26 Септември, 2020 19:11 2 082 6

Северна Македония напредва в борбата срещу корупцията

  • северна македония-
  • корупция-
  • ес-
  • закони-
  • съветът на европа

Напредъкът е допълнителен стимул и насърчаване на усилията на правителството за изграждане на стандарти

Северна Македония напредва в борбата срещу корупцията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Значителен напредък на Северна Македония в борбата с корупцията е отбелязан в последния доклад на ГРЕКО – орган на Съвета на Европа, който наблюдава постиженията в областта на борбата с корупцията. По този начин страната излезе от групата на "глобално незадоволителни" държави и пристъпи към изпълнение на препоръките на петия кръг оценки на ГРЕКО.

Според вицепремиера, отговорен за борбата с корупцията и престъпността - Люпчо Николовски, напредъкът е допълнителен стимул и насърчаване на усилията на правителството за изграждане на стандарти и принципи за предотвратяване на корупцията във всички области, съобщи МИА, предаде БНТ.

Става въпрос за 19 препоръки за превенция в частта корупция в парламента, съда и прокуратурата, от които Македония не е изпълнила само две. Изцяло са изпълнени 9 препоръки, а 8 – частично. Според министъра на правосъдието Боян Маричич, Северна Македония е една стъпка по-близо до ЕС, но работата не е приключила и има още много да се работи. Той подчерта, че ГРЕКО е констатирал факта, че през последните два мандата министрите на правосъдието не присъстват на заседанията на Съдебния съвет, както и че с новия Закон за съдебния съвет им е отнето правото на глас в този орган.

Министърът отбеляза, че са предприети мерки за укрепване независимостта, департизирането и почтеността на съдебните заседатели, приет е Кодекс на съдебната етика, ръководство и орган за неговото прилагане, което е получило поздравления от страна на ГРЕКО и особено разпоредбите, забраняващи получаването на подаръци и услуги. От новите 23 препоръки, изпратени от ГРЕКО до Република Северна Македония, 9 се отнасят до централното правителство, а 14 до правоприлагащите органи, т.е. до министерството на вътрешните работи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко

    8 2 Отговор
    А у нас мутрите напредват срещу борбата с корупцията.
    Едно към едно с руската действителност!
    И там и тук червените хайдуци са на власт.

    Коментиран от #2

  • 2 Къна

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жалко":

    В Америка корупцията е напълно законна.Нарича се “Лобизъм”.От къде ви намират такива уми бе?
  • 3 първо...

    2 0 Отговор
    не си отстояха измисленето име македония пред тапите маслинаджии, а сега пак с корупцията се справили... дай боже така да е
  • 4 Перо

    3 1 Отговор
    И в измислената държава са като Толупа в БГ! Там имат проблем с промитите мозъци и чугунени глави и имат да решават въпроси с БГ,подобни на гръцките за които стояха на трупчета от 30 г.,а те си мислят,че когато им се говори истината от БГ,дъжд ги вали,като на тиквата протестиращите,когато му говорят за оставка.
  • 5 Йойо

    3 0 Отговор
    Майко моя, и Македония не изпревари. Абе ние сме по зле и от Зимбабве и Слонова кост, държава която е във нокдаун.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: