Last news in Fakti

26 Септември, 2020 07:50 8 426 15

Коронавирусът не успя да разклати икономически тази страна

  • asianews-
  • тайван-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • икономика-
  • технологии-
  • здраве-
  • пари-
  • азия-
  • работа

Безработицата е едва 4%, а компаниите наемат нови служители

Коронавирусът не успя да разклати икономически тази страна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коронавирусната пандемия, която доведе до затварянето на цели държави, е отнела живота на 985 000 души в света до момента, а освен това разклати икономически държавите по света. Една страна обаче е незасегната финансово, пише AsiaNews.it.

Докато икономическите прогнози по света не са розови, Тайван е на другия полюс. Благодарение на умелото управление на извънредната здравна ситуация пазарът на труда в Република Китай е най-динамичният в света, сочат данните на ManpowerGroup. Въз основа на интервюта с 1094 тайвански работодатели, проучването установи, че 23 процента от тях планират да наемат нови служители.

Официалните данни показват, че безработицата в Тайван е била 4% през август, слабо променяйки се от 3.9% година по-рано. Средната безработица в развитите икономически държави е 9.4%. Тайван успява да премине през пандемията без сериозни трусове благодарение на своя технологичен сектор. Идеята, че правителствата трябва да избират между общественото здраве и икономиката, е опровергана.

Бързото ограничаване на коронавируса ще позволи на Тайван да възстанови нивата на заетост отпреди кризата много по-рано, отколкото други страни. Особено в сравнение със страни от Южна Азия и Югоизточна Азия, които се борят с драстичен спад в заетостта и структурни промени в пазара на труда. Вътрешният туризъм също отбелязва скок, отчасти благодарение на издадените от правителството ваучери. Успехът на Тайван опровергава идеята, преобладаваща в много страни, че правителствата трябва да избират между здравето на своето население и икономиката в отговор на здравната криза.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 5 Отговор
    а у нас 30 години вече разруха
  • 2 ко да клати

    24 4 Отговор
    като имат икономика производство и заводи и не съществува корона а европката ви с фалшивите ви икономики се оакаха,сега излезе наяве кой какво произведа и къде стои да печаташ само хартийки и да влизаш в дългове не става работата затова измислихте маските и карантините глупаци да лъжете глупаците!
  • 3 Стига глупости

    18 4 Отговор
    Не вируса клати нещо си, а човешката папл.ч и нейните приумици, които са все по-безполезни

    Коментиран от #7

  • 4 мда

    20 4 Отговор
    Изкуствено подържания висок стандарт в западна Европа и САЩ приключи.
  • 5 China or Taiwan

    8 6 Отговор
    Са нещо-нищо неразбрах Джамбазов!?!
    Омеша ги сичките ве баце....ту за Китай споменаваш,после па Тайван фалиш.Още са две различни държави ве пич!
    На тебе мое да не ти уйдисва,а ма е факт туй нещо....Ученето му е майката да знайш!!!!

    Коментиран от #11, #12

  • 6 две лица

    9 4 Отговор
    В техните медии няма никакви данни за броя на заразените с коронавирус. Само за единични случаи на внесен вирус от филипинец или малайзиец. Май послъгват като Северна Корея.
  • 7 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Стига глупости":

    Вероятно ако бяхя повечето като тебе и там шеше да е като тука....

    Коментиран от #9

  • 8 Васил

    6 1 Отговор
    България вече не може да се сравнява даже и с Албания
  • 9 Стига глупости

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    не разбирам какво имаш предвид. може и да не съм се изразил правилно и разбрано. казвам, че концепцията ,,икономика,, очевидно е провал, щом един вирус може да я прати по дяволите, значи има сериозни недостатъци, които към момента все още няма идея, как да се отстранят, че дори незнам, някой да е седнал да мисли по въпроса, иначе ,,финансистите,, били умни, за тях разплащането трябва да продължи, дори хората да останат без доходи. така обяснено, разбира ли се какво имам предвид !?
  • 10 Я пак

    1 1 Отговор
    Килограми и литри ли ще сравняваме?
    "Идеята, че правителствата трябва да избират между общественото здраве и икономиката, е опровергана." Какъв профила на тайванската икономика и какъв е на другите страни?!
  • 11 Петър

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "China or Taiwan":

    Различните държави са Република Китай и Китайска Народна Република.
  • 12 Ти си

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "China or Taiwan":

    Недоучил. Тайван е част от Китай, даже така се е наложило да се казва по широкия свят – република Китай. Ама ти като си от село Равногор...
  • 13 8956

    5 0 Отговор
    1. На едно от последните места по заболеваемост - официални факти.
    2. На едно от първите места по смъртност - официални факти.
    3. След като хората спряха да ходят по болниците, общата смъртност НАМАЛЯ с 10% - официални факти.
    Сега вече ясно ли ви е какво представлява българското здравеопазване - едно огромна черна дупка, от която се точат милиарди със много съмнителен резултат какво се получава срещу тях.
    За най-дребното нещо - хиляди изследвания, операции, операции и т.н. - точене, точене и т.н.
    А за коронавируса направо не знам какво да кажа. Как така винаги когато е удобно за някой горе бройките намаляват, и когато е удобно - се увеличават - никаква логика. Тоя вирус сигурно е с някакъв политически ген в него и не се разпространява по законите на медицината, а по законите на политическите интереси.
  • 14 Фаро

    2 0 Отговор
    Не успя да разклати психически и българския народ.Икономически сме разклатени и без вируси
  • 15 Магелан

    1 0 Отговор
    Ето ви една актоална тема за рамисъл на нашия полетически вундеркинк от Банке как се справя Тайвант с пандемията.Не знам защо всички тези експерти ,съветници и всякакви държавни паразити получават заплата от нашите данъци слет като с бездействието си даже и за сол не са заработили!Но рибата мирише от главата.Във всичките минестерства до така степен са затънали в корупция и некадърност че който и да дойде да управлява България ще се види в чудо от раздутия адмистративен щат.