Last news in Fakti

26 Септември, 2020 00:46 3 148 39

Премиерът Борисов: ООН няма алтернатива в международното право

  • оон-
  • 75-ата сесия-
  • общо събрание на оон-
  • бойко борисов

''В условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от световната организация като морален лидер", смята българският министър председател

Премиерът Борисов: ООН няма алтернатива в международното право - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

''ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество. А в условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от световната организация като морален лидер".Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Общия дебат на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, който се провежда онлайн заради пандемията от COVID-19, цитиран от БНТ.

Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - противопоставяне на COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“.

Пред световните лидери премиерът Борисов изтъкна, че като държава членка на Европейския съюз България ще се бори за силна Организация на обединените нации, считайки я за свой основен партньор и за солидна основа на многостранния ред, основан на правила. В този контекст министър-председателят посочи, че през настоящата 2020 г. България отбелязва 65 години от приемането ѝ в Организацията на обединените нации. "Като член на ООН и на ЕС страната ни с готовност поема своите отговорности. Активно подкрепяме водещата роля на ООН в многостранното сътрудничество за справяне с пандемията в глобален мащаб", заяви премиерът Борисов.

В изказването си министър-председателят подчерта, че коронавирусът е завладял дневния ред на всички институции в света и е преобърнал живота на хората. ''Една от инициативите, в които се включи България като част от мерките в подкрепа на трети страни за справяне със заразата, е пакетът "Екип Европа" на Европейския съюз. По тази линия България пренасочи малко над един милион евро свои средства за спешна хуманитарна помощ, здравеопазване и подпомагане на социално-икономическото развитие в региона на Западните Балкани, страните от Източното партньорство, Сирия, Ирак, Йемен, Афганистан'', изброи Борисов. По думите му за възстановяване на негативните последици от пандемията в региона на Западните Балкани е особено важно да се използват ефективно създадените механизми за сътрудничество като Берлинския процес, чийто съвместен председател тази година е България заедно с Република Северна Македония.

Във фокуса на изказването на министър-председателя Борисов в Общия дебат бяха още операциите на ООН по поддържането на мира, които са ярък знак за международното сътрудничеството и солидарност.

"Глобалната пандемия е заплаха и за своевременното изпълнение на Дневния ред 2030 на ООН. България заедно с останалите държави членки на ЕС е изцяло ангажирана в изпълнението на 17-те цели за устойчиво развитие през Десетилетието на действието“, каза още премиерът Борисов. По думите му излизането от сегашната криза не означава връщане към предишния начин на живот, а е необходимо да се стъпи върху нова парадигма чрез изпълнението на дългосрочни икономически мерки. „Така светът ще бъде подготвен срещу бъдещи системни шокове“, подчерта Борисов.

В рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН в понеделник, 28 септември, България ще се присъедини към инициативата "Лидерски ангажимент към природата". Нейни автори са държави от всички континенти. Ангажиментът цели да демонстрира политическата воля на държавните и правителствените ръководители за опазване на биологичното разнообразие и за предприемане на конкретни действия за промяна, целящи опазването на природата, климата и хората. Инициативата е в подкрепа на предстоящата Среща на високо равнище по биологичното разнообразие на 30 септември 2020 г., където страната ни също ще бъде представена.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РОДОПСКАТА МЪСТИЯ

    25 16 Отговор
    Какъв е умен негово превзходителство Бойко Борисов и какви сложни думи употребява браво браво адмирации

    Коментиран от #14, #20, #26

  • 2 ха ха

    56 3 Отговор
    бойо... стига философства.. подавай оставка и се махни поне до изборите.

    Коментиран от #4

  • 3 Бойко

    47 0 Отговор
    ★спешна хуманитарна помощ, здравеопазване и подпомагане на социално-икономическото развитие в региона на Западните Балкани, страните от Източното партньорство, Сирия, Ирак, Йемен, Афганистан'★
    Братчед ,ам на нас кой бе ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Младеж от ГЕРБ

    9 25 Отговор
    Браво Боеку Боеку Боеку разбий ги Боеку Боеку ти си нашата светлина ти си нашия месия ти си и слънцето и луната и деня и нощта за нас Боеку Боеку....

    Коментиран от #36, #38

  • 6 ОСТАВКА

    48 3 Отговор
    Мутро - ВЪН!

    Коментиран от #8

  • 7 Уволнение

    51 4 Отговор
    Сам на дивана
    В бункера лежи и пъшка
    Вдигнал кръвно и се гърчи
    Страхливата банкянска въшка

    Шайката му се строява
    За последен път
    Мутрата се уволнява
    А калинките реват

    Няма вече мутра стара вечно да крещи
    Шайка равнис, шайка мирно, шайка остави
    Няма вече мацки млади, шкафчета и евро в брой
    Има само стари баби и дела безброй

    И ето идва пак есента
    И той пада на колене
    И се моли на всички богове - Уво? - Не, не, и не!

    На портала вън го чака полицейската кола
    А на задната седалка Гешев с белезници във ръка
    Мутрата се уволнява
    А калинките реват

    Изпълнявай Тунджа-200
    Ти си уволнен
    На колене
    Кретен
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тома Бичков

    10 17 Отговор
    Много интилигентен мъж!
  • 11 оня с коня

    2 30 Отговор
    Четат тука Русофилските Мужици Словото на Борисов когото наричат "тиква" и ИЗОБЩО не го разбират.В същото време +Радев и Сие" призовават настойчиво Премиера да не се крие "из храстите" в Дълбоката Провинция,а да се върне на Работ...докато той говори ОН ЛАЙН в ООН от "Пъпа на СФ"?!...Следва и Строго предупредителен Лозунг с нарисуван Размахан Пръст и надпис под него:"Не прувайте Радевистите,щото се множат"!

    Коментиран от #15

  • 12 ТЪПАК

    42 0 Отговор
    Колко му е трудно, да произнася,написана реч от некой каун,без да вмъкне цинизми и хераковски диалект.Напънал се горкия,все едно му се ходи по голяма нужда !
  • 13 Мой

    34 1 Отговор
    Мисля, че трябва да заменим "Оставка и Затвор" с "Преглед и Лечение".
  • 14 Criminal

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "РОДОПСКАТА МЪСТИЯ":

    Не схващат иронията....++++++±+ от мен

    Коментиран от #17

  • 15 Criminal

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Човече, стига си пасъл от гъбите в люцерната........той с ООН говорил, дорде е в Кърджали или дорде е на инспекция..........и двамата сте май на соли за вана...............
  • 16 темелко

    29 1 Отговор
    Да се покаже човека писал речта на Борисов.На завалията талива думи няма в речника му.
  • 17 РОДОПСКАТА МЪСТИЯ

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Criminal":

    Те трудно схващат затова папат попарата 10 години чак сега се сетили колко е кисела😀😄😄😄!

    Коментиран от #18

  • 18 Criminal

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "РОДОПСКАТА МЪСТИЯ":

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 19 Последния Софиянец

    25 1 Отговор
    Страхливи плъхове!Тази вечер здравния му министър избяга от Панорама през дупка зад телевизията.
  • 20 Хаджи Хаджи Българин

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "РОДОПСКАТА МЪСТИЯ":

    Открадна ми мисълта! За един ден , няма как да си промениш гангстерсикят словоред! Остава и той ( ББ) да издаде 22 тома словоизлияния ( като Тато) , че фарса да е пълен! Боже пази България от такива! Друго нЕмам!
  • 21 ужас

    19 2 Отговор
    За магистралите каза ли нещо. За околовръстното и северната тангента?
  • 22 гост

    23 2 Отговор
    Празни приказки, писани от калинки и прочетени от мутра! Вън соросоиден парцал.
  • 23 ИМПИЙЧМЪНТ

    4 25 Отговор
    Радев е български шпионин и предател затова е отдаден на добрите отношения с Русия, А премиерът Борисов умно обслужва интересите на западните елити и говори пред ООН, защото българите ИСКАТ и са се oпрeдeлили зa ЦИВИЛИЗOВAН И ЗAПAДEН курc нa cтрaнaтa и са прeдcтaвяни oт ГЕРБ и Бoриcoв , като се противопоставят на мощната дезинформационна кампания, платена от великодържавния руски империализъм за дестабилизация с протести на страната и която ескалира до пълномащабна хибридна война, насочена срещу българските национални интереси..!!! В съзнанието на милиони българи ударно се налага лъжата и пропагандата от русофилите предвождани от Радев, че членството на България в ЕС е причина за бедността и нищетата, в която живеят някои хората днес, особено в обезлюдените селски и периферни региони на страната и че "единственото СПАСЕНИЕ" е излизане и напускане на ЕС и отново попадане под руската зависимост и влияние с приобщаване към Евразия..!

    Коментиран от #31

  • 24 Отивай си в килийката и млъквай

    21 3 Отговор
    Този пък..., този пък какво разбира от международно право, отношения и дипломация??? Не са целувки, прегръдки, ръкомахания и навеждане за лизане във всеки случай, но нали друго не може, ....затова и ни излага пред цял свят.
  • 25 СусБе

    18 0 Отговор
    Прос, прос, прос и от акъля бос е нашия Бос!
  • 26 БЕНОВСКА ЛАПА

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "РОДОПСКАТА МЪСТИЯ":

    ааааа,той и КЛЪСТЪР знае я ква думичка я е научил и може да я каже без да му я подсказват даже
  • 27 бою бою

    17 0 Отговор
    Тоя кютук научи едно ''няма алтернатива'' и си го бае по всяка тема. Това ООН го сведоха до нищо-независене от него , всеки си праи що знае , най-вече американците , а то видиш ли немало алтернатива .
  • 28 Съвети от ,,МОРАЛНИЯТ ЛИДЕР"

    17 0 Отговор
    Вече и на цял Свят наливаме акъл с 200,чрез българският патент от Банкя....с К..
    .
    рА.!
  • 29 Мба

    6 0 Отговор
    Мунчо
  • 30 Бачо Киро

    11 1 Отговор
    Бастунякът пак алтернативи търси. Все тая ООН е напълно излишно, не върши нищо. Дали го има или няма е все тая. Като му нарушиш правилата и кво? САЩ нарушиха ли ги? Влязоха ли в Ирак примерно без санкция на ООН? Влязоха. И кво? Ми нищо. Поредната институция с лапачи и лъжлива важност и отговорност.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ха ха ха

    11 0 Отговор
    Да бе и то като тебе - вие все алтернатива нямате, а и ти, и ООН-то не ставате и за чеп за зеле!
  • 33 deadman1488

    6 0 Отговор
    винету мноу много ама хич не разбира от нищо дори от политика .
  • 34 Харесвам 🎃, само сготвени

    7 0 Отговор
    Стожерът на морала в България, подкрепи ООН като морален лидер.
    ........................
    "Лидерски ангажимент към природата"... В България по времето на банкянския, ангажимента се изразява в строене на подпорни хотели от близки до властта, разораване на степи, дюни; качване на тежка техника и джипове в планината; обезлесяване; източване на язовирите през ВЕЦ, близки до властта; горене на отпадъците от Европа, в ТЕЦ без филтри... Въобще, човекът е добре запознат с материята.
  • 35 Дочко

    6 0 Отговор
    Този никакъвец да се маха, Оставка и пак Оставка.....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Баи

    2 0 Отговор
    Имам големи забележки кьм него - можеше да се вземе сьс кака - меркел и кьм бьлгария да потекат - реки от инвестиции и пари
    Тя с такьв влажен поглед го гледа винаги , а тои я отсвири може и тя да му е поръчала снимките - жените са отмьстителни