес изглеждат призрачни. Дори да се намери в Беларус нещо интересно за руския бизнес, всичко ще опре до въпроса за легитимността на държавното ѝ ръководство, изтъква енергийният експерт Константин Симонов.

"Беларуската "улица" ще вземе да довърши Лукашенко и някоя "условна Тихановска" ще дойде на власт в Беларус. Каква е гаранцията, че няма да бъдат поставени под съмнение сделките, сключени от непризнатия от Запада президент?" - пояснява Симонов.

Положението на Лукашенко прави малко вероятно създаването на единна държава, обединяваща Беларус и Русия - тя просто няма да получи международно признание, а Кремъл ще сметне за опасно да се обедини с една страна, обхваната от вълнения, отбелязва московският политолог Александър Тевдой-Бурмули.

"Русия има все по-малък интерес да погълне Беларус" и Кремъл не бърза да поздрави Лукашенко по случай встъпването му в длъжност. Това е лош знак за беларуския лидер.

"Лукашенко не може да запази завинаги сегашния си статут. Необходим е някакъв финал. Без него Лукашенко е висяща политическа фигура", заключава коментаторът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Почемучка

    14 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Каква ще е съдбата на Лукашенко
    Ами не е ли президент?!
  • 2 Абсолютен Римейк

    10 3 Отговор
    със ситуацията във Венецуела.Едно към едно! Народа избира масово един- Обористсан натиска ЕС, да " признае" удобния" друг! Много им пука на краварите за реалния живот на обикновените граждани.Целта е прозрачна: Във Венецуела да докопат най големите запаси във света от тежък петрол,а в Белорус- удобната бяла птица- Тихановская.Със чео процента подкрепа.Ако им мине номера,да наблъскат цялата пригранична част със оръжия, ракетни системи,и самолети.Това е мократа им мечта,още от 90- те.Но дори да не бъде Лукашенко, Кремъл няма да позволи такъв вариант на никого.Белорус е аванпост на Русия.Тези ще си останат с лаенето.Русия спокойно може да поддържа тази страна на 100%.Както е било и до сега.
  • 3 Хаха

    0 3 Отговор
    Лукашенко може да излезе на улицата и так ще види народната любов

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    7 0 Отговор
    Ама, че цирк. Нехта от Полша нарежда на безмозъчните младежи в Минск да проведат инагурация на Светлана Тихановская, която живее разкошно в резиденция в Литва. Тя си поигра на президент, да я разказват из Европа със сериозен съпровождащ кортеж е къде по-привлекателно, отколкото да пържи кюфтета на мъжа си.
  • 5 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Че той излезе на улицата миналия месец, седмица преди рождения си ден. Но излезе с какашников в ръка. Отиде да поздрави момчетата от Омон. А на улицата в близост до него спокойно си минава ха хора. Лукашенко не е Ангел, но едно може да му се признае - има яйца белоруския президент и няма да избяга като вече сториха всички главни лица на опозицията.
  • 6 Сандо

    3 1 Отговор
    Нещата стават комично-тъжни.Според "умните" западняци изборите са нечестни,манипулирани и фалишифицирани и в резултат от тези ужасни избори обявяват домакинята,чието най-голямо политическо постижение е че е жена на мъжа си и му помага в броенето на незнайно откъде получени пари,за ЗАКОНЕН президент!Съвсем се разпасаха тия политици и това не може да не тревожи трезвомислещите хора.Имам обаче предчувствието,че от цялата тая объркана история ще спечели тихия играч - Китай.

    Коментиран от #7

  • 7 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Не зная наистина ли не виждате очевидното?! 26 години ( словом,двадесет и шест ) навън никой нищо не е оспорвал. Какво стана сега? Ами отвътре стана-гражданите отвътре избухнаха. И честните хора по света вземат позиция. Ако са искали да ви дестабилизират,щяха да го направят 91-а,когато се разделяхте и не знаехте на кой свят се намирате!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания