Last news in Fakti

25 Септември, 2020 13:18 2 630 27

"Сам съм се бил отровил. А Русия никога не е разработвала Новичок"

  • русия-
  • новичок-
  • алексей навални

Известният критик на Кремъл Алексей Навални беше изписан от берлинската клиника "Шарите" във вторник, 22 септември

"Сам съм се бил отровил. А Русия никога не е разработвала Новичок" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Сам съм се бил отровил. А Русия никога не е разработвала Новичок", написа Навални в Туитър. Междувременно стана ясно, че активите му в Русия са били замразени. А сенатори от САЩ настояват за санкции срещу Русия.

Русия е замразила активите на опозиционния политик Алексей Навални. Това бе съобщено от неговата говорителка Кира Ярмиш. По думите ѝ, заповедта за това е била издадена още в края на август - тогава Навални все още беше в кома и се лекуваше в берлинската клиника Шарите. Банковите сметки на Навални са били замразени, а апартаментът му в Москва е запориран по съдебен иск. На опозиционния политик му е позволено да живее в този апартамент след завръщането си от Германия, но не може да го "продава, дарява или ипотекира", каза още Ярмиш. Според нея, това е поредният негативен пример за действията на руския съд.

Руските власти отдавна предприемат действия срещу Навални, сътрудниците му и неговия Фонд за борба срещу корупцията. През 2019 неговата фондация бе осъдена да изплати 88 милиона рубли (около 983 000 евро). Причината: твърденията на Фонда, че фирма доставчик на храни за училищата в Москва е наложила монопол в бранша и предлага вредни за здравето храни. Според разследванията на Фонда за борба срещу корупцията, въпросната фирма е свързана с милиардера Евгений Пригожин, който в миналото е бил готвач на президента Владимир Путин.

За да избегне паричното наказание, фондацията на Навални промени правния си статут. На този фон сега се стигна до замразяване на активите на опозиционния политик в Русия. Това обаче няма да му попречи да се върне в Русия, след като приключи с рехабилитацията в Германия, казват неговите сътрудници. В сряда говорител на Кремъл подчерта, че Навални има правото да се завърне "по всяко време".

"Бил съм отровен, но са били германците..."

Същевременно Алексей Навални реагира на предположенията, че в отравянето му са участвали хора от най-близкото му обкръжение. "Нямало е отравяне. Това е било диабетичен пристъп. В Русия никога не са разработвали Новичок. Имало е отравяне, но са били германците. Бил съм отровен, но сам съм се бил отровил. Струва ми се, че в Кремъл са открили отдел за измисляне на нови версии", написа Навални в четвъртък, 24 септември, в Туитър.

Така той коментира думите на единия от създателите на Новичок Владимир Углев в интервю на вестник "Поглед", което беше разпространено от държавната информационна агенция РИА Новости. "Според мен, някой е нанесъл отровата върху нещо и го е дал директно на Навални. А Навални няма да вземе предмет от чужд човек. Но ето, че го е взел", казва Углев в интервюто.

Американски сенатори искат санкции срещу Русия

И докато в Русия се разпространяват всевъзможни версии за отравянето на Навални, в САЩ група сенатори от всички партии са внесли законопроект за санкции срещу официални лица от Русия заради инцидента с отравянето на опозиционния политик. Новината за това бе съобщена на сайта на сенатора демократ Крис Кун.

Според законопроекта, администрацията на американския президент трябва да реши дали Русия е нарушила законите, забраняващи използването на химическо и биологично оръжие. Белият дом е длъжен да представи на Конгреса и доклад за бивши и действащи правителствени чиновници в Русия, участвали по някакъв начин в отравянето на Алексей Навални. Активите на тези хора в САЩ ще бъдат замразени, а също така ще им бъде забранено да пътуват да Америка. Законопроектът изисква още нещо: американските служби да докладват на Конгреса за това, което знаят за финансите на руския президент Владимир Путин и обкръжението му.

За да бъде приет законопроектът, той трябва да бъде подкрепен от Сената и Камарата на представителите и подписан от президента на САЩ.

Най-известният критик на Путин

Известният критик на Кремъл Алексей Навални бе изписан от берлинската клиника Шарите във вторник, 22 септември. Там той бе лекуван в продължение на един месец. По данни на федералното оправителство, Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок и за това "няма никакви съмнения". Кремъл отхвърля да е замесен в отравянето му. За инцидента имало множество версии.

Навални бе приет в болницата в Омск на 20 август. Неговата говорителка Кира Ярмиш информира, че му е прилошало по време на полет от Томск към Москва. Самолетът е бил принуден да се приземи по спешност заради бързото влошаване на състоянието му. Два дни по-късно той бе преместен в Берлин.

Алексей Навални е най-известният критик на руския президент Владимир Путин. Основаният от него Фонд за борба срещу корупцията редовно разкрива случаи на корупция в Русия. Опозиционният политик вече многократно е бил арестуван и осъждан на лишаване от свобода.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    11 2 Отговор
    Може скоро и да се самозастреляш с в контролни.
  • 2 русенец

    32 3 Отговор
    Ако Путин искаше да убие най-добре спонсорирания от запада свой критик вече да го е направил. Той няма никакъв интерес да премахва някой, който се е дискредитирал и в очите на спонсорите си. По-вероятно е те да са решили да го употребят за последно, а и варианта Навални да се е опитал да изглежда като мъченик и сам да се е натровил с нещо не е за пренебрегване.
  • 3 ЦРУ американците са го отровили

    31 1 Отговор
    За да наложат санкции и спрат Северен поток 2, но Германия отказа.
  • 4 Менте Новичок сделан в САЩ

    26 1 Отговор
    Ако Навални е бил отровен, то не е било с руския Новичок, а с някакво менте, защото сега нямаше да е между живите!

    Коментиран от #17, #21, #26

  • 5 Грейс

    7 4 Отговор
    А бе, отдавна руските мужици са разработили самогон! Добре си се самогонил, те и не отричат за самогона!
  • 6 skl4o

    21 0 Отговор
    Анални,
    Време е да спираш с това пиене! Виж как си се мумифицирал от водката?! Мязаш на гранясала мекица, а какъв симпатяга беше преди 5 години! Не ти носи вече и следващият ти запой може да е последен.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Безухов

    17 0 Отговор
    Изобщо не става въпрос за новичок. Това е само повод на запада за действия против Русия. Германия по никакъв начин не доказа отравянето. Само тинтири минтири.
  • 9 О Мале о мале

    16 0 Отговор
    Дойче зеле се размириса яко.
  • 10 Гаргамел

    3 15 Отговор
    българските подлоги на ЖуЖетУУУ яко се впрегнаха да обясняват какво всъщност е станало :)))

    Коментиран от #15

  • 11 Навалната рашка с чашка

    12 0 Отговор
    Отровил се е от пиячката, а в Германия го "отровиха" по заповед на господарите от Пентагона!
  • 12 Анонимен

    11 0 Отговор
    От Дойче Веле! Малииии! По,по и най информация! И не от германското, а от българското Дойче Веле!? Че кой ви вярва!?
  • 13 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    РУСКИТЕ СПЕЦ.СЛУЖБИ ;ХИМИЦИ И БИОЛОЗИ -НАЙ НЕКАДЪРНИ В СВЕТА ---ОЩЕ НИКОЙ "АТАКУВАН" НЕ Е УМРЯЛ ОТ "НОВИЧОК "!!!! "НОВИЧОК" БИЛ СГЛОБЕН ПРЕЗ 1975Г. --- ЗА ПОЛОВИН ВЕК РУСНАЦИТЕ НЕ СА НАПРАВИЛИ НИЩО ПО-ПО-ПО ???????ВСЕКИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В СВЕТА , КОТО ПРОЧЕТЕ "НОВИЧОК" СЕ УСМИХВА ИРОНИЧНО !!!!!!!!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Фърфалан

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гаргамел":

    Ти по добро обяснение ли имаш ? Путин тръгнал да го трови с чай ?
  • 16 бай оня

    9 0 Отговор
    Някой и разтройство да го хване , пак Путин с новичок ще го е тровил.
  • 17 От на Цар

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Менте Новичок сделан в САЩ":

    Киро ментетата, обаче от тях поне се ослепява
  • 18 чичо Скруч

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ахмет дс агента":

    Кое тоя Мавални бе неграмотен ?

    Коментиран от #25

  • 19 ZZorro

    12 0 Отговор
    Абе Дневални откога водката я прекръсти на новичок. Като не знаеш мярка и не можеш да носиш, не пий бе момче.После другите виновни.
  • 20 Анонимен

    8 0 Отговор
    Първо беше от чайче! После немските жълти новинари писаха, че новичока бил намерен по бельото на Навални. Настана страховито бъзикане по руските сайтове с една сътрудничка - Мария Певчих ( рускиня от Англия, която много бързо отлетяла към Лондон )! Сега е бутилка от хотела!
    Следва продължение на 'Дързост и красота'!
  • 21 оня с коня

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "Менте Новичок сделан в САЩ":

    ДОСТА ЧЕСТО се четат постове подобни на твоя и затова ще обясня:Руските служби и Путин ОТЛИЧНО СЪЗНАВАТ Последствията от едно Полит. Убийство на толкова популярен Опозиционер като Навални ,но пък НЕ МОГАТ ДА ГО ТРАЯТ вече.Затова и ДОЗАТА "Новичок" е била предвидливо СИЛНО РАЗРЕДЕНА,за да постигне Целта си СЛЕД МАКСИМАЛНО ДЪЛГО ВРЕМЕ,за "да се заметат следите" във Времето.Да,обаче Истината ЛЪСНА и Русия ще си понесе ВСИЧКИ ПОСЛЕДСТВИЯ!Ама бил употребения "Новичок" Менте - Хич даже не е Менте,а Агента извършител е трябвало да го разреди 2 ПЪТИ повече а не да се престарава! Затова и УМНИЯТ НАРОД е казал:"Прекален Светец и Богу не е драг":)
  • 22 Бай Манчо

    4 0 Отговор
    Версиите за натравянето на дневалний ги дават неговите спонсори - Руските лекари казаха , че е имал алкохол и кофеин в кръвта , съчетано с чай и лекарствата му за диабета на гладно - това изглежда е новата "хуманна" версия на новичока . То да не се напие човек а пък камо ли да кихне , а това с бутилките с вода беше "черешката" - постановка и то лошо изпълнена .
  • 23 Логически, а не граматически

    4 0 Отговор
    Този троянски кон на Сорос хич го няма! Какво общо има това кой те е отровил с това кой е разработил стоката? Те по тази логика, трябва да налагат санкции на Русия за всеки пострадал от АК47 примерно? Аре у лево, соросоиден натрапник!
  • 24 Иван

    5 0 Отговор
    А сатанинския боклук Джо Байден каэва че теэи,които раэследват корупцията в Украйна,трябва да бъдат уволнявани и убивани.
  • 25 Ахмагента

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "чичо Скруч":

    "Мавални е шумкарското име на Алексей Навални соросоида" вий порусначените българи сте много непросветени щом не знаете партизано-шумкарското име на тоз слуга на сорос
  • 26 Rado

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Менте Новичок сделан в САЩ":

    Вярно е, един русопитек се подложил на тест за да докаже, че оригинала действа от първия път.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания